PDA

Zobacz pełną wersję : 5D Mark II brak komunikacji

bienio
27-09-2010, 10:58
Witam.
Od miesiąca posiadam taki oto zestaw: Canon 5D Mark II + Tamron 28-75 F/2.8 i Tamron 70-200 F/2.8 i zaczynam przygode oraz zabawe z tym sprzętem. Przyznam, że dopiero poznaje i ogarniam to urządzene. Przygoda zaczyna sie niezbyt miło i nieciekawie. Wyskakuje błąd 01 - brak komunikacji z obiektywem, oczyść styki obiektywu i aparatu (mniej więcej taki komunikat).
W praktyce wygląda to tak, że zrobię około 40-50 fotek i wystakuje taki błąd. Odkręcam obiektyw i wkręcam ponownie - po 20 zdjęciach ten sam komunikat. Głównie na szkle 28-75, chociaż na 70-200 również krzyknął mi ten komunikat, ale tylko raz. Dwusetka jest ciężka, więc podejżewam, że ciężar idący ku dołowi dociska troche lepiej styki niz w mniejszym szkle. Sklep, gdzie kupiłem, polecił przetarcie styków (oczyszczenie i odtłuszczenie). Zeobiłem to delikatnie ściereczką i kropelką spirytusu (kosmetyczny, nie do picia ;) ) i dalej wyrzuca ten błąd po zrobieniu około 50 fot.
Może ktoś walczył z tym problemem i moze coś doradzić, zanim odam do servisu (sprzęt na gwarancji). Słyszałem kiedyś o dokręceniu śrubki przy stykach pod gwintem, ponoć reguluje kąt stykania, ale ile w tym prawdy, to nie wiem.
Korzystając z założonego tematu, mam jeszcze taki zgrzyt. Czego na podgladzie "na żywo", nie łapie mi automatycznie ostrości ? Dłubie w menu i ustawieniach i nic. :(
Dzięki i pozdrawiam.

mateuszkaratysz
27-09-2010, 11:25
Identyczny temat jak twój znajduje się dwa posty niżej

tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=68951

Obiektyw na, którym wyskakuje błąd jest do wymiany.
Przejdź się do sklepu w którym kupiłeś zestaw, zademonstruj problem i poproś o wymianę obiektywu na nowy model.
Tamten niech sobie wsadzą i odeślą do producenta.

Tak z ciekawości, gdzie kupowałeś sprzęt, w Fotojokerze? xD

bienio
27-09-2010, 13:15
Faktycznie podobny temet jest, jakoś nie rzucił mi sie w oczy. Pewnie nic więcej w moim wątku sie nie dowiem... Co do zakupu sprzetu, to kupiłem go w lubelskiej hurtowni www.kdm-foto.com
Powiedzcie jeczsze, czym przeczyścić styki, jakim specyfikiem. Czy spirytus salicylowy może być, czy to raczej zły roztwór ?

iso400
27-09-2010, 13:54
Spirytus salicylowy to zły wybór, po odparowaniu zostawia osad kwasu salicylowego.
Spróbuj alkoholu izopropylowego.