PDA

Zobacz pełną wersję : Canon L seria bez IS - kilka pytań

zikak
25-09-2010, 20:12
Witam wszystkich jako iż jestem nowy na forum.

Mam takie pytanie czy orientujecie sie moze, albo jakis link do kiedy byly produkowane obiektywy bez IS, czy moze w momencie wejscia IS zoataly wycofane?

Pytam poniewaz na zagranicznych aukcjach coraz wiecej jest wlasnie tych obietywow na sprzedaz a ceny ich sa czesto znacznie nizsze niz ich mlodsze modele z IS. Osobiscie mam okazje kupic 300/2.8 bez IS i podobno jest ona z 2003 roku.. co mnie troche zaciekawilo bo wersja z IS miala premiere w 1999.. czyzby byly produkowane obie wersje rownolegle prze kilka lat?

Czy mieliscie jakies problem np z autofokusem itp ? serwisowaniem, uzytkowaniem itd tych modeli bez IS?

pozdrawiam

allxages
25-09-2010, 20:29
Nie wiem jak to jest z 300/2.8, bo mnie takie szkło kompletnie nie interesuje, ale Canon ma kilka obiektywów, które produkuje w wersji z IS jak i bez. Więc nie ma co się tam strasznei dziwić.

Na obiektywie jest kod, po którym można dojść z którego jest roku to szkło.

jkl8
25-09-2010, 20:42
Producent uznaje że wersja IS jest innym modelem obiektywu, nie nowszym modelem obiektywu pozbawionego IS. Dzięki takiemu podejściu produkuje obydwie wersje, które znajdują swoich nabywców.

zikak
25-09-2010, 21:18
ok dzieki za wasze zdanie. wlasnie czekam na maila z bardziej szcegolowymi zdjeciami i ta data produkcji. Troche chyba zle sformulowalem ten watek, chodzilo mi glownie o teleobiektywy bez stabilizacji 300/2.8 500/4.5 600/4 ktore z tego co sie orientuje juz nie sa produkowane, tylko wlasnie nie wiem do kiedy byly..

piotrek72t
25-09-2010, 21:24
Pogadaj popisz z TIP-ami, wg mnie w obiektywach tele , konczyla sie produkcja wesji bez Is-u zaczynała z IS, a najprościej zadzownic do Canona

Bolek02
26-09-2010, 07:45
ok dzieki za wasze zdanie. wlasnie czekam na maila z bardziej szcegolowymi zdjeciami i ta data produkcji. Troche chyba zle sformulowalem ten watek, chodzilo mi glownie o teleobiektywy bez stabilizacji 300/2.8 500/4.5 600/4 ktore z tego co sie orientuje juz nie sa produkowane, tylko wlasnie nie wiem do kiedy byly..

Szczerze mówiąc data produkcji nie ma tutaj znaczenia skoro jest i tak dość odległa. Jakie dla Ciebie ma znaczenie czy dany model jest produkowany czy już nie ? Właśnie w biektywach typu 300/2.8 500/4.5 600/4 bardzo przydaje się IS stąd ich stosunkowo niska cena w wesjach bez IS.

szycho
28-09-2010, 14:22
No i ze starymi długimi szkłami bez IS może byś problem gdy coś się posypie, z powodu dostępności części zamiennych.

jotes25
28-09-2010, 14:29
Jakie dla Ciebie ma znaczenie czy dany model jest produkowany czy już nie ?

Takie, że serwis nie naprawi. I można wtedy mieć efektowny przycisk do papieru.

Bolek02
28-09-2010, 14:36
Takie, że serwis nie naprawi. I można wtedy mieć efektowny przycisk do papieru.

Kolega nie słyszał o tym, że jak szkło wyjdzie z produkcji to jeszcze przez min. 5 lat części do niego są produkowane ? osobiście znam tańsze przyciski do papieru :-P