Zobacz pełną wersję : Wymiana 350d na... ?
Hej, jestem użytkownikiem 350tki. Spisuje się nieźle, ale kiedy na początku mojej przygody z fotografią jej wady mi nie przeszkadzały, tak teraz często te minusy zaczynają być poważnymi problemami.
Mały wyświetlacz, który ma dosyć słabą widoczność w słońcu, powoduje, że ciężko ocenić czy zdjęcie jest ostre (nie zawsze jest czas na powiększanie i sprawdzanie). Autofocus czasami też mnie zawodzi. Chyba największym problemem jest grip, płytki i krótki. Męczy przy dłuższym użytkowaniu. Przyznam, że wyższe używalne ISO dosyć czesto by się przydało.
Myślałem o 50d, porządny, eliminuje wiekszość wad 350tki. Przy tej cenie może i mógłbym dostać jakies FF, ale jest jeden drobny problem - chcę wziąć sprzęt na raty. Może polecicie jakieś dobre sklepy, w których warto kupić?
Wiem, że mógłbym brać 40d + szkło, ale patrz wyzej - raty
Problem jest też ze szklarnią. Na razie jest bardzo słabo, ale mam zamiar się za to porządnie wziąć i systematycznie uzupełniac cały sprzęt. Chcę zacząc modernizację sprzętu od puszki, gdyż to ona jest dla mnie chwilowo największym zmartwieniem
Raty - może w Euro? Sądzę, że 50D to spory krok naprzód i będziesz zadowolony ;)
Raty - może w Euro? Sądzę, że 50D to spory krok naprzód i będziesz zadowolony ;)
W kilogramach też poczuje ;)
Poszukaj w sklepach najniższej ceny, a później pytaj o raty.
Jakiś miesiąc temu fotojoker miał najlepszą cenę, nie wiem jak teraz
michael_key
27-09-2010, 09:32
Zorientuj się w Fotojockerze. Ja swój tam brałem i była to 2 cena z porównywarek. Biorąc pod uwagę koszt przesyłki wyszło najtaniej. Sprzęt z zaplecza, nie wystawowy,... pozytyw.
Zresztą tu (http://www.ceneo.pl/1764403) masz dowód jak obecnie to się przestawia.
wez kredyt z obojetnie jakiego banku i za gotowke kup stara piatke w dobrym stanie.
tylko, ze stara piatka ma maly i ciemny wyswietlacz lcd :lol:
Miałem 350d i kupiłem 50d w fotojokerze, też na raty, jakiś niecały miesiąc temu.
Zrobiłem błąd i wziąłem jakieś głupie ubezpieczenia, które i tak nic nie dają. 150 pln by w kieszeni zostało. Mam działalność gospodarczą i mimo że przyszedłem z siatką kwitów (musisz poczytać na ich stronach co przynieść, żeby nie latać bez sensu) to w ciągu 1h wychodziłem już z aparatem.
Jestem zadowolony, chociaż Żona powiedziała że dramatycznej różnicy w zdjęciach nie widać :) Wreszcie ręka mi się mieści i mogę przestawiać iso i WB bez grzebania w menu. AF działa bardziej deterministycznie.
Co do szklarni, to teraz najczęściej używam 17-70 sigmy, ten bez HSM i stabilizacji. Mam 50tke 1.8, 70-300 i cośtam jeszcze, ale głównie leżą. Jest ok, ale chcę kupić coś ze stabilizacją. Ludzie chwalą 15-85. Zobaczymy.
W sumie pierwszy raz w życiu kupiłem coś na raty. Śmieszna sprawa. Teraz przez pół roku mam cały czas w głowie "nie kupuj w tym miesiącu sobie zabawek". Oszczędzanie łatwiej idzie :)
wez kredyt z obojetnie jakiego banku i za gotowke kup stara piatke w dobrym stanie.
myslalem juz o piątce, ale chyba coraz ciężej o dobry egzemplarz. Poza tym stawiam na nowy sprzet, a nie uzywany. Mysle ze przejscie z amatorskiej lustrzanki w polprofesjonalna będzie w sam raz ;). Na FF przyjdzie jeszcze pora.
Jak rozumiem 50d to najlepszy wybór? Czy warto popatrzeć na coś jeszcze?
Tak... zadłużać się u lichwiarza na zabawkę, która może potencjalnie "wystrzelić" bez żadnej gwarancji. Ta rada to serio, czy sam się z niej śmiejesz?
zdRAWki
dentharg
27-09-2010, 15:23
Niedawno kupiłem 50D od kolegi z forum - nadal na gwarancji. Udany zakup. Ciągle też mam 350D, które to trafia w ręce żony.
Może poszukaj takich egzemplarzy jeszcze z gwarancją? Zawsze to pare 100-wek taniej..
Przemek_PC
27-09-2010, 15:52
No nie wiem czy nie zrobisz błędu zamieniając 350D na 50D. Dlaczego? Dlatego że według opinii większości z tego forum 50D jest gorszy od 40D. 40D z kolei jest gorszy od 30D a 30D to taki podpudrowany 20D a 20D to nie licząc ergonomii to takie 350D. Aha, najnowsze 60D którego nikt z forum jeszcze nie miał wiadomo już, że jest najgorsze z tych wszystkich aparatów :)
Jakiś rok temu też przesiadłem się z 350D na 50D i jeżeli chodzi o ergonomię, własne ustawienia C1,C2, dane widoczne w wizjerze, wielkość i wyrazistość LCD, działanie AF w servo, szybkość serii etc, etc to skok jakościowy jest ogromny. Niestety zabrakło mi analogicznego skoku w jakości zdjęć, szczególnie szumów spodziewałem się znacząco mniejszych.
dziobolek
27-09-2010, 17:06
...Niestety zabrakło mi analogicznego skoku w jakości zdjęć, szczególnie szumów spodziewałem się znacząco mniejszych.
Przeskaluj z 15Mpx do 8Mpx i... ;)
Pozdrówka!
WiatruMistrz
27-09-2010, 17:42
Sam się przesiadłem z 350D na 50D jeszcze był po drodze 20D ale tylko miesiąc. Napisz tak, szklarnia i tak jest wazniejsza bo z kitem to tą 50tką sie nie nacieszysz co do szumów to w jpg możesz sobie tak w menu poustawiać że bedzie i ostro i odszumione zdjęcie więc tylko dobrze naświetlać zdjęcia i po krzyku nawet iso 6400 jako tako wyglada.
Kup do niego conajmniej tamrona 17-50 2.8 i zabawa się zaczyna.
kupiłem 50d w fotojokerze (...) Mam działalność gospodarczą i mimo że przyszedłem z siatką kwitów (musisz poczytać na ich stronach co przynieść, żeby nie latać bez sensu) to w ciągu 1h wychodziłem już z aparatem.
a możesz powiedzieć coś więcej?
jakie ostatecznie papiery musiałeś przynieść?
bo na ich stronie jest napisane tylko, cyt.: "Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą - dwa dokumenty tożsamości, dokument z GUS świadczący o rejestracji firmy (z nadaniem numeru REGON) oraz dowody 3 ostatnich wpłat za ZUS;"
natomiast jak kiedyś ich o to przy okazji wizyty w sklepie zapytałem, to zaczęła się standardowa procedura bankowa (Cetelem/Lukas) z badaniem zdolności itp. itd. :roll:
Obecnie najlepsza cena na 50D w systemie ratalnym to FotoJoker :) trzeba się spieszyć, bo to podobno już ostatnie nowe sztuki tego modelu.
a możesz powiedzieć coś więcej?
jakie ostatecznie papiery musiałeś przynieść?
bo na ich stronie jest napisane tylko, cyt.: "Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą - dwa dokumenty tożsamości, dokument z GUS świadczący o rejestracji firmy (z nadaniem numeru REGON) oraz dowody 3 ostatnich wpłat za ZUS;"
natomiast jak kiedyś ich o to przy okazji wizyty w sklepie zapytałem, to zaczęła się standardowa procedura bankowa (Cetelem/Lukas) z badaniem zdolności itp. itd. :roll:
wziąłem to co pisali na stronie + cośtam co miałem akurat w jednej teczce:
- regon, rejestracja w ewidencji, nip, rejestracja VAT,
- ostatnie wpłaty vat, pit i zus wydrukowane z banku internetowego (za 3 mce),
- wydruk książki przychodów i rozchodów od księgowej (od początku roku).
Badanie zdolności jest zawsze chyba. Ja to zrobiłem tak, że powiedziałem gościowi "panie, chce 50d, zapłacę dzisiaj 500pln, resztę na 6 rat", dałem papiery i poszedłem coś zjeść. Z banku tylko zadzwonili się spytać co ja właściwie robię. Jak wróciłem było po sprawie, podpisałem, zapłaciłem, wyszedłem.
Co ważne - jak chcesz aparat wrzucić w koszty to fakturę dostajesz od razu do łapki na 100% wartości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a - zapomniałem dopisać. Dla purystów. To co w fotojokerze sprzedają to body ale z nalepką "BODY" nalepioną w miejscu napisu "17-85 kit". Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ale żebyś się w sklepie nie zdziwił za bardzo.
btw. też nad używaną 5tką się zastanawiałem. Nie znalazłem wystarczająco budzącego zaufanie sprzedawcy.
Bartek_902
27-09-2010, 22:56
Dla purystów. To co w fotojokerze sprzedają to body ale z nalepką "BODY" nalepioną w miejscu napisu "17-85 kit". Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ale żebyś się w sklepie nie zdziwił za bardzo.
To samo miałem gdy kupowalem w fotojokerze 7d,ale chyba to nie ma znaczenia,po prostu taka partia pudeł
wziąłem to co pisali na stronie + cośtam co miałem akurat w jednej teczce
dziękuję za obszerne wyjaśnienia :p - teraz wiem, jak to tam wygląda 8-)
Co ważne - jak chcesz aparat wrzucić w koszty to fakturę dostajesz od razu do łapki na 100% wartości.
tak, tak, to akurat jest bardzo fajne ;)
a - zapomniałem dopisać. Dla purystów. To co w fotojokerze sprzedają to body ale z nalepką "BODY" nalepioną w miejscu napisu "17-85 kit".
chmm, fajnie fajnie, ciekawe, czy to inicjatywa samego canona, czy jakiegoś z dystrybutorów po drodze... :roll:
A co myslicie o zakupach w euro rtv agd? Posiadaja 50d i umozliwiaja raty 0% co jest dosyc zachecajace.
dziobolek
29-09-2010, 00:18
A co myslicie o zakupach w euro rtv agd? Posiadaja 50d i umozliwiaja raty 0% co jest dosyc zachecajace.
Kupować, nie spać, kupować... ;-)
A tak na serio - polecam.
Kupowałem u nich pralkę w tym systemie i... zero pułapek, haczyków - zero procent.
Pozdrówka!
Euro jest OK. "Raty 0%" finansujesz poprzez (czasem) wyższą marżę, ale jeśli cena jest OK to... :-)
zdRAWki
nie wiem jak teraz, ale pół roku temu raty 0 % dotyczyły tylko w przypadku spłaty całej kwoty kredytu w ciągu 6-ciu miesięcy. Polecam, brałem w ten sposób od nich tamrona 17-50
sender_pl
29-09-2010, 09:36
Ja niecały miesiąc temu w FotoJokerze kupiłem 50D - wcześniej miałem 350D. Body jak body, może być, w sumie musi, a w zasadzie to ergonomia jest o wiele, wiele lepsza, pomijam fakt matrycy, czy AF, bo to techniczne wymysły, które tylko ulepszają body.
A i tak wiadomo, że to szkiełka, światło, stoicki spokój w dłoniach czynią cuda.
A teraz słówko o FotoJokerze :) - generalnie polityka firmy brzmi: nie ma zwrotów, nie ma wymian, nie ma niczego. Tak więc dobrym pomysłem jest kupić przez ich sklep on-line z możliwością dostawy do danego salonu - koszt takiego zabiegu to ok 30zl za transport. Jednak dzięki temu politykę sklepu w ramach zwrotów można o kant tyłka rozbić.
Niestety ja tak nie zrobiłem z Sigma 10-20 - jednak udało się dogadać z zarządcą salonów na dolny śląsk i w efekcie sigme wymieniłem na C 50 f1.4 + dopłata do 580ex II.
Kupować, nie spać, kupować... ;-)
A tak na serio - polecam.
Kupowałem u nich pralkę w tym systemie i... zero pułapek, haczyków - zero procent.
Pozdrówka!
No to wszystko jasne :). Mysle ze do 2tygodni powinienem być już posiadaczem 50d ;). Dzieki wielkie za pomoc!
Euro jest OK. "Raty 0%" finansujesz poprzez (czasem) wyższą marżę, ale jeśli cena jest OK to... :-)
tyle tylko, że jak ich o to pytałem, to zakup w systemie "X razy 0%" był przeznaczony tylko dla klientów indywidualnych - tzn. nie wystawiali wtedy - przynajmniej oficjalnie - faktury na firmę. :neutral:
tyle tylko, że jak ich o to pytałem, to zakup w systemie "X razy 0%" był przeznaczony tylko dla klientów indywidualnych - tzn. nie wystawiali wtedy - przynajmniej oficjalnie - faktury na firmę. :neutral:
Wątkotwórca takowej nie potrzebuje.
zdRAWki