Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gwarancja na obiektywy Sigma

tomalxx
23-11-2005, 18:39
Mam następujący dylemat:

Chcę kupić Sigmę EX 24-70/2,8.

Polski dystrybutor daje na te obiektywy 3-letnią gwarancję. Obiektyw z "oficjalnej" dystrybucji kosztuje ok. 1800zł.

Na Allegro te obiektywy "chodzą" po ok 1400-1500zł, jednak są to obiektywy sprowadzone poza "oficjalnym" kanałem dystrybucyjnym, tj. legalnie, ale nie poprzez wyłącznego dystrybutora. Sprzedawcy udzielają rocznej gwarancji, realizowanej za ich pośrednictwem.

Czy ta 3-letnia gwarancja komuś się kiedyś przydała? Czy jest to przysłowiowa "skórka za wyprawkę" i nie warto dokładać 300-400zł za nią.

Tak na marginesie: rozmawiałem z autoryzowanym serwisem Sigmy w Gdyni i oni uznają tylko gwarancję wydaną przez wyłącznego dystrybutora (co jest nie do końca zgodne z prawem). Jutro spróbuję "złapać" kogoś z firmy będącej oficjalnym dystrybutorem Sigmy na Polskę (był dziś "na szkoleniu").

Jeżeli wątek jest założony nie w tym dziale, to przepraszam i uprzejmie proszę Administratorów o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

akustyk
23-11-2005, 18:47
zdarzyl mi sie defekt fabryczny Sigmy kupionej poza Polska. sprzedawca z Allegro od ktorego obiektyw bralem oddal do naprawy u polskiego dystrybutora na wlasny koszt (placilem tylko za wyslanie obiektywu).

druga Sigma ktora mam tez jest kupiona poza krajem i jak byk stoi na karcie roczna gwarancja miedzynarodowa. jesli nie zostanie uznana w kraju to przesle obiektyw do Niemiec. ktos chyba musi byc powazny w tym towarzystwie :(

MarekC
23-11-2005, 20:16
Nie wiem na ile Ci moja odpowiedź pomoże, ale od kilku lat Sigma 28-80/3.5-5.6 II Macro Aspherical jest (była) paskudnie katowana z 500N. Była i w Chorwacji i w Kalabrii, i synal synął w nią piaskiem i ochlapało morze i ... nic jej nie jest :-). Co więcej - sprawiła mi miłą niespodziankę pracując ładnie z 350D ...

Ostatnio dorwałem 70-300 APO DG, której konstrukcja "na oko" jest o niebo solidniejsza od 28-80..mam więc nadzieję, że i ona nie rozsypie się tak szybko ;-)

Acha, jej 3-ci rok kosztowałby mnie 115 PLN (o ile się nie mylę). Nie zdecydowałem się jednak..mam nadzieję, że nie popełniłem błędu

gwozdzt
23-11-2005, 22:08
Mam następujący dylemat: Chcę kupić Sigmę...
Czy ta 3-letnia gwarancja komuś się kiedyś przydała? Czy warto dokładać 300-400zł za nią.
W większości przypadków coś jest niesprawne fabrycznie lub psuje się od razu bądź w pierwszych godzinach/dniach użytkowania.
Jeśli podziała kilka miesięcy, to bedzie działać przez lata.
IMHO nie warto dopłacać do takiej gwarancji - sam kupiłem Sigmę u TIPa z jego 12-miesięczną gwarancją.
Oczywiście znajda się wyjątki potwierdzające tę regułę, ale mam nadzieję, że nie jestem aż tak wyjątkowym przypadkiem:-D

Robson01
23-11-2005, 22:09
Nigdy nie miałem szkła Sigmy, ale słyszałem że potrafią się sypnąć po jakimś czasie. Więc może ma sens ta 3-letnia gwarancja.

pawelloon
23-11-2005, 22:46
Pracowałem przez dwa lata Sigmą 70-200 f/2.8 EHX HSM kupioną w Interfoto i muszę powiedzieć iż w ciężkich warunkach (kurz, wilgoć itp.) spisywała się znakomicie. Wbrew temu co się mówi o mechanice obiektywów Sigmy, należałoby chyba nimi rzucać, aby je uszkodzić. Jedynym minusem jest farba pokrywająca obiektywy serii EX, która w wyniku intensywnej eksploatacji się ściera.

KMV10
23-11-2005, 23:36
Acha, jej 3-ci rok kosztowałby mnie 115 PLN (o ile się nie mylę). Nie zdecydowałem się jednak..mam nadzieję, że nie popełniłem błędu
Nie popełniłeś, gdyż jak powiedział jeden profesjonalny fotograf jesteśmy pierwszym pokoleniem fotografów, które jest zmuszane do wymiany sprzętu co 2-3 lata (chodzi głównie o puszki, lecz można to odnieść w pewnym zakresie do optyki).

C41photocrew
23-11-2005, 23:52
Byl ktos na warsztatach w Wawie (SIGMA PRO centrum?)

KMV10
23-11-2005, 23:58
Dołączę się do pytanie C41photocrew...
[ja nie byłem - szkolenie odbywam właśnie ;) ]

C41photocrew
24-11-2005, 01:12
tzn ja bylem:D tylko pytam jak wrazenia:)"