Zobacz pełną wersję : filtry jesienno-zimowy
Witam wszystkim,zważywszy iż zbliża się wielkim krokami pełna "polska jesień",i zima niedługo i jako całkowity laik w tym temacie, to jakie filtry polecacie na te pory roku i jakie stosujecie,może niwelować zamglenie etc..
pozdrowienia
Bartek_902
04-10-2010, 14:49
Pora roku nie ma tu zadnego znaczenia,zawsze przyda się polar i jakaś połóweczka w torbie jak zawsze przy krajobrazach...
Proponuje poczekać na odpowiednie światło,naturalna mgłe...czyli po prostu wstać rano a nie zamieniać to filtrami,bo po pierwsze efekt bedzie napewno gorszy a po drugie nie ma to jak spedzić takie chwile w plenerze
Witam wszystkim,zważywszy iż zbliża się wielkim krokami pełna "polska jesień",i zima niedługo i jako całkowity laik w tym temacie, to jakie filtry polecacie na te pory roku i jakie stosujecie,może niwelować zamglenie etc..
pozdrowieniaNiwelować zamglenie?! Nie wiem, czy to możliwe, ale nawet gdyby tak było, to eliminowanie ze zdjęcia tak fotogenicznego zjawiska, jakim jest mgła to straszne nieporozumienie.
Niwelować zamglenie?! Nie wiem, czy to możliwe, ale nawet gdyby tak było, to eliminowanie ze zdjęcia tak fotogenicznego zjawiska, jakim jest mgła to straszne nieporozumienie.
Może źle się wyraziłem,mgłę uważam za całkiem zjawiskową do fotografowania,bardziej chodziło mi o szarówe jaka powstaje jesienią i zimą, czy lepiej pobawić się suwaczkami LR:)
Lepiej poczekać aż pojawi się słońce ;)
dziobolek
04-10-2010, 17:25
Może źle się wyraziłem,mgłę uważam za całkiem zjawiskową do fotografowania,bardziej chodziło mi o szarówe jaka powstaje jesienią i zimą, czy lepiej pobawić się suwaczkami LR:)
Na takie warunki najlepszy filtr to... B&W ;-)
Serio, czasem lepszy efekt w B&W niż mdłe, szare i wyblakłe kolory.
Ewentualnie jakiś ocieplający lub/i tabaczkowy.
Poza tym na każdą porę szara połówka i polar.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lepiej poczekać aż pojawi się słońce ;)
Hihihi, optymista ;) :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aaaaa, i byłbym zapomniał - jak na zimę to szary jakiś... ND8 :roll:
albo drugi polar i masz Fader ND ;-)
Pozdrówka
bardziej chodziło mi o szarówe jaka powstaje jesienią i zimą, czy lepiej pobawić się suwaczkami LR:)
Lepiej uchwycić naturalny urok tej pory roku, a nie kolorować go na siłę filtrami czy suwakami.
Szarówkę przespać, na słońce czekać i wtedy ruszać w plener. A filtry standardowe: polar, szara połówka nd 0.6 lub 0.9
Bartek_902
04-10-2010, 18:11
Najbardziej przydadzą się szare połówki jeśli mówimy o krajobrazach,to wyrówna ci ekspozycję...kup jeden pełny powiedzmy 0.9 i drugi połówke 0.6 softa i bedzie dobrze
jeden pełny powiedzmy 0.9 A to do czego?
Bartek_902
04-10-2010, 18:29
A to do czego?
Do zabawy z dłuższymi czasami,może się rozpedziłem bo ja to lubie a inni nie koniecznie musza ;)
wiktor2323
04-10-2010, 18:45
do zabawy z dłuższymi czasami to chyba 0,9 będzie za słaby:)
Matt_K-K
17-10-2010, 21:19
Zwykly polar juz sporo potrafi jasnosci zabrac, wiec majac cpl nie ma wiekszego sensu pakowac sie w pelny 0.9.