Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tryb Live view

photographus
10-10-2010, 14:49
Witam!
Na wstępie - użyłem i Google i "Szukaj" na forum. Nie znalazłem odpowiedzi więc piszę. Aparat to 5D Mark II. Mam do wykonania panoramy i pomyślałem o użyciu LV. Pytania odnośnie funkcji Live VieW.
1. Jeżeli ktoś już coś takiego robił jakie poleca ustawienia w menu.
2. Czy pomiar ekspozycji jest ustawiany w czasie naciśnięcia przycisku AF-on czy spustu migawki. Potrzebuję użyć trybu matrycowego i nie wiem czy przypadkiem AF-on (jeżeli mierzy ekspozycję a nie tylko ostrość) nie robi tego punktowo.
3. Czy to normalne, że przy zmianie nastaw ekspozycji (np.czasu) obraz na ekranie pozostaje bez zmian. Dopiero zmienia się, w momencie przesunięcia yoistickiem ramki ustawiania ostrości. Dość to niewygodne :(
będę wdzięczny za wzbogacenie mnie wiedzą
pozdrówka

_igi
10-10-2010, 20:59
2. tryb ekspozycji w LV to skupiony, dokładniej w tej białej ramce. Można sobie dowolnie przesuwać jak się chce.
3. Nie, to nie jest normalne. Jeśli w menu jest włączona symulacja ekspozycji to będzie toto widoczne od razu, chyba że patrzysz przez powiększenie.

PS. Panoramy i pomiar matrycowy? O ile dobrze pamiętam to trza w manualu, na stałym wb, bo kiszka wyjdzie ;)

photographus
10-10-2010, 21:07
Przepraszam, a co ma pomiar matrycowy do trybu manualnego, bo nie trybię? A co do stałego WB to spróbuj zrobić panoramę gdzie w jednym końcu są głębokie cienie a w drugim pełne słońce. Co nastawisz 10000K czy 6500K? AWB znakomicie się sprawdza przy łączeniu panoramy w PS-ie.
pozdro

Merde
11-10-2010, 11:05
Przepraszam, a co ma pomiar matrycowy do trybu manualnego, bo nie trybię? A co do stałego WB to spróbuj zrobić panoramę gdzie w jednym końcu są głębokie cienie a w drugim pełne słońce. Co nastawisz 10000K czy 6500K? AWB znakomicie się sprawdza przy łączeniu panoramy w PS-ie.

Faktycznie - nie trybisz. Z matrycowym przy zmianie kadru masz bardzo duże szanse graniczące z pewnością, że dostaniesz inny wynik, a w związku z tym konieczna może być drastyczna korekta ekspozycji dla poszczególnych ujęć. Balans bieli przy robieniu w rawach można tradycyjnie olać, ale ustawienie prawidłowego i takiego samego WB dla wszystkich ujęć na pewno nie zaszkodzi i trochę przyspieszy postproces.