Zobacz pełną wersję : Czy dobry sprzęt zakupiłem i co w nim zmienić?
marekapn
01-10-2010, 07:50
Witam zakupiłem aparat canon eos 50D z lampą 580exII, gripem, i 2 obiektywami Canon EF 85 mm f/1.8 USM i Canon EF 24-105 mm F4.0 L. Wszystko było w zestawie, myslicie że na początek mi to wystarczy ? chce fotografować wszystko, natura, krajobrazy, ludzie, zdjęcia nocne.
;)
zamień 50 na 5d a 24-105 na jakąś stałkę :)
I tym oto wyprzedziłem wielu forumowiczów :)
Witam serdecznie.
Do fotografowania wszystkiego :shock: to bardzo dobry zestaw.
O ile nie będziesz fotografował tego wszystkiego jednocześnie :-P.
Wówczas zdałoby zapodać FF :idea:.
A serio - to bardzo fajny zestaw.
Powodzenia i pozdrawiam.
Bardzo uniwersalny zestaw. Jeszcze nic nie zmieniaj, bo i tak nie zauważysz różnicy. Poużywaj trochę to co masz, z czasem dojdziesz do wniosku czego ci brakuje, a co najczęściej używasz.
dolomity
01-10-2010, 08:41
Jeśli celem jest fotografowanie wszystkiego, to chyba 24 mm są za szerokie. W każdym razie ja z podobnym zestawem (obiektyw 24-70) miałem w kilku miejscach kłopoty - już nie mogłem się cofnąć, a kadr był zbyt wąski.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miało być "24 mm są za wąskie"...
Do calkowitego uzupelnienie zestawu proponowalbym jeszcze Tokine 11-16 2.8 oraz jaks stalke z zakresu 135-200mm.
evangelion69
01-10-2010, 09:45
w zestawie brakuje jakiegoś ciamjanga
januszP.
01-10-2010, 09:56
Masz sprzęt dla wielu -marzenie!!!. jak zaczniesz dyskutować na forum to niedługo zamiast FOTOGRAFOWAĆ zaczniesz WPADAĆ W DEPRESJĘ!! Fotografuj Chłopie!!
Nie pytaj o sprzęt tylko rób zdjęcia!
Zestaw BDB.
Za evangelion69 - brakuje cimcianga, albo jakiejś szerokości, T17-50, C10-22 lub Kit z IS (budżetowo). Pozdrówka
Nie wystarczy, bez zestawu oświetlenia za 20k i 1ds@zestawem obiektywów 16-500@1.4-2.8 nie ma się co brać za zdjęcia. Odpuść sobie z takim sprzętem...
Bardzo dobry sprzęt zakupiłeś. Jedynie powinieneś zmienić jak najszybciej przebieg migawki, a efekty swojej pracy pokazać na forum. Pozdrawiam.
dzidofon
01-10-2010, 10:23
Może powinieneś jeszcze dokupić jakąś torbę lub plecak? ;-)))
brakuje szerokości do krajobrazów
marekapn
01-10-2010, 11:07
dzieki wielkie za podniesienie na duchu :) narazie nic nie będe zmieniał. Dodam jeszcze ze przebieg aparatu to pewnie jakieś 500 zdjęć, plecaczek jest :) no cóż trzeba zacząć focić :P
... no cóż trzeba zacząć focić :P
Byle nie linijki i cegiełki :-D
dzieki wielkie za podniesienie na duchu :) narazie nic nie będe zmieniał. Dodam jeszcze ze przebieg aparatu to pewnie jakieś 500 zdjęć, plecaczek jest :) no cóż trzeba zacząć focić :P
Też uważam, że zakupiłeś świetny zestaw.
Chyba tylko filtrów Ci brakuje do szczęścia.
Za rok może pomyślisz o jakichś zmianach, czy uzupełnieniach, ale teraz tylko ciesz się znakomitym sprzętem.
I broń boże nie szukaj FF/BF 2 mm, jak ostatnio to robił nasz inny kolega. :mrgreen:
Pozdrówka
[QUOTE=bebesky;874566];)
24-105 na jakąś stałkę :)
przecież stałkę już ma
a poważnie fajny zestaw, ciesz się nim i przypadkiem nie zaczynaj focić kart testowych.
P.S. jestem za edycją postów!
Myślę że bardzo szybko zauważysz brak szerokiego kąta. Ja miałem wcześniej sgmę 17-70 nie miałem problemu z kadrem gdy zamieniłem ją własnie na 24-105 okazało się że te kilka milimetrów róznicy w ogniskowych to szalona strata. Najbardziej dało się to odczuć w pomieszczeniach. Zaradziałem na to świetnym Canonikiem 10-22.
Dokup statyw i blendę, spokojnie się przydadzą.
marekapn
01-10-2010, 15:45
;)
zamień 50 na 5d a 24-105 na jakąś stałkę :)
I tym oto wyprzedziłem wielu forumowiczów :)
A po co ?
w zestawie brakuje jakiegoś ciamjanga
co to jest cimciang ?
Byle nie linijki i cegiełki :-D
nie no to raczej nie :P kwiatuszki, pajączki, zdjęcia nocne, parku itp.
Też uważam, że zakupiłeś świetny zestaw.
Za rok może pomyślisz o jakichś zmianach, czy uzupełnieniach, ale teraz tylko ciesz się znakomitym sprzętem.
I broń boże nie szukaj FF/BF 2 mm, jak ostatnio to robił nasz inny kolega. :mrgreen:
Pozdrówka
Nie no filterki są w zestawie na obiektywach Hoya HD bodajże
Dokup statyw i blendę, spokojnie się przydadzą.
Statyw mam z wcześniejszego aparatu a blenda to rozumiem na lampę błyskową ?
myslidar
01-10-2010, 15:55
Słaby sprzęt kupiłeś. Minimum to 1Ds. Sprzedaj tutaj na forum to co masz za pół ceny i leć wymienić.
[...] a blenda to rozumiem na lampę błyskową ?
lenda to take cuś http://www.funsports.pl/p,pl,89,blenda+2w1+sw+92x122.html
a to na lampę, to dyfuzor :)
evangelion69
01-10-2010, 17:02
co to jest cimciang ?
Obiektyw renomowanej firmy japońskiej produkującej optykę fotograficzną skierowaną w target fotografów rozpoczynających swoją karierę fotograficzną po przesiadce ze szkieł m42. Inaczej - samyang
Handelson
01-10-2010, 17:41
A po co ?
co to jest cimciang ?
nie no to raczej nie :P kwiatuszki, pajączki, zdjęcia nocne, parku itp.
Statyw mam z wcześniejszego aparatu a blenda to rozumiem na lampę błyskową ?
Po tych pytaniach uważam, że kupiłeś bardzo dobry sprzęt. Co dokupić?
... książki... :)
marekapn
01-10-2010, 18:32
Po tych pytaniach uważam, że kupiłeś bardzo dobry sprzęt. Co dokupić?
... książki... :)
Spoko spoko książki też są :P jestem profesjonalistą więc skąd mam wiedzieć co to blenda :P każdy zna się na czym innym :)
Spoko spoko książki też są :P jestem profesjonalistą więc skąd mam wiedzieć co to blenda :P każdy zna się na czym innym :)
miało być nie jestem profesjonalistą ;/ jak się edytuje u was posty ?
underhand
02-10-2010, 00:25
Witam zakupiłem aparat canon eos 50D z lampą 580exII, gripem, i 2 obiektywami Canon EF 85 mm f/1.8 USM i Canon EF 24-105 mm F4.0 L. Wszystko było w zestawie, myslicie że na początek mi to wystarczy ? chce fotografować wszystko, natura, krajobrazy, ludzie, zdjęcia nocne.
Jesli masz watpliwosci to idz do psychiatry
Polecam serię książek z wydawnictwa National Geogaphic, można się co nieco z tego nauczyć. No i oczywiście praca nad sobą, w miarę regularne focenie i chodzenie na wystawy.
underhand
02-10-2010, 00:49
i pamietaj ....jesli opuscisz jakakolwiek wystawe w swym rejonie to jestes prawie jak martwy
...jedyny ratunek to wlasna wystawa czegokolwiek... zapamietaj! i do przodu!!!
wlasnie kupiles cos na kształt sportowego wozu, a wcześniej uzywaleś tylko trójkołowego rowerku, to juz od ciebie zależy jak się bedziesz prowadzić...
Tak swoją drogą jeszcze, to nie garnki gotują zupę , tylko kucharz :)
Optymistycznym akcentem mówiąc wprost kupiłeś coś czego nie umiesz obsłużyć a kupiłeś to tylko dlatego bo było duże drogie i czarne :) nawet niewiesz dlaczego wybrałeś taki a nie inny zestaw , prawda?
Optymistycznym akcentem mówiąc wprost kupiłeś coś czego nie umiesz obsłużyć a kupiłeś to tylko dlatego bo było duże drogie i czarne :) nawet niewiesz dlaczego wybrałeś taki a nie inny zestaw , prawda?
Ale to bez znaczenia - z takim sprzętem fotki muszą wyjść super ;-)
marekapn
02-10-2010, 09:29
wlasnie kupiles cos na kształt sportowego wozu, a wcześniej uzywaleś tylko trójkołowego rowerku, to juz od ciebie zależy jak się bedziesz prowadzić...
Tak swoją drogą jeszcze, to nie garnki gotują zupę , tylko kucharz :)
nie, umiem obsłuzyć i cały czas się uczę, kupiłem to, dlatego bo to miałem okazje kupić, cena była bardzo okazyjna.
Co nie zmienia faktu, że i tak nie wiesz co kupiłeś. Inaczej nie byłoby tego tematu.
A może autor w nieco zawoalowany sposób chciał po prostu podzielić się swoim szczęściem8-)
Co nie zmienia faktu, że i tak nie wiesz co kupiłeś. Inaczej nie byłoby tego tematu.
co nie zmienia faktu, ze mimo niewiedzy udało mu sie dobrze trafic z zakupem :-) juz ma plus na starcie.
pajlot nie powiedziane ;). Zależy jakie ma potrzeby, może się okazać, że lustro to zły wybór. Ja ostatnio odradzałem kobiecie w sklepie, bo skoro słyszała, że z lustra to od razu piękne zdjęcia wychodzą, nie miała kompletnie pojęcia o fotografii i wcale tego nie chciała zmieniać-chciała robić na auto, to sory nie widzę powodu żeby ze sobą taszczyć to wszystko, szczególnie, że kompaktem jeszcze zrobi od razu panoramę itp. a i kolorki z efektów jakie piękne wychodzą ;).
Ofc może też być tak, że marekapn wielkim fotografem będzie. Nie ma reguły.
adrian17
02-10-2010, 10:42
Mówisz zapewne o filtrach UV. Te przydają się głównie do ochrony obiektywu. Ale są jeszcze inne filtry: szare, połówkowe (b. przydatne przy krajobrazach), polaryzacyjne, róźnorakie efektowe etc.
tomekqrrr
02-10-2010, 11:02
wyłącz komputer
zacznij robić zdjęcia ;)
Wtedy zauważysz czego ci brakuje
Bartek_902
02-10-2010, 11:09
Ja myślę że to bardzo fajny zestaw jak na poczatek,nie jedena osoba Ci tego zazdrości...puki co rób zdjecia to zobaczysz czego i jakiej ogniskowej Ci brakuje,mi brakowało by szerokiego kąta i za jakiś czas zakręcił bym się za canonem 10-22 albo sigmą 10-20 i wtedy miał byś już zestaw niemal idealny do wszystkiego....
pawciolbn
02-10-2010, 11:14
wyłącz komputer
zacznij robić zdjęcia ;)
dokładnie i olej nabijaczy postów od zdjęć dachów i cegiełek, którzy w swoim podejściu zaproponują Ci zacząć od małpki i strzelania byle jakich fotek.. specem nie jestem, ale wiem, że zakupienie nawet niższej klasy lustra z dobrym, jasnym szkłem pozwoli się szybciej rozwijać niż poprzez panoramowanie penem lub "kreatywne" stosowanie "trybów kreatywnych".
każdy od czegoś zaczynał, to że ktoś kupił sprzęt za kilka tysięcy zł nie znaczy, że zaraz ma być wziętym foto i pchać wystawę za wystawą, robić śluby, pogrzeby i akty.. ale na pewno ma sprzęt z którym przez dłuższy czas nie będzie mu wiele doskwierało i wszystko o czym przeczyta w necie, w książka, będzie mógł przepraktykować i poddać "pseudo-konstruktywnej" krytyce forumowiczów CB.
#
nie, umiem obsłuzyć i cały czas się uczę, kupiłem to, dlatego bo to miałem okazje kupić, cena była bardzo okazyjna.
skoro niewiesz czy to dobry zestaw to skąd wiesz ze to była okazja ;>? moim zdaniem bezsensowna chęć pochwalenia się tym że dostałeś coś fajnego w fajnej cenie ale w sumie to i tak niewiesz po co i dlaczego a w domu żona pewnie nie może sie o tym dowiedzieć.
marekapn
02-10-2010, 12:38
Zadając pytanie chodziło mi głownie o obiektywy :) wiem ze kupiłem dobry aparat.
A może autor w nieco zawoalowany sposób chciał po prostu podzielić się swoim szczęściem8-)
nic z tych rzeczy, głownie chodziło mi o obiektywy czy są dobre do większości zdjęć, jakby ktoś napisał że są złe to bym sprzedał i kupiłbym inne ale wiekszosć pisze ze na początek wystarczy więc jestem zadowolony z większości odpowiedzi, ale przepraszam że tak wyszło
co nie zmienia faktu, ze mimo niewiedzy udało mu sie dobrze trafic z zakupem :-) juz ma plus na starcie.
Dziękuje,
pajlot nie powiedziane ;). Zależy jakie ma potrzeby, może się okazać, że lustro to zły wybór. Ja ostatnio odradzałem kobiecie w sklepie, bo skoro słyszała, że z lustra to od razu piękne zdjęcia wychodzą, nie miała kompletnie pojęcia o fotografii i wcale tego nie chciała zmieniać-chciała robić na auto, to sory nie widzę powodu żeby ze sobą taszczyć to wszystko, szczególnie, że kompaktem jeszcze zrobi od razu panoramę itp. a i kolorki z efektów jakie piękne wychodzą ;).
Ofc może też być tak, że marekapn wielkim fotografem będzie. Nie ma reguły.
Miałem aparat cyfrowy ale po po prostu mi nie wystarczał, nie znam się na fotografii ale lubię zdjęcia z długim czasem naświetlania, cyfrówka dawała marne efekty gdyż najmniejszy otwór przesłony to f8 a czas naświetlania to 30s, przykładowo robimy zdjęcie jadących samochód tak żeby zostały smugi swiateł, cyfrówką na jasnej ulicy tego nie zrobimy gdyż zdjęcie bedzie prześwietlone. Chyba że bym zainwestował w filtry szare. No i znowu szumy na zdjęciach, wiadomo na lustrzance troche to inaczej wygląda i brak montazu dodatkowej lampy, wiadomo jak wychodzą zdjęcia z lampą skierowaną na wprost. Od dawna planowałem lustrzanke ale marki Sony, ale że miałem okazje kupić 50D z obiektywami i całym zestawem to kupiłem.
Mówisz zapewne o filtrach UV. Te przydają się głównie do ochrony obiektywu. Ale są jeszcze inne filtry: szare, połówkowe (b. przydatne przy krajobrazach), polaryzacyjne, róźnorakie efektowe etc.
Wiem wiem, ale myśle że UV mi na razie wystarczą może kiedyś kupię "star" lub szare.
wyłącz komputer
zacznij robić zdjęcia ;)
jestem tego samego zdania, miałem wczoraj zrobic zdjęcia kaplicy na cmentarzu o 12 w nocy ale bałem się wejść :P Pozatym cały czas pada deszcz i zimno jest.
Ja myślę że to bardzo fajny zestaw jak na poczatek,nie jedena osoba Ci tego zazdrości...puki co rób zdjecia to zobaczysz czego i jakiej ogniskowej Ci brakuje,mi brakowało by szerokiego kąta i za jakiś czas zakręcił bym się za canonem 10-22 albo sigmą 10-20 i wtedy miał byś już zestaw niemal idealny do wszystkiego....
Dzięki, porobię zdjęcia i zobaczę czego mi brakuje.
dokładnie i olej nabijaczy postów od zdjęć dachów i cegiełek, którzy w swoim podejściu zaproponują Ci zacząć od małpki i strzelania byle jakich fotek.. specem nie jestem, ale wiem, że zakupienie nawet niższej klasy lustra z dobrym, jasnym szkłem pozwoli się szybciej rozwijać niż poprzez panoramowanie penem lub "kreatywne" stosowanie "trybów kreatywnych".
każdy od czegoś zaczynał, to że ktoś kupił sprzęt za kilka tysięcy zł nie znaczy, że zaraz ma być wziętym foto i pchać wystawę za wystawą, robić śluby, pogrzeby i akty.. ale na pewno ma sprzęt z którym przez dłuższy czas nie będzie mu wiele doskwierało i wszystko o czym przeczyta w necie, w książka, będzie mógł przepraktykować i poddać "pseudo-konstruktywnej" krytyce forumowiczów CB.
#
Dzięki, dlatego też postanowiłem przesiąść się na lustro. Nie marzą mi się zadne wystawy nawet o tym nie pomyślałem, robie zdjęcia dla siebie.
skoro niewiesz czy to dobry zestaw to skąd wiesz ze to była okazja ;>? moim zdaniem bezsensowna chęć pochwalenia się tym że dostałeś coś fajnego w fajnej cenie ale w sumie to i tak niewiesz po co i dlaczego a w domu żona pewnie nie może sie o tym dowiedzieć.
Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, skoro nie wiem czy to dobry zestaw to wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty, mógłbym to sprzedac i niezle zarobić ale nie chcę. Lubię robić zdjęcia, od zawsze lubiłem, robię zdjęcia nie zawodowo ale robię dla siebie, i wiem do czego służy aparat i wiem jak wykorzystać jego mozliwości,
Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, skoro nie wiem czy to dobry zestaw to wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty, mógłbym to sprzedac i niezle zarobić ale nie chcę. Lubię robić zdjęcia, od zawsze lubiłem, robię zdjęcia nie zawodowo ale robię dla siebie, i wiem do czego służy aparat i wiem jak wykorzystać jego mozliwości,
co nie zmienia faktu że jesteś jak to mówił pewien artysta polskiej sceny muzycznej "lepiej ubrany niż utalentowany" , trzymaj ciepło swoją okazję bo umiejętnosci i wiedzy okazyjnie nie kupisz :)
dziobolek
02-10-2010, 12:45
co nie zmienia faktu że jesteś jak to mówił pewien artysta polskiej sceny muzycznej "lepiej ubrany niż utalentowany" , trzymaj ciepło swoją okazję bo umiejętnosci i wiedzy okazyjnie nie kupisz :)
Nie przejmuj się.
Z biegiem czasu odkryjesz/dojrzejesz do korzystania z bardzo przydatnej funkcji - "Ignore List" ;-)
Szkoda tylko że jeszcze w cytatach człowiek to musi znosić.
Pozdrówka!
Od dawna planowałem lustrzanke ale marki Sony, ale że miałem okazje kupić 50D z obiektywami i całym zestawem to kupiłem.
oj, no to dopiero za parę lat docenisz, jak bardzo ta okazja uratowała ci skórę.
masz przynajmniej prawdziwy aparat, a nie playstation ;-)
miałem wczoraj zrobic zdjęcia kaplicy na cmentarzu o 12 w nocy ale bałem się wejść :P
he, he, mając tak profi sprzęt twardym trza być nie miętkim :twisted:
wiem że to była okazja bo kosztowało mnie to 5tys. i w dodatku na raty
uuaa, to sprawdź, please, jeszcze tylko numery w tym wątku: ;-)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6442
marekapn
02-10-2010, 13:57
Coś Ty taki cięty ? a skąd wiesz ? Ty rozumiem od razu zostałeś fotografem ? skoro tak to czemu dodajesz na forum ? nie lepiej od razu na wystawe ?
Przepraszam ale poniosło mnie troszkę :P
Nie przejmuj się.
Z biegiem czasu odkryjesz/dojrzejesz do korzystania z bardzo przydatnej funkcji - "Ignore List" ;-)
Szkoda tylko że jeszcze w cytatach człowiek to musi znosić.
Pozdrówka!
Dziękuje bardzo.
oj, no to dopiero za parę lat docenisz, jak bardzo ta okazja uratowała ci skórę.
masz przynajmniej prawdziwy aparat, a nie playstation ;-)
Też tak mi się wydaje :)
he, he, mając tak profi sprzęt twardym trza być nie miętkim :twisted:
Może dzisiaj spróbuje :P
uuaa, to sprawdź, please, jeszcze tylko numery w tym wątku: ;-)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6442
Aparat jest pewny gdyż jakieś rok temu może pół kupił go mój tato (nie lubię słowa ojciec) i po prostu stwierdził że aparat super i wogóle tylko jemu jest to nie potrzebne. Wystarczy mu zwykła cyfrówka.
Coś Ty taki cięty ? a skąd wiesz ? Ty rozumiem od razu zostałeś fotografem ? skoro tak to czemu dodajesz na forum ? nie lepiej od razu na wystawe ?
i pamietaj ....jesli opuscisz jakakolwiek wystawe w swym rejonie to jestes prawie jak martwy
...jedyny ratunek to wlasna wystawa czegokolwiek... zapamietaj! i do przodu!!!
Rozbroiłeś mnie tym, czyli uważasz że chodzenie na wystawy dobrych fotografów jest obciachem? Daruj sobie, faktycznie - lepiej przeglądać gnioty na digartach, czy innych flickrach ;)
PS. Jeśli chodzi o sprzęt, to mi by brakowało nieco szerokiego kąta, ale i tak, dla kompletnego amatora jest aż nieprzyzwoicie ;)
Krytyką się nie przejmuj, tylko działaj, rób foty i ciesz się efektami.
PS. I licz się z tym, że taki zestaw jest wymagający - za byle jaki statyw do fotografii nocnej musisz zapłacić minimum 300 zł - inaczej zajdzie wysokie prawdopodobieństwo, że zaliczy glebę i coś się stanie. Polecam SLIK PRO 330X i wężyk spustowy na kabelku. Do zdjęć nocnych gripa odpinamy.
PS. Tak patrząc na to co chcesz robić, polecam dwie książeczki:
"Fotografia cyfrowa w trudnych warunkach oświetleniowych" i
"Ekspozycja fotografii cyfrowych (jakoś tak :mrgreen:)"
Obie autorstwa Michaela Freemana, z wyd. National Geographic.
darekw1967
02-10-2010, 16:12
Witam !
1. Do krajobrazu na APS-C bedziesz mial nieco za wasko.
2. Te szkla co kupiles sa bardziej pod FF
Pod APS-C abys mial szeroko potrzeba Ci bardziej zakresu 17-50 niz 24-105
Pozdrawiam
kupiłeś bardzo dobry sprzęt, rób zdjęcia a później się nimi pochwal
p.s. przykro mi, że niektórzy z forum są jacy są
Witam !
1. Do krajobrazu na APS-C bedziesz mial nieco za wasko.
2. Te szkla co kupiles sa bardziej pod FF
Pod APS-C abys mial szeroko potrzeba Ci bardziej zakresu 17-50 niz 24-105
Pozdrawiam
jak mu bedzie potrzeba szerzej do dokupi 10-22. 17mm na APS-C to nie jest szeroko.
Wystawa jest wyznacznikiem czego?
Aparat jest pewny gdyż jakieś rok temu może pół kupił go mój tato
no to spoko 8-)
a wracając do tematu - to masz świetny zestaw, ale bardzo szybko zabraknie ci szerokiego kąta - dlatego IMHO idealnym uzupełnieniem będzie obiektyw Canon EF-S 10-22mm - i masz profi zestaw na lata! :-P
marekapn taki sprzęcior na początek to marzenie, wielu nawet nieźle zaawansowanych amatorów takiego nie ma. Sądząc po postach, niektórych nawet wątroba z tego powodu rozbolała :mrgreen:.
Ja zaczynałem od kita i 300D. Z czasem sam wiedziałem co mi potrzeba. Zmieniałem sprzęt kilka razy bo i preferencje się zmieniały. W tej chwili nic mi więcej nie potrzeba mam sprzęt docelowy na parę lat. Z tobą też tak będzie.
sylwester Samluk
03-10-2010, 00:20
Witam
Moim zdaniem zakupiłeś bardzo dobry zestaw. Będziesz miał z tych szkieł dużo udanych zdjęć. Myślę, że teraz warto inwestować w wiedzę, książki jakieś tanie kursy foto w warsztatach. Powodzenia i pamiętaj rób zdjęcia na aparat Full frame przyjdzie czas.
Witam!!Tak obserwuję wątek od jakiegoś czasu nie odzywając się jak to mam we zwyczaju, i muszę powiedzieć że zazdroszczę takiego "startera". Sam od kilku lat dorzynam moją 350-tkę i jakoś dorżnąć nie mogę... Nic tylko robić zdjęcia. Teoria z książek i dużo praktyki jak najbardziej wskazane. Sporo wody upłynie zanim ten sprzęt zrobi się "za ciasny" jak na twoje potrzeby.
no to spoko 8-)
a wracając do tematu - to masz świetny zestaw, ale bardzo szybko zabraknie ci szerokiego kąta - dlatego IMHO idealnym uzupełnieniem będzie obiektyw Canon EF-S 10-22mm - i masz profi zestaw na lata! :-P
Ja bym jeszcze dodał 100-400 i jest cały zakres zapełniony :!:
Bartek_902
03-10-2010, 10:12
Ja bym jeszcze dodał 100-400 i jest cały zakres zapełniony
Już nie przesadzajmy bo widze rozmowa schodzi na FF szła L a w miedzyczasie pojawia się wiadomość że mam ale nie wiem o co chodzi,o tak o kupiłem może będę umiał:)
proponuje teraz zatrzymać wszelkie zapędy odnośnie zakupów,tylko pojsc do empiku czy dobrej ksiegarni i kupic trochę książek bo bez wiedzy to nawet taki sprzet nikomu nie pomoże
Już nie przesadzajmy bo widze rozmowa schodzi na FF szła L a w miedzyczasie pojawia się wiadomość że mam ale nie wiem o co chodzi,o tak o kupiłem może będę umiał:)
proponuje teraz zatrzymać wszelkie zapędy odnośnie zakupów,tylko pojsc do empiku czy dobrej ksiegarni i kupic trochę książek bo bez wiedzy to nawet taki sprzet nikomu nie pomoże
Nie przesadzam tylko mówię co bym do tego kompletu dokupił mając kasy po pachy :!:
Kwestia umiejętności wykorzystania całego potencjału takiego zestawu, to już inna sprawa.
Bartek_902
03-10-2010, 19:23
Nie przesadzam tylko mówię co bym do tego kompletu dokupił mając kasy po pachy
Kwestia umiejętności wykorzystania całego potencjału takiego zestawu, to już inna sprawa.
To po co ci w pracy narzedzia ktorych nie bedziesz umiał wykorzystać nawet mając kupe kasy to są tańsze przyciski do papierów na biurko niż szkła L których nie umiem wykorzystać i raczej na tym zakonczy sie ich rola
To po co ci w pracy narzedzia ktorych nie bedziesz umiał wykorzystać nawet mając kupe kasy to są tańsze przyciski do papierów na biurko niż szkła L których nie umiem wykorzystać i raczej na tym zakonczy sie ich rola
No nie koniecznie zakończy się na tym ich rola.
Nieraz coś jest trudne nim stanie się łatwe a samo pójście do empiku czy na jakieś forum po informacje bez późniejszego wykorzystania ich w praktyce (na posiadanym sprzęcie) jest raczej bez celowe - chyba że ktoś jest tylko teoretykiem a praktyka już go mniej pociąga.
I po to właśnie kupuje się nowy sprzęt (nawet na wyrost swoich umiejętności) aby się cały czas rozwijać, czegoś nowego się uczyć a przede wszystkim cieszyć się z robionych fotek i coraz lepszych efektów osiąganych z tego, na co wydało się niemało kasy.
Uważam, że najlepszym wyjściem jest połączenie praktyki z teorią i bez sprzętu można tylko zostać forumowym mądralą - jakich tutaj jest zresztą wielu.
hekselman
03-10-2010, 20:01
Sprawdź zestaw po kątem FF/BF.To bardzo proste i ważne. I prawie na pewno od razu będziesz mógł pełnoprawnie uczestniczyć w wielu stricte fotograficznych dysputach.
O matko , a cóż takiego jest w L-kach żeby tego nie umieć wykorzystać ?
Kita wykorzysta a L-ki nie ? i zrobi z niej przycisk do papieru ?
Ludzie dajta se luz.
marekapn
04-10-2010, 09:11
Wystawa jest wyznacznikiem czego?
Niczego tylko nie wiem o co Ci chodzi. Zazdrość czy kompleksy ? Nie widziałeś ani jednego mojego zdjęcia a krytykujesz :)
A statyw ?
Jest, było o tym pisane.
marekapn taki sprzęcior na początek to marzenie, wielu nawet nieźle zaawansowanych amatorów takiego nie ma. Sądząc po postach, niektórych nawet wątroba z tego powodu rozbolała :mrgreen:.
Ja zaczynałem od kita i 300D. Z czasem sam wiedziałem co mi potrzeba. Zmieniałem sprzęt kilka razy bo i preferencje się zmieniały. W tej chwili nic mi więcej nie potrzeba mam sprzęt docelowy na parę lat. Z tobą też tak będzie.
Też tak myslę, Teraz to trzeba tylko robić zdjęcia :)
Witam
Moim zdaniem zakupiłeś bardzo dobry zestaw. Będziesz miał z tych szkieł dużo udanych zdjęć. Myślę, że teraz warto inwestować w wiedzę, książki jakieś tanie kursy foto w warsztatach. Powodzenia i pamiętaj rób zdjęcia na aparat Full frame przyjdzie czas.
Ksiązki są :) nic tylko czytać :P
Witam!!Tak obserwuję wątek od jakiegoś czasu nie odzywając się jak to mam we zwyczaju, i muszę powiedzieć że zazdroszczę takiego "startera". Sam od kilku lat dorzynam moją 350-tkę i jakoś dorżnąć nie mogę... Nic tylko robić zdjęcia. Teoria z książek i dużo praktyki jak najbardziej wskazane. Sporo wody upłynie zanim ten sprzęt zrobi się "za ciasny" jak na twoje potrzeby.
Życzę Ci żeby Ci się udało kupić to o czy marzysz :)
Nie przesadzam tylko mówię co bym do tego kompletu dokupił mając kasy po pachy :!:
Nie mam kasy po pachy :P
No nie koniecznie zakończy się na tym ich rola.
Nieraz coś jest trudne nim stanie się łatwe a samo pójście do empiku czy na jakieś forum po informacje bez późniejszego wykorzystania ich w praktyce (na posiadanym sprzęcie) jest raczej bez celowe - chyba że ktoś jest tylko teoretykiem a praktyka już go mniej pociąga.
I po to właśnie kupuje się nowy sprzęt (nawet na wyrost swoich umiejętności) aby się cały czas rozwijać, czegoś nowego się uczyć a przede wszystkim cieszyć się z robionych fotek i coraz lepszych efektów osiąganych z tego, na co wydało się niemało kasy.
Uważam, że najlepszym wyjściem jest połączenie praktyki z teorią i bez sprzętu można tylko zostać forumowym mądralą - jakich tutaj jest zresztą wielu.
Myślę że mozna zamknąć temat bo niektórzy zniżą mnie do poziomu jakbym pierwszy raz trzymał aparat w ręce :)
Przemek_PC
05-10-2010, 09:46
Podsumowując, 85/1,8 ma koszmarne aberracje na pełnym otworze, 24-105 jest nieostre a 50D to jeszcze niedawno był najgorszy aparat z serii xxD co dziwnym trafem zmieniło się po wejściu na rynek 60D, teraz 60D jest najgorsze a 50D urósł do miana legendy, ostatniego dobrego aparatu z serii xxD :) Wiesz co, dam Ci dobrą radę. Mamy złotą polską jesień, korzystaj z tej chyba najpiękniejszej jeśli chodzi o oświetlenie i klimat do robienia zdjęć pory roku (tylko unikaj zdjęć w południe, albo wczesny ranek albo popołudnie), wieczorami czytaj książki a nie forum i jak już migawka osiągnie przebieg 5000 zdjęć to może będziesz wiedział czego Ci brakuje, tak jak już ktoś wcześniej napisał brakować (może zbyt dużo powiedziane, raczej przyda się) blenda ale to do statycznych portretów o ile zamierzasz takie robić. Resztę już masz.
Mr_Black
05-10-2010, 10:20
Bez urazy dla autora, ale jak widzę ciągle ten wątek w "nowych postach" to jego tytuł wydaję mi się tak bez sensowny- kupił sprzęt a teraz się pyta czy dobrze zrobił i od razy coś zmieniać :D Teraz będzie 20 stron o wyższości jednego body nad drugim, L-ek nad sigmami/tamronami itd tak w 10 innych wątkach :rolleyes:
........
Myślę że mozna zamknąć temat bo niektórzy zniżą mnie do poziomu jakbym pierwszy raz trzymał aparat w ręce :)
Nie zniżam Ciebie do żadnego poziomu. Moje słowa odnoszą się do wypowiedzi Bartek_902 którą zresztą zacytowałem. Gdybym się odnosił bezpośrednio do Twoich słów, to bym zacytował Twoją wypowiedź lub wytłuścił na początku postu Twój nick.
Po prostu czytaj na przyszłość ze zrozumieniem a nie będziesz musiał wtedy mieć do innych jakiś urojonych pretensji.
A generalnie można Twój 1-szy post w tym wątku sprowadzić do poziomu innego pytania: kupiłem sobie mercedesa i chcę wszędzie nim jeździć - myślicie, że na początek mi on wystarczy :?:
Sądzę, że tym tytułem wątku sam się sprowadziłeś (określiłeś) do odpowiedniego poziomu :!:
hekselman
05-10-2010, 16:35
7 stron pisania podczas gdy "pytonowi" chodzi o to żeby Was powalić na kolana: "...ale z ciebie brachu farciarz że masz TAKI sprzęt...".
Obcyndalacie się Szanowni Koledzy... mało co zniżylibyście go do poziomu!!!!
..."ętę bułkę przez bibułkę..."
Odpowiedź na pytanie jesli juz komuś sie chciało pisać powinna brzmieć:
ad. część pierwsza tytułowego pytania
- teraz to "po ptokach"
ad. część druga
- właściciela
Jesli facet zadaje głupie pytania a potem odpyskowuje - do piekła z nim!
Bez urazy dla autora.................
O to w przypadku kolegi autora chyba nietrudno :roll:
marekapn
06-10-2010, 11:33
Nie zniżam Ciebie do żadnego poziomu. Moje słowa odnoszą się do wypowiedzi Bartek_902 którą zresztą zacytowałem. Gdybym się odnosił bezpośrednio do Twoich słów, to bym zacytował Twoją wypowiedź lub wytłuścił na początku postu Twój nick.
Po prostu czytaj na przyszłość ze zrozumieniem a nie będziesz musiał wtedy mieć do innych jakiś urojonych pretensji.
A generalnie można Twój 1-szy post w tym wątku sprowadzić do poziomu innego pytania: kupiłem sobie mercedesa i chcę wszędzie nim jeździć - myślicie, że na początek mi on wystarczy :?:
Sądzę, że tym tytułem wątku sam się sprowadziłeś (określiłeś) do odpowiedniego poziomu :!:
Jago, wybacz za mały błąd ale nie chodziło mi o Twoje posty :) Ty piszesz dobrze i z sensem, chodziło mi o posty "Shingo"
dziobolek
06-10-2010, 12:10
Jago, wybacz za mały błąd ale nie chodziło mi o Twoje posty :) Ty piszesz dobrze i z sensem, chodziło mi o posty "Shingo"
Mamy taką przydatną opcję - "Ignore List".
Pozdrówka!
marceleqs
06-10-2010, 12:23
Dobry sprzęt stwarza większe możliwości. Ale zbyt dobry na początku może spowodować, że skupisz się na onanizmie sprzętowym zamiast na robieniu zdjęć. Chcesz tego potwierdzenia, to dostałeś od niejednego - masz świetny sprzęt, o którym niejeden marzy. Teraz zapewnie większość będzie wymagała od posiadacza czerwonych ringów stosownego poziomu.. i tego Ci życzę, żebyś się rozwijał, ten sprzęt długo nie będzie Cię ograniczał. Cóż z tego, że kupiłeś Porsche jak nie będziesz miał żyłki sportowca i będzie wyślizgiwało Ci się sprzęgło w nieodpowiednim momencie.. tak jak pisali już tutaj, garnki masz świetne, gotuj nam, ale żeby smakowało!
VomitroN
06-10-2010, 13:01
Obiektyw renomowanej firmy japońskiej produkującej optykę fotograficzną skierowaną w target fotografów rozpoczynających swoją karierę fotograficzną po przesiadce ze szkieł m42. Inaczej - samyang
Samyang Optics jest firmą koreańską ;)
czerwiniak
06-10-2010, 15:08
Dokup za " niewielkie " pieniądze 1200 mm do portretu i będziesz miał sprzęt jak talala
Janusz Body
06-10-2010, 16:42
Dokup za " niewielkie " pieniądze 1200 mm do portretu i będziesz miał sprzęt jak talala
Niewielkie bez cudzysłowu. http://www.samyang.pl/produkt,69,kategoria,1,samyang_6501300mm_mc_if_f81 6?PHPSESSID=15e09e0a2dab42cd0eea9fe92d806674
:mrgreen:
czerwiniak
06-10-2010, 18:04
Niewielkie bez cudzysłowu. http://www.samyang.pl/produkt,69,kategoria,1,samyang_6501300mm_mc_if_f81 6?PHPSESSID=15e09e0a2dab42cd0eea9fe92d806674
:mrgreen:
Panie Januszu miałem na myśli ze światłem f/5,6 :mrgreen:
Chyba miało być Samyang renomowanej f-my koreańskiej ( bez AF-u ) ale za to tani :razz: W Japonii toto nie było :(
michael_key
06-10-2010, 23:46
Świetny zestaw na początek i dla kogoś, kto już foci jakiś czas.
Obyś nie popadł w onanizm sprzętowy bo zawsze będziesz miał jakieś si, zobaczysz. Chyba, że już masz ;-)
marekapn
07-10-2010, 12:03
Mamy taką przydatną opcję - "Ignore List".
Pozdrówka!
Super, dzięki, tylko gdzie jest ta funkcja ?
Super, dzięki, tylko gdzie jest ta funkcja ?
Tego też nie wiesz :lol:
marekapn
07-10-2010, 16:26
Tego też nie wiesz :lol:
No nie :P
lenda to take cuś http://www.funsports.pl/p,pl,89,blenda+2w1+sw+92x122.html
a to na lampę, to dyfuzor :)
Tak sobie myslałem o tej blendzie i troszku kosztuje, nie lepiej zrobić takie coś z folii do podłogówki albo z ekranu za grzejniki ?
Wszystko można zrobić samemu. Pytanie tylko czy zrobisz w takiej samej jakości , funkcjonalności i cenie.
Jak dotkniesz i zobaczysz taką blendę to zrozumiesz różnicę między nią , a ekranem grzejnikowym.
Dla ułatwienia powiem , pomysł z ekranem jest bez sensu.
Blenda droga ? przecież ona kosztuje tyle co osłona do eLki :mrgreen:
... nie znam się na fotografii ... cyfrówka dawała marne efekty gdyż najmniejszy otwór przesłony to f8 a czas naświetlania to 30s, przykładowo robimy zdjęcie jadących samochód tak żeby zostały smugi swiateł, cyfrówką na jasnej ulicy tego nie zrobimy gdyż zdjęcie bedzie prześwietlone. Chyba że bym zainwestował w filtry szare.
Niestety muszę Cię zmartwić. Sama przysłona przy takich zdjęciach nie pomoże, bez filtrów się nie obejdzie. Pochmurny dzień wieczorem - Av f/32(przy takiej przesłonie jakość foty też najlepsza nie będzie... dyfrakcja) drabinka na "0", dobrany czas 1,6s. Także jak widzisz - nie do końca wiedziałeś co i po co kupujesz, bo jak sam napisałeś nie znasz się(przynajmniej jak na razie) na fotografii. Do tego do lustra potrzebny jest solidniejszy statyw jak chcesz z takimi czasami pstrykać także koszta dużo wyższe niż jakbyś chciał kompaktem zrobić podobne zdjęcie. Ale jeżeli takie zdjęcia będziesz robił, a potem jeszcze obrabiał to być może warto było. Jeżeli pominiesz drugi krok, to moim zdaniem chybiona inwestycja, mi by się przynajmniej nie chciało mojego sprzętu dźwigać dla zdjęć prosto z puchy.
Marekapn - jedno jest pewne: kupiłeś bardzo dobry sprzęt
Po drugie: nawet jak jesteś niewprawnym fotografem a połkniesz bakcyla to będziesz
z fotografii (i sprzętu) czerpać dużą radość
Po trzecie: jeżeli bakcyla nie połkniesz to i tak wyrałeś. Bo na sprzęcie, jeżeli kupiłeś go w atrakcyjnej cenie, nie stracisz
pozdrawiam
Krzysztof
Złośliwcom mówimy NIE! Nim weźmiesz aparat do ręki poproś kogośby Ci objaśnił instrukcję jego obsługi, a najważniejsze poszukaj i poczytaj artykułów o kompozycji.Na początek może to być "zasada złotego podziału". Ćwicz mocne punkty. Jeśli tego nie zrobisz to się szybko zmudzisz,a szkoda.Miłej zabawy.
Ze sprzętu w ciemno możesz dokupić stałkę Canon 50/1,8.
Przemek_PC
16-10-2010, 17:09
Ze sprzętu w ciemno możesz dokupić stałkę Canon 50/1,8.
Pewien jesteś? Tak się składa, że mam 50/1,8 i bardzo rzadko używam. Kupić coś bo tanie, w miarę dobre i prawie każdy to ma to trochę za mało argumentów za kupnem. Podstawowe pytanie "czy ten obiektyw jest mi potrzebny" czyt. "czy ogniskowa 50mm bez możliwości jej zmiany jest tym co potrzebuję"? Jasne szkło koledze nie potrzebne, wręcz przeciwnie potrzebuje ciemnego szkła, które przy dużych przysłonach będzie generowało jeszcze jako taki obrazek. Chce fotografować samochody a więc AF tego obiektywu wymięknie. Pytanie czy w ogóle zabawne będzie dla niego bieganie po ulicy ze stałką aby uzyskać dobry kadr.
Bartek_902
16-10-2010, 19:39
Pewien jesteś? Tak się składa, że mam 50/1,8 i bardzo rzadko używam. Kupić coś bo tanie, w miarę dobre i prawie każdy to ma to trochę za mało argumentów za kupnem.
Mam podobnie,niby w torbie jest,kupiłem kiedyś bo tanie a zapięte dosłownie pare razy,jak przychodzi co do czego i trzeba zrobić portret albo po prostu zdjęcie komus to wyręczam się 85 1.8 a 50 zapinałem tylko wtedy gdy powiedzmy na ograniczonej przestrzeni nie mogłem wyrobić się z kadrem...
Więc jeśli nie mamy zamiaru używać to nie ma sensu wydawać kasy,lepiej dozbierać do czegoś co się przyda...
Chociaż pamiętam swoje pierwsze zetkniecie z 50mm 1.8 ale to akurat dawno w nikonie,dawało mi to kupe zabawy i frajdy,zabawa GO itd,magia na początku przygody z fotografią