PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia Katalogowa - od czego zacząć ???

Serwisant Usmiechu
02-10-2010, 23:51
Witam,

Posiadam eos'ka 500d KIT ( 18-55 IS ) i niebawem chciałbym zrobić zdjęcia przedmiotów do sklepu internetowego i tu w zasadzie jestem w kropce.

Nie mam pojęcia jak to ugryźć, czy wiesz gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o tym ( książki, www, itd. ).
Google po wpisaniu "fotografia katalogowa" - może źle szukam - jednak nie przychodzi mi z pomocą.

drugie pytanie to, czy mam sie nastawiać na zakupy? - może jest coś, co mogło by mi pomóc ( nie mam ambicji na b.dobre zdjęcia, bo pewnie wiąże sie to z wysokimi kosztami )

za pomoc dziekuje
i pozdrawiam
"ostrozielony świeżynek" :mrgreen:

Szczur88
03-10-2010, 00:07
Stół bezcieniowy, 3 lampy, softbox, jakieś radia, żeby to wyzwolić, do małych rzeczy jeszcze obiektyw macro.

Shingo
03-10-2010, 01:14
Witam,

Posiadam eos'ka 500d KIT ( 18-55 IS ) i niebawem chciałbym zrobić zdjęcia przedmiotów do sklepu internetowego i tu w zasadzie jestem w kropce.

Chcesz sie zabrać do zrobienia tych zdjeć czy dostałeś zlecenie?

Nie mam pojęcia jak to ugryźć, czy wiesz gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o tym ( książki, www, itd. ).
Google po wpisaniu "fotografia katalogowa" - może źle szukam - jednak nie przychodzi mi z pomocą.

Poszukaj na forach internetowych, np www.canon-board.info lub podobnych

drugie pytanie to, czy mam sie nastawiać na zakupy?
Tak

- może jest coś, co mogło by mi pomóc
Umiejętności...

( nie mam ambicji na b.dobre zdjęcia, bo pewnie wiąże sie to z wysokimi kosztami )
To chłopie chcesz robic zdjecia katalogowe i chcesz je zrobić ze tak powiem "na przypał" byle by było i tyle? Jeżeli chcesz za to wziać kasę to chce wiedzieć dla jakiego sklepu to robisz aby go ostrzec ze poprostu olewasz prace a zależy ci tylko na kasie... Co to za różnica czy to sklep internetowy czy darmowe zlecenie , fotograf moim zdaniem powinien zawsze ale to zawsze wkłądać 100% mozliwosci, a jeżeli nie masz sprzętu odpowiedniego ani umiejętnosci to sie poprostu tym nie zajmuj, chcesz wymienić silnik w samochodzie zainwestuj w wyciągarkę bo własnymi rękoma nie dasz rady, chcesz robić zdjecia katalogowe zainwestuj w dobry sprzęt do fotografii bezcieniowej bo inaczej gó...no z tego ci wyjdzie

za pomoc dziekuje
i pozdrawiam
"ostrozielony świeżynek" :mrgreen:
Skoro wiesz że sie na tym nie znasz i jesteśw tym zielony dlaczego przymujesz takie zlecenia zamiast bawic uczyć sięfotografi nie psując rynku?

Vitez
03-10-2010, 01:51
Skoro wiesz że sie na tym nie znasz i jesteśw tym zielony dlaczego przymujesz takie zlecenia zamiast bawic uczyć sięfotografi nie psując rynku?

A próbowałeś podejść do tego od drugiej strony?
Może to osoba posiadająca/zakładająca sklep internetowy pyta?

Jak tak to moja rada (do autora wątku) - wynajmij zawodowca. Mniej fatygi i taniej i szybciej, niż kupno sprzętu i nauka.

Shingo
03-10-2010, 02:39

Jak tak to moja rada (do autora wątku) - wynajmij zawodowca. Mniej fatygi i taniej i szybciej, niż kupno sprzętu i nauka.

Jeżeli tak to , moja rada jest ta sama, za to za co kupiles aparat i kupilbys sprzet do fot.bezcieniowej wynajmij fotografa, na forum jest ich wielu, a jezeli upierasz się przy tym że sam chcesz zrobić zdjęcia do własnego sklepu i żal ci wydać 500-800 zł na sprzet chociaz i tak wydałeś na lustro za duzo do takiej fotografii to wal śmiało foty jak widzisz, wal i sie nie przejmuj, interes napewno się rozkręci , zwłascza że klienci "nie kupują oczami"... :)

kuzi4
03-10-2010, 03:26

O to, to,to!!! Oooo to tato.... Tata ma rację! To, to tato...

korona-pl
03-10-2010, 10:37
Nie mam pojęcia jak to ugryźć

Na początek określ jakie rzeczy chcesz fotografować: czy mają to być np. samochody, meble, ubrania, czy zegarki...?
Na podstawie takiej informacji można będzie dobrać właściwy sprzęt.

Serwisant Usmiechu
03-10-2010, 13:24
Chcesz sie zabrać do zrobienia tych zdjeć czy dostałeś zlecenie?

Nie dostałem zlecenia , lecz bede zaczynał przedaż w swoim własnym sklepiku internetowym. Nie dostałem żadnego zlecenia i nie mam też ambicji, by robić dla kogoś zdjęcia w pełni profesjonalnie

Poszukaj na forach internetowych, np www.canon-board.info lub podobnych

Na chwile obecną najwięcej chyba się dowiedziałem o tym z http://www.youtube.com , na CB na pewno ta tematyka jest poruszana, lecz nie wiem jakich słów kluczowych muszę szukać.

To chłopie chcesz robic zdjecia katalogowe i chcesz je zrobić ze tak powiem "na przypał" byle by było i tyle? Jeżeli chcesz za to wziać kasę to chce wiedzieć dla jakiego sklepu to robisz aby go ostrzec ze poprostu olewasz prace a zależy ci tylko na kasie... Co to za różnica czy to sklep internetowy czy darmowe zlecenie , fotograf moim zdaniem powinien zawsze ale to zawsze wkłądać 100% mozliwosci, a jeżeli nie masz sprzętu odpowiedniego ani umiejętnosci to sie poprostu tym nie zajmuj, chcesz wymienić silnik w samochodzie zainwestuj w wyciągarkę bo własnymi rękoma nie dasz rady, chcesz robić zdjecia katalogowe zainwestuj w dobry sprzęt do fotografii bezcieniowej bo inaczej gó...no z tego ci wyjdzie

- nie mam planach robić zdjęć do katalogu a jedynie dla siebie do sklepu internetowego. Sklep dopiero powstanie a uważam, że bedzie to paskudnie wyglądać jeżeli będe brał zdjęcia z różnych portali o różnej jakości. Sklep dopiero powstanie wiec nie planuje wydatku na 3 lampy, coś i coś ( koszt 5k pln . Pomyślałem raczej o czymś, co by mogło mi pomóc a nie kosztowało by małej fortuny
Też jestem zdania, ze fotograf powinien zawsze wkładać w swoją prace 100% możliwości , bynajmniej
Jeżeli już otworzę swój sklep internetowy to napewno wyślę Ci link , byś mógł mnie przestrzec przed samym sobą. Numer telefonu do właściciela mogę podać już teraz ;-)

Nie wiem na podstawie czego stwierdzasz, iż przyjąłem jakiekolwiek zlecenie, bo pewnie nie dlatego, że mam średniej klasy kit'a canona.
Nie uważam, bym cokolwiek psuł - chyba źle zrozumiałes moje intencje i cel powstania tego wątku.

Jeżeli będę potrzebował zrobić sobie profesjonalne studio, to znajdę na to środki. W chwili obecnej zastanawiam sie czy:
1) gdzie mogę znaleźć o tym informacje ( o błędach jakie ludzie robią i jak ich uniknąć )
2) nie chce robić studia profesjonalnego, jednak jeżeli jest coś, co mógłbym zakupić ( a koszt będzie znośny) , a poprawiło by to jakość zdjęć, które będe robił

Kilka słów o mnie:
Mam eos'a500d kit'a od ok 5 tygodni , jest to moja pierwsza lustrzanka, decyzję o wyborze marki i modelu podjąłem w czasie krótszym, aniżeli przeciętnie kobieta potrzebuje czasu, by zdecydować się na kolor sukienki , gdy już jest zdecydowana co do fasonu a sukienka to koszt <100pln !!!
Nie zamierzam w żaden sposób psuć rynku ani wciskać bubli - teraz staram sie poznać swój sprzęt, a jeżeli przerodzi mi sie to w hobby, to pewnie kupię niebawem jakieś fajne szkiełko :)
Jeżeli w przyszłości będę robił zdjęcia komuś to tylko dlatego, że sam bede chciał i zdecydowanie będzie to działalność non profit. Nie myśle ani nie planuje zarabiać na fotografii.

boski
03-10-2010, 13:35
szkoda, ze nie nie napisales tego w pierszym poscie (naraziles sie na zlosliwosci).
mysle, ze jesli teraz jeszcze napiszesz jakiej wielkosci (gabarytow maja to byc przedmioty) to kilka osob cos ci doradzi (lepszy obiektyw?) - na pewno nie chcesz juz za duzo inwestowac w sprzet (przynajmniej na poczatku).
ja zycze ci powodzenia :)

Shingo
03-10-2010, 13:45
sluchaj nie ma sensu robic syfu na forum, wiem ze moze w jakis sposób polecaiłem za ostro ale taki juz jestem, nie nawidze lenistwa i braku zaangazowania, bo walnięcie tematu "znajdzicie mi bo ja nie umiem ,nieiwem co wpisać i jak" to troche głupi powód, odezwij sie do mnie na PW podam ci gg i pomge ci wtym temacie jeżeli chcesz, nie bede sie sprzeczał z tobą i robił tutaj burdelu. nie chce tez sie sprzeczac chce ci pomóc bo uwazam ze fotografia powinna sie rozwijac, to ze ja siedzialem przez lat pare sam nad pomysłem co gdzie i jak zeby to wyglądało jak wygląda to moja sprawa, moze czegos idize cie nauczyc

Serwisant Usmiechu
03-10-2010, 13:45

zawodowiec nie bedzie tu dobrym pomysłem :
- na dzień dobry : ok 300-400 zdjęć ( nawet nie mam pojecia jaki jest koszt-widełki takiego zdjęcia ) , ogromną promocją pewnie będzie 1pln +22% vat :P

- dopiero startując i wygenerować ogromne koszty to ZŁO - nie będę miał z czego tego odliczyć

- sklep dopiero ruszy , wiec cześć z tych zdjęć zostanie usunięta, bo nie ma sensu trzymać rzeczy, które sie nei sprzedają. Pojawia sie nowe produkty i znowu koszty

- o ile dobre zdjęcie może podnieść sprzedaż w sklepie internetowym ?
2-10% , na starcie lepiej moim zdaniem jest wzbogacić ofertę o kolejne produkty, co podciągnie zysk wyżej niż dobre/drogie zdjęcie.

- co gdy bede potrzebował zrobić zdjecia 5 czy 10 nowych produktów ?
1) zadzwonić i się umówić (zgranie własnego wolnego czasi i fotografa, gdy nie ma innych zleceń)
2) dojazd i powrót (czas + koszt a czas to też koszt)
3) czas pracy fotografa

- produktów będzie dużo, aczkolwiek drobnych, będą sie zmieniać ( rotować)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Na początek określ jakie rzeczy chcesz fotografować: czy mają to być np. samochody, meble, ubrania, czy zegarki...?
Na podstawie takiej informacji można będzie dobrać właściwy sprzęt.

drobne art. dekoracyjne: drewno,porcelana, szkło, metal - rękodzieła lecz nie tylko

Shingo
03-10-2010, 13:53
sprawdz post odemnie na 1 str. moze go nie przeczytales

korona-pl
03-10-2010, 13:57
produktów będzie dużo, aczkolwiek drobnych

1. Namiot bezcieniowy - 5zł (http://www.digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent)
2. Statyw - 50 zł
3. Trochę inwencji twórczej i ćwiczeń - bezcenne...:mrgreen:

Serwisant Usmiechu
03-10-2010, 14:01
Jeżeli tak to , moja rada jest ta sama, za to za co kupiles aparat i kupilbys sprzet do fot.bezcieniowej wynajmij fotografa, na forum jest ich wielu, a jezeli upierasz się przy tym że sam chcesz zrobić zdjęcia do własnego sklepu i żal ci wydać 500-800 zł na sprzet chociaz i tak wydałeś na lustro za duzo do takiej fotografii to wal śmiało foty jak widzisz, wal i sie nie przejmuj, interes napewno się rozkręci , zwłascza że klienci "nie kupują oczami"... :)

Pewnie jesteś dobrym fotografem, jednak nie bardzo Cie rozumiem.
Z jednej strony chcesz pomóc , a z drugiej negujesz.
Juś odpowiadam na Twoje pytania:

- upieram sie przy tym, że chce sam robić, bo wolę sam sie nauczyć pstrykać, aniżeli patrzeć jak ktoś inny to robi kto sie nauczył

- pokażmi teraz miejsce w którym stwierdziłem, że żal mi jest wydać 500-800-pln na sprzęt ( dodam od siebie, że nie orientuję się tak w sprzęcie , jak i w jego cenach ... właśnie dlatego postał też ten wątek ).

- w którym miejscu powiedziałem, ze kupiłem sobie lustro do robienia fotek bezcieniowych ?

- lustro kupiłem w amsterdamie ( w SATURN'ie !!! ) co dziwne i mnie zakoczyło , to fakt, iż w tym czasie nie znalazłem tego samego lustra nowego w polsce taniej anizeli w holenderskim Saturnie !!!
Kupiłem bo chce robić zdjęcia, teraz robię więcej fajnych, niż dobrych, ale z czasem to powinno się zmienić. Jeżeli opanuje manuala to pewnie kupie sobie fajne szkiełko, z kolei jezeli zapał mi opadnie, to zostanę z lustrem, które będe traktował jak "małpke" i faworyzował auto, raz do roku przerzucając na CA :mrgreen:

Juś odpowiadam na Twoje pytania:

- upieram sie przy tym, że chce sam robić, bo wolę sam sie nauczyć pstrykać, aniżeli patrzeć jak ktoś inny to robi kto sie nauczył

- pokażmi teraz miejsce w którym stwierdziłem, że żal mi jest wydać 500-800-pln na sprzęt ( dodam od siebie, że nie orientuję się tak w sprzęcie , jak i w jego cenach ... właśnie dlatego postał też ten wątek ).

- w którym miejscu powiedziałem, ze kupiłem sobie lustro do robienia fotek bezcieniowych ?

- lustro kupiłem w amsterdamie ( w SATURN'ie !!! ) co dziwne i mnie zakoczyło , to fakt, iż w tym czasie nie znalazłem tego samego lustra nowego w Polsce (allegro/sklepy stacjonarne/online) taniej aniżeli w holenderskim Saturnie !!!
Kupiłem bo chce robić zdjęcia, teraz robię więcej fajnych, niż dobrych, ale z czasem to powinno się zmienić. Jeżeli opanuje manuala to pewnie kupie sobie fajne szkiełko, z kolei jezeli zapał mi opadnie, to zostanę z lustrem, które będe traktował jak "małpke" i faworyzował auto, raz do roku przerzucając na CA :mrgreen:

Kupiłem, bo chciałem mieć zdjęcia z imprezki żaglowców Sail Amsterdam 2010, a zakup aparatu już kiedyś mi chodził po glowie.

1. Namiot bezcieniowy - 5zł (http://www.digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent)
2. Statyw - 50 zł
3. Trochę inwencji twórczej i ćwiczeń - bezcenne...:mrgreen:

hahahha , niezły ten namiot :)
ok. dajmy na to, że mam 500 pln , nie popadajmy w skrajności :P
Czy znasz może jakąś fajną ksiażeczkę, stronę internetową o tym jak robić tego typu zdjęcia, z czym mogą być problemy, na co uważać, ot. taki przewodnik.
W zasadzie to mogło by być nie tylko o tym , laik jestem i ogólnie nic z tym lustrem nie potrafię zrobić ( auto mi jeszcze idzie :mrgreen: )

korona-pl
03-10-2010, 14:40
Czy znasz może jakąś fajną ksiażeczkę, stronę internetową o tym jak robić tego typu zdjęcia, z czym mogą być problemy, na co uważać, ot. taki przewodnik.
W zasadzie to mogło by być nie tylko o tym , laik jestem i ogólnie nic z tym lustrem nie potrafię zrobić

Jak u Ciebie z angielskim?
http://www.google.pl/search?hl=en&client=opera&hs=E5i&rls=en&q=product+photography&aq=f&aqi=g1g-c6g3&aql=&oq=&gs_rfai=

Możesz też poczytać tutaj: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=37
lub tutaj: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38

Zapoznaj się z instrukcją aparatu (dobry podręcznik podstaw foto) i poszukaj w księgarni czegoś z tego zbioru: http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

Shingo
03-10-2010, 14:48

albo poprostu mam dobrą wiedzę w tym zakresie, a umiejętności żadnych ;> kto to wie , punkt widzenia zalezy od puntku siedzenia, mozesz sluchac i czytac a mozesz usiaźć i zastanawiać się nad tym jak zostało to zrobione, wiem jedno że moje początki nigdy nie było ani na forum ani przy ksiązkach tylko przy aparacie, tobie też tego radze, metoda prób i błedów, zobacz co ci daje taki efekt a co taki, jak widzisz gdzies cień i ci nie pasuje to trzeba go chyba usunąć? tylko jak? może można doświetlić, ale do tego trzeba kupic lampę, a może można w programie grafinczym poprawić to na warstwach? a może wystarczy na krzywych wyciągnąć z cienia ? jest tak wiele sposobów, każdy ma swój własny ja staram się mieć ich kilka na daną okazję, szkoda ze nie jestes z trójmiasta pokazałbym ci to i owo przy dobrym cieście

_igi
03-10-2010, 15:12
namiot bezcieniowy, na start dwa halogenki i ekrany pochłaniające światło. Statyw też się przyda.

To taki zestawik do pakszotowania na poziomie "amator",

pozdrawiam.

Serwisant Usmiechu
03-10-2010, 15:29
Dziękuje Wam bardzo, to jest właśnie to!
Dziękuje: Korona_PL , _Igi , Shingo - kto to wie , może kiedyś pobiegamy razem i popstrykamy razem :) , jednak jeżeli trafie w Twoje okolice, to na pewno nie predko i z całą pewnością będę już znał choć podstawy :)

N00bek
05-10-2010, 12:07
namiot bezcieniowy, na start dwa halogenki i ekrany pochłaniające światło. Statyw też się przyda.

To taki zestawik do pakszotowania na poziomie "amator",

pozdrawiam.

Do tego dorzucić książeczkę o świetle i już można ładnie poustrzelać.

Znajomy robił zdjęcia zleceniowe 'drzwi'. Jak to bywa biedni studenci, zyskał na tym może ze 100zł, a sprzedaż skoczyła i to ostro. Gdyż nie były to zdjęcia katalogowe - tylko zwyczajne cyknięte i obrobione jak najstaranniej. Co prawda sprzętu dobrego nie miał, ale przydatną rzeczą na końców okazał się stolik/plastikowa podpórka pod małe obiekty - dawała ich odbicie. Zadowolenie klienta wzrosło i dostał 50 na piwo ;)

Canclerz
05-10-2010, 15:04
Stół bezcieniowy możesz zrobić sam. Arkusz mlecznego akrylowego szkła z marketu budowlanego plus kilka listewek na podstawe. Halogeny to kiepski pomysł. Pewnie minie nie posłuchasz i kupisz, ale szybko przyznasz mi rację. Proponuje od razu kupic trzy lampki typu CY-100 koszt nowej to około 200 zł, używane chodzą po 150 zł. Książka - Światło Nauka i Magia wydawnictwo Galaktyka autorzy Fil Hunter, Steven Biver Paul Fugua. To będzie Twoja najlepsza inwestycja. Ewentualnie dodatkowo Still Life and Special Effects Photography Roger Hicks i Frances Schultz. Nie wiem czy jest polskie wydanie, ale książka przyda się nawet ledwo czytajacym angielski. Więcej tam rysunków i zdjęc niż tekstu.

mateuszkaratysz
05-10-2010, 15:18
halogeny mają wady i zalety, można je śmiało zastąpić żarówkami "fotograficznymi". Koszt 3 mocnych żarówek i oprawek zamknie się w 200złotych.

Canclerz
05-10-2010, 16:18
halogeny: - zalety - są tanie. wady - problemy z temp barwną, brak regulacji mocy, cholernie się grzeją.
żarówki: - zalety - są tanie, wady - brak regulacji, brak dedykowanych modyfikatorów.
tanie lampki: zalety - są względnie tanie, posiadają regulacje mocy, mają dedykowane tanie modyfikatory, wady - modyfikatory nie pasują do poważniejszych lampek, moc wystarczająca do packshotów i ewentualnie portretów, zdjęć dzieci, tani plastik i ogólnie wykonanie chińskie w najgorszym tego słowa znaczeniu.

Serwisant Usmiechu
05-10-2010, 19:26
korona_PL powyżej zamieścił link do strony, na której opisane jest jak zrobić namiocik, jednak skłaniam się ku zakupowi zestawu.
Nie mając pojęcia o kosztach ( spodziewałem sie wiele wyższych ) starałem sie początkowo obejść to na około, co się jednak mija z celem.

Teraz mam dylemat typu: jaki zestaw w rozsądnej cenie, dajmy na to do ok. ~500 zł , jak szaleć, to szaleć heheh
zdecydować się na żarówki, czy halogeny ? co jest lepsze w praktyce ?
ze względu na koszty, chyba stół bezcieniowy nie wchodzi w grę w moim przypadku.

/ zmiana lapka chyba troszkę odsunie sie w czasie, ale mniejsza o to /

polecono mi statyw Slik 330 Pro - jak na moje oko wygląda dosyć solidnie,
i do tego książeczka polecona powyżej, czyli :
- Światło Nauka i Magia wydawnictwo Galaktyka autorzy Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fugua ... którą na pewno będę miał niebawem.
drugą pozycję ( Still Life and Special Effects Photography ) sobie podaruje pomimo wielu ilustracji i zdjęć , bo mój angielski jest żaden

mateuszkaratysz
05-10-2010, 19:44
halogeny/żarówki - dają możliwość zaznajomienia się tanim kosztem z podstawami gry światłem ciągłym, co niezmiernie pomaga przy rozwoju i pracy z błyskiem. Jak spełnią swoje zadanie można je wkręcić w klosz/doświetlić garaż przy majsterkowaniu.

Problemu z balansem nie ma jeśli ktoś potrafi balansować, aparat jest tylko narzędziem. Samo się nie zrobi.

Fly
05-10-2010, 19:54
cześć,

conieco bawię się w zdjęcia przedmiotów ... rzeczy małe, wymiar do 20 x 20 x 20 cm.
jeżeli chcesz zacząć jakąkolwiek naukę musisz wydać ok 300,00 zł na podstawy: namiot + jakieś światło ... potem spędź noc nad zrobieniem zdjęcia jednego przedmiotu eksperymentując. Zobaczysz czym to się je, jak to działa i czego ci brakuje.
Nie zapominaj o obróbce na kompie...

Polecam książkę " Światło w fotografii. Magia i nauka", autorzy: Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua.
Jest sporo przykładów zdjęć studyjnych przedmiotów + schematy ustawienia oświetlenia...

Obecnie doszedłem do sprzętu za ok 2500,00 - 3000,00 zł i po zrobieniu kilkuset przedmiotów mogę powiedzieć, że zaczynam coś łapać i może bym się wziął za zlecenie z zewnątrz...

życzę powodzenia i wytrwałości

N00bek
06-10-2010, 10:01
Książka - Światło Nauka i Magia wydawnictwo Galaktyka autorzy Fil Hunter, Steven Biver Paul Fugua. To będzie Twoja najlepsza inwestycja.

O właśnie, świetna książka warta każdego wydanego grosza - dużo można się nauczyć i dodatkowo wyjść z kilku nawyków od kompaktów:-D