Zobacz pełną wersję : [Poznań] Co warto zobaczyć, fotografować w Poznaniu??
AMMarshall
27-09-2010, 10:01
W najbliższy weekend (w sobotę lub niedzielę) będę w Poznaniu.
Byłem w tym mieście kilka razy ale nigdy nie było za czasu na fotografowanie. Tym razem postanowiłem koniecznie wygospodarować ze 3 godziny na focenie.
Pytanie tylko co warto zobaczyć, fotografować w Poznaniu?
Na chwilę obecną myślę o Palmiarni ale może coś ciekawszego koleżanki i koledzy forumowicze podpowiedzą?
Witam, ogólnie rzecz biorąc w Poznaniu jest tak samo dużo ciekawych obiektów do fotografowania, co ich prawie nie ma, moim zdaniem. Urodzony i zamieszkały tak właśnie stwierdzam, ale ad rem:
- Stary Rynek - klasyk :)
- Stary Browar, o ile gustujesz w architekturze, można ciekawe rozwiązania tam znaleźć
- Cytadela
- można jeszcze z jeziorem maltańskim pokombinować
- szczerze polecam bardziej okolice położone pod Poznaniem, ale to bardziej pod kątem plenerów i/lub krajobrazów, np. Kiekrz (to blisko, z 10km od centrum), ale wiele ciekawszych rzeczy jest trochę dalej, ale też w samej wlkp, okolice Sierakowa, Pobiedzisk, słynny Rogalin...
-
Kórnik, Rogalin jeśli będzie ładna pogoda, to na prawdę warto. Z tym, że 3 godziny to trochę mało.
Adam, w 3 godzinki, to wiele nie zwojujesz. Proponuje obejść sobie ścisłe centrum i skupic sie na detalu. Obszar ograniczony Towarową, Królowej Jadwigi, Garbary, małe Garbary, Solna, Nowowiejskiego, Roosevelta, to wystarczajaco dużo, żeby nie dac rady na tak krótki czas.
Koniecznie zajrzyj do Fary Poznańskiej na Gołębią.
gunia1990
27-09-2010, 13:18
zgadzam się z dinderim, ten obszar starczy na 3h focenia ;)
AMMarshall
27-09-2010, 14:17
echh... No właśnie, na spacery i focenie będę miał ze 3-4 godziny tylko.
Kolejne 3-4h spędzę zapewne w Starym Browarze na zakupach (tzw. odchamianie się zakupowe).
Można tam focić w środku, czy zakaz jest?
Fajnie byłoby gdyby ktoś się podłączył do spaceru, fotografowania ale póki co jeszcze nawet nie wiem, czy będę w Poznaniu w sobotę czy niedzielę... ;)
Można tam focić w środku, czy zakaz jest?
Wiem, że większe sesje można za zezwoleniem. Ale dostanie zezwolenia to ponoć pikuś i tylko formalność...
Na takie trzy godzinne focenie od tak sobie raczej nie trzeba się męczyć o to by zdobywać zezwolenie, pamiętam że w sierpniu jak byłem w Poznaniu to nikt mnie nie zatrzymywał i nie pytał o pozwolenia jakiekolwiek. To jest zwykłe centrum handlowe w niezwykłej zabudowie i wybrać się jak najbardziej warto.
Z tego co wiem nie potrzeba zezwolenia. Albo inaczej, w zależności od tego czy ochroniarzowi będzie się nudzić czy nie, może Ci uwagę zwrócić, ale nawet jeśli stwierdzi, że nie możesz focić albo zabroni, poproś o rozmowę z kierownikiem administracyjnym obiektu, który na pewno nie będzie miał nic przeciwko. Browar jest wart zachodu. Pozdro
mateuszkaratysz
27-09-2010, 20:32
UL. gen. Kutrzeby a na niej, i w jej okolicy:
Cmentarz zasłużonych wielkopolan
Pomnik armii poznań
bryła Uczelni WSNHiD
Co tam jeszcze: Teatr Wielki, Zamek, bryła Akademii Muzycznej, Aula UAM-u
architektonicznie to tyle ode mnie.
Można dorzucić, na mi się przypomniało, Instytut /centrum/ Stomatologii, na rogu Bukowskiej/Przybyszewskiego. Tam wystarczy do ochrony podejść, poprosić o rozmowę z kierownikiem, który na słowo pozwoli wszystko obfotografować.
Adam będziesz w poznaniu to daj znać, ja teraz juz na studia przyjechał, to jestem na miejscu, z wyjątkiem soboty, ale może akurat to sie uda, i dołączę do Ciebie. może i za dobrze poznania nie znam, ale w większej grupie to zawsze raźniej :)