PDA

Zobacz pełną wersję : FF problem w zestawie 50d + 50 1.4 - serwis Żytnia

castolin
28-09-2010, 09:27
Cześć koledzy,

Chciałem zadać pytanie o regulowanie szkla w serwisie na Żytniej. :| Przeczytałem na ten temat chyba wszystkie posty.

Najpierw opisze mój problemik. Jestem fotografem amatorem któremu niedawno urodziłą się śliczna córeczka. Więc na tą okazje kupiłem sobie nowe body 50d i stałkę 50 1.4 (to drugie to prezent od żony). Wcześniej też miałem canona 400d.
Na początku robiłem zdjęcia przez klilka miesięcy. Super. Szybko, ładnie leży w ręku. Tylko zdjęcia jakieś takie nieostre przy niższych przesłonach.
No i w tamten weekend zrobiłem testy :D. Okazało się, że mam FF. Tak, że z bliskiej odległości jest mały, a na dużej powiększa się. Działa microadjustment. Jak ustawie +15 to wygląda ok. Tylko dużo niedobrego o tym na forum czytałem, że niestabilne, pływa. Hmmm smutno mi sie zrobiło bo problemy z ostrością miałem w poprzednim aparacie i tylko dlatego go sprzedałem.
Zadzwoniłem do serwisu. Opisałem problem, a oni, że to normalne. Niechętnie pan w serwisie powiedzial mi, że mogą to spróbować wyregulować ale nic nie może zagwarantować. Powiedział, że wyregulują body do wzorca, a później jesli bedzie trzeba szkło. Eeeech. :sad:

No i moje pytanie. Jak oni regulują body i obiektyw? Mechanicznie czy softwerowo?
Czy taka kalibracja jest wpisywana do karty gwarancyjnej? Czy jest tak, że na gwarancji przysługuje JEDNA darmowa regulacja?

Pozdrawiam
Artur

MariuszJ
28-09-2010, 10:23
Cześć koledzy,

Chciałem zadać pytanie o regulowanie szkla w serwisie na Żytniej. :| Przeczytałem na ten temat chyba wszystkie posty.

Najpierw opisze mój problemik. Jestem fotografem amatorem któremu niedawno urodziłą się śliczna córeczka. Więc na tą okazje kupiłem sobie nowe body 50d i stałkę 50 1.4 (to drugie to prezent od żony). Wcześniej też miałem canona 400d.
Na początku robiłem zdjęcia przez klilka miesięcy. Super. Szybko, ładnie leży w ręku. Tylko zdjęcia jakieś takie nieostre przy niższych przesłonach.
No i w tamten weekend zrobiłem testy :D. Okazało się, że mam FF. Tak, że z bliskiej odległości jest mały, a na dużej powiększa się. Działa microadjustment. Jak ustawie +15 to wygląda ok. Tylko dużo niedobrego o tym na forum czytałem, że niestabilne, pływa. Hmmm smutno mi sie zrobiło bo problemy z ostrością miałem w poprzednim aparacie i tylko dlatego go sprzedałem.
Zadzwoniłem do serwisu. Opisałem problem, a oni, że to normalne. Niechętnie pan w serwisie powiedzial mi, że mogą to spróbować wyregulować ale nic nie może zagwarantować. Powiedział, że wyregulują body do wzorca, a później jesli bedzie trzeba szkło. Eeeech. :sad:

No i moje pytanie. Jak oni regulują body i obiektyw? Mechanicznie czy softwerowo?
Czy taka kalibracja jest wpisywana do karty gwarancyjnej? Czy jest tak, że na gwarancji przysługuje JEDNA darmowa regulacja?

Pozdrawiam
Artur
Kalibrują softwarowo, i puszki i obiektywy.

Teoretycznie powinieneś mieć na gwarancji kalibrowany sprzęt do skutku. Praktycznie, po pierwszej kalibracji w której serwis wykaże Ci, że AF spełnia normy Canona, w akcie dobrej woli mogą przestawić Ci punkt ostrzenia wg Twoich życzeń. Myślę, że raz i to jak będziesz grzeczny.

Moim zdaniem, to nie ma sensu. Miałeś kłopoty z ostrzeniem, czytałeś fora i kupiłeś... Canona i jego fantastyczną 50???

Moja gorąca rada - jeżeli mikroadjustment pomaga - zostaw sprawę jak jest, bo lepiej nie będzie. Pływa nie mikroadjustment, tylko cały AF Canona - to jego znak firmowy. Microadjustment to tylko "mała delta" przykładana do zaszytej w pamięci aparatu nastawy punktu ostrzenia, różna w zależności od przykręcanego obiektywu.

Sprzedaj 50-tkę, żeby mieć czyste sumienie komuś komu "zaostrzy" akceptowalnie. Dobrze wybierz następny obiektyw, proponuję jednak do 50d w interesującym Cię zakresie zooma 2.8.

castolin
28-09-2010, 16:48
Hmmm w sumie masz racje, ale mam sentyment do Canona
na taką zabawkę jak 5d mnie nie stać więc wybrałem 50tke. Mój znajomy ma i bardzo osbie chwali, zresztą też robiłem tym zdjecia i wszystk o działa jak należy.
Po tym wszystkim nie wiem czy nie sprzedam wszystkiego i nie kupie Nikona :-)
powiedzcie mi jeszcze czy "wbijają" kalibracje do gwarancji? Chodzi o to, że bym jeszcze dal szanse canonowi i jesliby mi skalibrowali ok to bym go zostawił.

ps jaki zoom bys do niego polecił? bardziej mnei interesuje spacer niż krajobrazy

Bolek02
28-09-2010, 17:06
Możesz wysłać sprzęt do kalibracji na Żytnią, ale w ten sposób pozbędziesz sie sprzętu na parę dni i nie wiadomo jak zrobią. Ja polecam umówić się na osobistą wizytę ( kalibrują od ręki jeśli umówisz termin) albo chociaż odbiór. Wtedy będziesz mógl sprawdzić na miejscu. Jeśli chodzi o spacerzoom to polecam Tamron-a 17-50/2,8 - to dobre i jasne szklo w przystępnej cenie.

MariuszJ
28-09-2010, 17:12
Hmmm w sumie masz racje, ale mam sentyment do Canona
na taką zabawkę jak 5d mnie nie stać więc wybrałem 50tke. Mój znajomy ma i bardzo osbie chwali, zresztą też robiłem tym zdjecia i wszystk o działa jak należy.
powiedzcie mi jeszcze czy "wbijają" kalibracje do gwarancji? Chodzi o to, że bym jeszcze dal szanse canonowi i jesliby mi skalibrowali ok to bym go zostawił.

ps jaki zoom bys do niego polecił? bardziej mnei interesuje spacer niż krajobrazy
Wbiją.

5d niewiele różni w kwestii żyjącego własnym życiem AF-u, nie przejmuj się.

U Nikona też z 50-tką mają problemy, ale skala jest dużo mniejsza.

Tamron 17-50 to dobry wybór. Najlepiej z Nikonem.

moritto
28-09-2010, 17:51
Nie rozumie czemu z takiego powodu wysyłacie sprzęt do kalibracji skoro kalibrowanie body do szkła jest w korpusie ? Kiedy miałem Pentaxa K-7 tak się akurat złożyło że wszystkie szkła musiałem indywidualnie stroic z korpusem i skorzystałem z opcji programowej w K-7 i chodziło jak należy....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Tamron 17-50 to dobry wybór" Jeżeli trafi na model bez FF/BF ,ten obiektyw wręcz słynie z problemów z AF...

MariuszJ
28-09-2010, 17:57
Masz całkowitą rację, Moritto.

Mam wrażenie, że autor wątku naczytał się za dużo o dziwnie działającej mikroregulacji. A to NIE ONA DZIWNIE DZIAŁA. Niedeterministyczne są canonowskie sensory, a nie pomaga im oprogramowanie, które steruje potwierdzeniem AF.

Jeszcze raz: mikroregulacja to programowalna przez użytkownika korekta globalnej nastawy AF. Tę nastawę globalną mogą Ci przesunąć w serwisie, w zakresie dużo szerszym niż mikroregulacja. Ale póki siedzimy w jej zakresie, zmiana nastawy globalnej da dokładnie ten sam efekt, co przesunięcie mikroregulacji dla wszystkich obiektywów o tę samą wartość.

Tomek67
28-09-2010, 18:04

Mam Nikona, kupiłem do niego 50mm 1.4G.
Spory front focus był.
Widoczny na zwykłych zdjęciach.
Dwie regulacje w serwisie nic nie zmieniały.
W sklepie dali mi inny egzemplarz, było to samo.
Niestety mój model nie ma regulacji AF przez użytkownika :(

MariuszJ
28-09-2010, 18:10
Temperatura barwowa około 3000K (zarówki, świetlówki) ogłupia i canonowskie i nikonowskie czujniki. Już dwie osoby mówiły mi o wrzucaniu +15 na mikroregulacji jasnych 50-tek w sztucznym oświetleniu.

poszukiwacz2006
28-09-2010, 18:16
Swego czasu trzykrotnie wysyłałem ten obiektyw do regulacji i Żytnia nie do końca dobrze uporała się z tym problemem. Do karty gwarancyjnej wpisali kalibrację. Najlepiej wraz z obiektywem i puszką wysłać swoje zdjęcia, tak aby pan technik nie patrzył wyłącznie na tablice testowe. Dopiero po zmianie puszki obiektyw dostał drugiego życia i ostrzy dokładnie.

moritto
28-09-2010, 18:32
Kurcze,w Pentaxie miałem czujnik temperatury barwowej i poprawka do AF była wprowadzana automatycznie....w Canonie jestem świeży ,ale nie zauważyłem problemów z AF w związku z zmienną temperaturą barwową .

piompo
28-09-2010, 19:38
Cześć koledzy,

Dobrze że zrobiłeś testy, więc pewnie diagnoza jest prawidłowa, ale chciałem zwrócić uwagę na dwa oczywiste skądinąd fakty, które też używając 50 1.4 musiałem sobie uświadomić bardziej niż używając wcześniej zoomów o przysłonie min. 3.5

Ten obiektyw na niskich przesłonach: tak jak większość obiektywów jest mniej ostry niż trochę przymknięty (najlepiej tak minimum do 2.0... 2.2), no i oprócz tego jak każdy obiektyw - im większa dziura tym mniejsza/bardziej płytka GO, a co za tym idzie bardziej walące po oczach wszelkiego rodzaju nietrafienia AF.

To tak na marginesie :)

marekb
28-09-2010, 20:26
3x kalibrowałem na Żytniej , na gwarancji 30D i 3x źle to robili. Na moje żale po tych kalibracjach powiedzieli że jest super bo na ich referencyjnej 85 jest ok, mimo że podsylałem C24-70 i C 85/1.8 i C50/1.4- na wszystkich była lipa. Za 4 razem powiedziałem, że jak dalej bedzie źle to będę żądał nowy aparat- z 5D wszystkie szkła ostrzyły w punkt. Pan technik przesłał mi "test" czy już jest ok..?? Na teście zdjęcie z aparatu z podpietą 50/1,4 i przysłona chyba 2.8 czas 1/30sek zdjęcie z ręki a na zdjęciu kolega drugi technik jedzący śniadanie pan powiedział że ostrość na jego bark, bylo na bark ale zdjęcie było ruszone. Zadzwoniłem i pojechałem sobie nieco po Panu, na co on spokojnie odpowiedział, ze on jest technikiem, nie fotografem i wymiękłem. Potem znow dostałem zdjęcie czy już jest ok a zdjęcie przedstawiało zrobioną z okna z góry jakąś budkę przy parkingu i ludzi idących i tak naprawdę nic nie można było stwierdzić. Odpisałem że nie wiem i że jesli znów będzie źle, będę wnioskował o nowy aparat.

Acha, po moich pretensjach że niby wg tego ich "referencyjnego" 85 robione korekty są złe Pan się przyznał że kilka miesiecy mieli uszkodzony obiektyw bo im z Niemiec taki przysłali czy tam źle skalibrowali.

Nie wiem jakim cudem po ostatniej regulacji było idealnie, pewnie trzeba testowac na barkach kolegi jedzącego kanapkę..??;P

MariuszJ
28-09-2010, 20:35
"Ścieżkę" z Żytniej wklejałem w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=68411.

Taka procedura kalibracji (światło, obiekt w który się mierzy) + canonowska tolerancja dla puszek niebędących 1-nkami da moim zdaniem w 90% przypadków odczuwalny backfocus na szybkich przysłonach w normalnych warunkach pracy.

castolin
28-09-2010, 21:23
Koledzy, zrobiłem jesze kilka testów :?
Co prawda w swietle jarzeniowym. Na 1.4 muszę ustawić + 15 i jest ok
jak robie z przesłonami 2, 2.8, 4 to ostrość przesuwa sie do przodu do tego stopnia, że przy f4 musze ustawić MA na 0 i ostrość jest o środku.
Czy to mozliwe, że ze wzrostem przesłony obiektyw ostrzy bliżej lub dalej? Każdej przesłony robiłem po kilka zdjeć. Powtarzalność bdb.

Jeszcze chciałem zapytać o te wpisy do karty gwarancyjnej. Czy myslicie, że moge poprosić żeby tego nie wbijali, a oni sie zgodzą?

Co myślicie, żeby wymienić 50tke na 85tke? Cche jasnąstałkę do robienia fotek małej córki. Nie wiem czy nie bedzie za wąsko na cropie

MariuszJ
28-09-2010, 21:32
Co prawda w swietle jarzeniowym. Na 1.4 muszę ustawić + 15 i jest ok
jak robie z przesłonami 2, 2.8, 4 to ostrość przesuwa sie do przodu do tego stopnia, że przy f4 musze ustawić MA na 0 i ostrość jest o środku.
Czy to mozliwe, że ze wzrostem przesłony obiektyw ostrzy bliżej lub dalej? Każdej przesłony robiłem po kilka zdjeć. Powtarzalność bdb.

O - focus-shift - jesteś drugi na forum ;)

Moim zdaniem, z tym to już na pewno Żytnia sobie nie poradzi. To ewidentnie wina obiektywu, puszka w końcu zawsze ostrzy na najszerszej przysłonie.

Wymieniałbym obiektyw. Pewnie już nie dasz rady tego zrobić w sklepie, więc jedyna droga to reklamowanie na Żytniej.

Jeszcze chciałem zapytać o te wpisy do karty gwarancyjnej. Czy myslicie, że moge poprosić żeby tego nie wbijali, a oni sie zgodzą?
Wątpię.

Co myślicie, żeby wymienić 50tke na 85tke? Cche jasnąstałkę do robienia fotek małej córki. Nie wiem czy nie bedzie za wąsko na cropie
Moim zdaniem, stanowczo za wąsko jak na jedyną stałkę. Szerzej - 28-35 na cropie - tak, ciaśniej już jest, przynajmniej we wnętrzach, dość ekstremalnie.

Bolek02
28-09-2010, 22:08
Nie rozumie czemu z takiego powodu wysyłacie sprzęt do kalibracji skoro kalibrowanie body do szkła jest w korpusie ? "Tamron 17-50 to dobry wybór" Jeżeli trafi na model bez FF/BF ,ten obiektyw wręcz słynie z problemów z AF...

Stwierdzenie to nie jest do końca prawdziwe - mam Tamrona, nie był specjalnie wybierany, Kolega kupił też wprost z półki sklepowej i żaden z nich nie przejawia tendencji BF/FF :-P Mój pracował z kilkoma róznymi puszkami i jest spoko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dlaczego zależy Ci żeby nie wbijali do gwarancji - nie ma się czego wstydzić :)
Wymiana 50 na 85 to dobry pomysł o ile nie będziesz focił w domu. Chyba, że masz chatę jak hangar :-P obiektyw o niebo lepszy pod każdym względem ale na cropie często brakuje miejsca w pomieszczeniach.

Yoshitaka
28-09-2010, 23:27
Dlaczego zależy Ci żeby nie wbijali do gwarancji - nie ma się czego wstydzić :)

Wstydzić nie, ale pojawią się pewnie niewygodne pytania przy próbie sprzedaży puchy z takim wpisem w karcie :twisted:

Eberloth
28-09-2010, 23:33
Mam jeden, a w zasadzie dwa niezawodne sposoby na Canona i FF/BF:

1) Nie kupuj szkieł z problemami: Sigmy/Tamrony. Tylko systemowe. Może być też M42 ;)
2) Kupuj słoiki Canona TYLKO w sklepie, mając przy sobie puszkę, gdzie sprzedawca da Ci ze 3 obiektywy i pół godziny na wybór najlepszego.

Zastosowałem i nie narzekam. No chyba, że legendarny BF/FF przyplącze mi się z czasem na posiadanym sprzęcie.