Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50D + Tamron 17-50

nomek
30-09-2010, 23:07
Witam serdecznie.

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Tamrona 17-50, Canona 50D kupiłem parę dni wcześniej. Jest to moja pierwsza lustrzanka, i pierwsze w miarę rozsądne szkło. Niestety nie mam doświadczenia z innymi Tamronami czy wogóle innymi szkłami. Z tąd moja prośba - czy moglibyście mi pomóc ustalić czy mój obiektyw jest tak ostry jak powinien być, czy raczej mydli ?? Napiszcie mi jakie zdjęcie powinienem wykonać, żebyście mogli ocenić - karty do testowania FF/BF - wydaje mi się, że ostrzy dobrze. Może banknot jakiś ?? Czy poprostu jakiekolwiek zdjęcie z dużą ilością detali.
Pozdrawiam serdecznie.

Bogdan56_Ch
30-09-2010, 23:20
Po prostu rób zdjęcia. Jeżeli będą one spełniać twoje oczekiwania, to nie zawracaj sobie głowy testami.

nomek
30-09-2010, 23:30
Chodzi mi raczej o to, że jeśli będzie źle, to mam szansę go jeszcze zwrócić i dozbierać trochę kasy na Tamrona od Cichego. :)

siudym
30-09-2010, 23:48
Dawaj jakis banknot w 17 i 50mm oba na 2.8. Zrob kilka prob aby wybrac te najbardziej ostre. Mialem doswiadczenie z 50D i 17-50 wiec nieco wiem jak powinno byc przy sprawnym tami i 50d

marecky
30-09-2010, 23:54
http://canon-board.info/showthread.php?t=59608

Pls
01-10-2010, 11:16
Tamrony te przy 2.8 dosyć mydlą. Przeważnie dopiero przy 5.6 są całkowicie ostre.

dziobolek
01-10-2010, 11:39
Tamrony te przy 2.8 dosyć mydlą. Przeważnie dopiero przy 5.6 są całkowicie ostre.

A to ciekawe. Pierwszy raz słyszę taką opinię. Sądzisz po swoim egzemplarzu???
IMHO jak się kupuje u profesjonalisty, to są ostre od pełnej dziury ;-)

Pozdrówka!

nomek
01-10-2010, 12:15
Na szybko zrobiłem parę fotek z ręki i wybrałem najlepsze tak jak mówiliście - wieczorem zrobię ze statywu. Picture style dalem standard - czy mam dać wogóle wyostrzanie na 0 ??

http://yfrog.com/mkimg0376zj 17mm

55mm niestety musialem troche uciąć, bo było za duże na imageshack. trochę przyciąłem zamiast zmniejszać.
http://yfrog.com/jtimg0366cropj 55mm

ostrość ustawiana w centrum kadru :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://yfrog.com/5jimg0376malyj)

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Właśnie trochę żałuję, że o cichym przeczytałem więcej dopiero jak miałem swoją sztukę zamówioną, może poczekałbym parę trochę i dozbierał kasę na Tamrona od Cichego, nie wiem czy byłby ostrzejszy, ale na pewno spałbym spokojnie ;). Zastanawiam się nad Samyongiem 85mm - pewnie tym razem kupię od niego.

Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

źródło (http://yfrog.com/5jimg0376malyj) Obrazek mi się nie dodał, a edycji chyba brak, a jeśli jest to nie potrafię jej znaleźć
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://img713.imageshack.us/img713/2347/img0366crop.jpg

Loome
01-10-2010, 13:02
wg mnie jest nieźle:)

dr Dundersztyc
01-10-2010, 13:11
albo inaczej mówiąc: źle nie jest ;-)

mojego tamiego kupiłem w eurortvagd :mrgreen: i jestem zadowolony :D

nomek
01-10-2010, 19:57
Dziękuję bardzo za wszystkie posty. Jutro jeszcze sprawdzę na statywie jak wszystko wygląda. Dziś się spiesztyłem co też odbiło się niekorzystnie na moim poście - nawet nie widać 3 zdjęcia :)

Ostrość ustawiana była w tym miejscu :

źródło (http://img199.imageshack.us/img199/7235/img0376maly.jpg)

Shingo
02-10-2010, 11:45
jako że wierzysz opiniom ludzi z forum niż swojemu oku i wlasnym oczekiwaniom powiem ci ze jest masakrycznie źle , idz go oddaj i dozbieraj na innego 17-50 ktorgo zapewne tez dasz do przetestowania na forum...

perqn
02-10-2010, 11:50
Coś w tym jest co napisał Shingo :)

Shingo
02-10-2010, 12:06
Coś w tym jest co napisał Shingo :)zastanówmy się... czy jezeli masz pierwszą dziewczynę z która sie spotykasz dajesz Ją kumplom żeby stukneli zeby sprawdzic czy jest dobra? czy sam odczuwasz to czy jestdobrze czy źle?

Dla jednego papryka jest super smaczna dla innego obleśna, i nie wmówi ten który ją lubi temu który po niej rzyga że to sama słodycz i wogóle mmmmmm...

najgorsze jest to że znam te sprzęty i wiem jak dobre są i jak dobrze można je wykorzystać jeżeli poprostu używamy ich do celów do których zostaly stworzone, apraty dofotografowania, mikrofalówki do grzania , lodówki do chłodzenai, czekam aż ktoś napisze że lampka do wspomagania AF ma za mało czerwony odcień i czy to moze wpływać na kompresję zdjęć w formacie JPG a późniejszym czasie na parcienie gumy na obiektywach...

Przepraszam za polot ale niestety takie tematy powinny być z góry kasowane,

Nie ukrywam faktu że oczywiscie wiem że istnieje BF i FF i MYDŁO ale aby to uznać za wadę z którą nie da sie życ to zapewniam wszystkim "testerom" nie bedziecie musieli pytać na forum o opinię jak tego doświadczycie

nomek
02-10-2010, 21:35
Shingo... Nie wiem czy porównanie z dziewczyną jest trafne - jest to mój pierwszy obiektyw i nie mam do czego się odnieść, dlatego wolę zapytać ludzi co sądzą w tym temacie. Żyją już na tym świecie trochę lat i wiem, że nie zawsze należy wierzyć temu co piszą ludzie na forach - ale lubię poznać poglądy innych w interesującej mnie kwestii - od tego chyba jest forum, ale mogę się mylić. Domyślam się, że w swoim życiu naczytałeś się już sporo takich tematów - przykro mi bardzo, że dzięki mnie do tej liczby możesz dodać kolejny. Myślę, że z następnym obiektywem będę już wiedział co i jak, będę miał jakiś punkt odniesienia.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Shingo
03-10-2010, 01:29
Shingo... Nie wiem czy porównanie z dziewczyną jest trafne -
Koloryzuje i to bardzo ale jest trafne bo przynajmniej w jakis spoób uderza w ciebie...

jest to mój pierwszy obiektyw i nie mam do czego się odnieść, dlatego wolę zapytać ludzi co sądzą w tym temacie.
Moje juz znasz, wymień go bo jest do kitu, jednak mi nie uwierzysz bo sarkastycznie do ciebie podchodze, ale to że przez ostatnie 3 lata przez moje ręce i aparat przechodzi około 20 obiektywów to nie jest wyznacznik wiedzy :) tylko kultura na forum , prawda?

Żyją już na tym świecie trochę lat i wiem, że nie zawsze należy wierzyć temu co piszą ludzie na forach - ale lubię poznać poglądy innych w interesującej mnie kwestii - od tego chyba jest forum, ale mogę się mylić.
Uważasz ze forum to miejsce wymiany zdań, a co byś pomyślał sobie o uzytkowniku który powiedział by że odcień czerni obiektywu nie jest identyczny jak odcień korpusu (chociaż byłby ********ym obiektywem) i wg niego może on pochodzic z nielegalnej południowo afrykańskiej dystrybucji...
pomyslałbyś że jest... slowo na "P" i nie jest to słowo Poje...any tylko przewrazliwiony jak Ty,

Domyślam się, że w swoim życiu naczytałeś się już sporo takich tematów - przykro mi bardzo, że dzięki mnie do tej liczby możesz dodać kolejny.
OK, bardziej chodzi mi o to że forum to taka fajna gazeta, wchodzisz czytasz ciekawe rzeczy i odpowiadasz na nie, jest kącik gdzie można cos sprzedać i kupić jest miejsce na fajne obrazki które ciekawie się ogląda i jest też masa wiedzy na temat sprzętu, testy , porównania, informacje, znajdzie się też rozdział dla początkujacych gdzie każdy amator może podzielić się swoim problemem, JEDNAK (specjalnie z duzej) jeżeli każdy amator (sam nim jestem , zeby nie bylo że zaraz sie nazywam pro artystą i że nosze szalik) który kupuje lustro , obiektyw , kompakt wrzucałby tu zdjecie z pytaniem czy ostrosc jest ok , co by tu sie działo? Kongo, wtedy aby pomóc tym którzy maja naprawde dosc cięzkie sprawy jak na początkujacych musze przelecieć pare stron w tej "gazecie" i aby potrzebujący otrzymał odpowiedź.

Myślę, że z następnym obiektywem będę już wiedział co i jak, będę miał jakiś punkt odniesienia.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Tak myślisz , a co gdy dostaniesz np stałke ze światłem 1.2 i to systemowe szkło? będziesz miał punkt odniesienia ostrosci np 85 canona do tamrona 17-50? Wporzo...

Z racji na późną lub wczesną godzinę o której piszę tego posta powiem to krótko i na temat, Ogarnij się facet i skończ sie nad tym sprzętem brandzlować. Aparat służy do robienia zdjęc a nie do myslenia nad tym czy jest dobry...

Bolek02
03-10-2010, 20:30
Wszystko jest OK, naczytałes się smętnych opinii w necie i niepotrzebnie sie przejmujesz. Foty pokazują, że jest dobrze. Zacznij robić zdjęcia i tyle :)

michael_key
03-10-2010, 20:49
Mam ten sam zestaw...
Jest dobrze, nie masz się czym martwić. Spokojnie strzelaj foty.

adriandz1
05-06-2011, 09:09
witam wszystkich, pozwolilem sobie skorzystac z watku choc nie do konca w tym temacie jest moje pytanie.planuje zakup tamrona 17-50 ale nie wiem na jaka opcje sie zdecyduje. Wiem, ze jest to swietny sprzet jednak musi byc to ostry egzemplarz. Pieniedzy mam tyle ile potrzeba na nowy VC czyli jakies 1600zl. I tu moje pytanie. Czy lepiej kupic nowy 17-50 VC czy uzywany 17-50 bez vc i jeszcze mi zostanie na uzywana 430 exII? Troche sie boje kupowac uzywki bo wiem jak jest z serwisem tamrona po gwarancji. Jezeli kupowalbym nowy to oczywiscie u Cichego. Pozdrawiam

KUBAwo
05-06-2011, 09:18
Ja mam wersję z vc i jestem zadowolony ale główny powód mojego zadowolenia wynika z tego, że również używam tego obiektywu do filmowania a tu stabilizacja bardzo się przydaje, przy foto w tym zakresie jej działanie jest słabo odczuwalne. Na twoim miejscu jakbym trafił dobrą (z naciskiem na dobrą) używkę bez vc to brałbym a resztę pieniążków przeznaczyłbym chociażby na lampę. peace

N00bek
05-06-2011, 09:30
Imho przy takim świetle stabilizacja jest mało potrzebna. To znaczy są tacy, co aparatu utrzymać nie potrafią, ale nie przesadzajmy.

Tak prawdę powiedziawszy sam cichy napisał, że wersja bez vc wydaje się pod C szybsza.., gdybym miał kupować to skusiłbym się na wersję bez vc i do tego lampka ;)

az3rrox
05-06-2011, 09:39
wszystko zalezy od tego czy tolerujesz doswietlanie zdjec lampa i do czego bedziesz szkielka uzywal ( jak ktos wczesniej zauwazyl - do filmowania VC jest przydatne ).

WiatruMistrz
05-06-2011, 10:04

Tu się zgodzę np. moj egzemplarz jest taki jak w tescie na optycznych F2.8 ujdzie ale po przymknięciu do F4 jest skok ostrości o jakieś 25% i jest bardzo ładnie, nie wierze w to że są sztuki które mają minimalną różnicę ostrości pomiędzy F2,8 a 5.6, sam się na to nabrałem jak go kupywałem, super hiper ostre to są szkła makro :P. Myślałem że mam jakiegoś z dołu jakościowego ale one takie są poprostu zresztą jak wystawiłem go na sprzedaż i goście którzy oglądali kilka sztuk chcieli brać moją to sobie pomyślałem że mam dobrą i nie sprzedałem :)).
Do kolegi używaj pełnej dziury w nim z rozmysłem a nie 90% zdjęć :P w celach artystycznych.

adasb82
13-06-2011, 18:53
Witam serdecznie, chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności ostrzenia. Canon 50D mikroregulacja na -10pkt. Celowałem w napis Harmonogram (ten za nawiasem). Z góry dziękuje.

http://dl.dropbox.com/u/29260863/_MG_1584.jpg

ekrowa
16-06-2011, 08:10
Witam serdecznie.

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Tamrona 17-50, Canona 50D kupiłem parę dni wcześniej. Jest to moja pierwsza lustrzanka, i pierwsze w miarę rozsądne szkło. Niestety nie mam doświadczenia z innymi Tamronami czy wogóle innymi szkłami. Z tąd moja prośba - czy moglibyście mi pomóc ustalić czy mój obiektyw jest tak ostry jak powinien być, czy raczej mydli ?? Napiszcie mi jakie zdjęcie powinienem wykonać, żebyście mogli ocenić - karty do testowania FF/BF - wydaje mi się, że ostrzy dobrze. Może banknot jakiś ?? Czy poprostu jakiekolwiek zdjęcie z dużą ilością detali.
Pozdrawiam serdecznie.

Kolejny problem z mydłem na Canon 50D, tak się składa, że swój problem dość mocno zbadałem i okazało się, że była seria Canonów 50D która wyszła z jakąś wadą fabryczną, przynajmniej tak było w moim modelu. Canon niezbyt chętnie się do tego chciał przyznać, bo szybko wypuścił REV 1.2, niemniej być może jesteś posiadaczem właśnie wadliwego egzemplarza. Jeśli jesteś do niego jakoś szczególnie przywiązany zasuwaj do serwisu, a jak nie zmieniaj np. na 40D.

szybki-pl
17-06-2011, 19:30
witam wszystkich, pozwolilem sobie skorzystac z watku choc nie do konca w tym temacie jest moje pytanie.planuje zakup tamrona 17-50 ale nie wiem na jaka opcje sie zdecyduje. Wiem, ze jest to swietny sprzet jednak musi byc to ostry egzemplarz. Pieniedzy mam tyle ile potrzeba na nowy VC czyli jakies 1600zl. I tu moje pytanie. Czy lepiej kupic nowy 17-50 VC czy uzywany 17-50 bez vc i jeszcze mi zostanie na uzywana 430 exII? Troche sie boje kupowac uzywki bo wiem jak jest z serwisem tamrona po gwarancji. Jezeli kupowalbym nowy to oczywiscie u Cichego. Pozdrawiam

Ja tam kupiłem używkę bez vc i powiem że ma się bardzo dobrze. popsuła się kiedyś i problemu z serwisem po gwarancji nie było żadnego. Wysyłka, kosztorys, potwierdzenie, sprzęt w domu i wszystko gra i buczy:-)

Kolekcjoner
24-06-2011, 15:25
była seria Canonów 50D która wyszła z jakąś wadą fabryczną, przynajmniej tak było w moim modelu. Canon niezbyt chętnie się do tego chciał przyznać, bo szybko wypuścił REV 1.2, niemniej być może jesteś posiadaczem właśnie wadliwego egzemplarza.

Ale w ogóle się przyznali do czegoś takiego? Ja słyszałem jakieś ploty ale sądziłem że to tylko ploty.

dziobolek
24-06-2011, 15:25
Lepiej uzbierać na Canona 17-55 ostry od 2.8 i AF szybki.

Rzecz gustu, bo IMHO lepsza i tańsza jest Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM (http://www.optyczne.pl/197.1-Test_obiektywu-Sigma_17-50_mm_f_2.8_EX_DC_OS_HSM_Wstęp.html)

Pozdrówka!

ekrowa
26-06-2011, 20:49
Ale w ogóle się przyznali do czegoś takiego? Ja słyszałem jakieś ploty ale sądziłem że to tylko ploty.

Wydałem ostatnie pieniądze swego czasu na Canona 50D który miał dla mnie wtedy znaczenie zawodowe a nie hobbystyczne, wkurzyłem się poważnie, także gnębiłem firmę telefonami znacznie, niemniej złość mi trochę przechodzi z czasem po tym co uzyskuję na Canonie 30D ...