Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 550ex vs. 580ex

Jac
22-11-2005, 08:22
W nowym numerze FOTO jest obszerne porownanie/test tych lamp...580ex wygrywa

gwozdzt
22-11-2005, 08:35
W nowym numerze FOTO jest obszerne porownanie/test tych lamp...580ex wygrywa
Amerykę odkryli... po co komu taki test?
Więcej dylematów dostarcza porównanie 430EX vs. 550EX :-)

Zielony
22-11-2005, 12:19
tzn, że mam se kupić taka gazetę żeby się dowiedzieć???
i tak se nie kupię bo narazie mnie to nie obchodzi...:mrgreen:

jak to BUFON kiedyś nazwał wybór lampy 550EX jest wyborem lapmy dobrej, profesjonalnej od nowszej...

to, że weszło 580EX nie oznacza, że 550EX stało się nagle nie profiesjonalne....

PS. tak wogóle to 580EX pewnie wygrała ze względu na energooszczędność; szybsze ładowanie, lepsze zarządzanie energią; przez co więcej błysków.

Zastanawiam się czy CROP i WB też odegrał w tym swoją rolę???

Poźniej też pewnie gabaryty i kształt...

slonek
22-11-2005, 13:00
Amerykę odkryli... po co komu taki test?
Więcej dylematów dostarcza porównanie 430EX vs. 550EX :-)
Wlasnie.

michal_sokolowski
22-11-2005, 17:56
a ja kupiłem 430EX i na razie jestem zadowolony, zastanawiałem się nad 550EX ale to wielka krowa strasznie.

gwozdzt
22-11-2005, 18:16
a ja kupiłem 430EX i na razie jestem zadowolony, zastanawiałem się nad 550EX ale to wielka krowa strasznie.
Widać do niej nie dorosłeś ;-)
1Ds to też wielka krowa, a jakoś większość chyba chętniej by go widziała w swojej torbie niż 350D:lol:

Jac
22-11-2005, 21:01

tak napisalem ta wiadomosc tylko z mysla o tobie, szkoda ze ci nie pasuje takie info. poprawie sie objecuje ;-)

chomsky
22-11-2005, 22:00
Szkoda, ze z Was takie ... ! Chlopak podaje ciekawe info, może sie komus przydac a Wy dasacie się jak jakieś dzieci specjalnej troski.
Marcingreen to nie tylko zarzadzanie energia to wiecej. Poczytaj artykuł, nie bedziesz pisal głupot.
Cześć.Ch.

Zielony
22-11-2005, 22:20
Marcingreen to nie tylko zarzadzanie energia to wiecej. Poczytaj artykuł, nie bedziesz pisal głupot.

o! widzę poważny zarzut...

bardzo chętnie się dowiem w którym miejscu wg Ciebie napisałem głupotę, bo jakoś doszukać się nie umiem ???

BTW, nie mam nic do Ciebie JAC (bo nawet napisałem, że mnie to na obecną chwilę nie obchodzi, bo lampę już mam i nie planuję zmieniać), ale IMVHO artykuł powinien się znaleźć w topiku, a nie tylko odnośnik do gazety...
możesz to jakoś zeskanować ???

Jac
22-11-2005, 22:27
odnosnik jest do gazet, nie chcesz kupic to idz do empiku i przeczytaj 22str. nie chcesz czytac bo 550 vs. 580 cie nie interesuje, ok twoja sprawa tylko po co to rozglaszac, dla mnie EOT
kto zainteresowany to polecam bo artykul jest wiecej niz tylko o

energooszczędność; szybsze ładowanie, lepsze zarządzanie energią; przez co więcej błysków.

jadeit
22-11-2005, 22:31
szkoda ze nie dali jeszcze 430ex własnie mam dylemat pomiedzy
430 a 580 ;)

http://bobatkins.photo.net/photography/eosfaq/ex_speedlites.html

tu dali kawałek jaki mnie interesuje ale fakt mi tez brakuje 550ex

pozdrawiam

KMV10
22-11-2005, 22:56
szkoda ze nie dali jeszcze 430ex własnie mam dylemat pomiedzy
430 a 580 ;)

Jaki to dylemat? Jak masz pieniądze to bierz 580EX - będziesz olśniony :)

Zielony
22-11-2005, 23:03
Jaki to dylemat? Jak masz pieniądze to bierz 580EX - będziesz olśniony :)

Swoją drogą jak kupowałem 550ke to też miałem dylemata czy dołożyć jednak te jakieś 700 stów i mieć świeże mięso...
Dzisiaj bym dołożył....

wybiorę się jednak poczytać ten artykuł...
bo na to nie wpadłem ;)

chomsky
23-11-2005, 16:32
i tak se nie kupię bo narazie mnie to nie obchodzi...

Marcingreen- Jac Ci napisal co i jak. Nic mnie nie ochodzi, ze nie potrafisz czytac i nie chcesz tego, czy owego kupic. Powiem nawet, że mam to w ..... . I tyle. Różnica miedzy lampami polega na odczytaniu info o temp. barwnej i współpracy z obiektywami podajacymi 9info o odleglosci. I pare innych drobiazgów. Jeden potrzebuje to wiedziec, inny nie. Nie chcesz po co się tym chwalisz?
Cześć.ch.chwalisz

jadeit
23-11-2005, 16:48
włąsnie taki jak napisał marcingreen
wiem co mi trzeba, ale co mi bedzie trzeba nie wiem niestety...
wrózki zawiodły gwiazdy chwilowo za chmurami pijam tylko piwo wiec fusy tez odpadają ;)

pozdrawiam

Zielony
23-11-2005, 18:34

Marcingreen- Jac Ci napisal co i jak. Nic mnie nie ochodzi, ze nie potrafisz czytac i nie chcesz tego, czy owego kupic. Powiem nawet, że mam to w ..... . I tyle.

dżizzz..
być może masz problemy ze sobą, no ale ja już na to nic nie poradzę...
skąd ta zawiść/nienawiść ??

Moje pierwsze zdanie wypowiedzi, które przytoczyłeś było w formie żartu, ale teraz to wcale nie chodzi o to. Co prawda nie było ' ;) ' ale był ' :mrgreen: ' , jeśli to ma jakieś znaczenie...
Podejrzewam, że nie uraziłem tym Jac'a.

Zarzucasz mi panie pisanie głupot, a na prośbę uzasadnienia gdzie i kiedy, nie robisz tego.

W dodatku sam serwujsz bzdury.

Sądziłem, że czytałeś artykuł, ale najprawdopodobniej nie bo..

Różnica miedzy lampami polega na odczytaniu info [...] o współpracy z obiektywami podajacymi 9info o odleglosci. I pare innych drobiazgów.
Cześć.ch.

Co ma panie piernik do wiatraka??

Odczyt odległości zależy od E-TTL II, które jest funkcją body! a nie lampy.
Ponadto odczyt odległości nie jest najważniejszy i nie przesądza on o skuteczności E-TTL II.

I sądzisz, wypisując te argumenty a w zasadzie tylko jeden - info o WB, że 580tka dlatego wygrała? No bo całą resztę określasz jako drobiazgi.

Domyślam się, że głupotami nazwałeś argumenty, których użyłem do napisania dlaczego wygrała 580tka. Tak się składa, że pewnie nie wymieniłem wszystkiego, ale to co wymieniłem to prawda.

Zadałem też pytanie czy funkcja WB (przekazanie do lampy info o ustawionej w body temperaturze barwowej) się do tego przyczyniła, bo słyszałem/czytałem*, że zarówno to, jak i CROP (dostosowanie siły/kąta* błysku do rozmiaru matrycy) jest mocno przemarketingowane i nie jest niezbędne...
Wg Ciebie to właśnie WB o tym zadecydował...
I wiesz co? Niech tak zostanie :lol:
Szkoda gadać...
Szkoda nerwów...

*-nie jestem pewien

Cześć.ch

Cześć.M

EOT

chomsky
23-11-2005, 22:17
Marcingreen- to dlaczego 550 kisza błysk a 580 mniej? Skoro to tylko funkcja Body? Zarzadzanie energia to dla jednych rzecz ważna a dla mnie głupotka- błyskam raz na minute i nie ma to dla mnir znaczenia, czy lampa naladuje sie w 4 czy w 6 sek po pelnym błysku. A calość napisalem bo mnie już wkurza ( jak to piszesz mam kłopoty z sobą ) gdy po czyichs mniej lub bardziej trafionych i potrzebnych postach, włączają sie do rozmowy ludziska, ktorych tak naprawdę to wszystko wali.
cześc.Ch.

Zielony
23-11-2005, 23:16
Marcingreen- to dlaczego 550 kisza błysk a 580 mniej? Skoro to tylko funkcja Body?

Aha, sam nie porównywałem obu lamp wymienionych, ale skoro ty TAK to możesz przecież wrzucić fotki; nikt się nie pogniewa a przy okazji co nieco się wywioskuje...

Nie wiem na jakim poziomie stoisz z focenia przy użyciu flasha, ale może ta KICHA to wynika z nieumiejętności posługiwania się nim...

Nie no panie, zmuszasz mnie w związku z tym do użycia sercza...
bzzz, 0,0058 sek i proszę...

COŚ DLA CIEBIE (bo zakładam/jestem pewien, że nie czytałeś!)
zacznij najlepiej od pierwszego posta!

>>> http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=7&highlight=E-TTL

Zarzadzanie energia to dla jednych rzecz ważna a dla mnie głupotka- błyskam raz na minute i nie ma to dla mnir znaczenia, czy lampa naladuje sie w 4 czy w 6 sek po pelnym błysku.

Chodziło tu po części o szybkość ładowania (różne źródła podają 25% a inne 40% szybciej na korzyść 580EX), ale głównie chodziło o WYDAJNOŚĆ przez co ROZUMIE się wiecej błysków na jednym zestawie akumulatorków.

A calość napisalem bo mnie już wkurza...

raz to ponoć nawet ksiądzu wolno, więc niech Ci będzie...

cześć.Ch

cześć.M

PS. Jak jesteś w stanie to wrzuć skiszone fotki.

Vitez
25-11-2005, 12:18
Marcingreen a ty znowu wlasnego EOT sie nie trzymasz hipokryto jeden. Naucz sie tego... to naprawde przydatna umiejetnosc. Bo tak to dajesz po sobie jezdzic, dajesz sie prowokowac a sam niewiele pokazujesz probujac tylko byle twoje bylo na wierzchu :?

A na temat kiszenia fotek - 550tka nie dopasowuje sie do cropa a 580tka tak. I tu jest kruczek, a nie w info o odleglosci wyostrzenia z obiektywu bo ta funkcja rzeczywiscie jest tylko w body z E-TTL II - niezalezna od lampy.

gwozdzt
25-11-2005, 12:36
słyszałem/czytałem, że zarówno ...funkcja WB (przekazanie do lampy info o ustawionej w body temperaturze barwowej), jak i CROP (dostosowanie kąta błysku do rozmiaru matrycy) jest mocno przemarketingowane...
Też mi się tak wydaje, tym bardziej, że chyba mało kto błyska gołym palnikiem na wprost. Albo mamy jakiś dyfuzor, albo odbijamy błysk o sufit/ścianę.
Zarówno jedno, jak drugie ma prawo troszkę (a nawet mocno) zmienić WB, o czym lampa wiedzieć wcześniej nie będzie i nic do body nie przekaże.
Równiez kąt błysku traci tutaj znaczenie, czego chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć.

KuchateK
27-11-2005, 05:41
Funkcje WB przemarketingowali kretyni, ktorzy nie maja pojecia co ona tak naprawde robi i dopisuja sobie jakies niestworzone historie.

O co tak naprawde chodzi?

Lampa przekazuje info o temp swiatla do body i body ja uzywa (jak moze). Ale najpierw pare warunkow. Po pierwsze to WB ustawione na AWB albo piorun (flash). Drugi warunek to focenie seryjne...

Co ta funkcja robi? Jak sobie ktos w serii robi foty i nagle lampa nie zdazy sie naladowac do pelnego napiecia to kolor na tej klatce nieco bedzie odbiegal od tego co powinno byc (klatka wcale nie musi byc ciemniejsza, to jest rozlaczne). Ta funkcja pozwala lampie podpowiedziec body, ze na kolejnej klatce swiatlo z lampy jest o nizszej temperaturze (zolciej) jak powinno i puszka odpowiednio skompensuje ustawione WB zapobiegajac odjazdowi koloru na tej klatce w porownaniu do reszty. To wszystko...