Zobacz pełną wersję : Wygaszanie sie ikon/AF pt. w wizjerze
Nie doczytalem sie o tym nigdzie, bo niby detal. Ostatnio fotografuje ptasia drobnice i niestety bywa ogrom sytuacji, gdzie mam doslownie ulamki sekund na reakcje. Problem jest z tym, ze uzywajac D-PAD do wybierania AF pt., ktory po chwili WYGASA razem z ikonami w wizjerze. Czy mozna to wylaczyc?? W menu nie widze, w 5D2 widzie jest tak samo.
A dlaczego to taki problem? Majac chwilke na reakcje musze wciskac specjalnie AF do polowy, aby dopiero wtedy uzyc D-PAD, wybrac PT i strzelic zdjecie. Wiele razy stracilem tak zdjecia.
Mam nadzieje, ze nie bedzie to odpowiedz typu "Kolego Siudym, wlasnie wkroczyles w sfery gdzie TYLKO 1D..."
Chodzi o wybór punktów joystickiem? Z tego co wiem, tego wygaszania nie można wyłączyć. A 1D takie coś ma? Zawsze możesz próbować szczęścia na servo i po prostu ciągle trzymać palec na spuście do połowy wciśniętym. Skoro tak często Ci ucieka okazja, to wątpię żeby takie trzymanie palca było kłopotliwe. Ewentualnie one shot i jak snajper. Namierzyć centralnym szybko przekadrować i ciach. Powodzenia.
Szklo jest wycelowane w jedno miejsce, na nie siada ptak. Niestety siada na "chwilke", servo nie moge uzywac bo nie mam na czym (obiekt pojawia sie nagle i znika).
No nic trzeba z tym zyc i opanowac szybkosc tego co jest :)
Skoro o ptakach mowa to wyostrzyć na to miejsce. Przełączyć na obiektywie na MF. Wyzwalać wężykiem, bo wydaje mi się, że szybciej. Co o tym myślisz?
Wydaje sie:)
Robie w 600/5.6 - GO wtedy tak mala, ze ostrzac na glowie moge miec juz 3cm dalej mydło. A nie chce miec płaskich fotek. Zreszta musialbym dac F11 aby bylo "na strzał", tylko juz za ciemno.
To nie wiem ;p Mi zapadł w pamięć kolega 1507, który ma tutaj wątek "Ptaki" może zajrzy tutaj i coś podpowie. Powodzonka :)
ghosthunter
15-10-2010, 13:05
W 40d mam możliwość wyboru bezpośredniego punktu af przy użyciu jedynie dżojstikiem (C. FnIII > 3: Metoda wybierania punktu AF > 1: Bezpośrednia sterownikiem). Niestety, aby działał dżojstik trzeba "uaktywnić" aparat poprzez wciśnięcie spustu do połowy. Rozwiązaniem może być naciskanie spustu co chwilę. Możesz też trzymać na połowę spust cały czas a wtedy masz natychmiastowe działanie AF po zmianie punktu af! Tylko nie wiem jak to bateria wytrzyma.
Wlasnie tak sie nie da, bo AF musi byc ustawiony np. na tej malej galezi. Tlo jest daleko, a podpiety jest TC2x, jesli "poleci w dal", to kazdy wie jak "SZYBKO" ostrzy nawet najszybsze szklo z extenderem 2x :D
Czyli
- AF ustawiony na galezi
- wyczekiwanie na ten krotki moment
- cos wlatuje i bardzo szybka reakcja D-Padem i wybranie AF pt. - oczywiscie mozna leciec centralnym, ale niestety trzymajac kadr trzeba szybko reagowac w ktorym miejscu siada i gdzie jest odwrocona ptaszyna.
No nic, temat chyba sie skonczyl, bo skoro jednak nie da sie tego "nieuspic" to sprawa jasna.
Sampel: Na wiele, wiele prob jedno w miare trafione, posiedziala na galezi wykatkowo dlugi, chyba az 2sec!! :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/6803/sikorauboga1800pix.jpg)
W 1D podświetlenie aktywnego punktu AF też po chwili się wyłącza, o ile oczywiście nie trzymasz wciśniętego do połowy spustu. I nie można tego przestawić. Co najwyżej można wzmocnić jasność podświetlenia aktywnego punktu AF.
Ja bym to zrobił inaczej.
AI Servo,
C.Fn IV-1 opcja numer 2 i palec na AF-ON
Dla wygody mam włączone C.Fn IV-2 (zamiana AE Lock z AF-ON, jest po prostu bliżej).
Dodam, że przez naciśnięcie Multi-sterownika można się przełączyć na zarejestrowany punkt AF. Przydatne przy skakaniu z lewej na prawą.