Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D problem z...

sylwester Samluk
04-10-2010, 10:09
Witam, no właśnie z czym to jest problem? Znajomy przyniósł mi 40D i pokazał na czym problem polega.
Otóż aparat da się właczyć lecz jak naciskam spust do zrobienia zdjęcia to słychać, że lustro się podnosi i wtym momencie aparat wyłacza się całkowicie.

Aby ponownie go uruchomic, to trzeba najpierw wyciągnąć baterię i włożyc ją ponownie wtedy słychać, że lustro opada.

Co zrobilismy we własnym zakresie:

Podmiana bateri na nową

Sprawdzenie aparatu bez obiektywu

Zmiana karty pamięci.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

rod
04-10-2010, 10:21
Mój 40D ma podobnie, ale trochę inaczej, czyli naciśnięcie dowolnego przycisku podnosi lustro (przełączenie w tym czasie na lifeview pozwala robić zdjęcia), naciskanie dalej jakiegokolwiek przycisku powoduje, że lustro klapie i zostaje dalej podniesione. Co ciekawe, dzieje się tak przy samym przełączaniu on/off, na off wyjmowanie albo zakładaniu obiektywu też powoduje klapanie lustra, otwarcie klapki karty CF też (pewnie w tym momencie odcinane jest zasilanie). Aparat kiedy wejdzie w ten "tryb" cały czas praktycznie lustro jest podniesione, wyłączenie aparatu na kilka godzin powoduje, że wszytko wraca do normy, po kilkudziesięciu fotkach problem się powtarza, chociaż ostatnie 2 tygodnie działa normalnie. Sprawdzane na 3 bateriach, 4 obiektywach, z kartami CF, bez kart, bez zmian. Czeka mnie serwis, tylko nie mogę się zebrać.

Saapcio
05-10-2010, 09:49
Witam serdecznie.

Jak się coś wyjaśni (przyczyna) to napiszcie proszę. Dla potomnych będzie.
Że zapytam o zagripienie i ew. apdejty. Jeśli, to jakie.
Moja 40-ka ma dwa lata bezawaryjne - wszystko działa wzorcowo i oby...

Pozdrawiam i powodzenia.

rod
11-06-2011, 11:48
Odgrzewam temat, w końcu znudziło mi się robienie zdjęć głównie na liveview (blokowanie lustra w pozycji podniesione), body wysłane na Żytnią, przyszło info:
NAPRAWA MECHANIZMU LUSTRA. CZYSZCZENIE.
Szacowany koszt naprawy: ~ 440,00

w tej chwili "się" naprawia, zobaczymy jaki będzie efekt.