Zobacz pełną wersję : zdjęcia do paszportu
kedar6890
23-11-2005, 23:20
czy ktoś z was zna adresy gdzie są wytyczne poprawnego wykonania zdjęcia paszportowego?Kiedyś takie wytyczne były na stronie MSW iA, niestety nie mogę tego odszukać.
mxdanish
24-11-2005, 00:21
Znalazłem tylko coś takiego (http://www.swinoujscie.pl/urzad/index.php?menu=4&pm=75&pm2=&idspr=1343)
Ale to chyba niezbyt wiele :?
KuchateK
24-11-2005, 05:04
Opis jak ma wygladac zdjecie powinien byc chyba na wniosku o paszport.
Coronado
24-11-2005, 05:55
czy ktoś z was zna adresy gdzie są wytyczne poprawnego wykonania zdjęcia paszportowego?Kiedyś takie wytyczne były na stronie MSW iA, niestety nie mogę tego odszukać.
Niedawno slyszalem, ze maja lub juz zmienily sie zasady robienia zdjec paszportowych na takie jakie sa w uni.
Pozdrawiam
Coronado
kedar6890
24-11-2005, 08:57
serdecznedzie dziękuje, chyba to mi wystarczy
marekk_ok
13-06-2008, 22:31
Przylacze sie z moim pytaniem "paszportowym".
Obecnie wymagane jest aby rowniez male dzieci mialy paszport - taka informacje uzyskalem z biura paszportow.
Pytanie jest jak wykonac zdjecie paszportowe malego dziecka ok. 2 lat?
Z jednej strony sa okreslone wymagania co do "pozy" osoby fotografowanej (pamietam ile bylo odrzuconych zdjec przez biura paszportoiwe jak weszly w tym zakresie nowe regulacje/przepisy/wymagania) - zas z drugiej strony jak małe dziecko "zmusic" aby przez chwile pozowalo w taki a nie inny sposob?
Czy ktos probowal sam takie fotki wykonac?
Czy moze lepiej pojsc do profesjonalisty (studio fotografczne/zakład) i tam wykonac te fotke?
Czy zawodowiec strzela serie i wybiera wowczas to odpowiednie?
I jeszcze jedno - czy sa przepisy ktore mowia ile (jaki czas) takie zdjecie bedzie OK - tzn. nikt nie zakwestionuje (np. na lotnisku) ze jest nieaktualne - dzieci w tym wieku rosna dosc szybko i ich wyglad tez sie zmienia :-)
Pozdrawiam
marekk_ok
Czy moze lepiej pojsc do profesjonalisty (studio fotografczne/zakład) i tam wykonac te fotke?
Czy zawodowiec strzela serie i wybiera wowczas to odpowiednie?
Oj! Bardzo różnie bywa z tymi zakładami. Wyobraź sobie jakie było moje żdziwienie, kiedy jakieś dwa lata temu zupełnie nieoczekiwanie byłem zmuszony pójść do zakładu zrobić sobie dowodowe. Niby wszystko w porządku, zakład jak zakład, chwilkę swojego odstałem. Kiedy mnie poproszono na krzesełko wyskoczyła jakaś 20-latka z minikompakcikiem, strzeliła mi w ślipia, a po 0,5 godzinie dostałem fotki gdzie wyglądałem jak po 3-dniowym przepiciu :lol: Jeśli to możliwe skorzystaj ze sprawdzonych miejsc.
I jeszcze jedno - czy sa przepisy ktore mowia ile (jaki czas) takie zdjecie bedzie OK - tzn. nikt nie zakwestionuje (np. na lotnisku) ze jest nieaktualne - dzieci w tym wieku rosna dosc szybko i ich wyglad tez sie zmienia :-)
Każdy wie, pogranicznik też, że dzieci szybko rosną. Nie ma co przesadzać. Największą skrupulatnością z mojego doświadczenia (kilkanaście lotów tu i tam) odznaczają się polscy pogranicznicy na okęciu. Gdziekolwiek gdzie bywałem mało kto poza odprawą biletową interesował się moim paszportem, a wątpię by nawet na okęciu dopatrywano się zgodności szczegółów zdjęcia z regulacjami prawnymi w tym względzie.
Ostatnio skladalismy o nowy paszport dla corki i w noc przed wyznaczonym terminem zorientowalem sie, ze nie mamy zdjec :-)
Znalazlem wytyczne - szybka sesja o 7 rano - i nawet sie udalo. Wydrukowalem na domowej drukarce, ale rowniez nagralem obrobione zdjecie na cd. Troche krecili nosem na jakosc z drukarki, ale przyjeli cd i nie ma problemu.
O wszystkim poczytacie tutaj (PDF): Wytyczne dot. zdjec paszportowych (http://www.dublin.polemb.net/files/zdjecia_paszportowe.pdf). To jest oficjalny pdf ze strony ambasadu. Znajdziecie w nim odpowiedzi na wlasciwie wszystkie Wasze pytania.
pzdrw
Tomek
PS. Co do wieku, to moja corka ma 7,5 roku, a paszport robiony, kiedy miala 10 miesiecy (do tego nosi jeszcze okulary). Nigdzie nie bylo problemu, z wyjatkiem polskich lotnisk, gdzie bylismy czasem pouczani o potrzebie wymiany.
Wg nowych przepisow dzieciom do lat 5 wydawane sa paszporty roczne, a dzieciom 5-13 lat - 5 letnie.
Szczur88
13-06-2008, 23:31
Mi do legitki cyknął "profesjonalista" w kodaku na Nowym Świecie, nie wiem, niechcący czy specjalnie skompensował, jak na moje oko, o -2/3 EV... No comments...
A co do paszportowych... Do maja miałem paszport wydany w 1998 roku, ze zdjęciem uroczego 10-latka (t.j. mnie:) ), i nigdzie się nie czepiali, że kudły nie takie, itp itd
marekk_ok
14-06-2008, 23:21
Bardzo dziekuje wszystkim za wskazówki :-)
Nie wiem czy uda mi sie namówic mojego 2-letniego synka na pozy zgodne z instrukcja :-)
Jesli dobrze rozmumiem to jak w biurze paszportowym przyjmą zdjecie to dalej bedzie ok? Moze sam sprobuje te fotke zrobic?
Troche to denerwujace ze co rok bede musial robic nowy paszport i powtarzac zdjecia.
Pozdrawiam
Marek
Dla kochanego dziecka wszystko! A codziennie nowe fotki traktuj ja ciekawy pomysł na folio, chociażby. Codziennie paszportowe, przez parę lat...jak dla mnie rewelacja, nie widziałem czegoś takiego.
marekk_ok
14-06-2008, 23:42
Dla kochanego dziecka wszystko! A codziennie nowe fotki traktuj ja ciekawy pomysł na folio, chociażby. Codziennie paszportowe, przez parę lat...jak dla mnie rewelacja, nie widziałem czegoś takiego.
Od urodzenia synka robilem dokladnie co miesiac zdjecia "golasa" na wadze przez rok. Dzis jest fajny "zestaw" - szczegolnie ze w tym okresie dziecko bardzo szybko sie zmienia :-)
Codzienne paszportowe przez kilka lat - to tez by byl ciekawy pomysl - lecz wymaga m.in. codziennej obecnosci - a ja niestety troche podrozuje.