PDA

Zobacz pełną wersję : Zawód: Paparazzi

dfilip
24-11-2005, 22:21
Czy świat oszalał?: Zawód: paparazzi
Snap: A history of the Paparazzi
Film dokumentalny, Wielka Brytania 2005
czas 50 minut

TVP 2: Czwartek 23:45

Robisz to, bo to ekscytujące zajęcie. Uwielbiasz polować, jak myśliwy albo łowca rekinów. Czatujesz cierpliwie na zdobycz, podchodzisz ją skrycie i bach! - razisz zdezorientowaną, zaskoczoną, przerażoną i rozwścieczoną ofiarę oślepiającym błyskiem flesza. Możesz sam oberwać, ale nie boisz się awantur, skandali, rękoczynów, a nawet bijatyk. Brukowce płacą krocie, więc po każde zdjęcie toczy się emocjonujący wyścig... Jeszcze przed półwieczem medialnym wizerunkiem hollywoodzkich gwiazd sterowały wytwórnie filmowe. Wielcy bossowie sprawowali niepodzielną kontrolę nad aktorami. Decydowali o wyborze ról, a nawet o życiu osobistym swych podopiecznych, z doborem mężów i żon włącznie. Publiczność oglądała starannie upozowane, olśniewające portrety sław srebrnego ekranu, istot wyjątkowych, niemal nadprzyrodzonych, bytujących w sferach niedostępnych dla zwykłych śmiertelników. Ale na przekór wysiłkom specjalistów wieści o rodzinnych skandalach, zdradach, pijaństwie i narkotykach przeciekały do nowych plotkarskich pism, takich jak "L. A. Confidential" i "Hush Hush". Niestety, informacje nie były poparte zdjęciami, bowiem w Ameryce nie dopuszczano do gwiazd niezależnych fotoreporterów. Za to w Rzymie grupki nocnych łowców uzbrojonych w aparaty i potężne lampy błyskowe swobodnie grasowały na skuterach po luksusowej Via Veneto i strzelały fotki bawiącym w Wiecznym Mieście artystom. W 1958 roku Tazio Secchiaroli zdobył sensacyjny materiał zdjęciowy ze szwedzką seksbombą Anitą Ekberg w głównej roli. Za jedno z ujęć autor zainkasował stukrotną stawkę zwykłego honorarium. Wtedy właśnie narodził się nowy gatunek skandalizującej fotografii i natrętnego jak bzyczący i kąsający owad fotografa - paparazzi. Już wkrótce obiektem polowań stały się inne sławne, choć nie mające związków z branżą filmową osoby: gwiazdy rocka, tytani sportu, politycy, wreszcie - koronowane głowy i ich rodziny. Ken Lennox uwiecznił na kliszy królową Elżbietę II z poddartą przez swawolny wiaterek sukienką.

Jac
24-11-2005, 22:24
cool se nagram...dzieki... bo jak zwykle pora jest interesujaca... ja juz mam dosc chodzenie spac o 01-02...

Venio
24-11-2005, 22:34
o wreszcie cos ciekawego na tvp2... :p bo przewaznie to takie pierdoły tam leca ze omg. Hehe zresztą tak samo jak na kazym innym kanale ;)

gr86
24-11-2005, 22:43
zerkne też na 2-ke :)

Czacha
24-11-2005, 23:18
ma ktos tuner w kompie i dal by rade to zgrac?

Zielony
25-11-2005, 00:15
ma ktos tuner w kompie i dal by rade to zgrac?

jako ze przebywam akurat poza cieplym ogniskiem domowym :D bede to mial narazie na VHS, ale jak bedzie warto - to moge to zgrac dla kazdego kto chce na DVD (tylko DVD bo w kompresje sie juz nie bawie; nie te czasy 8-) ) - za dwa piwa plus koszt plyty + przesyłki moge to zrobic.
Jakosc bedzie 100% jakosci VHS.

tymin3
25-11-2005, 01:41
No no same Canony Eos 1 plus "elki", canonowcy będą zachwyceni:) hehe

Silent Planet
25-11-2005, 01:43
No dużo szmelcu Canonowego...
Ale to z tych nowoczesnych, stare to wszyscy mieli tylko Nikony...

mario1275
25-11-2005, 08:44
ja też

Pikczer
25-11-2005, 10:07
A ja widzialem. Coz, to trzeba miec tupet :) I albo sie go ma albo nie. Z tym to sie trzeba urodzic. Ja jak bylem w Egipcie i siedziala stara kobitka w czarnym wdzianku na przepieknym kolorowym tle, to chcialem jej zrobic zdjecie. Ale jak mnie zobaczyla i cos tam zaczela machac w moja strone, to glupio mi sie zrobilo i poszedlem (przydalaby sie wtedy 70-200 :)