Zobacz pełną wersję : 5d i 12tys. na osprzęt co kupić??
Witam
Jak w temacie, mam 20tyś z czego jestem pewien co do zakupu 5d więc 8tys odpada na starcie, na pewno przydała by się 580 ex II i najważniejsze obiektywy? Miałem okazje pofocić na 24 f/1.4 i i niewiele mi brakuje do tego żeby zainwestować te 6tys bo mam wrażenie, po niedługiej zabawie i tym co czytałem, ze naprawdę warto. Na pewno tez inne obiektywy i tu moje pytanie jakie? Chodzi o fotografię ślubna.
5DII 430EX C20/2,8 35L 85/1,8 i jakieś zapasowe body.
jakbyś chciał 20 2.8 i 50 1.4 to zapraszam do mnie :)
Janusz Body
04-10-2010, 09:23
Kolejny tzw. ślubny czy tzw. troll? Zarejestrowany: 03-10-2010..... hmmmmmmm.... masz ochotę się pochwalić że masz na zbyciu 20k zł? Idź do banku i kup jakieś akcje. Skutek będzie lepszy niż zakup sprzętu foto w ten sposób. Naprawdę.
krzychoo
04-10-2010, 09:32
Januszu, obiektywy L też można traktować jak inwestycję, nie raz mi się zdarzyło sprzedać je drożej niż kupiłem ;) Z akcjami bywa różnie...
michael_key
04-10-2010, 10:00
Ostro Januszu ;-)
Choć coś w tym co napisałeś jest na rzeczy.
Ostro Januszu ;-)
Choć coś w tym co napisałeś jest na rzeczy.
Ostro nie ostro, tego typu pytania biora się albo z chęci poinformowania świata, ze "mam", albo pomysłu "zrobię biznes, będę fotografem".
Przeciez każdy, kto choć raz poszedł z aparatem do kościoła na ślub, wie dokładnie czego mu potrzeba, żeby ten ślub obfotografować.
Jeśli nie wie, to znaczy, ze nie ma o tym zielonego pojęcia.
Kup jakiś superteleobiektyw do fotografowania samolotó.
michael_key
04-10-2010, 10:34
Ja tam mając taką kasę to na pewno bym nie zadawał takich pytań. Już teraz wiem do czego dążę na wiosnę, choć nie z takim worem pieniędzy :grin:
Wszystko w temacie.
luc_october
04-10-2010, 11:00
35mm 1.4 L FTW :twisted:
Dobrze, że wy panowie urodziliście się z taką wszech wiedza... nie wiem czy te głupie odpowiedzi to zazdrość czy co, a może to tylko taka mentalność nakrzyczeć się pierw, a potem pomyśleć, ale nie pisze tego postu w ramach pochwalenia się, bo jeśli chciałbym się chwalić to na N-K mogę. Według mnie jeśli człowiek coś ma w życiu robić to to co naprawdę kocha bo jeśli nie, to można walić na taśmie 8 godzin i będzie ok nie??? Panowie wszechwiedzący mądrale...
Pytałem o inne obiektywy ponieważ nie miałem okazji działać na obiektywach Canon, pytam bo nie mam zamiaru kupować i później liczyć na litość sprzedawcy, ze pozwoli mi zwrócić. Kwotę ile mam wpisałem dlatego, żeby ten który ma odemnie więcej pojęcia miał rozeznanie na co mogę sobie pozwolić. Obiektyw 24 f1.4L dlatego, ze mam zamiar używać również 5d do filmów. Dziękuję za sensowne odpowiedzi i prosze o konkrety bez tematów moralnych o trolach itd...
Skoro wydajesz takie pieniądze na sprzęt to powinieneś już mniej więcej jaki obiektyw do czego będzie Ci potrzebny, a to nie problem chyba nawet jeżeli pracowałeś na innym systemie, kwestia chęci i poszukania bo tematów takich było już zapewne bezliku.
Dobrze, że wy panowie urodziliście się z taką wszech wiedza...Niestety, nie dane mi bylo. Do wszystkiego musiałem dochodzic sam.
nie wiem czy te głupie odpowiedzi to zazdrość czy co, To na pewno. W moim przypadku, tylko to. Bardzo bym chcial móc wydac 20 kpln na sprzet i bardzo Ci zazdroszczę. :lol:
a może to tylko taka mentalność nakrzyczeć się pierw, a potem pomyśleć, ale nie pisze tego postu w ramach pochwalenia się, bo jeśli chciałbym się chwalić to na N-K mogę. Według mnie jeśli człowiek coś ma w życiu robić to to co naprawdę kocha bo jeśli nie, to można walić na taśmie 8 godzin i będzie ok nie??? Panowie wszechwiedzący mądrale...
Takich pytań jak Twoje, ostatnio jest na tym forum kilka w tygodniu:
"Mogę dostać dofinansowanie 20 tys. z urzędu pracy. Chcę wejść na rynek fotografów ślubnych. Do tej pory bawiłem się trochę sprzętem i myślę, ze dam sobie radę. Co mi radzicie kupić."
Pytałem o inne obiektywy ponieważ nie miałem okazji działać na obiektywach CanonProsze bardzo: Kup 24L, 35L, 85L, 135L + 580EXII + Adobe CS5. Oblecisz tym każdy ślub, jak nie zapomnisz miec ze soba cca 64GB pamięci, zapasową baterię do aparatu i lampy.
Do tego bezwzględnie musisz mieć zapasowe body, najlepiej rowniez FF, czyli co najmniej stare 5d. Nie zapomnij tez o stofenie na lampę. Bardzo sie przydaje przy błyskaniu na wprost. ;)
Czy napisac Ci w jakich sytuacjach używać poszczególne ogniskowe?
A i jeszcze jedno, nie bierz za ślub mniej niz 3 patyki. Nie psuj rynku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Achhh, zapomniałem, że na pewno przyda sie coś UWA. Polecam 14L.
Owszem pracowałem na GX10 z kilkoma obiektywami którego mam do tej pory, ale porostu sprzęt jest za słaby i ogranicza, niema sensu dalsza kontynuacja z pentaxem bo mija sie to z celem, skoro udało mi sie ta kase wygospodarować to nie chce popełnić głupich błędów przy kupnie sprzętu, chcę ja zagospodarować jak najlepiej bo wiem , ze dużo czasu upłynie zanim uda mi sie znowu zorganizować kase na kolejna inwestycje.
Wszystko, ze aż bedziesz mial dośc, opisano tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
To na pewno. W moim przypadku, tylko to. Bardzo bym chcial móc wydac 20 kpln na sprzet i bardzo Ci zazdroszczę. :lol:
Tylko ty już masz ten sprzęt a ja nie.
Prosze bardzo: Kup 24L, 35L, 85L, 135L + 580EXII + Adobe CS5. Oblecisz tym każdy ślub, jak nie zapomnisz miec ze soba cca 64GB pamięci, zapasową baterię do aparatu i lampy.
Do tego bezwzględnie musisz mieć zapasowe body, najlepiej rowniez FF, czyli co najmniej stare 5d.
To i ja wiem i nie po to zadałem pytanie i powiedziałem ile mogę wydać na sprzet.
Takich pytań jak Twoje, ostatnio jest na tym forum kilka w tygodniu:
"Mogę dostać dofinansowanie 20 tys. z urzędu pracy. Chcę wejść na rynek fotografów ślubnych. Do tej pory bawiłem się trochę sprzętem i myślę, ze dam sobie radę. Co mi radzicie kupić." <br>Znam lekarstwo... proponuje jakiemuś konkretnemu użytkownikowi forum odpisać raz konkretnie i zamknąć.
Ostro nie ostro, tego typu pytania biora się albo z chęci poinformowania świata, ze "mam", albo pomysłu "zrobię biznes, będę fotografem".
Przeciez każdy, kto choć raz poszedł z aparatem do kościoła na ślub, wie dokładnie czego mu potrzeba, żeby ten ślub obfotografować.
Tylko się pod tym podpisać. Jeśli ktoś taką kasę ładuje w sprzęt foto, to powinien być świadomym użytkownikiem, więc skąd te jego głupie pytania?
Nie ma co sie chwlic kasa, bo na biznes slubny to i 40000 bedzie za malo. Zakladajac ze zaczynasz od zera, to bedziesz musial poniesc nastepujace koszta:
Budzet 20000zl:
5DII (8000zl) - bo na takie body sie zdecydowales:
20000 - 8000 = 12000
Laptop (3500zl) - bo na czyms trzeba obrobic zdjecia:
12000 - 3500 = 8500
Monitor (2000zl) - bo na monitorze od laptopa nie obrabia sie zdjec:
8500 - 2000 = 6500
Adobe CS5 (3000zl) - wiadomo, ze w Paincie nie powalczysz:
6500 - 3000 = 3500
Dysk Back-Up (500zl) - tak na wszelki wypadek gdyby laptopa szlag trafil lub go ukradli
3500 - 500 = 3000
CF-ki 2x16G (700zl) - 5DII tyle potrzebuje
3000 - 700 = 2300
Grip do 5DII (1000zl oryg, 300 zam) - nie bedziesz przeciez bateryjek ladowal co chwile
2300 - 300 = 2000zl (wersja budzetowa)
Zapasowe Body np 40D/50D/5D I (1900/2500/4000) - na wypadek, gdyby 5DII odmowilo posluszenstwa
2000 - 1900 = 100 (wersja budzetowa)
Zostaje 100zl
Czyli na dobre szklo Ci zabraknie, wiec nie pakuj sie w ten biznes, bo i 30000zl to bedzie za malo!
Czyli na dobre szklo Ci zabraknie, wiec nie pakuj sie w ten biznes, bo i 30000zl to bedzie za malo!
Ja bym nawet powiedział więcej: nie pakuj się w ten biznes, bo jeśli nie wiesz jaki sprzęt Ci potrzebny, to na 99,9% nie masz wystarczających umiejętności aby poradzić sobie na ślubie. W innym przypadku będzie kolejny temat na forum: "pomocy z fotografem ślubnym" - tym razem założony przez twoich klientów :)
Naprawdę nie każdy kto ma dobry aparat jest od razu dobrym fotografem :)
Bartek_902
04-10-2010, 12:12
20000 - 8000 = 12000
12000 - 3500 = 8500
8500 - 2000 = 6500
6500 - 3000 = 3500
Dysk Back-Up (500zl) - tak na wszelki wypadek gdyby laptopa szlag trafil lub go ukradli
3500 - 500 = 3000
3000 - 700 = 2300
Grip do 5DII (1000zl oryg, 300 zam) - nie bedziesz przeciez bateryjek ladowal co chwile
Zapasowe Body np 40D/50D/5D I (1900/2500/4000) - na wypadek, gdyby 5DII odmowilo posluszenstwa
No to jest opcja na wypasie bez szkiełek a na szkiełka z 15k by sie przydało jeszcze...
Ale dziwny temat jak ja bym miał teraz 20k to bym wiedział co kupić a nie pytał innych,bo teoretycznie tyle kasy amator na sprzet nie przeznacza...no ale są wyjątki prawda?
Dobrze, że wy panowie urodziliście się z taką wszech wiedza... nie wiem czy te głupie odpowiedzi to zazdrość czy co, a może to tylko taka mentalność nakrzyczeć się pierw, a potem pomyśleć, ale nie pisze tego postu w ramach pochwalenia się, bo jeśli chciałbym się chwalić to na N-K mogę.
Ale na n-k masz zbyt wąskie grono do chwalenia. Tutaj to coś innego, znacznie więcej odwiedzających. :mrgreen:
To i ja wiem i nie po to zadałem pytanie i powiedziałem ile mogę wydać na sprzet.Zadałeś pytanie jak kompletny lamer,a każesz nam sie domyślać, że wiesz.
Janusz Body
04-10-2010, 12:17
... pytam bo nie mam zamiaru kupować i później liczyć na litość sprzedawcy, ze pozwoli mi zwrócić.....
I wydasz 20k złociszy w oparciu o opinie z forum? Naprawdę? Skąd wiesz, że nie odpowiada Ci ktoś kto ma G3 albo innego Panasonica czy Sony? Nie żartuj proszę.
Zdecydowanie pobiłeś rekord CB. W dniu rejestracji albo dzień po wystartować z takim postem. Gratulacje. Rzeczowych rad raczej nie oczekuj. Mam mocno ambiwalentny stosunek do tego rodzaju pytań, zdają je tzw. ślubni albo tzw. trolle co zresztą na jedno wychodzi. :mrgreen:
caveman zrobił bardzo dobrą kalkulację ,gdyby nie zapomniał o kalbratorze to mozna by przyszpilić ,tak czy siak pożyczać trza będzie ....i szkła i kasę.
Budzet 20000zl:
Budzet 20000zl:
20000 - 8000 = 12000
12000 - 3500 = 8500
8500 - 2000 = 6500
6500 - 3000 = 3500
3500 - 500 = 3000
3000 - 700 = 2300
Zostaje 100zl
laptop - mam, ale do obróbki komp +3500
monitor - jest 22' puki co musi wystarczyć, a jak nie to samsung 40' fullhd hehe :) +2000
CS5 - mam cs3 wystarczy puki co, ale planuje lightroom 3 + 1800
Dysk Back-up - mam nie problem. +500
Zostaje 100 + 7800 =7900 :) + z 1500 zaskórniakó na czarna chwile przy czym można to nazwać czarna chwilą :)
Zostaje 100 + 7800 =7900 :) + z 1500 zaskórniakó :)
7900,- to też nie jest dużo na szkła, szczególnie do FF - a poza tym nie ma się nad czym zastanawiać (jak już koledzy zauważyli), bo canon ma ściśle określony wybór:
zestaw obowiązkowy:
wersja ciemna dla ubogich: 17-40 L plus 24-105 L
wersja jasna dla bogatszych: 16-35 L plus 24-70 L
i do tego - w zależności od potrzeb i upodobań - jakieś stałki albo tele 70-200 L (wersja do wyboru) - no ale już jesteś pod kreską :-(
Pewnie mi się dostanie za to pytanie, ale zastanawiam się kto to jest Troll :)
Bartek_902
04-10-2010, 13:00
proponował bym 17-40 nawet używke do tego 85 1.8 i np albo 50 1.4 albo 28 1.8
Pewnie mi się dostanie za to pytanie, ale zastanawiam się kto to jest Troll :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
http://poewiki.org/index.php/Rydel
http://poewiki.org/index.php?title=Rydel
monitor - jest 22' puki co musi wystarczyć, a jak nie to samsung 40' fullhd hehe :) +2000
tu nie o wielkość ale o czernie i biele chodzi
dr Dundersztyc
04-10-2010, 13:16
rynek wtórny niebawem zakwitnie białymi i czarnymi szkiełeczkami z czerwonym paseczkiem :mrgreen:
proszę chcesz zdjęcia obrabiać na telewizorze :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
http://poewiki.org/index.php/Rydel
http://poewiki.org/index.php?title=Rydel
Bez urazy, ale albo ja to źle rozumiem, albo to ty zachowałeś się jak troll.
Bez urazy, ale albo ja to źle rozumiem, albo to ty zachowałeś się jak troll.
sorry nie o dinderi mi chodziło
proszę chcesz zdjęcia obrabiać na telewizorze :)
Z tym tele to sobie jaja zrbiłem bo poważnie to ciężko na tym forum, mam FlexScan używke bo używke ale jest ok
Janusz Body
04-10-2010, 13:23
Cyt z wikipedii :
Termin "trollowanie" pochodzi od ang. Trolling for fish – metoda łowienia ryb na haczyk, błystkę[1], ponieważ troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię. Poprzez wsteczną etymologię uprawiających trollowanie nazwano trollami (od legendarno-baśniowych stworów z mitologii nordyckich).
wytłuszczone pliz...
...
Z tym tele to sobie jaja zrbiłem...
Z pierwszym postem też?
Z pierwszym postem też?
Nie :)
Janusz Body
04-10-2010, 13:46
http://www.canonlensreview.com/
http://www.the-digital-picture.com/reviews/canon-zoom-lens-reviews.aspx
http://www.the-digital-picture.com/canon-lenses/zoom-vs-prime-lens.aspx
tu nie o wielkość ale o czernie i biele chodzi
czernie - ramka czarna jak d..a murzyna, a biele - to biały kabel (albo choć biały kontakt z prundem;) )
czernie - ramka czarna jak d..a murzyna, a biele - to biały kabel (albo choć biały kontakt z prundem;) )
tak to takie kolory mam i jeszcze kilka innych :)
tak to takie kolory mam i jeszcze kilka innych :)
kolego, raczej masz kolory zbliżone... no chyba, że już masz porządny monitor, eizo jakies np.
Ten dizorak to ewidentny trollo-prowokator. Sądzę, że dalsza z nim dyskusja jest bez sensu. Co jakiś czas zdarzają się tutaj tacy osobnicy którzy są często bywalcami innych for i od czasu do czasu robią sobie takie "wycieczki".
dziobolek
04-10-2010, 16:53
Ten dizorak to ewidentny trollo-prowokator. Sądzę, że dalsza z nim dyskusja jest bez sensu. Co jakiś czas zdarzają się tutaj tacy osobnicy którzy są często bywalcami innych for i od czasu do czasu robią sobie takie "wycieczki".
Eeee tam, jakoś trza posty nabijać - każdy powód dobry ;-) :lol: :twisted:
Pozdrówka!
Handelson
04-10-2010, 16:55
Ech... koledzy...
Nie dajcie się podpuścić ;)
A wątek do zamknięcia MZ - mało tutaj tego?
Poważnie mówiąc w tym temacie nie mam już zamiaru nikogo o nic pytać. Przeważnie czytam na forach bez rejestrowania się, raz sie człowiek zarejestruje i jadą po nim jak po łysej kobyle, jakby pasja jako sposób zarabiania była zbrodnią. Wystarczyła by jedna, albo dwie konkretne odpowiedzi na moje pytanie i po sprawie. Co do trolowania to ja już nie wiem kto jest tutaj trolem bo według mnie Ci którzy zamiast o konkretach piszą takie właśnie bzdety. Zgadzam sie post do zamknięcia i tak już nic sie tu sensownego nie dowiem. Za konkretne odpowiedzi dziękuję
Bartek_902
04-10-2010, 18:06
trollo czy nie,myślę że nie ważne temat bez sensu...
Co do autora,tak zajrzałem pod link do twojej galeri na deviantart i powiem Ci tak wydaj to 20tys na inne hobby bo pakując to w fotografie pieniądze pójdą w błoto ...
I niestety sprawdzi się stare powiedzenie ,,Kupa sprzetu a zero talentu ..." reszte zinterpretujcie sami ...
dziobolek
04-10-2010, 18:17
Ech... koledzy...
Nie dajcie się podpuścić ;)
A wątek do zamknięcia MZ - mało tutaj tego?
No i nie pomaga - dale dają się podpuszczać ;-) :lol:
Pozdrówka!
Co do autora,tak zajrzałem pod link do twojej galeri na deviantart i powiem Ci tak wydaj to 20tys na inne hobby bo pakując to w fotografie pieniądze pójdą w błoto ...
I niestety sprawdzi się stare powiedzenie ,,Kupa sprzetu a zero talentu ..." reszte zinterpretujcie sami ...
Racja racja tez jestem tego zdania niestety początki nie są łatwe...
Racja racja tez jestem tego zdania niestety początki nie są łatwe...
fotki bardzo stare
No i nie pomaga - dale dają się podpuszczać ;-) :lol:
Pozdrówka!
Czyli wszystko idzie po myśli założyciela tego wątku.
dr Dundersztyc
04-10-2010, 19:54
aż mi się nie chce wierzyć, że ten tasiemiec jeszcze żyje :-?
Patrząc na jego galerię uważam, że na pewno nie jest on totalnym amatorem a tylko taka osoba by mogła w ten sposób napisać swój 1-szy post i w ogóle założyć wątek o takim temacie - pytaniu.
Najlepszą radę jak stwierdził jeden z kolegów jest nie dać się podpuszczać.
polecam ciekawa stronkę.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=397&FLI=0&API=2&LensComp=106&FLIComp=0&APIComp=0&Camera=453&CameraComp=453&Sample=0&SampleComp=0
Owszem pracowałem na GX10 z kilkoma obiektywami którego mam do tej pory, ale porostu sprzęt jest za słaby i ogranicza, niema sensu dalsza kontynuacja z pentaxem bo mija sie to z celem
Powiedz to wszystkim moim kumplom z Pentaxa, a Cię wyśmieją. Ja z Gx-20 dawałem radę - jednak nie były to cele zarobkowe - tylko próby. Nigdy sprzęt - tym bardziej lustro nie ogranicza - jedyne co jest w stanie to czynić jest Twoja psychika. W tej chwili jestem goły i wesoły. Wydałem na 5Dmk1 (poleciało się czyścić) i na Sigmę 24-70. Czyli wesoło.
CS5 - mam cs3 wystarczy puki co, ale planuje lightroom 3
A cs3 masz oryginalne? Bo przecież zgłaszasz działalność i musisz mieć oryginalne oprogramowanie.
monitor - jest 22' puki co musi wystarczyć, a jak nie to samsung 40' fullhd hehe
Popatrz na stare monitory CRT - Full HD to możesz sobie o d**ę otrzeć.
Poważnie mówiąc w tym temacie nie mam już zamiaru nikogo o nic pytać. Przeważnie czytam na forach bez rejestrowania się, raz sie człowiek zarejestruje i jadą po nim jak po łysej kobyle, jakby pasja jako sposób zarabiania była zbrodnią. Wystarczyła by jedna, albo dwie konkretne odpowiedzi na moje pytanie i po sprawie.
Chłopie, a czego Ty tutaj oczekujesz. Fajnie masz 20k zł. Twoje zdjęcia w galerii nic nie reprezentują. "są stare" Tak? To po co dodałeś owy link. Ja moją galerią Pentaxową się już od dawien dawna nie dzielę. - Why? Bo to były moje młode początki z aparatem. Wolałbym żeby na razie nikt nie patrzył - nawet nie spoglądał z zasłoniętymi oczami.
Ty jesteś natomiast przykładem 'dzieciaka' , który ze sporą kasą w portfelu będzie serwował kicz ponad kity na rynku.
Wybrałeś sobie Body pełno klatkowe - skoro tak, to dobierz do niego szkła.
Wylądowałeś w Canonie i bez żadnego pojęcia kupujesz 5dmkII? A nie lepiej kupić używane body Canon'a(APS-C) i pod niego kupować szkła pod FF?
Dla mnie fotografia to świetna zabawa i w dodatku rozwijanie się w kierunku, który lubię. Zatrollowałeś się i to ostro. Ja sam pewnie za troll'a uważany jestem i mam na pieńku chociażby z Januszem, ale nie muszę przeżywać tego tak. Przemilcz to wszystko. Przejdź się do kościoła i spróbuj zrobić zdjęcie kompaktem, następnie gx-10 potem pożyczonym C. Myślisz, że od co zrobisz ślub i dadzą CI po 2000zł?
Pamiętać musisz o jednym. Tam będą ludzie. Prawdziwe żywe organizmy. Będzie to dla nich najważniejsza chwila w życiu, skarb który przeżyją raz - oni liczą na Ciebie, że dasz im coś niesamowitego coś wartego wspomnień. Ustawisz się w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie. Będziesz cichy jak mysz, a zarazem gibki jak kot. Nie poczują mocnego flasha na oczach tylko leciutki błysk.
Skoro byłeś w stanie robić zdjęcia w kościele to powinieneś chociaż w 1/3 znać sytuację. Czego potrzebujesz, no pewnie, że jasnych stałek. Dobrej lampy i drugiego body - bo przecież nie będziesz przepinał szkieł.
Ja na razie zbieram. Mam body 5d mk1 szkiełko z analoga i 100zł. Moja znajoma z body 50D można by powiedzieć jest 'prawie' gotowa na ślub. Ja natomiast z ff leżę i dzięki Twojemu postowi zrozumiałem, że zajmie mi to z 5 lat zanim wejdę w śluby.
Tak więc jak wy to mówicie - dzieciaczku "idź się kochać", a rynek ślubny zostaw profesjonalistom.
N00bek a wystarczylo kupic 400d z kitem i bralbys po 500zł. Po roku mialbys na 5d, zapasowe body i zaoszczedzilbys moze nawet jeszcze na tamrona 28-75:p
A cs3 masz oryginalne? Bo przecież zgłaszasz działalność i musisz mieć oryginalne oprogramowanie.
A jak nie ma działalności to może mieć pirata?:mrgreen:
Jeśli miałbyś mi dostarczyć umowę i zobaczyłbym słowo typu pUki co to z góry przekreśli bym Cie - najpierw naucz się zasad pisowni , żeby przed ludźmi wstydu sobie nie narobić a później bierz się za prace z ludźmi!
trothlik
07-10-2010, 20:40
W kontekście:
http://canon-board.info/showthread.php?t=69450&page=9
proponuję przenieść wątek do żartów...
to jakaś prowokacja...