Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : speedlite average vs. evaluate

roshuu
27-09-2010, 13:06
Czy sa jakies (fizycznie widoczne roznice) pomiedzy tymi trybami pracy lampy blyskowej? Czy stosujac pomiar centralnie wazony w aparacie ma to jakies znaczenie? Ja jakos nie widze roznic - moze robie jakies zle testy.

mk307
27-09-2010, 13:23
Moim skromnym zdaniem ma szczególnie przy ciemnych salach i słabym oświetleniu.

roshuu
27-09-2010, 13:30
Ja np. jak robie zdjecia na sali to korzystam z ettl i opcji evaluate w lampie ustawionej na odbijanie (sufit, sciany, etc..). W samym aparacie tryb M oraz tryb pomiaru centralnie wazony - no ale to w sumie bez znaczenia.
Co do lampy slyszalem ze lepiej sprawuje sie tryb average, ale roznic nie widzialem..

Pirx
27-09-2010, 22:12
... Ja jakos nie widze roznic - moze robie jakies zle testy.

A którego punktu AF używasz do tych testów ?

roshuu
28-09-2010, 09:51
A którego punktu AF używasz do tych testów ?

generalnie wybieram w zaleznosci od tego co chce zeby bylo ostre, ale przyjmijmy ze bedzie to centalny. Zrobilem kilka zdjec z eva. i kilka z ave. na weselu i roznicy nie bylo, pozniej w domu w pokoju i tez lampa zachowywala sie tak samo.

MariuszJ
28-09-2010, 12:10
Uczyłem się "na Kuchatku" i co pisał w http://canon-board.info/showthread.php?t=2421, potwierdza się w praktyce - również to co pisał o stosowaniu pomiaru "average". Przebij się przez to.

roshuu
28-09-2010, 12:35
Dzieki Mario.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli generalnie wynika z tego, ze ettl dziala najpewniej z evka. Ok nie ma co, bo temat juz zostal poruszony w linku przeslanym przez MariuszaJ - sory za nabicie tematu.