Zobacz pełną wersję : Czym okleić aparat i obiektywy?
barteess
05-10-2010, 13:52
Witam!
W przyszłym tygodniu wybieram się na małą wyprawę do Indii. Planuję zabrać ze sobą trochę syfrowego sprzętu. Jako, że z doświadczenia wiem, że podczas tego typu wyjazdów łatwo o uszkodzenia, korpus i obiektywy cierpią dość znacznie, pomyślałem, że tym razem chciałbym okleić newralgiczne miejsca jakąś taśmą? Poza tym zabieram ze sobą 70-200/2.8L IS i 300/4L IS, a te obiektywy nie dosyć, że są dość duże, to jeszcze niemiłosiernie rażą swoją białością. Jednym słowem oprócz zabezpieczenia sprzetu, chciałbym sprawić, żeby wyglądał troszkę mniej atrakcyjnie dla potencjalnych amatorów cudzej własności.
No i teraz pytanie. Czym okleić sprzet, żeby klej ewentualnie nie uszkodził plastykowych czy lakierowanych elementów? Jakaś taśma? Jesli tak, to jaka? Dobre by było, zeby okleinę dało się tez łatwousunąć.
Z góry dziękuję za sugestie.
pozdrawiam,
Trochę późno pytasz,
mnie zawsze rajcowały LensCoat'y tego typu:
http://www.lenscoat.com/lenscoatsuptmsup-canon-70200-p-324.html
tu cała reszta:
http://www.lenscoat.com/canon-covers-c-2.html
Pozdrawiam!
V.
barteess
05-10-2010, 14:13
Trochę późno pytasz,
mnie zawsze rajcowały LensCoat'y tego typu:
http://www.lenscoat.com/lenscoatsuptmsup-canon-70200-p-324.html
tu cała reszta:
http://www.lenscoat.com/canon-covers-c-2.html
Pozdrawiam!
V.
Nie no ... fajne są ... zastanawiałem się nad takimi... ALE...
Nie chcę, żeby mój sprzet wyglądał na sprzet "militarny", bo mam zamiar z tego celować do ludzi:) a nie robic fotografię przyrodniczą.
Po drugie ... oklejenie sprzętu ma za zadanie zmniejszyć znacznie jego atrakcyjność, a w takim ubranku te eLki zały czas beda wyglądały całkiem nieźle:)
lenscoat ma też czarne ubranka
i te czarne to wyglądają właśnie totalnie lamersko i okropnie :-)
Pozdrawiam!
V.
dziobolek
05-10-2010, 15:26
Użyj http://maciejko.net/cbsearch/
i jeden z wielu http://canon-board.info/showthread.php?t=53674
Pozdrówka!
i te czarne to wyglądają właśnie totalnie lamersko i okropnie :-)
czyli pozostaje okręcić szmatą :)
evangelion69
05-10-2010, 15:28
naklej na L-ki naklejkę Sony alpha i nikt ci nie buchnie sprzętu
Bartek_902
05-10-2010, 15:38
Znajdz sobie na szerokim kadrze wywiad z krystianem bielatowiczem,mówi on troche o tym o co pytasz...polecam
Na body polecam camera armor, mam to jakieś 3 miesiące, jestem zadowolona. Aparat zwiększa trochę wymiary, ale nawet przez to jakoś bardziej leży w łapie. Jedyne czego mi brakuje to zakrycie klapki karty (od spodu klapka od baterii jest pancernie zakryta, zresztą od dołu jest chyba pół cm gumy). Generalnie ma to przede wszystkim chronić przed uderzeniami, ale też w jakimś stopniu uszczelnia korpus.
Tylko trzeba by jeszcze zakleic napis canon przy lampie jak ma być naprawdę noname ;-)
Bartek_902
05-10-2010, 15:49
Aaaa i pierwsze co zrób to zmień sobie pasek na jakiś czarny neopren,np lovepro voyager ...chyba ze już to zrobiłeś,bo co jak co ale to pasek najbardziej rzuca się w oczy
Witam serdecznie.
Ostatnio Dinderi wbił mnie w posadzkę pooklejanym na full C5 :shock:.
Czarna taśma (izolacyjna?) i komplet z lampą wygląda jak sprzęt Frankensteina.
Czad że ja Cię... Tylko palnik i szkło widać.
Tłumaczył, że to w razie jak na Pragę ;-) (za Wisłę znaczy) na plener się wybiera, spokojności służy.
Pozdrawiam i powodzenia.
Bartek_902
05-10-2010, 19:48
Ostatnio Dinderi wbił mnie w posadzkę pooklejanym na full C5 .
Czarna taśma (izolacyjna?) i komplet z lampą wygląda jak sprzęt Frankensteina.
Czad że ja Cię... Tylko palnik i szkło widać.
Tłumaczył, że to w razie jak na Pragę (za Wisłę znaczy) na plener się wybiera, spokojności służy.
Też znam takich wykolejeńców :D
Miałem oklejone czarną taśmą ale przy upałach spływa z korpusu.
Teraz mam oklejone czarną pianka samoprzylepną ze sklepu tapicerskiego.
jak narazie to się lepiej trzyma.
Bartek_902
05-10-2010, 21:22
Miałem oklejone czarną taśmą ale przy upałach spływa z korpusu.
Teraz mam oklejone czarną pianka samoprzylepną ze sklepu tapicerskiego.
jak narazie to się lepiej trzyma.
Czarną farbą w sprayu było maznąć nic by nie spływało:D
rostek andrzej
05-10-2010, 22:17
Ja oklejałem czarną taśmą izolacyjną, ale i tak za ładnie wyglądał (taki czarny) Teraz oklejam taśmą do tapet białą. Rzuca się trochę w oczy ale miejscowi pytają zwykle tylko, co stało się z moim aparatem. Odpowiadam, że upadł.
Hmm to jak to oklejenie musi wyglądać, że dają sobie wmówić że upadł?
rostek andrzej
05-10-2010, 23:31
Wygląda tak jakby go właśnie te plastry trzymały w kupie:-D
Wstaw może jakieś foto. Chętnie zobaczę :-)
rostek andrzej
05-10-2010, 23:43
Nie mam go teraz w domu. Sprzęt nie musi być cały poklejony, bo wtedy sprytniejszy złodziej mógłby się zorientować. Bardziej wiarygodne jest zaklejenie loga firmy czarną taśmą, a w widocznym miejscu chamskie owinięcie białym plastrem najlepiej brudnym, wskazane jest też by to oklejenie było dość niechlujne. to samo dotyczy obiektywów
fajnie
i wy naprawdę myślicie że oklejanie coś pomoże?
Jak znam lokalnych bandziorków to pierw biją w mordę zabierają co się da, potem na pożegnanie kilka razy w mordę ewentualnie kopa i już. Potem oglądają "zdobycz" i to na czym można zarobić upłynniają za niewielkie pieniądze. A co do prawdziwych złodziej polujących na konkretny sprzęt to zaklejanie czegokolwiek wiele nie pomoże a może mieć skutek całkiem odwrotny - osłaniasz coś - czyli chcesz coś ukryć, jeżeli chcesz coś ukryć to znaczy że jest to coś cennego.
Najlepszych sposobem na bandziorków jest gaz/monopod/umiejętności/wygląd a na złodzieja ostrożność i pilnowanie sprzętu.
Ja używam czarnej taśmy izolacyjnej, warto kupić parę rolek - do białych tele idzie tego od cholery ;)
Używam z prostej przyczyny - uważam, że jeżeli na aparacie nie będzie napisów CANON NIKON ileśtamD i czort wie jeszcze czego, to nie będzie się tak rzucać w oczy. Do tego czarny pasek bez literek i z bańki. I niestety, trzeba pogodzić się z brakiem osłon przeciwsłonecznych i gripa.
A taśma przy okazji przydaje się do uszczelnienia, np. łączenia obiektywu z body, etc.
rostek andrzej
06-10-2010, 23:05
Pilnowanie sprzętu i ostrożność to oczywista oczywistość. Jednak jak to mówią często okazja czyni złodzieja. Wiadomo, że w razie bezpośredniego napadu żadna taśma nie pomoże. Mówimy raczej o tych okazyjnych złodziejach. Zresztą chodzi mi bardziej o kraje trzeciego świata, gdzie w miejscach odległych od turystycznego szlaku ludzie są bardziej ciekawi niż łakomi na cudzą własność, a w miejscach turystycznych, które prócz turystów przyciągają też złodziejaszków i cwaniaków, po co mają kraść mój kiepsko wyglądający aparat gdy wokół pełno zadbanych Elek.
Wiadomo że nie zawsze to pomoże, ale nie przeszkadza.
Spotkałem się przy okazji z jedną postawą - moim zdaniem słuszną. Żeby samemu nie rzucać się w oczy, warto wrzucić na siebie jakiegoś łacha, w końcu świecące nowością buty i tiszerty, też co nieco są odbierane przez innych, niż brudne buty i sprany podkoszulek ;)
Bartek_902
07-10-2010, 06:49
Spotkałem się przy okazji z jedną postawą - moim zdaniem słuszną. Żeby samemu nie rzucać się w oczy, warto wrzucić na siebie jakiegoś łacha, w końcu świecące nowością buty i tiszerty, też co nieco są odbierane przez innych, niż brudne buty i sprany podkoszulek
Ubierzesz sie jak ofiara losu to jeszcze bardziej możesz sprowokować,pomyślą sobie ,, ooo jakiś leszcz z drogim aparacikiem,zaraz go łatwo skroimy" :)
I niestety, trzeba pogodzić się z brakiem osłon przeciwsłonecznych i gripa.
No to pogratulować. "Zepsuję zdjęcie bo nie założę osłony przeciwsłonecznej. A nuż widelec ktoś zobaczy osłonę i mnie okradnie." Nie przesadzasz aby odrobinę?
I jeszcze zaklejając wszystko i bez osłony traci się wrażenie "ten gościu ma dobry aparat więc robi dobre zdjęcia więc to dla mnie zaszczyt, że chce mnie sfotografować" -- w Azji to tak trochę działa -- nigdy nie miałam problemów żeby kogoś sfotografowac z podpiętym 70-200 z osłoną, z sigmą już tak dobrze spojrzeń w obiektyw nie łapałam ;-)
Stare skarpety naciągnięte na obiektywy są gites. :)
gadget_zary
01-05-2011, 19:28
Czy aby trochę nie panikujecie z tym oklejaniem sprzętu ? Odpukać w "różnych warunkach" robiłem zdjęcia i obyło się bez większych problemów (1 próbowali mi zabrać jakiegoś kompakta sony wielkości cegły) a co by nie mówić ogólnie rzucam się w oczy z racji mojego wyglądu i stylu ubierania. Jedyne co się pozbyłem w swoim przypadku to pasek z logiem Canona ale to raczej nie tyle z chęci mniejszego rzucania się w oczy co z wygody.