Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pierwsze ładowanie baterii

charming
08-10-2010, 14:18
ile powinno trwac pierwsze ladowanie baterii, bo na roznych forach roznie piszą i jestem w kropce.wybacznei ze t ak banalne pytanie ale dopiero się ucze:D

RNz
08-10-2010, 14:21
Powinno trwać "do pełna" :-)
Zwykle w nowoczesnych bateriach zaleca się trzy pełne ładowania i rozładowania

charming
08-10-2010, 14:56
żadne 12, czy 24h:D?

RNz
08-10-2010, 15:58
Żadne. Niczemu dobremu to nie służy.
To jakieś stare zabobony :-)

mateuszkaratysz
08-10-2010, 16:08
Chodzi o baterie czy akumulatory?

Baterii są jednorazowe.

darkon
08-10-2010, 16:29
Ładowarka powinna sama rozpoznać czy akumulatory są już naładowane i przełączyć się na podawanie tylko prądu podtrzymania.

Bolek02
11-10-2010, 16:57
Jak masz oryginalną ładowarkę, to ona sygnalizuje odpowiednia ilością mrugnięć lampki kontrolnej (szczegóły w instrukcji). Przy tym toku rozumowania istotniejsze było to, aby akumulator naładować i rozładować całkowicie 3x.

allxages
11-10-2010, 17:03
Przy tym toku rozumowania istotniejsze było to, aby akumulator naładować i rozładować całkowicie 3x.

A jesteś w stanie to udowodnić? Dla baterii litowo-jonowych, bo takie głównie są w aparatach.

Za to inną sprawą jest pielęgnacja baterii w czasie..

prrzemek
11-10-2010, 17:40
ja z tego co slyszalem, obecne akumulatory nie wymagaj tzw formatowania, nawet jest niewskazane rozladowywanie ich do konca

Jago
11-10-2010, 18:40
ja z tego co slyszalem, obecne akumulatory nie wymagaj tzw formatowania, nawet jest niewskazane rozladowywanie ich do konca

Chyba, że instrukcja lub sprzedawca (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-lp-e5.html) mówi inaczej.

Piotr1
11-10-2010, 19:15
Jago, z całym szacunkiem dla Cyfrowych ale to żaden autorytet. Jak taki wpis znajdziemy w instrukcji (formatowanie sic!)to będziemy mogli się nim podeprzeć

allxages
11-10-2010, 19:25
Pokaż mi w instrukcji gdzie jest o tym mowa. Sprzedawca mnei nie interesuje, przeważnie nie potrafi nic poza nabijaniem bezmyślnie na kase fiskalną (albo jeszcze lepiej poza nią)...

Bolek02
12-10-2010, 20:01
Pokaż mi w instrukcji gdzie jest o tym mowa. Sprzedawca mnei nie interesuje, przeważnie nie potrafi nic poza nabijaniem bezmyślnie na kase fiskalną (albo jeszcze lepiej poza nią)...

Może weź pierwszą lepszą instrukcję od telefonu komórkowego i poczytaj o formowaniu (formatowaniu) baterii. W telefonach sa podobne ogniwa jak w naszych puszkach.

gavin
12-10-2010, 20:09
wziąłem od c905 i nic tam o tym nie ma

allxages
12-10-2010, 21:01
Może weź pierwszą lepszą instrukcję od telefonu komórkowego i poczytaj o formowaniu (formatowaniu) baterii. W telefonach sa podobne ogniwa jak w naszych puszkach.

To może Ty weź lepiej, bo mam podobnie jak gavin, nic nie widzę. Oczywiście mówimy o w miarę nowych telefonach, powiedzmy ostatnie 10 lat ;-)

Przemek_PC
12-10-2010, 21:56
Formowało się ogniwa NiMH a jedyne zalecenie przy ogniwach litowych to takie aby naładować do pełna i rozładować małym prądem co w przypadku aparatu foto czy telefonu nie ma znaczenia bo prąd zawsze jest mały (mały prąd to 1C czyli tyle ile wynosi pojemność akumulatora przykładowo 1600mAh to prąd 1C wynosi 1,6A).

Piotr1
13-10-2010, 20:56
Może weź pierwszą lepszą instrukcję od telefonu komórkowego i poczytaj o formowaniu (formatowaniu) baterii. W telefonach sa podobne ogniwa jak w naszych puszkach.uparłeś się ;-) . Przeczytałem z ciekawości instrukcję: omni, x10, curve. Brak jakiejkolwiek wzmianki na temat formowania baterii :-(

K.Muszkiet
13-10-2010, 21:24
Mialem kiedys 2 telefony SE k700i. Jednego uzywalem ja, a drugiego zona. W tej samej sieci. Zona zawsze dbala o to, zeby telefon byl ladowany dopiero jak byla sygnalizacja niskiego stanu naladowania. Ja nigdy o to nie dbalem, kazdego wieczora podpinalem do ladowarki i odpinalem rano . Dla mnie wazne bylo pelne naladowanie telefonu. Po pewnym czasie - okolo 2 lat zaczely nasilac sie objawy utraty pojemnosci. Zona wtedy przypomniala mi jak "dbam" o baterie w telefonie. Nie minal miesiac a dokladnie takie same objawy wystapily u zony...
Od tego czasu z duza rezerwa podchodze do tych wszystkich zabiegow pielegnujacych nasze akumulatorki w telefonach, aparatach czy innych urzadzeniach.

Pozdrawiam!

Przemek_PC
13-10-2010, 21:54
Ogniwa litowe nawet nieeksploatowane tracą po pewnym czasie swoje parametry.

axk
18-10-2010, 08:16
Zwykle w nowoczesnych bateriach zaleca się trzy pełne ładowania i rozładowania

Zależy od producenta akumulatora, jednakże coraz częściej spotkać można ogniwa w których ww. cykl wystarczy przeprowadzić jeden raz.

Bolek02
18-10-2010, 11:20
uparłeś się ;-) . Przeczytałem z ciekawości instrukcję: omni, x10, curve. Brak jakiejkolwiek wzmianki na temat formowania baterii :-(

Ja tam się nie upieram - każdy swój rozum ma i robi jak mu pasuje. Jesli stać Cię na częstą wymianę aku, to nie musisz nic robić ( ładowac kiedy chcesz i jak chcesz ).