Zobacz pełną wersję : Canon L seria bez IS - kilka pytań
Witam wszystkich jako iż jestem nowy na forum.
Mam takie pytanie czy orientujecie sie moze, albo jakis link do kiedy byly produkowane obiektywy bez IS, czy moze w momencie wejscia IS zoataly wycofane?
Pytam poniewaz na zagranicznych aukcjach coraz wiecej jest wlasnie tych obietywow na sprzedaz a ceny ich sa czesto znacznie nizsze niz ich mlodsze modele z IS. Osobiscie mam okazje kupic 300/2.8 bez IS i podobno jest ona z 2003 roku.. co mnie troche zaciekawilo bo wersja z IS miala premiere w 1999.. czyzby byly produkowane obie wersje rownolegle prze kilka lat?
Czy mieliscie jakies problem np z autofokusem itp ? serwisowaniem, uzytkowaniem itd tych modeli bez IS?
pozdrawiam
allxages
25-09-2010, 20:29
Nie wiem jak to jest z 300/2.8, bo mnie takie szkło kompletnie nie interesuje, ale Canon ma kilka obiektywów, które produkuje w wersji z IS jak i bez. Więc nie ma co się tam strasznei dziwić.
Na obiektywie jest kod, po którym można dojść z którego jest roku to szkło.
Producent uznaje że wersja IS jest innym modelem obiektywu, nie nowszym modelem obiektywu pozbawionego IS. Dzięki takiemu podejściu produkuje obydwie wersje, które znajdują swoich nabywców.
ok dzieki za wasze zdanie. wlasnie czekam na maila z bardziej szcegolowymi zdjeciami i ta data produkcji. Troche chyba zle sformulowalem ten watek, chodzilo mi glownie o teleobiektywy bez stabilizacji 300/2.8 500/4.5 600/4 ktore z tego co sie orientuje juz nie sa produkowane, tylko wlasnie nie wiem do kiedy byly..
piotrek72t
25-09-2010, 21:24
Pogadaj popisz z TIP-ami, wg mnie w obiektywach tele , konczyla sie produkcja wesji bez Is-u zaczynała z IS, a najprościej zadzownic do Canona
ok dzieki za wasze zdanie. wlasnie czekam na maila z bardziej szcegolowymi zdjeciami i ta data produkcji. Troche chyba zle sformulowalem ten watek, chodzilo mi glownie o teleobiektywy bez stabilizacji 300/2.8 500/4.5 600/4 ktore z tego co sie orientuje juz nie sa produkowane, tylko wlasnie nie wiem do kiedy byly..
Szczerze mówiąc data produkcji nie ma tutaj znaczenia skoro jest i tak dość odległa. Jakie dla Ciebie ma znaczenie czy dany model jest produkowany czy już nie ? Właśnie w biektywach typu 300/2.8 500/4.5 600/4 bardzo przydaje się IS stąd ich stosunkowo niska cena w wesjach bez IS.
No i ze starymi długimi szkłami bez IS może byś problem gdy coś się posypie, z powodu dostępności części zamiennych.
Jakie dla Ciebie ma znaczenie czy dany model jest produkowany czy już nie ?
Takie, że serwis nie naprawi. I można wtedy mieć efektowny przycisk do papieru.
Takie, że serwis nie naprawi. I można wtedy mieć efektowny przycisk do papieru.
Kolega nie słyszał o tym, że jak szkło wyjdzie z produkcji to jeszcze przez min. 5 lat części do niego są produkowane ? osobiście znam tańsze przyciski do papieru :-P