Zobacz pełną wersję : Szumy w 1d mk IIn
DarekSzu
23-11-2005, 22:51
Czy są to moje źle wykonane fotki - np niedoświetlone odpowiednio czy tez rzeczywicie ten aparat bardziej szumi od 20 na wyższych czułościach już od iso 400 ???
.. jak bys jeszcze zdjecia pokazal.. ? ;)
Strzelam w ciemno - sa niedoswietlone :)
nie, preświoetlone.
Nie widzisz tych bieli?
:D
mxdanish
24-11-2005, 00:08
Antyreklama? ;)
A może nostalgia...
'z nad miski'
edit: a moze 'od miski' chociaz pytanie bylo bardziej 'od czapki'
mxdanish
24-11-2005, 00:24
'z nad miski'
:lol::lol:
.................................................. .................................................. .......
.................................................. .................................................. .......
.................................................. .................................................. ......
szumy ?
widzisz @oszołom masz szumy i nawet o nich nie wiesz ;)
no i kolejny watek w hajdparku
Hazan, co z tym smietnikiem? :)
Dzięki, że mi o nich przypomniałeś.:-D
DarekSzu
24-11-2005, 01:27
pytam nie bez kozery - pierwszy raz pstrykałem na szybko po 30 minutowym zapoznawaniu się ze sprzetem - jutro co prawda zobaczę fotki i to da mi jakiś obraz. Oszołom więc powiedz mi - czy pracując z lampą wprowadzasz jakąś korektę - masz 580 więc podobnie do mnojego zestawu - ja strzelałem z głowicą odchyloną do 45 stopni z odbiciem od białej zasłonki lampy i pracowałem na 1250 ISO.
pytam nie bez kozery - pierwszy raz pstrykałem na szybko po 30 minutowym zapoznawaniu się ze sprzetem - jutro co prawda zobaczę fotki i to da mi jakiś obraz. Oszołom więc powiedz mi - czy pracując z lampą wprowadzasz jakąś korektę - masz 580 więc podobnie do mnojego zestawu - ja strzelałem z głowicą odchyloną do 45 stopni z odbiciem od białej zasłonki lampy i pracowałem na 1250 ISO.
dżizzz...
to mogłeś poczekać do jutra, a nie wyskakujesz z topiciem z którego nic nie wynika i nikt nic nie wie...
PS. zachowujmy poziom panowie, czasami mam wrażenie że któryś z WAS złośnicy :D ;) zakłada nowe konto żeby wzbudzić conieco na forum...
teraz wam będzie po głowie chodzić, co? ;)
Czy są to moje źle wykonane fotki - np niedoświetlone odpowiednio
Tak ;-) .
czy tez rzeczywicie ten aparat bardziej szumi od 20 na wyższych czułościach już od iso 400 ???
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp
Przewiń na dół strony. Jest tam porównanie wielkości pixeli. Widać gołym okiem, że pixele 1D2 są większe niż 20D. Dodatkowo 1D2 ma większy CMOS.
Wniosek: będzie szumiał dużo mniej.
Spróbuj naświetlać na światła.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Ekspozycja_na_%C5%9Bwiat%C5%82a
DarekSzu
24-11-2005, 09:05
gietrzy - dziękuję za linki - zawsze miło coś nowego sobie przyswoić z tej wiedzy cyfrakowej :)
DarekSzu
24-11-2005, 09:41
Z tego co widze biorac pod uwagę wielkości pikseli na matrycach - 1d Mk II ma niemal te same jak i 5 D i rzeczywiście sporo większe od 20 D - no cóż jak mówiłem musze opanowac ten okręt :)
np niedoświetlone odpowiednio
Czepne się a co. Jak niedoswietlisz odpowiednio, to bedziesz miał ładnie niedoswietlone zdjęcie :smile:
przepraszam bardzo, moze ktos mi wytlumaczyc o co tutaj biega?
@bonk - jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... sam nie wiem :D
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... sam nie wiem :D
... kobiete :mrgreen: ofkor_z
Witaj ! Sorry, że sobie trochę czasem pożartujemy:oops: , nie gniewaj się, ale mogłeś od razu tak zacząć. Piszesz, że masz problem z naświetleniem lampą. Jak pracuję z lampą to korekty wprowadzam raczej żadko. Jeżeli fotografuję z lampą w ten sposób, co piszesz to raczej stosuję dyfuzor nałożony na palnik lampy, niż mam odbijać światło od tej małej białej zasłonki lampy( ładnie to opisałeś :grin: ) Daje to o wiele lepszy rezultat. Fajniejsza jest wtedy plastyka zdjęcia. Odbijając światło od sufitu, rezultat jest czasami rozczarowujący. Często zdjęcie jest niedoświetlone ( prawdopodobnie tak się zdażyło w twoim przypadku, podeślij jakąś fotkę, to popatrzymy i spróbuję coś doradzić ) a to za niski sufit , a to za wysoki i światło rozprasza się za bardzo. A co do szumów - przy ISO 1250 zawsze już będzie troszeczkę szumić. Pozdrawiam - Oszołom :mrgreen:
DarekSzu
25-11-2005, 20:48
Uzywam do 550EX nakładki stofen plastikowej :) Przy 580 EX jeszcze nie mam - musze nabyć.
No wlasnie chcem nabyc taka nakladke gosc z allegro wysyla ze stanow z przesylka na swoj koszt..I nakladka taka kosztuje 79 zl ..ktos moze od niego bral...swoja sprzedalem bo mialem od 550 i montowalem na plaster (lekka przesada) ale coz....
pozdr