PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

maja_1040
26-11-2005, 22:55
Czy mial ktos moze cos wspolnego z tytulowym obiektywem? Ciekaw jestem opinii uzytkownikow. Fajny zakres, kiepskie swiatlo, ale jak z optyka??

nastier
26-11-2005, 23:14
ciekawe kto pierwszy odesle cie do wyszukiwarki:lol:

maja_1040
26-11-2005, 23:23
Nie mam pojecia kto bedzie pierwszy, juz tam bylem (wyszukiwarka) i jakos brak watkow na ten temat. Tak w ogole to chyba nie jest specjalnie popularne szklo.

nastier
26-11-2005, 23:27
ja tego szkla nie uzywalem,ale posluze sie mysla jednego z forumowiczow: 'jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego'. oznacza to mniej wiecej tyle, ze jesli jeden obiektyw ma pelnic role szerokiego kata i tele (zakres ogniskowej wskazuje, ze takowego potrzebujesz), to nie jest to najlepszy pomysl ;)

Robson01
27-11-2005, 00:01
Za cenę 28-300 możesz kupić np. Tamron 28-70 f2.8 + Canon 70-200 f2.8 + TC 1.4 lub Canon 24-70 f2.8 + Canon 70-200 f4 + TC 1.4 (ew. jaśniejszy 70-200 co wyjdzie "trochę" drożej). Wydaje mi się, że będzie to lepszy optycznie zestaw.

toni
27-11-2005, 03:32
miałem to szkło, 2 dni bo było dla klienta na mój gust w zakresie tele to jest porównywalne z 100-300 na plus IS, co do zakresu dolnego to nie mam rozeznania...
pozdrawiam

Corwin
27-11-2005, 14:54
Za cenę 28-300 możesz kupić np. Tamron 28-70 f2.8 + Canon 70-200 f2.8 + TC 1.4 lub Canon 24-70 f2.8 + Canon 70-200 f4 + TC 1.4 (ew. jaśniejszy 70-200 co wyjdzie "trochę" drożej). Wydaje mi się, że będzie to lepszy optycznie zestaw.

Optycznie może i tak, ale wagowo i objętościowo?? Tak naprawdę jest to obiektyw który może się przydać (jeśli 9000 nie jest dla ciebie dużym kosztem), wtedy gdy nie możesz zabrać więcej niż jednego obiektywu ze sobą. Czasami zdażają się takie warunki. Ja miałem go ze sobą na wakacjach (sytuacja pozwalała na zabranie aparatu z jednym obiektywem - czego żałuję) i jak na obiektyw o tak dużym zakresie mogę go ocenić na dobry. Nie jest to oczywiście klasa stałek lub jasnych zoomów ale z 5D sprawował się nieźle i co najważniejsze zdjęcia wywołane w formacie 30x45 cieszą oczy wisząc na ścianie a kilkanaście odbitek powędrowało do znajomych. Ma trochę aberracji na wąskim końcu ale na papierze tego nie widać a dzięki niemu mam kilka zdjęć papug z Amazonii których nie miałbym szans mieć bo na pewno nie zabrałbym 100-400 albo stałki 400. Stabilizacja działa bardzo poprawnie, odwzorowanie kolorów i nasycenie naprawdę dobre. Jedyną wadą jest cena ale u mnie zwrócił się już kilka razy. A i jeszcze jedna sprawda... bardzo pancerna budowa mimo mojego wypadnięcia (razem z aparatem) z jadącej w dżunglii terenówki, ani aparat ani obietyw (mimo zetknięcia z grunetem) nie odniosły "żadnych" uszkodzeń (czego nie mogę powiedziec o sobie :-? ).

Tytus
29-11-2005, 19:04
Optycznie może i tak, ale wagowo i objętościowo?? Tak naprawdę jest to obiektyw który może się przydać (jeśli 9000 nie jest dla ciebie dużym kosztem), wtedy gdy nie możesz zabrać więcej niż jednego obiektywu ze sobą. Czasami zdażają się takie warunki. Ja miałem go ze sobą na wakacjach (sytuacja pozwalała na zabranie aparatu z jednym obiektywem - czego żałuję) i jak na obiektyw o tak dużym zakresie mogę go ocenić na dobry. Nie jest to oczywiście klasa stałek lub jasnych zoomów ale z 5D sprawował się nieźle i co najważniejsze zdjęcia wywołane w formacie 30x45 cieszą oczy wisząc na ścianie a kilkanaście odbitek powędrowało do znajomych. Ma trochę aberracji na wąskim końcu ale na papierze tego nie widać a dzięki niemu mam kilka zdjęć papug z Amazonii których nie miałbym szans mieć bo na pewno nie zabrałbym 100-400 albo stałki 400. Stabilizacja działa bardzo poprawnie, odwzorowanie kolorów i nasycenie naprawdę dobre. Jedyną wadą jest cena ale u mnie zwrócił się już kilka razy. A i jeszcze jedna sprawda... bardzo pancerna budowa mimo mojego wypadnięcia (razem z aparatem) z jadącej w dżunglii terenówki, ani aparat ani obietyw (mimo zetknięcia z grunetem) nie odniosły "żadnych" uszkodzeń (czego nie mogę powiedziec o sobie :-? ).

masz gdzieś foty z tego wypadu? czemu nie mogłeś wziąć dwóch szkieł?
ja byłem 5 tygodni w terenie, w tym trzy na Borneo i miałem 2 i 1/2 szkła, filtry, statyw i inne bajery i wszystko łącznie z dwoma plecakami na sobie...w sumie dwa tygodnie spędziłem przedzierając się przez głuszę pieszo a nie w jeepie...

adamek
29-11-2005, 21:33
A jak wygląda 1/2 szkła? :)

nastier
30-11-2005, 16:47
A jak wygląda 1/2 szkła? :)

chodzilo raczej o 1 albo 2 ;)

fotomate
14-03-2010, 15:27
też podobał mi się ten obiektyw, miałem go założony jeszcze kiedyś na 20D i efekty nie były powalające. Duży minus to zoom push-pull, oraz długość obiektywu po wyciągnięciu do 300 mm, zdjęcia wychodzą poruszone mimo IS, zestaw jest tak długi, że nawet najmniejsze poruszenie przy tej długości będzie skutkowało rozmytym obrazem, a przecież nie jest to szkło dedykowane do pracy w studio czy na statywie. Szkło niewarte swej ceny moim zdaniem.