PDA

Zobacz pełną wersję : Licznik zdjec.

kazbegi
12-10-2010, 00:00
Witam zakupiłem ostatnio 550D niby nowiutki. Dopiero po zrobieniu kilku zdjęć zobaczyłem na liczniku 100-3208. I tak się zastanawiam czy licznik nie powinien iść od 100-1??

Proszę o wytłumaczenie tego, bo bije się w głowę i nie mogę nic wydumać...

Pozdrawiam
FilipT

marecky
12-10-2010, 00:58
Jeśli aparat nie był używany numeracja powinna zaczynać się od _0001.
W Twoim przypadku albo włożyłeś kartę na której były już fotki i numeracja ciągnie się dalej lub ktoś przed Tobą korzystał z aparatu.

Szczur88
12-10-2010, 01:58
Niekoniecznie, fabrycznie nowe aparaty nie mają zwykle numeracji od 0001

Bangi
12-10-2010, 09:05
ja się spotkałem z opinią, że nowy aparat może już mieć kilka do kilkuset cyknięć...,a ale swoją droga dziwną numerację podajesz bo mój 550 podaje numerację wg wzoru IMG_0001, IMG_0002, IMG_....
tak czy owak nawet jeśli cyknięto ok. 3000 zdjęć to może to i nie fair, ale chyba większego wpływu na użytkowanie nie będzie miało :)

valdoo
12-10-2010, 10:35
Pewnie kolego masz rację, ale przyznasz chyba, że kupienie nowego aparatu z przebiegiem 3000 zdjęć to lekka przesada i moze u nie jednego człowieka doprowadzić do lekkiej złości :evil: Ja osobiście bym się z deczka w k...... :-D

allxages
12-10-2010, 10:39
Pewnie kolego masz rację, ale przyznasz chyba, że kupienie nowego aparatu z przebiegiem 3000 zdjęć to lekka przesada i moze u nie jednego człowieka doprowadzić do lekkiej złości :evil: Ja osobiście bym się z deczka w k...... :-D

o 3000 zdjec? przeciez to jeden dzien pstrykania ;)

valdoo
12-10-2010, 10:53
Może i tak, nie zmienia to faktu, że jak by kolega chciał kupić przechodzony sprzęt, to by poszukał używanego i nie był zdziwiony przebiegiem. Jestem z tych ludzi, którzy na kupno sprzętu oszczędzają pieniądze i kupując coś nowego wymagam, aby było nie używane.

allxages
12-10-2010, 11:11
No, ale jak idziesz do sklepu to zanim kupisz chcesz kilka razy sobie nacisnąć spust migawki tak? No to przyjdzie tak 10 osób i masz licznik nabity. Nie wiem o co Wam chodzi. Normalne.

Pomijam kwestie, że w tym przypadku to pewnie włożenie używanej karty CF zrobiło "problem".

Bangi
12-10-2010, 12:39
zgadzam się ,że można się wku... ale też nie wiemy do końca jak to jest z tym licznikiem, czy to jest wynik cykania w sklepie czy tez jakichś innych uwarunkowań technologicznych. kiedyś sprzedawca w pewnym sklepie mówił mi, że czasami tak jest, że puszka z fabryki ma jakichś przebieg, ale oczywiście to była tylko opinia sprzedawcy, a wiemy jak to jest z takimi opiniami w praktyce :)

mxw
12-10-2010, 12:43
Witam zakupiłem ostatnio 550D niby nowiutki. Dopiero po zrobieniu kilku zdjęć zobaczyłem na liczniku 100-3208. I tak się zastanawiam czy licznik nie powinien iść od 100-1??
ten widoczny licznik/numerator zdjęć nie ma prawie nic wspólnego z faktycznym przebiegiem aparatu.
już prędzej może coś powiedzieć o przebiegu wsadzonej do aparatu karty - aparat przejmuje numerację z karty (gdy jest wyższa). wsadzę ci moją kartę i po jednym zdjęciu będziesz miał np. 90 tys. na liczniku ;-)

przeczytaj ten wątek (w całości) i sprawdź swój faktyczny przebieg:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37821

latant
12-10-2010, 13:16
No, ale jak idziesz do sklepu to zanim kupisz chcesz kilka razy sobie nacisnąć spust migawki tak? No to przyjdzie tak 10 osób i masz licznik nabity. Nie wiem o co Wam chodzi. Normalne.

ale wtedy powinna być informacja, że sprzęt jest powystawowy i powinien kosztować mniej niż nówka z prosto z pudełka

jaś
12-10-2010, 13:19
Jak kupujesz aparat to ma być nowy, jeśli sprzedawca chce pokazywać każdemu klientowi ja się naciska spust i że robi 3-5-10 zdjęć na sekundę to niech się zaopatrzy w korpus demo a potem go spycha po cenie korpusu demo. Aparat kupowanu jako nowy ma być "nie śmigana" funkiel nówka w celofaniku i ma śmierdzieć fabryką. wkładasz nową kartę lub formatujesz kartę i ma pokazywać od numerka 1 :). 3000 zdjęc przy normalnym foceniu to można zrobić rocznie :) (jak się umi focić wie się co się chce focić wie się jak się chce focić i nie ma sztywnego lub ołowianego palca i korpusu w trybie seryjnym)

kazbegi
12-10-2010, 14:56
no aparacik miał być nowiutki wiec strasznie mnie to zdziwiło... jednak 3 tys zdjęć skoro mówicie ze to nie tak dużo to już się sprzeczać nie będę bo niestety aparat jest z wawy a ja ze szczecina... a karta była nowiutka zapakowana w oryginalne opakowanie.

a nie idzie jakoś sprawdzić faktycznego stanu zdjęć w tym aparacie? bo czytałem ze do 500d są jakieś programy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I wybaczcie bo nazwa pierwszego zrobionego zdjęcia to IMG_3196...

Kolaj
12-10-2010, 15:17
a nie idzie jakoś sprawdzić faktycznego stanu zdjęć w tym aparacie?Czytałeś wątek podany przez mxw?

allxages
12-10-2010, 16:42
no aparacik miał być nowiutki wiec strasznie mnie to zdziwiło... jednak 3 tys zdjęć skoro mówicie ze to nie tak dużo to już się sprzeczać nie będę bo niestety aparat jest z wawy a ja ze szczecina... a karta była nowiutka zapakowana w oryginalne opakowanie.

A kupiłeś ze sklepu, Allegro, prywatnie?

kazbegi
12-10-2010, 16:49
A kupiłeś ze sklepu, Allegro, prywatnie?

to jest sklep ogłaszający się w internecie który faktycznie istnieje.

>Kolaj

przeoczyłem ten post już się zabieram za czytanie!

streaker
12-10-2010, 17:38
Ściągnij sobie programik i zobacz ile naprawdę jest zrobione, a nie sugeruj się nazwami folderów, bo te są mylące.

http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx

siudym
12-10-2010, 18:39
kazbegi - jak aparat lezal na sklepie kupe czasu, to jacys pracownicy mogli sie nim bawic, a nawet wynosic do domu i licznik jest jaki jest.

Bangi
12-10-2010, 18:41
Ja jeszcze zapomniałem dodać, że jak kupiłem nowy w sklepie to numeracja zaczynała mi się od początku, tzn. 1 :) wiec w sumie obaw nie miałem

horak
12-10-2010, 19:26
Canon 550 nie powinien zadziałać pod EosInfo. 500d nie działa i ten raczej też nie chyba, że jestem w błędzie co do 550 bo 500 na bank nie idzie.

valdoo
12-10-2010, 19:46
I dla tego jak ja coś kupuję, to prosze o przyniesienie z magazynu i otwarcie przy mnie. Z resztą sam kiedyś byłem świadkiem jak w jednym z dużych sklepów rtv/agd sprzedawca podczas ukłądania w gablocie upuscił na posadzke jakiegos kompakta.

Bartek_902
12-10-2010, 20:08
Ja mam jedną zasade która kieruje się kupujac wiekszośc rzeczy,a mianowicie nie kupuje z wystawy,zawsze proszę o nową nie otwieraną sztuke ....

Szczur88
12-10-2010, 22:39
Boshe, fakt, że plik ma nr jakiśtam nie znaczy, że aparat ma tyle zdjęć wypstrykanych...

marecky
13-10-2010, 00:15
Boshe, fakt, że plik ma nr jakiśtam nie znaczy, że aparat ma tyle zdjęć wypstrykanych...

... może mieć zawsze więcej albo mniej :)

Nie zmienia to faktu, że w drodze z fabryki do rąk kolegi kazbegi sprzęt był "macany".
A tak na serio może firma wysyłkowa w której aparat był zamawiany tak bezwzględnie dba o klienta, że przed wysyłką sprawdza sprzęt czy należycie funkcjonuje.

Kazbegi- nawet jak wymienisz aparat na nowy nie daje Ci to gwarancji, że posłuży dłużej od tego, który wskazuje 3... ;-)

Loome
13-10-2010, 13:56
Ja mam jedną zasade która kieruje się kupujac wiekszośc rzeczy,a mianowicie nie kupuje z wystawy,zawsze proszę o nową nie otwieraną sztuke ....

czyli idziesz do sklepu i kupujesz nieprzetestowany obiektyw rozumiem?
bo jezeli bierzesz z magazynu, potestujesz, stwierdzisz ze jednak nie, to sklep juz ma dwa obiektywy na wystawe.
a jezeli tak nie robisz, to rownie dobrze mozesz kupowac w ciemno z internetu, taniej:p

adshaker
13-10-2010, 14:20
Moje zdanie jest takie że raczej było już trochę pstrykane. Jako nowy powinien mieć licznik od 0001. W moim tak przynajmniej było.
I na pewno stan licznika nie zależy od włożonej pierwotnie pustej karty. No chyba że zacząłbyś z już zapełnioną to być może szło by dalej.

mxw
13-10-2010, 15:08
Ja jeszcze zapomniałem dodać, że jak kupiłem nowy w sklepie to numeracja zaczynała mi się od początku, tzn. 1 :) wiec w sumie obaw nie miałem
oznacza to tylko tyle, że ktoś zdążył zresetować numerację przed twoim przyjściem (np. opcją w menu).

i raczej tak było, bo IMHO fabrycznie nowa migawka musi mieć już kilka cykli na liczniku choćby dla testu QC. tak samo, jak nie da się kupić samochodu ze stanem licznika 0,00 km.

bardziej prawidłowym byłoby zastanawianie się, czy przy pierwszym włączeniu aparat zapytał się o datę i godzinę 8-)

bo - jeżeli był nówką z fabryki - to nikt nie miał prawa tego ustawić (choćby błędnie).

Mellan
13-10-2010, 15:28
[...]aparat przejmuje numerację z karty (gdy jest wyższa). wsadzę ci moją kartę i po jednym zdjęciu będziesz miał np. 90 tys. na liczniku ;-)[...]

Prawdopodobnie jakiś niezdecydowany klient przyszedł z własną, używaną kartą, by w domu na spokojnie pooglądać sample przed zakupem.
Mogłoby być też tak, że sklep posiada jakąś "dyżurną" kartę demo.

Wątpię by miał faktycznie natrzaskane 3tys.

mxw
13-10-2010, 15:47
Prawdopodobnie jakiś niezdecydowany klient przyszedł z własną, używaną kartą, by w domu na spokojnie pooglądać sample przed zakupem. Mogłoby być też tak, że sklep posiada jakąś "dyżurną" kartę demo.
dokładnie.

sam tak robię, jak się nudzę w jakimś centrum handlowym. :wink:
idę się pobawić jakimś sprzętem, choć generalnie raczej staram się być miły i formatować moją "dyżurną kartę demo" na kompie tak, żeby właśnie straciła numerację.

nawiasem mówiąc naciąłem się tylko oczywiście przy ostatniej zabawie z 60D, gdyż moja "dyżurna" jest oczywiście CF, a już nie chciało mi się lecieć do samochodu wyrywać SDka z nawigacji czy radia... :-(

nie dowiemy się, póki kolega kazbegi nie odpali eosinfo...

trolluch
13-10-2010, 15:55

A ja jednak sądzę, że mógl mieć tyle. Jak kupowałem 1000D w Saturnie, to mimo, że sprzęt nie był na wystawie, to po sprawdzeniu stanu licznika wyszło, jak dobrze pamiętam, jakieś 1200 cyknięć.

Bangi
13-10-2010, 17:33
bardziej prawidłowym byłoby zastanawianie się, czy przy pierwszym włączeniu aparat zapytał się o datę i godzinę 8-)
bo - jeżeli był nówką z fabryki - to nikt nie miał prawa tego ustawić (choćby błędnie).

pytał o datę i godzinę, a także o język :):):), aparacik przyniesiony z magazynu :) mieli kilka sztuk i jedną na wystawie, więc wątpliwości nie miałem :)

kazbegi
13-10-2010, 22:15
Niestety wyskakuje mi

"No camera connected"

poklikam coś może zaskoczy ale nie wydaje mi się...
restart nic nie dal... może dlatego ze mam win7.

streaker
13-10-2010, 22:29
Hmmm... może rzeczywiście nie będzie działać z serią xxx ? Chociaż wydawało mi się, że chodzi tylko o wersję digica - 50d i 5d2 na digicu4 odczytuje mi bez problemu, a 550d przecież też go ma...

marecky
13-10-2010, 22:56
Niestety wyskakuje mi

"No camera connected"

poklikam coś może zaskoczy ale nie wydaje mi się...
restart nic nie dal... może dlatego ze mam win7.

Na dzień dzisiejszy nie odczytasz przebiegu migawki w modelu 550D za pomocą eosinfo.

kazbegi
13-10-2010, 23:14
no trudno. będę czekał na jakiś update oprogramowania. ;)

Krzychok11
07-11-2010, 15:41
Ja przedwczoraj kupiłem w Fotojokerze 50d i też w sklepie nie zwróciłem uwagi na licznik. A w domu lekko się podłamałem, jak zobaczyłem 9982. Poszedłem do sklepu i złożyłem reklamacje - Pan mocno zaskoczony takim licznikiem, ale nic konkretnego nie mógł powiedzieć. Włożyliśmy inną kartę i też nic. Dopiero moja żona wpadła na pomysł, aby zobaczyć jak to jest w innym nowym aparacie. Pan przyniósł z zaplecza nową 7-kę i było to samo. Dopiero jak zrobiliśmy te 20 zdjęć to pokazało 0001.
Uznałem, że takie jest ustawienie fabryczne i zrezygnowałem z reklamacji.
Zdziwiło mnie tylko, że sprzedawca też się uczył.

streaker
07-11-2010, 15:51
EOSInfo !!!

Szczur88
07-11-2010, 16:37
EOSInfo podaje dane od czapy...

Krzychu
07-11-2010, 17:51
EOSInfo podaje dane od czapy...

W którym korpusie ? W moich (40D, 50D) zdecydowanie podawało dane nie od czapy...

marceleqs
07-11-2010, 21:35
Zdziwiło mnie tylko, że sprzedawca też się uczył.
trudno żeby każdy sprzedawca znał każdy kruczek ;)

Krzychok11
08-11-2010, 15:28
EOSInfo !!!

No teraz jest OK, EOSInfo podał 230 :mrgreen:

Szczur88
08-11-2010, 21:35
W którym korpusie ? W moich (40D, 50D) zdecydowanie podawało dane nie od czapy...

Sprawdzaliśmy wiele razy, strzela czasami takie kwiatki... Dlatego np Nikona mierzymy przebieg na miejscu, a Canony odsyłamy na Żytnią mimo wszystko. (ostatni miły przypadek, kiedy 5D z przebiegiem notabene prawie 100 tys "wycenił" na 20-kilka).