PDA

Zobacz pełną wersję : C50d i 5dmk2 - jakie szkiełka ?

horak
11-10-2010, 13:12
Witajcie,

Zostałem poproszony przez znajomych o zrobienie im zdjęć ślubnych: Kościół, zabawa, plener. Do końca roku będę focił trzem parom. Ostatnim pod koniec roku jako fotograf główny. Chciałbym zająć się na poważnie robieniem zdjęć ślubnych w przyszłości jako fotograf główny. Zakupiłem jako body 2 aparaty: 5dmk2 i 50d. Po wcześniejszych aparatach Canona pozostały mi szkła: kit z IS 18-55 i 55-250 IS. Aktualnie używam portretówkę 85/1.8 i 50/1.8 II. Chciałbym żebyście trochę poradzili mi co zrobić. Wiem , że na śluby potrzebny jest dobry arsenał ale ja dopiero zaczynam więc najpierw próbuję u znajomych. Mam taki pomysł żeby sprzedać szkła podstawowe : 18-55 i 55-250 i zakupić coś lepszego. Na pewno zostawię 2 stałki.
Mam następujące opcje:
1. Tamron 17-55/2.8 używałbym go z 50d oraz z czasem C 70-200/4
2. Tylko C 40-70/4 ,a w późniejszym czasie C 70-200/4

Co o tym myślicie ?? Obecnie na lepszy obiektywy mnie nie stać.

dinderi
11-10-2010, 13:16
O! Rany! http://www.google.pl/search?num=100&q=%C5%9Blub+site%3Acanon-board.info&tbs=&tbo=1

luc_october
11-10-2010, 13:26
Było!
Jak nie wiesz jaki, to nie kupuj i nie zajmuj się czymś o czym nie masz pojęcia.
Tym bardziej, że tematów podobnych było 1000 i łatwo znaleźć info.
Sorki za ostrą odpowiedź, ale ileż można :D

horak
11-10-2010, 13:33
Chcę kupić żeby mieć pojęcie. Nie można mieć pojęcie jak się czegoś nie ma i nie nauczy się w praktyce. Po co dziecku kupować rower skoro nie umie jeździć ? Młodym nie zrobię krzywdy bo będę się uczył jako drugi fotograf więc nie widzę problemu. Tematy były i pewnie będą bo nigdy nie zaspokajają wszystkiego co chciałoby się wiedzieć.

dinderi
11-10-2010, 13:36
Tematy były i pewnie będą bo nigdy nie zaspokajają wszystkiego co chciałoby się wiedzieć.
... bo zamiast czytac i wyciagać wnioski, wolimy mieć podane pod nosek.
Taki jest prawdziwy powod. Żaden inny.
Problem jednak w swej istocie polega na tym, że gdybys choc raz poszedl zobaczyć, co się kiedy dzieje z fotografem, nie musiałbyś zadawać takich pytań.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy nastepnym pytaniem będzie:
1. Jak daleko stanąć od ołtarza?
2. Jak daleko od mlodych?
3. Kiedy nacisnac migawke, zeby był własciwy moment?
4. Czy może ktos mi wyslac preset do PS'a, żeby moje zdjęcia nabrały tego "łał"?

szuler
11-10-2010, 13:38
na 5d2 kup 24/1.4 I - cena ok.4 tyś
na 50d będziesz miał wymiennie 50 i 85
do tego obowiązkowo lampa

horak
11-10-2010, 13:50
Lampę już mam w zasadzie dwie 580 ex2 i na wszelki wypadek Nissin 622.
Generalnie wolę robić zdjęcia na portretówkach ale wypada mieć coś szerszego z lekkim zbliżeniem. Również myślę o jaśniejszej stałce klasy L. Odkładam na to kase.

Bartek_902
11-10-2010, 13:55
Co o tym myślicie ?? Obecnie na lepszy obiektywy mnie nie stać.
Kolego wywaliłeś 10 tysiecy na 2 body i mowisz ze cie nie stac na lepsze szkła? to po ckupowałeś 5dmkII ? nie lepiej było kupic samo 50d i reszte w szkła i osprzęt...ty wwaliłeś się w sprzet którego nie wykorzystasz w tej chwili bo po pierwsze nie masz dobrej szklarni(tyczy sie głownie 5d) i po drugie z tego co widze brak jakiejkolwiek wiedzy na ten temat...

Moja rada,zoastań dalej ,,fotografem" nr2 na doczepke i nie psuj komuś tego najważniejszego dnia w życiu

horak
11-10-2010, 14:03
5dmk2 kupiłem okazyjnie - przy cenie za jaką kupiłem nie zastanawiałem się czy będzie mnie stać na lepsze szkła czy nie bo nie było na to czasu. NIe było ważne czy wykorzystam czy nie. Dlaczego mam sobie odmawiać choćby krótkiej przyjemności obcowania z pełną klatką. Teraz wiem, że ta przyjemność nie potrwa krótko. Jak dla mnie 85 bardzo dobrze spisuje się a tym body. Na dobre obiektywy też przyjdzie czas.

Bartek_902
11-10-2010, 14:10
tak tyle że zauważ jesteś zablokowany w tej chwili,bo mógł byś mieć 50d i pare super szkieł którymi oblecisz wszystko bez zajękniecia a teraz masz 50d 5dmkII 85mm i 2 plastikowe gówniane kity,i co Ci po tym? sama przyjemność posiadania? nie lepiej by było robić dobre zdjęcia 50d i dobrymi szkłami?

No tak ale szkła nie ważne,ważne że w torbie 5dMKII i jest się przed czym onanizować w domu...

Sorry ale takie podejscie mnie rozbraja....bo jak mnie nie stać na samochód z 5 litrowym silnikiem to go nie kupuje,bo coś takiego kupuje się po to żeby go używać i czerpać z tego przyjemność a nie żeby stał w garażu...

Handelson
11-10-2010, 14:15
Ale autor ma jeszcze przecież TRZY lampy błyskowe :D
Sprzedać dwie i będzie na eLkę ;)

Bartek_902
11-10-2010, 14:18
Ale autor ma jeszcze przecież TRZY lampy błyskowe
Sprzedać dwie i będzie na eLkę
Taaa,i kita co pokrywa ogniskowa od 18 do 200 wiec mysle ze problem z głowy,na upartego można coś tam pilnikiem pokombinować z mocowaniem żeby do 5d się zapieło tak żeby lustro nie zawadzało i jazda na śluby nie ważne że f/5.6 przecięż są 3 lampy :D

horak
11-10-2010, 14:24
Nie jestem typem szpanera, nigdy nie byłem i nie będę, wszystko co kupuje to dla własnej przyjemności ( mojej i żony) i tak masz rację cieszy mi się gęba kiedy na niego patrzę. Gdybym chciał go tylko mieć to nie czytałbym 2 razy instrukcji od deski do deski, miał chęć przeczytania jej kolejny raz, siedział na forach, czytał artykuły i inne.
Masz rację też co do tego, że za cenę 5d mógłbym mieć 2 dobre szkła. Ale na nie przyjdzie czas nie teraz ale za miesiąc dwa, trzy. Niektóre marzenia - pragnienia trzeba spełniać etapami.

Handelson
11-10-2010, 14:24
...i jazda na śluby nie ważne że f/5.6 przecięż są 3 lampy :D

To oczywiste, przecież większość znawców tematu (nie wymieniając nikogo z nazwiska :)) uważa, że taki kotlet to da się wszystkim zrobić...
a może powinienem napisać - niczym :twisted:

horak
11-10-2010, 14:26
Po co tak piszecie. Przecież napisałem że zarówno 55-250 i 18-55 idą na sprzedaż więc nie bardzo was rozumiem i tego szyderczego słowa.

Handelson
11-10-2010, 14:26
Ale na nie przyjdzie czas nie teraz ale za miesiąc dwa, trzy. Niektóre marzenia - pragnienia trzeba spełniać etapami.

A powiedz mi bo nie mogę zrozumieć - po co Ci 3 lampy?
Nie lepiej zostawić sobie 580 EX II a resztę pogonić i masz już prawie na szkiełko? ;)
EDIT:

Po co tak piszecie. Przecież napisałem że zarówno 55-250 i 18-55 idą na sprzedaż więc nie bardzo was rozumiem i tego szyderczego słowa.

To było akurat nie do Ciebie tylko do "znawców fotografii ślubnej" :mrgreen:

Bartek_902
11-10-2010, 14:29
Masz rację też co do tego, że za cenę 5d mógłbym mieć 2 dobre szkła. Ale na nie przyjdzie czas nie teraz ale za miesiąc dwa, trzy. Niektóre marzenia - pragnienia trzeba spełniać etapami.
Ale powinieneś zdawać sobie sprawe z tego za zacząłeś od DU** STRONY je spełniać

W tej chwili nie jestes w stanie nawet do konca wykorzystać potencjału 50d przy tym co masz,a jeśli mówisz że za jakiś czas bedziesz miał gotówke na szkła to lepiej było kupic 50d i dobre szkła i bawić sie czy zarabiac puki nie przyjdzie czas i pieniadze na 5d,a wtedy tylko kupujesz body i zapinasz to co masz,a uśmiech na twej twarzy rosnie gdy widzisz obrazek...no ale tobie pomieszała się kolejność,ja na twoim miejscu pluł bym sobie sam w brode

horak
11-10-2010, 14:29
Jak zaczynaliście swoją przygodę z foto to wszystko pewnie wiedzieliście i zadawaliście tylko same mądre pytania tylko pewnie nie raz nie dwa zmienialiście niki tylko po to żeby nie można było zobaczyć kto jakie brednie wypisywał kiedy jeszcze raczkował w tym temacie.
O jakich do jasnej ciasnej trzech lampach wypisujecie. Gdzie jak tak napisałem ??

Bartek_902
11-10-2010, 14:33
Jak zaczynaliście swoją przygodę z foto to wszystko pewnie wiedzieliście i zadawaliście tylko same mądre pytania tylko pewnie nie raz nie dwa zmienialiście niki tylko po to żeby nie można było zobaczyć kto jakie brednie wypisywał kiedy jeszcze raczkował w tym temacie.
MY a właściwie JA jak zaczynałem swoja przygode z fotografia to nie brałem się dzień po zakupie aparatu za fotografie ślubną ! I tym się kolego różnimy,bo niektórzy mają poczucie własnych umiejętności i umieją określić czy są już na takim poziomie i mają takie doświadczenie które pozwoli bezstresowo i bez partactwa wykonać zlecenie...

Handelson
11-10-2010, 14:33
...tylko pewnie nie raz nie dwa zmienialiście niki tylko po to żeby nie można było zobaczyć kto jakie brednie wypisywał kiedy jeszcze raczkował w tym temacie.

Czas stąd iść... Jak zaczniesz wypisywać większe głupoty to może jeszcze zajrzę - żeby się pośmiać :-?
Na moje pytanie nie odpowiedziałeś czyli wychodzi na to, że już wszystko wiesz albo jesteś zwykłym pieniaczem.

GoomeX
11-10-2010, 14:38
Jest dobrze. Masz już część sprzętu. Przede wszystkim, sprzedaj 18-55 i 55-250. Troche kasy wpasnie. Kupilbym 35 2.0 i np. 17-50 Tamrona.
Na 5D masz 35 50 i 85.
Na 50D masz 17-50 i w/w jak potrzeba. Uniwersalnosc zoom'a mz jest nie do przecenienia. To chyba w skrocie, dosc budrzetowo.
No i dobre pytanie, po co 3 lampy...?! :|

horak
11-10-2010, 14:39
Dlaczego nie mogę zrobić znajomym zdjęć ślubnych ?? Co w tym złego? To nie obce osoby, przed którymi muszę się tłumaczyć jak coś spieprzę. To nie ja będę robił najważniejsze zdjęcia. Doskonale mnie znają i wiedzą na jakim jestem etapie. Niczym nie ryzykują.
Wracając do lam to nigdzie nie napisałem, że mam 3 tylko dwie i nie widzę sensu sprzedawać Nissina za 200 pln bo zawsze może się przydać.

Bartek_902
11-10-2010, 14:41
Dlaczego nie mogę zrobić znajomym zdjęć ślubnych ?? Co w tym złego?
To zabłyśniesz sprzetem przed znajomymi,bedzie radocha:)

horak
11-10-2010, 14:45
Nie mam 3 lamp. Mam 580ex2 i Nissina. Błyszczeć niczym nie muszę - od błyszczenia jest Młoda Para.

arrow
11-10-2010, 14:48
ciekaw jestem ile jeszcze takich wątków powstanie ... przecież odpowiedz na twoje pytania jest miedzy innymi w wątku sprzęt do ślubów ...

Handelson
11-10-2010, 14:49
Wracając do lam to nigdzie nie napisałem, że mam 3 tylko dwie i nie widzę sensu sprzedawać Nissina za 200 pln bo zawsze może się przydać.

Lampę już mam w zasadzie dwie 580 ex2 i na wszelki wypadek Nissin 622.

Ten wpis to dla mnie TRZY.
Może gdybyś używał przecinków byłoby łatwiej Cię zrozumieć.

Wracając do lam .

W sumie to widzę, że to tragedia pomyłek. Ja o lampach a Ty o LAMACH :neutral:

Oki, poważnie.
Decyzję o fotografowaniu tak ważnych momentów podejmuje się z pełną świadomością i bez doświadczenia (i czasem talentu) lepiej się za to nie zabierać.
Mądra decyzja żeby się uczyć jako drugi na początku... ale...
żeby być drugim to już trzeba coś umieć. Inaczej będziesz się tylko miotał i przeszkadzał głównemu.
A gdybyś już coś UMIAŁ to nie zadawałbyś takich pytań i nie robił takich błędów zakupowych jakie Ci już wytknięto. Przecież takich pytań , ba; całych wątków jest mnóstwo na tym forum. To kopalnia wiedzy.
Dlaczego więc, skoro czytałeś postanowiłeś olać bardziej doświadczonych i zacząć od d... strony? (jak pisał kolega wyżej)

Bartek_902
11-10-2010, 14:50
Ja ci kolego polecam sprzedaj albo jedno albo drugie body,jak sie uparłeś na lans z 5d to sprzedaj to 50d,po co ci 2 body jak nie robisz zawodowo ślubów w tym momencie ? (chyba że robisz :) ) i kup jakieś chociaż jedno uczciwe szkło do tego 85 1.8
Bo że na ślubie obwiessisz się dwoma aparatami to nie zrobi z ciebie PRO ,no moze w twojej głowie

horak
11-10-2010, 14:55
Wiesz może jestem prostym i niedoświadczonym chłopkiem ale bał bym się iść na ślub z jednym body. Srałbym w gacie bo to tylko elektronika i zawsze może się coś spieprzyć. Wiem można robić całe życie na jednym i być mądrym ale dla mnie bezpieczeństwo w umyśle też jest ważne. Może zabrałem się od **** strony ale to nic straconego.
Nie robię jeszcze ślubów ale wole mieć wcześniej wszystko co potrzebne po to żeby zaznajomić się ze wszystkim

Bartek_902
11-10-2010, 14:57
Wiesz może jestem prostym i niedoświadczonym chłopkiem ale bał bym się iść na ślub z jednym body. Srałbym w gacie bo to tylko elektronika i zawsze może się coś spieprzyć. Wiem można robić całe życie na jednym i być mądrym ale dla mnie bezpieczeństwo w umyśle też jest ważne. Może zabrałem się od **** strony ale to nic straconego.
Ale podobno masz nie być głownym fotografem więc o co chodzi ?? Chyba nie ma czego się bać bo ten co ma wykonac swoja robote za pieniadze bedzie czuwał i on napewno ma 2 korpusy,chyba że fotoziutka wynajeli :)

horak
11-10-2010, 14:58
NIe kupię sobie zapasowego body tydzień przed ślubem, super lampy czy obiektywu bo ich nie wykorzystam tak jak mógłbym gdybym miał je znacznie wcześniej

Handelson
11-10-2010, 14:59
Z racji, że masz jeszcze trochę czasu polecam:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5085

tu znajdziesz wszystkie odpowiedzi na gnębiące Cię pytania...
nawet na te jeszcze nie zadane :)

horak
11-10-2010, 15:03
:) dzięki. Od jakiegoś czasu zgłębiam to kompendium wiedzy.
Przepraszam, że mój temat nie jest za mądry, odkrywczy itp i miałem świadomość Waszego burzliwego podejścia do niego ale nic już nie poradzę. Stało się i trzeba iść dalej.

Bartek_902
11-10-2010, 15:09
NIe kupię sobie zapasowego body tydzień przed ślubem, super lampy czy obiektywu bo ich nie wykorzystam tak jak mógłbym gdybym miał je znacznie wcześniej
W tym momencie śmiem twierdzić iż bez róznicy czy kupił byś to pół roku temu czy w dniu ślubu...i tak niewiele to zmieni w efekcie koncowym jakim będą zdjęcia prawdopodobnie.

To że wydałeś o 8k na 5d nie znaczy że on sam za ciebie slub obskoczy na auto(bo nawet takiego nie ma )a wątpie zebyś w tej chwili posiadał wiedze na temat odpowiedniego posługiwania się nawet głupią lampa w warunkach kościelnych czy w czasie przyjecia tak zeby to wygladało dobrze,wiesz zawsze możesz walić na wprost po oczach(metoda fotoziutków na ślubach i co gorsza na chrzcinach) więc jak jesteś tak uparty i uważasz że wszystko da się zmienić tu sie sprzeda tu się kupi itd to polecam najpierw długie wieczory na forach i może jakieś książki

I sorry że nie jestesmy do końca mili,ale ile razy mozna czytać że mam canona 450d i kit i chce sie zajac slubami,albo odwrotnie,mam 40 tysiecy co kupić do robienia ślubów...
A efekty są takie jak ostatnio kolega ktoryś na forum pisal że fotoziutek zgarnął tysiaka a zrobil 400 zdjec jakimś kitem z odległości 30m o efekcie chyba nie musze wspominać,więc mam nadzieje ze wiesz o co chodzi,i nie miej nam tego za złe tylko sobie,bo jak byś chciał to byś najpierw poczytał a pozniej zadawał pytania,może ciut madrzejsze

dinderi
11-10-2010, 15:09
Swoja drogą, jestem pełen podziwu, ze w odróżnieniu od innych, którzy zaczynali swoją bytność na forum w ten sam sposób, kolega Horak wytrzymał nerwowo i nie 'wyjechał nikomu z dyńki" :)
Byli tu tacy, i to calkiem niedawno, którzy na podobne sugestie odpowiadali agresją i złym wychowaniem. A tu proszę, luzik i opanowanie.
Doceniam :)

5d nie znaczy że on sam za ciebie slub obskoczy na auto(bo nawet takiego nie ma )
Jak to nie ma auto? Oczywiście, ze ma. Taki zielony prostokącik.

horak
11-10-2010, 15:16
Ma auto, twórcze auto i P - prawie auto. Ok skoro twierdzisz, że nie ma znaczenia bo moje zdjęcia i tak będą spieprzone to masz do tego prawo.
Bartek_902 Tak jak wiesz, pewnie, że nie mam dużego doświadczenia i po to idę na ślub, wesele żeby się czegoś nauczyć. Żeby mieć choć trochę pojęcie jak tam się robi zdjęcia. Mam wrażenie, że za wszelką cenę chcesz odwieść mnie od tego co pokochałem :)
Najprościej byłoby się poddać i olać wszystko.
Macie rację pewnie idę nie od tej strony bo najpierw muszę zgłębiać wiedzę teoretyczną ale jak mam taką możliwość to czy nie lepiej zgłębiać wiedzę i od razu uczyć się jej wykorzystania w praktyce. Czy nie prostszym jest czytać o obsłudze sprzętu, kadrowaniu itp itd i jednocześnie macać ten sprzęt, mieć go fizycznie w ręku. Mam wrażenie, że gdybym go nie miał to cały fotograficzny tekst byłby dla mnie czarną magią.

Handelson
11-10-2010, 15:34
Czytaj, oglądaj zdjęcia, patrz co Ci się w nich podoba i próbuj dojść w jaki sposób to zostało zrobione. Oglądaj zdjęcia i rób zdjęcia. Pytaniami zajmiesz się później :)
Dinderi ma dużo racji w tym co napisał. Szacunek... chociaż taki momencik był ;)
No ale spoko, jeśli to pasja i chcesz się temu oddać - nic na to nie poradzimy ;)
Ucz się od lepszych i będzie dobrze :D

Bartek_902
11-10-2010, 15:38
Jak to nie ma auto? Oczywiście, ze ma. Taki zielony prostokącik.
Sorry moje niedopatrzenie,nie używam i dla mnie może nie istnieć...

am wrażenie, że za wszelką cenę chcesz odwieść mnie od tego co pokochałem
Nie,chcę trochę Cie naprowadzić na odpowiedni tor,nie myśl że jestem jakimś guru czy coś bo ja też wiele rzeczy nie umiem jeszcze ale w tym temacie mam trochę obycia bo już trochę aparatów przerobiłem,3 nikona teraz canon tyle że w canonie idę już ostrożnie i nie kupuje pod presją chwili bo nie mam na fotografie dużo czasu więc szkoda żeby sprzet leżał mało używany i żeby była w nim zamrożona duza suma...są inne ważniejsze wydatki niż chęc samego posiadania dla własnej podniety

horak
11-10-2010, 15:44
Temat może nie grzeszy mądrością ale nie żałuję bo chociaż już było itp. to zawsze coś z niego dla mnie zostanie. Dobrze porozmawiać z kimś co ma bogate doświadczenie nawet jak jedzie po całości bo i z tego można wyciągnąć lepsze lub gorsze dla siebie wnioski.

epicure
11-10-2010, 17:09
horak, zamiast wdawać się w bezsensowną dyskusję z ludźmi, którzy piszą tu nie dlatego, żeby Ci pomóc, tylko po prostu nie mają nic ciekawszego do roboty i chcą narobić trochę dymu, zastanów się, czego Ci brakuje w sprzęcie. Jak już będziesz wiedział, to będziesz wiedział też, co kupić.

Bartek_902
11-10-2010, 17:16
horak, zamiast wdawać się w bezsensowną dyskusję z ludźmi, którzy piszą tu nie dlatego, żeby Ci pomóc, tylko po prostu nie mają nic ciekawszego do roboty i chcą narobić trochę dymu
Nikt nie chce dymu tylko stali bywalcy tego forum mają dosyć zalewnia forum codziennie tego typu wątkami....
A jak ty taki dobrodziej jestes chętny do pomocy to dołóż koledze do kompletu szkiełek i temat zamknięty :)

epicure
11-10-2010, 17:32
Jasne. I z niewyjaśnionych powodów wszyscy nagle stają się hiperaktywni w takich do znudzenia powielanych wątkach, których mają dosyć. Najwyraźniej pokusa, żeby sobie po kimś pojeździć jest nie do odparcia. A jak ten ktoś jest żółtodziobem, który ma kasę na dobry sprzęt, to już w ogóle bajka ("no jakże to!? nie zaczyna od 400D w dual kicie, tak jak my wszyscy? to my mu pokażemy...).

A stałek mu nie dam, bo nie o takie "pomocy" oczekiwał. No ale żeby wiedzieć, o co autorowi wątku chodzi, to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Od razu wtedy cała ta dyskusja ograniczyłaby się do jednej strony, a i ja nie musiałbym się odzywać, nie mogąc patrzeć na ten trolling w czystej postaci.

szuler
11-10-2010, 17:51
wypowiem się ponownie
na 5d2 kup 28/1.8
na 50d będziesz miał wymiennie 50 i 85
do tego jakiś fish

Przemek_PC
11-10-2010, 18:44
Autor wątku bałby się iść na ślub z jednym body, jak to napisał "srałby w gacie bo to tylko elektronika" dziwne jest, że nie dopuszcza myśli że zdjęcia mogą nie wyjść z powodu braku doświadczenia w tak specyficznej i jednocześnie trudnej dziedzinie jak fotografia ślubna. Ja bym srał w gacie, że zawiodę znajomych i zrobię im słabe zdjęcia a nie martwił się o sprzęt. A tak na marginesie, czy autor wątku zapamiętał wszystko co mówiono na kursie w kurii?

horak
11-10-2010, 19:43
Rozumiem, że pijesz do tego czy w ogóle mam ten kurs tak ? Otóż tak mam.
Pierwsze od czego zacznę to kupno szerszego konta na początek będzie to pewnie 17-40 Nie jest może super szeroko ale mi wystarczy. Oczywiście powiecie że to ciemne okrutnie szkło ale ja uważam, że jak najbardziej może się sprawdzić. Później jak radzi kolega szuler zastanowię się nad 28/1.8
Powiem Wam szczerze, że odnoszę nieodparte wrażenie, że z wielką niechęcią patrzycie na każdego kto porusza temat robienia zdjęć ślubnych. Wątpię żeby większość z Was była siostrami miłosierdzia tak bardzo dbającymi o dobro Państwa Młodych żeby nie zostali skrzywdzeni przez OBCEGO fotografa.
Tak naprawdę sądzę, że każdy z Was był jak to fajnie nazwaliście Fotoziutkiem, bo nikt mi nie powie, że urodził się z aparatem w dłoni. Nie powinniście zapominać o tym jacy byliście na początku przygody z fotografią.

Bartek_902
11-10-2010, 20:00
Powiem Wam szczerze, że odnoszę nieodparte wrażenie, że z wielką niechęcią patrzycie na każdego kto porusza temat robienia zdjęć ślubnych. Wątpię żeby większość z Was była siostrami miłosierdzia tak bardzo dbającymi o dobro Państwa Młodych żeby nie zostali skrzywdzeni przez OBCEGO fotografa.
Nie,nie każdego bo jak mogłeś zauważyć jest wątek ślubny który ciągnie się już kupe czasu,padają tam czasem głupie pytania fotoziutków ale nie rzucają się tak w oczy i są albo ignorowane albo giną gdzieś wśród innych postów,a tematy takie jak twój rzucają się w oczy i sa prowokujące bo co drugi dzien to samo jest i nie ma się co dziwić że są przez niektórych negowane no bo sorry co człowiek ma mysleć gdy widzi temat:
a) w dziale dla początkujacych
b)głupie pytania o sprzet typu co kupic itd(jak sie tym zajmujesz to sam powinieneś wiedziec czego ci trzeba)
c)stwierdzających że są początkujacymi bez doświadczenia ale chca sie natychmiast zając profesjonalnie,zarobkowo

Bo wiesz co ja czuje jak cos takiego czytam? nerwy mnie ponoszą,bo kiedyś fotografów była garstka bo mało kogo było stać na sprzet i na oddanie cennego czasu na to hobby czy pracę,a teraz każdy idzie do sklepu kupuje byle jakie lustro i chce być z miejsca PRO ,bo się naczytał głupot że to łatwa kasa,idziesz na pare godzin coś pstrykniesz lepiej/gorzej i wpada 3tyś a przy tym każdy uważa że jesteś PRO no bo jak to by moglo być inaczej,wielki aparat wielka lampa,a czasem nawet 2 aparaty oooo panie,leon zawodowiec,a tak naprawdę 20KG SPRZETU A FOTOGRAF ZERO !!! TALENTU

pawciolbn
11-10-2010, 20:04
odpowiadając na post:
mam 17-55/2.8IS do 50D a na 5DII zakładam 28/1.8 i 50/1.4.. 85/1.8 używam na obu, bo nie mam i nie stać mnie na 70-200, a nogi mam zdrowe... wiem, że obrazek z 85 przy 2.8 ma inne "łał" niż przy np. 150mm z tele, ale...

co do wypowiedzi...

Rozumiem, że pijesz do tego czy w ogóle mam ten kurs tak ? Otóż tak mam.
Pierwsze od czego zacznę to kupno szerszego konta na początek będzie to pewnie 17-40 Nie jest może super szeroko ale mi wystarczy. Oczywiście powiecie że to ciemne okrutnie szkło ale ja uważam, że jak najbardziej może się sprawdzić. Później jak radzi kolega szuler zastanowię się nad 28/1.8
Tak naprawdę sądzę, że każdy z Was był jak to fajnie nazwaliście Fotoziutkiem, bo nikt mi nie powie, że urodził się z aparatem w dłoni. Nie powinniście zapominać o tym jacy byliście na początku przygody z fotografią.

powiem tak.. każdy zaczynał i nie jeden tego typu wątek powstawał... w czasach kiedy wielu z obecnie baaaardzo doświadczonych fotografów zaczynało pracę internet był dla nielicznych, wymiana doświadczeń szła w sposób bardziej przyjazny - poprzez rady starszych kolegów, wymianę spostrzeżeń - jednym słowem koleżeństwo, a nie zajadłość i nastawienie na zgnojenie, potępienie i na starcie wyeliminowanie ewentualnej konkurencji... bo ku takiej zmierza nasza polska mentalność.. wszystko dla siebie..
ale z drugiej strony nie żyjemy w średniowieczu!! nie ma googli? nie ma podręczników?? inwestujesz kupę kasy w szmelc, którego nie wiesz jak ogarnąć, nie wiesz co i po co, co jak wykorzystać, co gdzie zastosować..
rację ma dinderi pisząc

... bo zamiast czytac i wyciagać wnioski, wolimy mieć podane pod nosek.
Taki jest prawdziwy powod. Żaden inny....
bo tak jest.. i jest to kolejny wątek/przykład na to.

#

_igi
11-10-2010, 20:05
Kup 28/1,8 i 50/1,4 i z bańki. Ewentualnie jeszcze 35, bo tanie i fajna ogniskowa do kotleta.

horak
11-10-2010, 20:19
Bartek_902, dałeś właśnie swoim ostatnim wpisem dowód na to jaka przemawia przez Ciebie zawiść. Żyjemy w takim, a nie innym świecie. Konkurencja jest i będzie jeszcze większa. Sztuką jest nauczenie się z nią żyć, a nie walczyć za wszelką cenę. Twoją wypowiedź odbieram jako rasizm na polu fotograficznym. Kiedyś była nas garstka ...... itp.

Handelson
11-10-2010, 20:22
Tylko, że Bartek_902 nigdzie nie napisał: NAS garstka...

horak
11-10-2010, 20:33
Dobrze wiemy o co chodzi.
Nie mam zamiaru się o to spierać ale nie będę też milczał.

Bartek_902
11-10-2010, 20:47
Bartek_902, dałeś właśnie swoim ostatnim wpisem dowód na to jaka przemawia przez Ciebie zawiść. Żyjemy w takim, a nie innym świecie. Konkurencja jest i będzie jeszcze większa. Sztuką jest nauczenie się z nią żyć, a nie walczyć za wszelką cenę. Twoją wypowiedź odbieram jako rasizm na polu fotograficznym. Kiedyś była nas garstka ...... itp.
A wiesz dlaczego? bo nie lubie partactwa i partaczy w rożnych dziedzinach życia...

dr Dundersztyc
11-10-2010, 22:09
witam :-D

jestem w podobnej sytuacji ... ale obleciałem już kilka wesel ;-)
mam 5dmk2 i 50D - powiem Tobie jedno: po pierwszym weselu będziesz używał TYLKO jedno body ... 50D zostanie w torbie na wszelki wypadek ... jak u mnie.
Na szczęście mam "woła roboczego" w postaci 24-70L :rolleyes: którym "obleciałem" kilka wesel i dzięki niemu wiem jakie szkiełko będzie następne ;-)
Mam również C50 1.4, dzięki któremu wiem co oznacza światło w tej dziedzinie i w takich warunkach.
W tym tygodniu będzie C85 1.8, a niebawem moja eLa pójdzie pod młotek na poczet 24 lub 35 L :D

pawciolbn
11-10-2010, 22:11
A wiesz dlaczego? bo nie lubie partactwa i partaczy w rożnych dziedzinach życia...

co nie znaczy, że trzeba wszystkich mierzyć jedną miarą... nie każdy początkujący musi być stłamszony, bo nigdy nie wiadomo co za jakiś czas z niego "wyrośnie".. to, że ktoś na jakimś polu zaczyna, wiedzę ma niekompletną, nie oznacza, że zgromadzony zapał, chęci rozwoju i może szczypta talentu zrobi z niego lepszego fotografa od Ciebie i w to o wiele krótszym czasie... Beethoven był głuchy, a Vivaldi rudy.

#

dr Dundersztyc
11-10-2010, 22:17

może się to wyda Tobie dziwne i straszne, ale nie każdy od razu chodził tak jak Ty ... większość wcześniej raczkowała :mrgreen:

Bartek_902
11-10-2010, 22:19
że zgromadzony zapał, chęci rozwoju i może szczypta talentu zrobi z niego lepszego fotografa od Ciebie
Oczywiście to jest niewykluczone i ja tego nie neguje,tylko chodzi mi o porywanie się z motyką na słonce a właściwie na głęboką wodę bez odpowiedniego zaplecza w postaci sprzętowej i doświadczeniem w tym rodzaju fotografi

dr Dundersztyc
11-10-2010, 22:34
Oczywiście to jest niewykluczone i ja tego nie neguje,tylko chodzi mi o porywanie się z motyką na słonce a właściwie na głęboką wodę bez odpowiedniego zaplecza w postaci sprzętowej i doświadczeniem w tym rodzaju fotografi

o ile nie dostanie udaru za pierwszym razem to go jedynie wzmocni :-D ...

nie jestem fanatykiem kursów za 1,5k i naśladowania czyjegoś stylu, gotowce podane na tacy nigdy nie będą tak smakowały jak satysfakcja z własnych doświadczeń :rolleyes:

Przemek_PC
11-10-2010, 23:39
To nie zawiść tylko kubeł zimnej wody na rozgrzaną łepetynę. Jeśli ktoś zadaje tak podstawowe pytania o obiektywy i od razu chce robić śluby to sorry ale nie tędy droga. Na codzień spotykam domorosłych ekspertów a właściwie efekty ich "pracy" w innej niż fotografia dziedzinie i za głowę się łapę jak można być tak bezczelnym aby przy minimalnej wiedzy i doświadczeniu podejmować się poważnych i odpowiedzialnych zadań. Jeśli nie wiesz jaki obiektyw użyć w kościele to znaczy że bardzo mało wiesz i zanim zaczniesz robić zdjęcia ślubne to dla dobra usługodawców zdobądź trochę wiedzy i doświadczenia. Dodam jeszcze, że nie jestem profesjonalnym fotografem ślubnym więc rynku mi w żaden sposób nie odbierasz.

ArekLodzPl
11-10-2010, 23:59
Ja pie....e, kolejny debil, który kupił sobie aparacik i myśli że będzie fotografem, a gówno wie na temat fotografii. Jest mameją do tego stopnia, że nawet nie wie jakie szkła ma kupić.
Debilizm ludzi przechodzi już wszelkie granice-weź ty się chłopie za podawanie cegieł na budowie a nie robienie zdjęć, bo z takim pojęciem o fotografii możesz unieszczęśliwić wielu ludzi

opk
12-10-2010, 00:56
Cześć Horak,

Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Zakładam, że już wcześniej fotografowałeś, i czerpiesz z tego przyjemność. Z czysto praktycznego powodu poniższa konfiguracja nie ma sensu.

Witajcie,
Zakupiłem jako body 2 aparaty: 5dmk2 i 50d. Po wcześniejszych aparatach Canona pozostały mi szkła: kit z IS 18-55 i 55-250 IS. Aktualnie używam portretówkę 85/1.8 i 50/1.8 II...... Obecnie na lepszy obiektywy mnie nie stać.

Masz 2 dobrze uzupełniające body, które starzeją się z zastraszającym tempie. I masz 4 szkła z których nie specjalnie się nadają do poważnej "pracy".
Masz dobry punkt wyjścia do podpinania szklarni... której nie masz! Brakuje Ci w tej chwili 10-15tyś na obiektywy, które będą na "odpowiednim" poziomie do zakupionych body. Głębi ostrości i celności AF nie zastąpisz wysokim iso.

Też ostatnio obskoczyłem wesele znajomych na 50d z 50 1.8 II i 17-85 IS USM, z 3 lampami, 2 na statywach. Bawiłem się świetnie, młodzi i goście też nie narzekali. Ba nawet przez przypadek udało mi się zrobić kilka udanych zdjęć:)
Drobna uwaga jest taka. Robiłem to całkowicie hobbystycznie, wszystko pstrykał 2 fotograf, a mi nawet przez chwile nie przyszło przez myśl, że mogę zarabiać na fotografii ślubnej.

W tej chwili zrobiło się ponad 20k w sprzęcie ale puszki nie zmieniłem. Doskonale wiem co i w jakiej kolejności będę dalej kupował.

Podsumowując.
Kupiłeś elementy systemu, które najszybciej stracą na wartości (elektronika), za prawie wszystkie posiadane na fotografię pieniądze. Z powodu braku obiektywów, efekty twojej "pracy" będą gorsze, bądź żadne, więc nie będzie pieniążków na szybki zakup szkieł. To szkła prawie nie tracą na wartości.
Za 2 lata zostanie ci w sprzęcie 5-7tyś. Gdybyś kupił za równowartość 5ki, 2 dobre szkła miałbyś dwu-krotność tej sumy.

Zostałeś zakrzyczany na forum, bo popełniłeś całkiem oczywisty, wręcz obiektywny :) błąd, a jednocześnie nie chciałeś przyjąć krytyki. Możesz też mieć pewność, że praktycy ślubni z tego forum nie boją się konkurencji nawet z trzymającą po jednym body semi pro w każdej ręce:)

Moim zdaniem i zdaniem innych kolegów z forum, zacząłeś od końca i popełniłeś BŁĄD kupując na tym etapie 2 body zamiast szkieł.

Erg
12-10-2010, 01:05
Dajcie spokój chłopakowi, ma okazję pofotografować trzy śluby jako drugi (bo skoro dopiero na czwartym będzie jako główny, rozumiem, że w pierwszych trzech będzie dodatkowym foto), niech idzie fotografować. Tym bardziej że znajomi go sami poprosili. Zdjęcia z pierwszego ślubu będą najlepszym kubłem zimnej wody na głowę.

Fakt, że kolejny wątek w tym temacie może bywalców irytować, ale przecież wystarczy wskazać właściwy wątek i na tym poprzestać. Nie on pierwszy, nie ostatni. Niech czyta 300 stron jak każdy ;)
I już dajcie spokój z tymi górnolotnymi tekstami o odpowiedzialności i unieszczęśliwianiu par na całe życie kiepskimi fotami. Wystarczy prosta matematyka. Ile jest w Polsce profesjonalnych fotografów ślubnych? Takich, którzy nie tylko mają pełne klatki z workiem eLek, ale też potrafią je wykorzystać? 200? No niech będzie, pięciuset. Ba, niech będzie tysiąc osób nawet, dla potrzeb wyliczeń.
Wg danych GUS w 2009 roku, małżeństwo zawarło ponad 250 tysięcy par. To daje 5 tysięcy par na tydzień średnio. W sezonie jest to więcej, poza sezonem rzecz jasna mniej. Niemniej biorąc pod uwagę tylko średnią, widać jasno, że nie każdy może mieć na swoim ślubie profesjonalnego fotografa, bo 5000 takich w Polsce nie ma na pewno. Lekko licząc dla ponad czterech tysięcy par w tygodniu, zostają "fotoziutki", tudzież ciocie i wujki z kompaktami. Nie każdy bierze ślub z rozmachem, nie każdego stać, nie każdemu zależy żeby w ogóle mieć zdjęcia i nie każdy jest wymagający. Nie brak par dla których zdjęcia znajomego, robione 400d z kitem, będą najwspanialszą pamiątką z tego dnia, bo jedyną alternatywą będą 4mpix foty z komórek podpitych wujków.
Czytając forum, można dojść do wniosku, że jeśli ktoś nie zamierza przeznaczyć co najmniej 2-3 tysiaków na fotografa, nie powinien brać ślubu w ogóle. Bo przecież nie będzie zdjęć! ;)

Natomiast młodych którzy proszą o zdjęcia, warto byłoby uświadomić, że nie będą to zdjęcia z górnej półki, nie obiecywać gruszek na wierzbie, bo faktycznie zdjęcia ze ślubu to nie jest łatwa sprawa. Uczciwie o tym uprzedź, i jeśli im to nie przeszkadza, idź śmiało. Daj pracować głównemu foto, szanuj zasady przekazane na kursie, i myśl.
Co do sprzętu, no to faktycznie można było pieniądze wydać inaczej, ale skoro jest jak jest, to ja bym wybierał między:
Na 50d tamron 17-50 2.8, Na 5d 85mm
albo
Na 50d 85mm a na 5d któraś z tanich szerszych stałek canona, 24 f2.8, 28 f1.8 albo 35 f2.0... Z takimi szkłami nie wykorzystasz pełni możliwości piątki, wiadomo. Ale zrobić kompletny reportaż się da. Po zgraniu zdjęć z kart, spodziewaj się zimnego kubła wody na głowę ;)

Pozdrówka

michallubon
12-10-2010, 01:49
Dajcie spokój chłopakowi, ma okazję pofotografować trzy śluby jako drugi (bo skoro dopiero na czwartym będzie jako główny, rozumiem, że w pierwszych trzech będzie dodatkowym foto), niech idzie fotografować. Tym bardziej że znajomi go sami poprosili. Zdjęcia z pierwszego ślubu będą najlepszym kubłem zimnej wody na głowę.

Fakt, że kolejny wątek w tym temacie może bywalców irytować, ale przecież wystarczy wskazać właściwy wątek i na tym poprzestać. Nie on pierwszy, nie ostatni. Niech czyta 300 stron jak każdy ;)
I już dajcie spokój z tymi górnolotnymi tekstami o odpowiedzialności i unieszczęśliwianiu par na całe życie kiepskimi fotami. Wystarczy prosta matematyka. Ile jest w Polsce profesjonalnych fotografów ślubnych? Takich, którzy nie tylko mają pełne klatki z workiem eLek, ale też potrafią je wykorzystać? 200? No niech będzie, pięciuset. Ba, niech będzie tysiąc osób nawet, dla potrzeb wyliczeń.
Wg danych GUS w 2009 roku, małżeństwo zawarło ponad 250 tysięcy par. To daje 5 tysięcy par na tydzień średnio. W sezonie jest to więcej, poza sezonem rzecz jasna mniej. Niemniej biorąc pod uwagę tylko średnią, widać jasno, że nie każdy może mieć na swoim ślubie profesjonalnego fotografa, bo 5000 takich w Polsce nie ma na pewno. Lekko licząc dla ponad czterech tysięcy par w tygodniu, zostają "fotoziutki", tudzież ciocie i wujki z kompaktami. Nie każdy bierze ślub z rozmachem, nie każdego stać, nie każdemu zależy żeby w ogóle mieć zdjęcia i nie każdy jest wymagający. Nie brak par dla których zdjęcia znajomego, robione 400d z kitem, będą najwspanialszą pamiątką z tego dnia, bo jedyną alternatywą będą 4mpix foty z komórek podpitych wujków.
Czytając forum, można dojść do wniosku, że jeśli ktoś nie zamierza przeznaczyć co najmniej 2-3 tysiaków na fotografa, nie powinien brać ślubu w ogóle. Bo przecież nie będzie zdjęć! ;)

Natomiast młodych którzy proszą o zdjęcia, warto byłoby uświadomić, że nie będą to zdjęcia z górnej półki, nie obiecywać gruszek na wierzbie, bo faktycznie zdjęcia ze ślubu to nie jest łatwa sprawa. Uczciwie o tym uprzedź, i jeśli im to nie przeszkadza, idź śmiało. Daj pracować głównemu foto, szanuj zasady przekazane na kursie, i myśl.
Co do sprzętu, no to faktycznie można było pieniądze wydać inaczej, ale skoro jest jak jest, to ja bym wybierał między:
Na 50d tamron 17-50 2.8, Na 5d 85mm
albo
Na 50d 85mm a na 5d któraś z tanich szerszych stałek canona, 24 f2.8, 28 f1.8 albo 35 f2.0... Z takimi szkłami nie wykorzystasz pełni możliwości piątki, wiadomo. Ale zrobić kompletny reportaż się da. Po zgraniu zdjęć z kart, spodziewaj się zimnego kubła wody na głowę ;)

Pozdrówka

i amen :)

1Digital
12-10-2010, 13:12
Ja pie....e, kolejny debil, który kupił sobie aparacik i myśli że będzie fotografem, a gówno wie na temat fotografii. Jest mameją do tego stopnia, że nawet nie wie jakie szkła ma kupić.
Debilizm ludzi przechodzi już wszelkie granice-weź ty się chłopie za podawanie cegieł na budowie a nie robienie zdjęć, bo z takim pojęciem o fotografii możesz unieszczęśliwić wielu ludzi

A Ty chłopie weź wyjdź na spacer, to może ochłoniesz. Dałeś wspaniały przykład chamstwa i buractwa. Gdzie jest moderator? :-?

michael_key
12-10-2010, 13:56
No... zawiało inteligencją wypowiedzi.

ArekLodzPl
12-10-2010, 15:33
Ooo...znaleźli się obrońcy. Ruszcie głowami i nie komentujcie głupich postów. Nie widzicie że co któryś kupuje aparat z myślą o zarobku nie mając o fotografii zielonego pojęcia i potem mnożą się posty "złe kolory z labu", "jak uzyskać naturalny kolor skóry" itp.
Wygląda to zupełnie tak jakby ktoś sobie kupił sportowy wózek i od razu z marszu chciałby zostać kierowcą rajdowym
Zimny kompres i spacer chłodną jesienną porą dla autorów 2 postów wyżej

WiatruMistrz
12-10-2010, 15:48
A się będziesz przejmować krytyką dorobionych ślubniaków im się w głowach od eLek przewraca i tak co druga nie trafia :P, w obu body wł. servo + tryb seryjny... napewno coś wybierzesz, do 50D tami a do 5D stałka i jazda...nie odrazu Rzym zbudowano.

Bartek_902
12-10-2010, 16:11
w obu body wł. servo + tryb seryjny... napewno coś wybierzesz
Masz racje,i zrób 10tyś zdjęc na jednym ślubie,na żywca przegraj na płytke skasuj 2000 i wszystko bedzie ok

Handelson
12-10-2010, 16:24
... w obu body wł. servo + tryb seryjny... napewno coś wybierzesz...

Oj... już widzę efekty :)

zbyszekjan
12-10-2010, 20:39

:?:evil:koszmar