PDA

Zobacz pełną wersję : Co to może być?

AgaP
03-10-2010, 18:52
Problem wygląda tak:

40D (+ C17-55/ 2.8 IS- nie jestem pewna czy z innymi obiektywami występował ten sam problem- zwróciłam uwagę dopiero gdy się nasilił).

Po zrobieniu kilku-kilkunastu zdjęć- po wciśnięciu spustu do połowy- nie podświetlał się żaden pkt AF, nie mogłam też zrobić zdjęcia na ustawieniach manualnych ostrości, spust był jakby "martwy".

Na początku pomogło włączenie i wyłączenie aparatu, później i to nic nie dawało, więc zdjęłam i założyłam ponownie obiektyw. Wróciło do normy, ale niestety się powtarza. Z tym, że aparat tak jakby w jednym momencie "załapywał"- i zdjęcie strzelałam "mimowolnie", np jak przekręcałam aparat do pionu, żeby spróbować go włączyć i wyłączyć?

Ki diabeł? Ma ktoś jakiś pomysł?

Vitez
03-10-2010, 21:10
Fajny tytuł wątku...

Wypowiedź sponsorowana przez Punkt 4. : http://canon-board.info/announcement.php?f=56&a=3

AgaP
03-10-2010, 21:24
Sorry, ale na prawdę pojęcia nie miałam jaki tytuł inny nadać... I nadal nie mam, nawet jeśli bym mogła go wyedytować.

Nawiasem mówiąc, już myślałam, że ktoś wpadł na pomysł, co to może być.

korona-pl
03-10-2010, 21:29
Nawiasem mówiąc, już myślałam, że ktoś wpadł na pomysł, co to może być.

Konający spust 8-)

fbartek
03-10-2010, 21:53
przeczyść styki w aparacie i obiektywie jakimś wysokoprocentowym alkoholem, może pomoże :)

mxw
04-10-2010, 00:27
Konający spust 8-)
tak jest, przychylam się do głosu kolegi kevina ;)
generalnie dość klasyczna sprawa w canonach.
jak byś miała grip, mogłabyś sprawdzić na 100%.

sama spustu raczej ani nie przeczyścisz, ani nie wymienisz.
niektórzy próbują przytknąć do niego "ołówek z gumką" i energicznie obracać, ale to obraca tylko sam klawisz, a cały mechanizm styków spustu jest "piętro niżej".

ile ma nalatane to 40D?

cena samego wyłącznika spustu - około 6-8 zł (nowy oryginał).

ale wymiana spustu (robocizna) w serwisie na żytniej - coś koło stówy.
do tego może dojść jeszcze jakieś tam czyszczenie itp. i przesyłka.

Shingo
04-10-2010, 00:43
Konający spust 8-)

ja polecam "znikający punkt" zeby bylo nawiazanie do kinowego hitu

a tak wracajac do rzeczy, przeczyśc aparat, zresetuj ustawienia, wgraj nowego softa, jak bedzie kupa slij do serwisu

ksx
04-10-2010, 08:28
Na MF da się zrobić zdjęcie? Przysłona się domyka jak uruchamiasz podgląd GO? Jak sprawa wygląda z innymi szkłami?

AgaP
06-10-2010, 20:59
Wielkie dzięki za wszystkie porady.

Okazało się, ze to obiektyw "cudował" (po podpięciu 50 1.8 wszystko było ok). Po pierwszym przeczyszczeniu styków pojawił się błąd 01- brak łączności z obiektywem, po drugim przeczyszczeniu- wszystko wróciło do normy.

Mam jeszcze tylko -pytanie, czy styki w obiektywie mogą się "wyrobić"? Jeśli tak, to co w tedy???