Zobacz pełną wersję : Licznik zdjęć
leszekel
26-11-2005, 16:22
Odebrałem z remontu 350D. Na liczniku zdjęć mam o ok.9000 fot więcej niż wtedy, jak go oddawałem. O co może chodzić?
Remont dotyczył gniazda do kart, więc zapewne wkładano do sprawdzenia ich kartę w serwisie. Czy licznik zapamiętał liczbę z innej karty i dalej liczy? Nie znam się na tym, dlatego proszę o wyjasnienie.
I co zrobić, aby powrócić do liczenia zdjęć, tak jak miałem do tej pory.
no jak to o co chodzi?
panowie na zytniej sie bawili twoim sprzetem i napstrykali te 9k fotek :mrgreen:
no na żytniej tak jest że troszke focą :) kroś ostatio tez się chwalił że przybyło mu pare tysięcy fotek po wizycie w serwisie :P
mxdanish
26-11-2005, 16:54
Jak długo leżał w serwisie? (aparat oczywiście ;))
no bo po cholere taki serwisant ma kupowac sobie D1sa skoro co tydzien ma nowego do dyspozycji
.
leszekel
26-11-2005, 16:58
Od wtorku (lub środy) do piątku. Niemożliwe chyba, żeby ok 8500 zdjęć nacykali?????(słownie: osiem i pół tysiąca)
Dzisaj otrzymałem kurierem i szok mnie ogarnął.
A może aparat pamięta liczbę zdjęć z innej karty?
mxdanish
26-11-2005, 17:10
8500 w 2-3 dni? Chyba byłoby to ciężkie do zrobienia :?
8500 w 2-3 dni? Chyba byłoby to ciężkie do zrobienia :?
przywiez aparta i daj mojemu synowi
spokojnie zrobi :mrgreen:
EDIT: ma 10 lat, wlasnie robie jego galerie za jakis czas pokaze
.
mxdanish
26-11-2005, 17:30
przywiez aparta i daj mojemu synowi
spokojnie zrobi
:lol:
niezły synek
dobry materiał na paparazzi ;)
leszekel
26-11-2005, 17:35
Dzieci potrafią, to fakt.
Ale Wam to dobrze się pośmiać, a mnie???
A może macie jakąś radę, bo dalej nie wierzę, że ktoś mógł z serwisu nacykać przez 2 dni tyle zdjęć.
Dzieci potrafią, to fakt.
Ale Wam to dobrze się pośmiać, a mnie???
A może macie jakąś radę, bo dalej nie wierzę, że ktoś mógł z serwisu nacykać przez 2 dni tyle zdjęć.
masz racje my tu gadu gadu a tobie zaskrońce sie lęgną w kieszeni
sprawdz przede wszystkim czy numery seryjne na puszce sie zgadzaja
a tak pozatym to pojecia nie mam
350tke jako drugie body mam od jakiegos miesiaca urzywam różnych kart z różnych aparatow ale numeracja zostaje
mxdanish
26-11-2005, 17:42
Dałbym głowę uciąć, że numeracja nie powinna się zmienić przy używaniu wielu kart ale w tej sytuacji - nie mam pojęcia
było już o tym Vitez mi powiedział, jest temat o tym generalnie jak wsadzą kartę z już istniejącymi plikami ikatalogami to aparat liczy dalej kontynując tę karte ... niefajnie trzeba resetować licznik :cry:
było już o tym Vitez mi powiedział, jest temat o tym generalnie jak wsadzą kartę z już istniejącymi plikami ikatalogami to aparat liczy dalej kontynując tę karte ... niefajnie trzeba resetować licznik :cry:
Polimeryzowałbym z tym stwierdzeniem. Sam mam 2 karty, jednej używałem na początku, potem dokupiłem drugą i obecnie ta druga jest moją podstawową. Jak ją zapełnię i wsadzę starą to numeracja idzie dalej. Na starej karcie mam stare katalogi i aparat tworzy następne. Co powoduje, że w numeracji katalogów są "dziury".
no tak ale tu chodzi o przesunięcie do przodu tak jest i tyle, nie do tyłu
np jak masz katalogi 250 i ktoś wsadzi karte z nazwami 350 to się zmienia
http://canon-board.info/showthread.php?t=873 i tyle z polemiki
Jeśli do aparatu włożysz kartę z większym numerem, niż to co pamięta aparat, to aparat przejmie tą wyższą numerację.
Mi się zdarzyło tak już kilka razy jak włożyłem kartę od znajomego.
Maksymalny numer zdjęcia to 9999, potem liczy od nowa.
leszekel
26-11-2005, 19:20
Uffff, dzięki bardzo Panowie.
Strach mnie złapał okrutny, pomimo że wiele czytałem o serwisie opinii, mówiąc delikatnie, niezby przychylnych, to jednak w mojej głowie nie mieściło się, że można w 2 dni pstryknąć prawie dziewięć tysięcy zdjęć, czyli jak dobrze liczę, 3 zdjęcia na minutę, zakładając, że pstrykacz nie spałyby w ogóle.
Pocieszliści mnie, więc pozwolę sobie wypić za Wasze zdrowie naleweczki na miodzie, z dodatkiem cytrynki jako wyraz moich szczerych podzękowań.
Dobrze, że jest takie forum, gdzie tacy niedoświadczeni mogą się poradzić.
Resetowa licznik, czy zostawić, a jak dojdzie do 9999 to zacznie liczyć od nowa? (obecnie jest 9200)
Tomasz Golinski
26-11-2005, 19:22
po 9999 nie liczy od nowa jeszcze. w nazwie katalogu jest zakodowana jeszcze jedna cyfra. mozesz resetowac, jesli zapewni ci to jakis spokoj wewnetrzny. mozesz nawet poprobowac przywrocic poprzedni stan. ktos kiedys radzil, jak to zrobic.
...Pocieszliści mnie, więc pozwolę sobie wypić za Wasze zdrowie naleweczki na miodzie, z dodatkiem cytrynki...
taa miodzio
a ja o suchym pysku bigos gotuje
mxdanish
26-11-2005, 19:26
taa miodzio
a ja o suchym pysku bigos gotuje
mmmm bigosik...
Smacznego ;)
mmmm bigosik...
Smacznego ;)
dziekuje
tyle ze dopiero za dwa dni go zaczne
a do bigosu winko czerwone albo taki miodek pitny
mmm...
leszekel
26-11-2005, 20:03
Oj, ta moja naleweczka, tak na moje "wysublimowane" gardło ma ze 40 %. A winko czerwone też dobre jest.
po 9999 nie liczy od nowa jeszcze. w nazwie katalogu jest zakodowana jeszcze jedna cyfra.
dokładnie tak.
dokładnie liczy do 89999 i robi pip-pip error i staje ;)
wy tu o naleweczkach, qrcze, litości nie macie... :neutral:
A tak na marginesie, to co tam Ci się stało z tą 350-tką? Remont gniazda CF?? WHY?
Il fuoco
27-11-2005, 11:18
no właśnie. też jestem ciekaw co się gniazdu stało? już któryś raz gdzieś ktoś wymienia ten problem. możesz opisać o co dokładnie chodzi?
leszekel
27-11-2005, 11:33
Nic takiego, wziąłem i zepsułem :). Wpakowałem kartę odwrotnie (do tej pory nie wiem, jak to się stało, bo trzeźwy byłem jak świnia), tzn. krótszym bokiem w gniazdo i pogiąłem te cieniutkie bolce w gnieździe, a jeden nawet się złamał. Ładnie i szybko zreperowali (za jedyne 250 zł +koszty kuriera hihi) i odesłali.
Nic takiego, wziąłem i zepsułem :). Wpakowałem kartę odwrotnie (do tej pory nie wiem, jak to się stało, bo trzeźwy byłem jak świnia), tzn. krótszym bokiem w gniazdo i pogiąłem te cieniutkie bolce w gnieździe, a jeden nawet się złamał. Ładnie i szybko zreperowali (za jedyne 250 zł +koszty kuriera hihi) i odesłali.
Dzwoniłeś po kuriera ? Tak z ciekawości spytam, bo mam gwarę europejską i jak to wygląda w razie jakiś wad ? Dzwonisz i płacisz za przejazd kuriera w obie strony ?
Ale takie uszkodzenie nie podlega gwarancji.
Co do napraw gwarancyjnych, to takie coś jest na stronie e-csi :
WYSYŁKA
sprzęt gwarancyjny
1. Nie dotyczy sprzętów na gwarancji europejskiej Canon oraz projektorów firmy Sanyo.
2. Proszę dostarczyć sprzęt osobiście lub pocztą kurierską Servisco (DHL) na nasz koszt.
3. Załączyć kartę gwarancyjną (podstęplowaną i wypełnioną),dowód zakupu oraz opis usterki.
4. W czasie 14 dni sprzęt odeślemy z powrotem na koszt serwisu z odnotowaniem w gwarancji wykonanych czynności.
sprzęt pogwarancyjny
1. Proszę dostarczyć osobiście lub pocztą kurierską na swój koszt.
2. Po 24 godzinach (z wyłączeniem weekendu) skontaktować się w sprawie kosztorysu:
tel. 22) 862 41 38 lub e-mail: info@e-csi.pl
i podjąć decyzję o naprawie.
3. Sprzęt zostanie naprawiony w ustalonym terminie. W przypadku poczty sprzęt odsyłamy firmą Servisco (DHL) za pobraniem kosztów naprawy i transportu powrotnego (27,00 pln brutto).
4. W przypadku rezygnacji z naprawy sprzęt zostanie odesłany pocztą kurierską na koszt odbiorcy.
Edit:
Jak odsyłałem swój aparat do serwisu, to po prostu go zapakowałem, zadzwoniłem po kuriera i tyle. Acha - do środka włożyłem gwarancję z kopią faktury. Sprzęt odesłali mi na po 10 dniach, zapakowany pancernie. Tylko, że ja mam gwarancję PL, a nie euro. Ktoś kiedyś na tym forum pisał, że sama naprawa jest darmowa przy eurogwarancji, trzeba zapłacić jedynie za transport.
leszekel
27-11-2005, 14:40
Zapakowałem w oryginalne pudełko, włożyłem gwarancję i paragon, napisałem krótko na kartce co mi się zepsuło i podałem mój numer telefonu, pojechałem do biura DHL (można też wezwać kuriera, serwis ma z nimi umowę) i nadałem na koszt serwisu. Na drugi dzień zadzwonił do mnie Pan z Żytniej i w bardzo miłej rozmowie ustliliśmy, że to moja wina i naprawa będzie na mój koszt, po czym Oni zapakowali (fakt, pancernie, ale bardzo dobrze) wypisali rachunek za naprawę i przewóz, i po 5 dniach stanął kurier w domu, a była to sobota, więc +15 zł (za moją wcześniejszą zgodą) i jemu zapłaciłem za wszystko. Wszystkie to operacje (naprawa,koszt transportu) są opisane w rachunku, który dostrcza kurier.
Jeżeli usterka jest objęta gwarancją to kurierowi DHL o tym mówisz i biorą od razu, za darmo i bardzo szybko dowożą.
mozesz nawet poprobowac przywrocic poprzedni stan. ktos kiedys radzil, jak to zrobic.
możecie przypomnieć linka? kiedyś probowałem znaleźć i mi nie wyszło :(
EDIT: chodzilo o ponizszy sposob czy tez sa inne?
Ustawic dowolny numer tez mozna zmieniajac nazwe ostatniego pliku (w czytniku kart) i pstrykajac zdjecie. NIE ZMIENI to numeracj zdjec "zaszytej" w aparacie i dostepnej dla serwisu albo posiadaczy C1 (odczytuje numer seryjny aparatu i numer zdjecia)