Zobacz pełną wersję : Canon 50d + 50 1.8 II - problem ze stykami
zeus1006
26-09-2010, 10:10
Witam.
Wczoraj byłem w salonie FJ aby zakupić canona 50d plus stałkę 50 1.8
Po testach w salonie wszystko było ok, jednak gdy tylko wyszedłem z salonu i zrobiłem kilka zdjęć - to wyświetlił się komunikat err 001 czyli - bląd komunikacji obiektywu z aparatem. Wróciłem do milej Pani z FJ i razem przeczyściliśmy styki obiektywu. Niestety po kilku dobrze zrobionych zdjęciach - błąd powracał. Podłączyliśmy ten sam obiektyw do innego body i znowu ten sam błąd.
Dopiero gdy podłączyłem inny obiektyw to błędy przestały znikać - czyli jak widać - ewidentnie błąd obiektywu.
Moje pytanie jest następujące - czy każdy obiektyw 50 1.8 - ma taką tendencje do wyskakiwania tego błędu? Czy tylko ja miałem pecha że trafiłem na taki felerny egzemplarz? Oczywiście wiem, że trzeba z tym obiektywem delikatnie się obchodzić, ale zastanawiam się co mogło być przyczyną tego błędu? Skoro czyszczenie styków nic nie pomogło?
Reasumując: Pani w FJ oddala mi pieniążki za cały zestaw za co należą jej się podziękowania bo nie musiała tego robić, tylko mogła wysyłać do serwisu ten sprzęt ponieważ ja użytkowałem go poza ich salonem i to mogła być moja wina że sprzęt przestał raptownie chodzić.
Po tych problemach z 50 1.8 zaczynam zastanawiać się czy nie lepiej dołożyć do stalki 85 mm 1.8. Jako że interesuje mnie tylko fotografia portretowa i jestem fanem obiektywów stałoogniskowych to na dzień dzisiejszy liczy się tylko zakup stałki.
Z góry dziękuje za podpowiedzi i cenne rady.
WiatruMistrz
26-09-2010, 10:26
Nie ma takiej tendencji ... poprostu dotałeś felerny egzemplarz. Ja obecnie mam trzecią 50tkę i jest ok, error ten zdarza się sporadycznie wyłącznie gdy kombinuje z pierścieniami które przenosza automatykę.
Popieram przedmówce, niestety trafiłeś na felerny egzemplarz, mam 50/1.8 i 50d i nie mam żadnych problemów, kupuj kolejny.
zeus1006
26-09-2010, 11:32
Dziękuje za odpowiedzi. Tak jak napisałem - Pani oddała mi wszystkie pieniążki no i teraz czekam aż przyjdą do salonu nowe egzemplarze. Wasze wypowiedzi na szczęście napawają Mnie optymizmem.
Mam jeszcze takie pytanie - czy pojawiał się Wam ten błąd co Mi tzn. 001 - czyli błąd komunikacji obiektywu z aparatem? A jak się pojawiał to czy czyszczenie styków pomagało? Bo wiadomo, że taki błąd może wyskoczyć ale jeżeli z obiektywem jest wszystko ok. to czyszczenie stykow powinno rozwiązać taki problem?
W każdym razie na najbliższe 5 m-cy kupię właśnie to szkiełko a potem 85 1.8 oraz Tamrona SP AF 28-75 f/2.8.
nigdy nie miałem żadnego komunikatu o błędzie, używałem wcześniej z 400d a teraz z 50d. Muszę przyznać, że pomimo plastikowej budowy obiektywu, jestem z niego zadowolony, ma swoje widzimisie z af ale za ok 400 pln to nic się nie kupi.
Lucas-Glass
26-09-2010, 13:55
Ja zakupiłem identyczny zestaw w FJ (dostawa kurierem) i żadnych problemów z obiektywem nie mam.
Po prostu trafiłeś na wadliwy egzemplarz
zeus1006
26-09-2010, 18:25
Dziękuje wszystkim za odpowiedź.
Widocznie pech chciał, że na mnie trafił ten felerny egzemplarz. Za tydzień pojadę do FJ i wezmę nowy zestaw:)
Ten pomysł z kupnem stałki c85/1,8 jest dużo lepszy, bo to bardzo solidne szkło z niezawodnym i szybkim AF-em. Foty też będą zacznie lepsze, bo fajny bokeh daje.
Fakt że miła Pani z FotoJoker-a oddała Ci kasę to CUD :)
Zeus, błąd komunikacji z obiektywem , jeśli przeczyściłeś styki i dalej sie pojawia, jest powodem najczęściej w takich przypadkach:
- szczoteczki/styki na taśmie źle dociskają lub wadliwie ułożone na skraju ścieżek przewodzących, lub brak specjalnego smaru na stykach ( nie naprawisz )
- pęknięta taśma przewodząca ( nie naprawisz)
- opór mechaniczny spowodowany różnymi przyczynami ( może się udać po kilkukrotnym manualnym przekręceniu pierścieniem całego zakresu ale nie koniecznie )
bez względu na powyższe może to być też błąd innego typu co jednakowo kwalifikuje obiektyw do zwrotu lub naprawy.
Osobiście miałem pęknięty uchwyt soczewki klinujący się przy zmianie ogniskowej - dawało taki efekt. Po naprawie skrzywiłem sobie jedną szczotkę przy składaniu - moja duża nieostrożność - dało ten sam komunikat. Po poprawieniu używam obiektywu do dziś.
zeus1006
26-09-2010, 20:27
Bolek02
Dzięki za poradę. Ja kupię teraz obiektyw 50 1.8 a następnie, gdzieś myślę po 3 m-cach c85 1.8 bo obecnie po prostu nie stać mnie na niego. Po wielu wątkach na tym forum jestem świadomy tego, że c85 jest solidniejszym obiektywem niż c50. No ale różnica w cenie wymaga tego aby właśnie c85 był tym lepszym:)
Odnośnie tej Pani w FJ też się zdziwiłem bo Ona w rozmowie telefonicznej z kierownikiem sklepu wręcz mnie broniła co było dla mnie szokiem:).
Van
Dzięki za rzeczowe opisanie problemu. Ja bałem się po wczorajszej akcji, że ten obiektyw ze względu na taką kiepską obudowę ma po prostu tendencje do wyskakiwania tego błędu ale po Waszych postach wiem, że to po prostu mój pech.
mateuszkaratysz
26-09-2010, 20:52
Miałeś pecha, 50 1.8 to poczciwe obiektywy pierwszy raz słyszę o takim problemie. W moim nigdy nie wyskoczył ten błąd.
Po lekturze twojego wpisu zastanawiam się z jakim najwyższym przebiegiem można kupić w FJ nowy aparat. Zastanawiam się też czy taki ekspozycyjny sprzęt nie powinien kosztować trochę mniej.
zeus1006
26-09-2010, 22:45
Mateusz ja też zastanawiam się nad jakością tego sprzętu w FJ. W sumie to ja od paru lat kupowałem tam sprzęt nikona z którym nie miałem żadnych problemów, w tym roku zmieniłem system na canona no i od razu ten pech z trefnym obiektywem. Swoją drogą jak widziałem body z wystawki to się przeraziłem bo widoczne na nim były już ślady użytkowania i to dość intensywnego. Dopiero gdy poprosiłem (podkreślę bardzo miłą panią która tam pracuje) to przyniosła mi z magazynu zapakowane body, które było ewidentnie nowe w porównaniu do tego z wystawki.
zastanawiam się nad jakością tego sprzętu w FJ.
Chyba nie przypuszczasz, że FJ otwiera pudełka i specjalnie psuje obiektyw? Albo, że bierze specjalnie uszkodzony sprzęt, bo taniej :D
Swoją drogą jak widziałem body z wystawki to się przeraziłem bo widoczne na nim były już ślady użytkowania i to dość intensywnego.
Wiesz ile ludzi miało to wcześniej w swoich łapkach? Prawdopodobnie to pierwsza wystawowa sztuka i od premiery 50D przeszła już niejedną macankę i zabawę.
Rozumiem, że masz złe wspomnienia, ale jak dla mnie takie insynuacje, to nadużycie. Trafiłeś na wadliwy egzemplarz 50-tki i tyle. Mogło się to zdarzyć w tysiącu innych sklepów, tysiącom innych klientów. Trafiło akurat na ciebie. Przypadek. Koniec. Kropka.
mateuszkaratysz
27-09-2010, 11:28
Dlatego lubię jak aparat trafia do mnie, w hermetycznym opakowaniu, jak coś nie będzie grało pretensje będę mógł mieć jedynie do siebie albo producenta. A nie do połowy Poznania, która mogła trzymać egzemplarz w rękach.
Sprzedałem tych 50 f1.8 co najmniej kilogram lub 2 i jeszcze nigdy mi się nie trafił. Nikt również nie zgłaszał reklamacji, z tego co mi się obiło o uszy to w FJ nie pierwszy to raz kiedy coś nie zagrało ze sprzętem. Ponadto FJ preferuje SONY, później NIKON a na końcu Canon, jeszcze te ceny są na pewno promocyjne ;> ...
zeus1006
27-09-2010, 13:15
Chyba nie przypuszczasz, że FJ otwiera pudełka i specjalnie psuje obiektyw? Albo, że bierze specjalnie uszkodzony sprzęt, bo taniej :D
Wiesz ile ludzi miało to wcześniej w swoich łapkach? Prawdopodobnie to pierwsza wystawowa sztuka i od premiery 50D przeszła już niejedną macankę i zabawę.
Rozumiem, że masz złe wspomnienia, ale jak dla mnie takie insynuacje, to nadużycie. Trafiłeś na wadliwy egzemplarz 50-tki i tyle. Mogło się to zdarzyć w tysiącu innych sklepów, tysiącom innych klientów. Trafiło akurat na ciebie. Przypadek. Koniec. Kropka.
Jak mam być szczegółowy to odpowiem w ten sposób, że nie wiem ile ludzi miało to body w swoich łapkach, ale domyślam się że bardzo dużo ludzi. Dlatego poprosiłem miłą Panią, żeby mi dała inny egzemplarz i po problemie. Więc nic nie insynuuje odnośnie body.
Odnośnie obiektywu to również zdaje sobie sprawę z tego, że po prostu miałem pecha i już to wcześniej pisałem. Myślałem, że te obiektywy mają taką tendencje z tym błędem 001. Jednak po kilku odpowiedziach szanownych forumowiczów potwierdziło się tylko, że to pech.
Ja pewnie i tak za 2 tygodnie kupię sprzęt w FJ, ponieważ mieszkam w Legnicy a obecnie nie ma tutaj zbyt dużego wyboru jeżeli chodzi o sklepy ze sprzętem foto. Jest tylko FJ, Media Markt, Media Expert i Avans. No i w Lubinie Saturn. Jednak z tych wszystkich opcji - FJ wydaje mi się najbardziej renomowanym sklepem.
No i dokładnie - nie ma co demonizować i wyłącznie winić FJ, temat teraz jest o tym akurat punkcie ale słuchając uwag o MM, Avansie czy EURO to wcale nie mniej byłoby pretensji. Nie bronie tutaj akurat FJ , biorę jedynie pod uwagę , ze im większa sieć i więcej klientów, tym więcej statystycznie przypadków jakiegoś potknięcia. Zwłaszcza, że wyspecjalizowanego w dość wąskim zakresie. Cichy dokonując preselekcji mógłby wypowiedzieć się jaki jest procent nówek o kiepskiej jakości ;)
sauterelle
08-01-2014, 12:41
Witam
Ja mam ten sam problem. Obiektyw mam w sumie chyba z 4 miesiące do tj pory wszystko było w porządku. Kupiłam go na allegro. Teraz wyskakuje ww błąd. Znika po odkręceniu i ponownym przykręceniu obiektyw [zastosowałam reset :)]. Czasem mogę nim zrobić z 20 zdjęć bez błędu a czesem 200... różnie. Jak mogę przeczyścić styki? Mogę zrobić to sama?