PDA

Zobacz pełną wersję : karty cf emtec

nastier
25-11-2005, 16:34
bylem dzis w media markcie, specaruje sobie miedzy polkami,az tu nagle zdzwienie - na polce leza karty cf 1gb firmy emtec w bardzo atrakcyjnej cenie 99 zl!

i tak sie zastanawiam czy warto w to inwestowac czy dokladac przynjamniej 150 zl na kingstona ?

Pikczer
25-11-2005, 16:36
W ktorym media markcie? :)

nastier
25-11-2005, 16:40
W ktorym media markcie? :)

w lublinie... u nas jest jeden ;)

Pikczer
25-11-2005, 17:15
Moj kolega kupil jednogigowke za 100pln i jest zadowolony. Ot... chodzi juz pol roku i dziala bez zarzutu. A to najwazniejsze.
Musze sie przejsc w wawie do MM. Moze tez takie maja.
Ja za ta kase kupilbym jedna. Z kilku powodow:
- w razie jak podstawowa padnie, mam zapas.
- wiecej miejsca na RAWy
- niska cena w porownaniu z innymi na rynku, a gwarancja na rok i tak na pewno jest

Jac
25-11-2005, 17:48
tak, tyle ze fotek nikt ci nie zwroci jak ci padnie... a jak ktos robi sport i potrzebny jest szybki zapis na karte to zupelnie odpada... ja bym malucha nie kupil nawet nowki z gwarancja na 3 lata :-)

Pikczer
25-11-2005, 18:02
tak, tyle ze fotek nikt ci nie zwroci jak ci padnie... a jak ktos robi sport i potrzebny jest szybki zapis na karte to zupelnie odpada... ja bym malucha nie kupil nawet nowki z gwarancja na 3 lata :-)

To jest tak jak z akumulatorkami za 30 pln a nie za 300. Jednak wiekszosc sie nie boi wsadzac tego do swoich puszek/gripow :confused:
Jak nie slyszy sie o ich wylewaniu, to sie kupuje, nie? ;-)
Tak samo jest z kartami. Ja nie slyszalem zeby komus padlo takie gowienko. A wielu pisalo o padnietych Kingstonach.

Zasada jest prosta - niska cena = wieksze ryzyko i tyle. Dlatego pisze, ze mialbym ja jako ta dodatkowa a nie podstawowa.

sail0r
25-11-2005, 18:04
Zasada jest prosta - niska cena = wieksze ryzyko i tyle. Dlatego pisze, ze mialbym ja jako ta dodatkowa a nie podstawowa.

a skad wiesz? widziales jakies badania statystyczne, ktore wykazaly ze tansze karty czesciej padaja?

Pikczer
25-11-2005, 18:11
a skad wiesz? widziales jakies badania statystyczne, ktore wykazaly ze tansze karty czesciej padaja?

A gdzie ja stwierdzilem, ze czesciej padaja :confused:
Lapiemy sie za jezyczek ? ;)
Nie nie znam badan, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, iz czym cos jest tansze, tym bardziej "niepewne". Nic w tym zyciu za darmo nie rozdaja :cool:
Oczywiscie, czesto jest tak, ze cena tych b. drogich towarow nie jest adekwatna do tego co firma oferuje (czesto placimy za logo). Nie zmienia to jednak faktu, iz przy tanszych rzeczach STATYSTYCZNIE ryzyko jest wieksze.

nastier
25-11-2005, 18:13
chlopaki, schodzicie troszke z tematu.. brac to na probe czy e tam ? ;)

Pikczer
25-11-2005, 18:16

Nie schodzimy, caly czas o tym samym nadajemy :mrgreen:

Ja bym wzial. 100 pln to nie majatek a sadze, ze 1GB dodatkowo kazdemu sie przyda

piast9
25-11-2005, 18:17
To jest tak jak z akumulatorkami za 30 pln a nie za 300. Jednak wiekszosc sie nie boi wsadzac tego do swoich puszek/gripow :confused:
Szybkie wyczerpanie akumulatora nie powoduje utraty zdjęć, co najwyżej niemożliwość zrobienia następnych.

Pikczer
25-11-2005, 18:21
Szybkie wyczerpanie akumulatora nie powoduje utraty zdjęć, co najwyżej niemożliwość zrobienia następnych.

Ale wylanie akumulatorow znaczy wiecej kasy w bloto, niz zaoszczedzenie na oryginale.
A co za roznica czy nie zrobilem fotek bo aku wylaly czy zrobilem a stracilem bo CF padla ????

Zostawmy ten temat, bo watek czlowiekowi rozbijamy :evil:
Z mojej strony EOT

kane
25-11-2005, 18:23
OT
ale jesli aku jest w gripe to niewiele sie dzieje
EOT

Madroz
25-11-2005, 18:24
Na Allegro najtaniej 1GB firmy PNY lun Dane-Ecler czy cos takiego chodza po 130 zl. Emtec to dobra firma kiedys to był BASF. Ja bym bral BTW zaraz jade do MediaM.

sail0r
25-11-2005, 18:40

no pewnie ze qpic.. EMTEC to nie jest przeciez jakas nieznana firma wiec pamiec powinna byc na poziomie...
sam bym kupil gdyby nie to ze kilka lat temu obiecalem sobie, ze u tych oszustow nic w zyciu nie kupie ;-)

akustyk
25-11-2005, 18:48
zwalone akumulatory moga powodowac bledy w zapisie na karty.

Emtec to dobra firma kiedys to był BASF

z druga czescia sie zgadzam. i wlasnie dlatego nie zgadzam sie z pierwsza. BASF dawno temu byl dobra firma, ale pod koniec lat 90-tych zaczal odwalac straszna kaszane. firma zaczela obnizac loty i wypuszczac bardzo kiepska chemie.

karta pamieci to nie dyskietka czy kaseta megnetofonowa, wiec jest szansa, ze ta karta pamieci bedzie dzialac. za 100zl bym chyba zaryzykowal. w tej cenie to sie nawet Dane-Elec nie kupi, a Dane-Elec to jakby nie patrzec kiepscizna

Qbexus
25-11-2005, 19:57
Uzywalem emte-ca 2 lata coprawda 64mb ale nie bylo z nim zadnych problemow zreszta nadal smiga z A-60 jak robie zdjecia u cioci na imininach to nie targam puszki. Akustyk basf mial zwalona opinie przez tysiace podrobek kazdego z ich produktow, jak kupiles oryginala na zachodzie to bylo ok. Z reszta i maxwela tak u nas zalatwili a w stanach byl uwazany za super firme. Kiedys w sklepie z plytami pytalem goscia o oryginalne plyty potrzebowalem na matke do tloczni to sie usmiechnal i stwierdzil ze nie bierze odpowiedzialnosci a na polkach pelno stalo dysanow, emtec-ow, i co tam jeszcze uwazanego za firmowe jest.

Pikczer
25-11-2005, 22:50
Wlasnie bylem w MM w W-wie i sprawdzalem. Chyba cos sie pomylilo koledze albo im (albo poza Wawa ekstra promocje daja). 99 PLN owszem, kosztuje ale 256 MB !!!
Jesli u Ciebie jest za ta cene 1GB, to bierz 20 sobie i sprzedawaj :)
Sam jedna kupie.

Jac
25-11-2005, 23:33
Kazdy MM ma swoje ceny na towary w jednym taniej w drogim drozej...
a co do kart to ja bym nie kupil :-) bo nie lubie czekac jak mi sie laduje zdjecie w aparacie zanim je wyswietli na LCD... wiec SD UltraII i Extreme... i wole miec jedna pozadna niz cztery przecietne...

KMV10
25-11-2005, 23:57
Jak potrzebujesz to brać. Jak nie potrzebujesz - nie brać.

Qbexus
26-11-2005, 00:30
Brac jak idziesz na airshow to ultra jak do lasu to moze byc kazda chyba ze drzewa uciekaja.

Jac
26-11-2005, 01:25
Brac jak idziesz na airshow to ultra jak do lasu to moze byc kazda chyba ze drzewa uciekaja.
las to nienajlepszy przyklad :mrgreen:
http://myphotosign.com/index.php?id=23
http://myphotosign.com/index.php?id=24
poza tym mi chodzi tez o podglad zdjec, ktory jest znacznie szybszy z szybka karta..

Qbexus
26-11-2005, 04:51
Jasne wiadomo kazdemu wedlug potrzeb ale nie mozna wciskac ludzia ze jak za 99 zl to g.... bo emtec to dobra firma.

popmart
26-11-2005, 08:51
może to zwiastun nowego ??? 1GB taniej niż przeciętna firmowa 512 ???

moim zdaniem opłaca sie ktoś już nabył ??

Aha w marketach dość często pojawiają sie pomyłki przy WPROWADZANIU TOWARU !!!

nastier
26-11-2005, 09:56
Wlasnie bylem w MM w W-wie i sprawdzalem. Chyba cos sie pomylilo koledze albo im (albo poza Wawa ekstra promocje daja). 99 PLN owszem, kosztuje ale 256 MB !!!
Jesli u Ciebie jest za ta cene 1GB, to bierz 20 sobie i sprzedawaj :)
Sam jedna kupie.

wiesz, bardzo mozliwe,ze te skubance specjalnie powiesili przy tych kartach taka cene, a potem okazuje sie, ze to pomylka ;)
dzis pojade i jeszcze raz sprawdze :)

Bachman
26-11-2005, 13:46
ja jestem chetny na 2 takie karty - moglbys nabyc?- a z oddaniem kasy sie dogadamy

architect
26-11-2005, 14:54
Długo zastanawiałem się nad kartą i wybrałem ze względów bezpieczeństwa SD Ultra II 512 MB zamiast ilus tam GB innej firmy. Jednak za kwotę 99 zł 1 GB bym brał jako karte na wszelki wypadek jak będzie potrzeba dopstrykać kilka fotek więcej. Pozatym EMTEC to dobra firma i karty są na kościach Toshiba więc na tym samym co Kingston i wiele innych tylko naklejka inna.

nastier
26-11-2005, 20:54
wlasnie wrocilem z media i jest tak jak sie spodziewalem - pomylili ceny ;)
1gb etmec kosztuje(uwaga, uwaga!) 499 plnow! smieszne ;)

Pikczer
26-11-2005, 21:02

wlasnie, tego sie obawialem :cry:

Madroz
26-11-2005, 21:50
To już wiem dlaczego gość z MediaMarketu tak dziwnie na mnie się patrzył, gdy powiedziałem, że w Lublinie 1GB po 99zl mają.hehehe

nastier
26-11-2005, 21:54
To już wiem dlaczego gość z MediaMarketu tak dziwnie na mnie się patrzył, gdy powiedziałem, że w Lublinie 1GB po 99zl mają.hehehe

to nie pierwszy raz tak mialem. jakis czas temu kupowalem dysk i tez sie machneli o...150 zl... ;)

dfilip
27-11-2005, 10:01
Trzeba bylo brac od razu jak zobaczyles, a teraz bys oddal i troszke kasy bys mial do przodu 8)

nastier
27-11-2005, 11:43
Trzeba bylo brac od razu jak zobaczyles, a teraz bys oddal i troszke kasy bys mial do przodu 8)

ja nie z tych. musze obejrzec, zastanowic sie, jeszcze raz sie zastanowic i gdy jestem pewien, kupuje ;)

mxw
27-11-2005, 14:19
he, he, ale nas podwiozłeś... :mrgreen:

swoją drogą 99,- to była przesada, ale 499,- to jest jeszcze większe przegięcie i to w niewłaściwą stronę :twisted:

przykładowe ceny:
1GB Kingston CF/1G-S 242,00
1 GB Pretec Cheetah 80x 271,00
1GB SanDisk Ultra II 310,00
wszystko brutto PLN.

nastier
27-11-2005, 15:00
he, he, ale nas podwiozłeś... :mrgreen:

to te dupki, a nie ja :P

sail0r
27-11-2005, 15:45
i właśnie dlateo u nich nie kupuje....

jackA95
30-11-2005, 00:54
Cześć
Ja z własnych doświadczen radzę obserwować dobrze półki w hipermarketach.
I nie chodzi mi o różnego rodzaju "promocje" ale można znaleźć różne "dziwne ceny" np. ostatnio "znalazłem" na półce CF-ki 256 Kingstona po 45 zeta :shock:
Nie wiem czy to promocja , czy pomyłka ale do mojego A95 "jak znalazł"
Jeszcze jedna rada dla kupujących w hipermark. Zgodnie z prawami konsumenta : jeśli cena na półce przy towarze jest niższa niż cena którą pokazuje czytnik lub czytnik kasy to masz prawo kupić towar po cenie, która widnieje na półce.
Jeśli ma się czas i charakter to
warto to prawo egzekwować. Zawsze to "parę groszy do przodu" :rolleyes:
Pozdrawiam

popmart
30-11-2005, 09:35
moim zdanie chyba pomyliłeś z innymi krajami
u nas nik niczego nie musi ci sprzedawać możę wręcz cie wyprosić ze sklepu i nic mu za to nie grozi ....

jak pisałem już wcześniej pojawiają sie błedy przy wprowadzaniu towaru mój teść kupil BOXA XP winde za uwaga 149 pln ups zero im sie obcieło :lol:

jackA95
30-11-2005, 21:05
Otóż właśnie, że musi sprzedać.
Takie masz prawo, tyle tylko że mało kto to prawo zna a jeszcze rzadziej ma charakter żeby z niego korzystać.
Ja tam znam i korzystam i lubię zrobić trochę zamieszania wśród krawaciarzy.
No i jeszcze parę groszy do przodu Ha Ha Ha! :rolleyes: