Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sigma 17-70 i odbitki (na co zmienić?)

jakkul
05-10-2010, 22:33
Witam

Przez długi czas robiłem zdjęcia 350d, ostatnio kupiłem 50d. Używam najczęściej sigmy 17-70 tej pierwszej bez HSM i bez stabilizacji. Mam jeszcze c50/1.8 i c70-300/4-5.6 II. Zdjęcia robię weekendowo-rodzinne. Spacery z aparatem też się zdarzają.

Zasadniczo wszystko jest ok i jakoś nie narzekam na sam sprzęt. Jednak mam jeden wnerwiający problem z tym obiektywem sigmy. Na odbitkach, w tle na kontrastowych obiektach, które nie wypadły zupełnie poza obszar focusa robi się takie durne rozmycie jakby zdjęcie było zrobione komórką albo jakby obiektyw był strasznie brudny.

Widać to na zdjęciach typu portret w brzozowym lasku, albo gdy pojawi się gdzieś w tle oświetlona gałąź sosny na tle czegoś ciemnego.

Efekt nie występuje na pozostałych moich szkłach. Co ciekawe, te same zdjęcia oglądane na kompie albo plaźmie 1920x1080 wyglądają ok. Podostrzenie mocniej zdjęcia przed wydrukiem jeszcze pogarsza sprawę.

Pytanie 1:
czy ktoś coś takiego widział? Jak sobie z tym radzicie?

Pytanie 2:
na co dzisiaj warto zmienić? Rozważam c15-85, c17-55/2.8 i s17-50/2.8 z HSM i stabilizacją. Ważniejszy chyba dla mnie jest szeroki kawałek obiektywu niż ten węższy, przysłona 5.6@85 raczej mi wystarczy (różnica w stosunku do 4.5@70 dramatyczna nie będzie). Trochę boję się tej sigmy, bo ta moja rzadko kiedy w punkt trafia z ostrością, ale jakotako mi wystarcza.

_igi
06-10-2010, 23:34
Fajnie by było jakbyś mógł udostępnić nam ten fragment rozmyty zdjęcia, można by powiedzieć co i jak.

Ja w ciemno - Tamron 17-50 IS, doskonałe szkło pod crop'a, o ile nie robi się szybkiej reporterki - w domyśle, tobie wystarczy ;)

jakkul
07-10-2010, 08:50
No fakt, to mogłoby pomóc :)

Na zdjęciu moja małżonka czyta książkę. Problem jest po lewej stronie, tam gdzie są te gałązki z małej sosenki. Na monitorze wygląda rozmycie OK, na odbitce tak jakby zdjęcie było zrobione komórką.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/737/img2568y.jpg)

Przy okazji - wiem, że mogę sigmę pożyczyć w sklepie Sigmy w wawie. Czy gdzieś w tych okolicach można pożyczyć obiektywy canona na weekend?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ech, źle wkleiłem... i nie mogę znaleźć linku do edycji posta. Przepraszam...