Zobacz pełną wersję : Z cyklu: Co kupić? - 550d czy 60d?
Witam Wszystkich.
Po 2 letnim użytkowaniu Sony Alfa 300 postanowiłem że zmienię sprzęt na coś bardziej markowego. U syna zauważyłem zainteresowanie fotografią tak że z pozbyciem się Alfy nie będzie problemu, a to z kolei usprawiedliwia w całej zupełności powód zakupu nowego aparatu przed żoną.
Jeszcze 2 tygodnie temu byłem w 100 % zdecydowany na 550d ale dziś w sklepie zauważyłem 60d za ok 300e więcej i jest dylemat...
Czytałem na CB o problemach 550D z AF przy jasnych szkłach i to idzie na jego minus, z drugiej strony brak jest jeszcze użytkowników którzy sprawdzili by dokładnie 60D
Proszę o poradę czy warto odrzucić te pieniądze, zaznaczę że skok na inne modele raczej odpada z racji funkcji filmowych.
Eberloth
25-09-2010, 22:31
60D to skok w dół do 50D, niemniej, jeśli kręcą Cię filmy ;), to gradacja jest 550->60->7D
A może tak coś o tym do czego to body i z jakimi szkłami?
Bartek_902
26-09-2010, 11:00
Kup 50d a reszte w szkla zainwestuj....chyba że tak jak kolega u gory wspomnial kręcą Cię filmy
krystian123
26-09-2010, 11:18
zacznij od wyboru szkiel, a body kupisz na jakie starczy kasy
mateuszkaratysz
26-09-2010, 12:58
Skoro masz do wyboru 550D i 60D. To z tych dwóch aparatów moja logika podpowiada, że powinieneś wybrać 60D. I będziesz miał spoko na kolejne 2 lata.
dziobolek
26-09-2010, 13:24
Głos oddaję na 60D.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak już kupisz, to zapraszam na wspólne plenery ;)
MariuszJ
26-09-2010, 13:38
Poczekaj na D7000, jeżeli z jakichś (nieracjonalnych) powodów musi to być Canon, proponuję 550d - najmniejsza strata.
Eberloth
26-09-2010, 13:45
Poczekaj na D7000, jeżeli z jakichś (nieracjonalnych) powodów musi to być Canon, proponuję 550d - najmniejsza strata.
A na D7000 nie będzie zażółconych zdjęć? :lol:
Bartek_902
26-09-2010, 13:45
Kolega mariusz dobrze radzi jeśli nie musi być koniecznie canon to d700o może być dobrą opcją...przynajmniej wizualnie ładniej wygląda niż to coś canona bo 60d to pierwsza puszka canona która wogóle mi nie podchodzi,za dużo udziwnien w kierunku amatorów...
Jak to trafnie nazwali w bierzącym numerze fotokuriera ,,lepszy duch w gorszym ciele" i to chyba mówi samo za siebie
Eberloth
26-09-2010, 13:48
Jak to trafnie nazwali w bierzącym numerze fotokuriera
w kturym? ;)
Bartek_902
26-09-2010, 14:18
http://www.foto-kurier.pl/wydania/numer_aktualny.html W tym obecnym :)
Witam Wszystkich.
Po 2 letnim użytkowaniu Sony Alfa 300 postanowiłem że zmienię sprzęt na coś bardziej markowego. U syna zauważyłem zainteresowanie fotografią tak że z pozbyciem się Alfy nie będzie problemu, a to z kolei usprawiedliwia w całej zupełności powód zakupu nowego aparatu przed żoną.
Jeszcze 2 tygodnie temu byłem w 100 % zdecydowany na 550d ale dziś w sklepie zauważyłem 60d za ok 300e więcej i jest dylemat...
Czytałem na CB o problemach 550D z AF przy jasnych szkłach i to idzie na jego minus, z drugiej strony brak jest jeszcze użytkowników którzy sprawdzili by dokładnie 60D
Proszę o poradę czy warto odrzucić te pieniądze, zaznaczę że skok na inne modele raczej odpada z racji funkcji filmowych.
Panie kolego... posiadasz już te jasne stałki albo planujesz je posiadać skoro tak bardzo boisz się tej współpracy?
Szczerze powiedziawszy to nie wiem, który model jest lepszy. W mojej skromnej opinii Canon zabił serię XXD najnowszym modelem. Ale poczekajmy na opinie użytkowników tego modelu.
A może tak coś o tym do czego to body i z jakimi szkłami?
Mieszkam w Irlandii są tu piękne krajobrazy i to im chcę poświęcić czas. Co kilka tygodni robię sobie wypad na lotnisko, złapać jakiś ciekawy samolot. O szkła zamierzałem sie spytac po zakupie body. Na początek pewnie będzie jakiś kit myślę o 18-135, zostanie też Takumar 50 /1,4 na pierścieniu.
Panie kolego... posiadasz już te jasne stałki albo planujesz je posiadać skoro tak bardzo boisz się tej współpracy?
Jeszcze nie posiadam.
Adramelech88
27-09-2010, 00:57
O szkła zamierzałem sie spytac po zakupie body.
Błąd. Szkła są ważniejsze i głównie od nich zależy jakość zdjęć. Body to w dużej mierze tylko rejestrator tego co wpadnie przez szklo. Pozdrawiam
Jeśli wybierzesz 60D to stracisz sporo kasy, bo to nowość a nic konkretnego nie zyskasz.
Jeśli chodzi o mnie to wybrałbym 50D bo to wyższa półka niż 550D a mniej więcej porównywalna cena :) Niemniej 550D też niczego sobie oczywiście w swojej klasie.
michael_key
27-09-2010, 08:10
Zdecydowanie kup 50D. Pieniądze, które Ci zostaną możesz spokojnie przeznaczyć na Tamrona 17-50 VC.
Poza tym dla mnie 60D jakoś mnie nie przekonuje swoją innowacyjnością. Po prostu nowsza puszka i przede wszystkim droga, jak to na początku bywa.
polecam 50D zdecydowanie. wypuszczenie 60D jest chwytem marketniggowym canona.
nie ma sensu przeplacac... a poza tym jest brzydszy...
MariuszJ
28-09-2010, 21:24
Rower mu polećcie. Chociaż kręci, co prawda nie filmy, ale ile zdrowszy...
kobi777e
28-09-2010, 22:09
Robin69 dlaczego nie kupisz jakiejś kamery cyfrowej z funkcją robienia zdjęć ?
To chyba dla Ciebie lepsze wyjście .
Chyba że lans z lustrzanką jest lepszy ?
Pozdrawiam
michael_key
28-09-2010, 22:19
Robin69 dlaczego nie kupisz jakiejś kamery cyfrowej z funkcją robienia zdjęć ?
Bo lustro z video jest w modzie, jest cool :-D
To chyba dla Ciebie lepsze wyjście.
Chyba sam nie wiem tego.
Chyba że lans z lustrzanką jest lepszy?
Hmmm, to samo mi przyszło na myśl, ale pewnie tak nie jest ;-)
Robin69 dlaczego nie kupisz jakiejś kamery cyfrowej z funkcją robienia zdjęć ?To chyba dla Ciebie lepsze wyjście .
...
a iPhonem też można to i to i jeszcze pogadać.... :) Dzięki za radę.
Aspirant
23-10-2010, 20:34
Witam,
Z uwagi na ograniczenia budżetowe zastanawiam się nad Canonem 50d a 550d. Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić canonowski 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).
Doświadczenia z fotografią mam ok 5 lat z Sony f828 f2,2-5,6 (jedna z pierwszych hybryd) na ustawieniach manualnych z lampą dodatkową oraz od roku na analogowym canonie AE-1 50mm f1,4.
Jaka właściewie będzie dla mnie różnica pomiędzy tymi aparatami (również w przyszłości, gdy się rozwinę) oprócz rozmiaru i filmów? Do tego co doszedłem to w zasadzie tylko pryzmat pentagonalny a układ luster, ale nie wiem czy zauważę różnicę przy robieni zdjęć (np z rozmazanym tłem).
Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).
Będę wdzięczny za poradę.
Pozdrowienia
Z uwagi na ograniczenia finansowe (a kto ich nie ma) wybierz tańszą puszkę (np. 40D lub 450-500D - w zależności od tego, która lepiej Ci leżyt w rekach) a oszczędzone 1000zł dołóż do szklarni.
jacek_73
24-10-2010, 14:58
Witam,
Z uwagi na ograniczenia budżetowe zastanawiam się nad Canonem 50d a 550d. Cenowo obecnie oba ok. 2600 złotych za body. Chcę dokupić canonowski 50mm f1,8 lub 35mm f2 plus jakiś "dobry" obiektyw zmiennogniskowy (do 2tyś).
(...)
Pozdrowienia
z grubsza różnica jest taka że 50 nie nakręcisz wideo, 50 jest także większa i cięższa (jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie), za to jest aparatem pewniejszym, solidniejszym, szybszym....ja wybrałem 50 choć rozmiar i waga trochę mi uwiera (szczególnie w górach).
Jedyna odpowiedź na pytanie 50D czy 550D, to pytanie ;-) Co zamierzasz fotografować i czy jesteś amatorem. Jeżeli jesteś amatorem i np: jeżeli pada deszcz nie musisz zrobić fotki (tak jak ma to miejsce jeżeli z tego żyjesz), to wystarczy Ci 550D + oprócz amatorskiego focenia chcesz zrobić sobie krótkie filmiki z wakacji i nie chcesz wydawać kasy na kamerę i wyglądać z nią jak wąsacz z lat 70tych :mrgreen:
Jeżeli chcesz solidnej konstrukcji na lata to 50D.
Jeżeli 550D Ci nie leży w ręce, a 50D jest za ciężkie (przy czym z powyższego bardziej jesteś za 550D) to zawsze możesz do niego gripa dokupić i będzie trzymał się pewniej.
Tak czy siak słoiki najważniejsze 8-), a 550D możesz zrobić podobne jakościowo zdjęcie do 7D.
Aspirant
25-10-2010, 11:30
Chyba wezmę 550d (raczej amator ze mnie, i rozmiar jest w granicach obecnego f828, kuzyn ma 40d no i to już jest duży aparat, mam małe dziecko to filmy też się pokręci) najwyżej sprzedam za jakiś czas i kupię 70d albo 8d w przyszłości. A szła zostaną.
Dzięki za informację.
Bardziej chodzi mi o to, aby mieć dobre narzędzie podczas wyjazdów rodzinnych i wakacyjnych czy spacerów oraz wędkowania. Takie co pozwoli wykonać bardzo dobre zdjęcie, gdy nadarzy się okazja.
50d to już by było za dużo. Obecnie jak gdzieś jestem to biorę to Sony f-828 z dodatkową lampą i jesteśmy do tego rozmiaru przyzwyczajeni.