Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 85 1,8 USM FF problem

violator
07-10-2010, 17:21
Witam!

Sprawilem sobie 85 1,8 (body - 350d) - niestety okazuje sie ze pacjent ma powtarzalny FF. Canon 70-300 IS trafia w punkt z 350d (kit canona rowniez, pozyczany tamron takze).
Wszelkie proby zrobienia ostrego zdjecia 85 przy malych przeslonach koncza sie fiaskiem. Im odleglosc od celu wieksza tym jest to bardziej widoczne. Testowalem obiektyw rowniez z 400d i co ciekawe tam problem nie wystepuje.

Dzwonilem z tym problemem na Zytnia - zapytali czy inne szkla ostrza ok i kazali odeslac sam obiektyw bez body.

Zastanawiam sie sie czy to wina obiektywu czy puszki...?
Czy jest mozliwosc - ze to raczej body jest do regulacji i problem wychodzi dopiero z mala GO w 85 ? Chociaz 70-300 tez ma mala GO i jest ok..
Nie wiem czy odsylac samo szklo i czy nie sprobowac skorygowac samemu AF w puszce...

Dziekuje za sugestie..:)
VIO

Loome
07-10-2010, 17:35
zamiast sporobowac w puszcze i wiedziec to nas sie pytasz, eh.
skoro puszka z innymi szklami ostrzy dobrze, to jak myslisz - problem po stronie puszki czy szkła?

violator
07-10-2010, 17:37
zamiast sporobowac w puszcze i wiedziec to nas sie pytasz, eh.
skoro puszka z innymi szklami ostrzy dobrze, to jak myslisz - problem po stronie puszki czy szkła?

No to napisz mi prosze co mam myslec skoro 85 z innym body ostrzy ok (i inne szkla rowniez)... :)

poszukiwacz2006
07-10-2010, 19:50
To masz mysleć, że Twoje body i Twój obiektyw źle ostrzą. Jedynym rozwiązaniem jest wysłanie puszki i szkła na Żytnią, z wyraźnym zaznaczeniem, aby body nie było regulowane. Wysłanie samego obiektywu spowoduje, że wyregulują go do wzorcowego body, co w żaden sposób nie będzie wskazywało, że obiektyw będzie idealnie ostrzył z Twoją puszką. Aha, z doświadczenia powiem, że wyślij również jakieś "trefne" zdjęcia. Będą przydatne technikom, gdyż czasami nie potrafią zrozumieć problemu. I bądź konsekwentny. Ja jeden z moich obiektywów wysyłałem trzy razy, az w końcu było ok. Pozdrawiam.

Loome
07-10-2010, 20:49
85 lubi z cropem miec bf/ff. u mnie na 40d tez mial. sprobuj najpierw mikroregulacja sie pobawic:)

Bartek_902
07-10-2010, 20:51
ALe z 85 1.8 to nie pierwsza osoba jesteś z tymi objawami... 3 razy w fotoformie wymieniałem swój egzemplarz i mam też nie do końca idealny ale po korekcie w body jest w miare ok i to akceptuje...ty masz o tyle problem ze w 350d nie masz mikroregulacji af więc w gre wchodzi albo wymiana szkła albo kalibracja na żytniej a z tą kalibracja u nich różnie bywało bo ludzie po 5 razy potrafili wysyłać i niewiele to dawało a czesto bywało gorzej

ghosthunter
08-10-2010, 00:48
Lepiej nie kręć przy body bo może się okazać, że wtedy z żadnym ze szkieł nie działa poprawnie.