Zobacz pełną wersję : najszybszy na świecie AF? lustrzanki pokonane?
Piotr_0602
21-09-2010, 11:05
Czyżby wreszcie bezlusterkowce pobiły lustra w szybkości AF-u?
"DMC-GH2 oferuje intuicyjne sterowanie dotykowe oraz najszybszy na świecie autofokus, który pozwala zrobić ostre zdjęcie w ciągu ok. 0,1 sekundy"
http://optyczne.pl/3344-nowość-Panasonic_Lumix_DMC-GH2.html
luc_october
21-09-2010, 11:33
*0,1s to jest czas zmierzony na obiekcie 2m oddalonym od aparatu przy ustawieniu obiektywu 14-140 na nieskończoność.
dziobolek
21-09-2010, 11:38
Po prostu nie ma jak dobry hłyt matłetindowy ;-)
Pozdrówka!
We`ll see, jak zrobili tam to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wprowadzić do luster z LV taki patent.
luc_october
21-09-2010, 12:21
We`ll see, jak zrobili tam to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wprowadzić do luster z LV taki patent.
Na przeszkodzie moim zdaniem stoi stara budowa słoików canona, więc musieli by wymyślić nowy bagnet ze szklarnią dostosowaną do łapania AF kontrastowo.
Piotr_0602
21-09-2010, 12:42
Można wprowadzić (nawet upgradując jakoś obiektywy, jeśli brak elektronicznych pinów w bagnecie to teoretycznie nawet może przesyłać informacje przez Wi-Fi). Tylko jeśli łapało by to lustro AF na kontraście, to cholerę byłoby wtedy lustro? Żeby aparat był większy/cięższy?
Poza tym ten Panas ma jeszcze kilka zalet w temacie AF (oprócz "najszybszego" AF):
- brak problemów BF/FF w bezlusterkowcach
- wybór dowolnego punktu AF, a nie na sztywno zdefiniowanego przez producenta - w dodatku można go wskazać paluchem na dotykowym LCD (ruchomym)
Poczekamy na testy. Jeśli AF będzie najszybszy, albo powiedzmy równie szybki co w lustrach semi-pro (na pewno nie w 5D, raczej chodzi o 7D) plus dowolny punkt AF plus całkowity brak problemów BF/FF, to... bastion luster pt. "lepszy AF" padnie. Zostanie tylko i wyłącznie kwestia róznicy pomiędzy EVF a OVF. A ten EVF w poprzedniku G1 miał już swoje zalety w stosunku do OVF. Teraz GH2 dostał troszeczkę lepszy wizjer.
Gratis dostajemy brak kłapania lustrem i drgań od tego (funkcja wstępnego podniesienia lustra niepotrzebna).
Może już czas na 5DmkIII w wersji bezlusterkowej?
Przynajmniej AF byłby lepszy, a obiektywy przez adapter...
MariuszJ
21-09-2010, 12:50
Przyznam, że znów się zaśliniłem do bezlusterkowców. Czekam jeszcze na testy wysokich ISO.
System obiektywów Panasonica rośnie bardzo sensownie i szybciej niż zakładałem. Myślę, że dramatyczny kop do przodu pojawiłby się w momencie wejścia na ten rynek szkieł niezależnych. Stosunek jakości do ceny może się tylko poprawiać.
5dmkIII w wersji bezlusterkowej? Bez przesady, ja już wyrosłem ze szpanowania wielkimi aparatami :)
Piotr_0602
21-09-2010, 13:28
Też patrzę co się dzieje i coraz bardziej się przekonuję. Samsung ostatnio ciekawie wszedł w bezlusterkowce (crop x1,5). NEXy Sonego, a tym bardziej obiektywy mnie nie przekonują. Pytanie czy i kiedy coś pokaże Canon?
A tymczasem do tej pory coś już tam Panas uskładał.
Trochę zoomów f/4 lub f/4-5.6. W droższej wersji z 3 można uskładać zakres od ultraszerokiego kąta do supertele - ekwiwalent 14mm-600mm czyli zoom x43):
- 7-14mm f/4
- 14-140mm f/4-5.6
- 100-300mm f/4-5.6
lub taniej mniejszy zakres w dwóch obiektywach (ekw. 28-400mm):
- 14-45mm f/3.5-5.6
- 45-200 f/4-5.6
Wszystkie zoomy raczej pasują do takiego GH2.
Dodatkowo można jako drugie body mieć GF1 + 2-3 malutkie szkiełka.
Na razie są:
- 14mm f/2.5 (ekw. 28mm) - naleśnik
- 20mm f/1.7 (ekw. 40mm) - naleśnik
- 45mm f/2.8 OIS (ekw. 90mm) macro
i ewentualnie dla miłośników rybie oko 8mm f/3.5
Do tego dochodzą PENy Olka - niedrogi EPL1 lub solidne i droższe EP2 (albo starszy EP1).
Mają gorsze od Panasowego LCD, ale dwa mają opcję świetnego EVF dołączanego na stopkę. Może nie tak szybki AF, ale stablizację matrycy i sterowanie zewnętrznymi lampami przez wbudowaną.
Szkiełka Olka nie tak zacne jak Panasonica, ale kilka ciekawych jest:
- 9-18mm f/4-5.6 - ekw. 18-36mm (czyli dużo tańsza wersja od 7-14 ultraszerokiego kąta, zbliżony kąt widzenia co canonowa L-ka 17-40/4) - składany do transportu
- 17mm f/2.8 czyli tańsza wersja standardowego naleśnika (ekw. 34mm)
Proponuje też Olek standardowo kitowy zoom 14-42mm (nie tak dobry jak Panasa, ale za to składany), jakieś zoomy tele i utlratele, oraz ultrazoom (wszystko ciemne f4-5.6 albo nawet ciemniej).
System już nie jest taki ubogi. W zapowiedziach Olkowy naleśnik 12mm (ekw. 24mm), macro 50mm (chyba f/2), następne rybie oko. Panas też zapowiedział jakieś szkiełko f/1.4 (25mm? 50mm?). Inne bezlusterkowce wystartowały później. Kilka lat im zajmie uskładanie takiego zestawu. Każdy zaczyna od body plus kitowego zoomu i jakiejś małej stałki.
A micro43 chyba nie będzie przez ten czas próżnował i nadal coś nowego bedzie wypuszczał? Jaśniejsze zoomy? Jaśniejsze stałki? Więcej naleśników? Specjalistyczne szkła?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.43rumors.com/
http://www.systemkamera-forum.de/blog/2010/09/testbericht-nr-6-die-neue-panasonic-lumix-gh2/
Kilka uwag z "first hands-on preview":
"We can give you a translation of the review high-lights:
- The autofocus is very fast (and faster than on the Panasonic GH1). Even in extreme bright or dark situations! The say this camera allows a “new dimention of autofus speed, not comparable with the other Panasonic models!”
- They tested the AF-speed with many Panasonic lenses and the AF speed improves on all lenses!
- The AF is faster than the Canon EOS 5D Mark II autofocus!
- They like the Multi-aspect Bracketing. The GH2 can take 4 continous shots in 16:9 3:2 4:3 1:1!
- Even if the firmware was not in final stage the GH2 has better sharpness, dynamic range and HIGH-ISO than the GH1. They see an 1 stop improvement compared to the GH1."
Wygląda na to że jednak AF dogonił/przegonił lustrzanki.
5D na centralnym jest całkiem szybki, jeśli GH2 jest szybszy...
Hahah, za raz się okaże, że 5D mk II ma szybki autofokus :E
sebcio80
21-09-2010, 15:07
Hahah, za raz się okaże, że 5D mk II ma szybki autofokus :E
jest szybki na one shot,
AF na bazie detekcji kontrastu nigdy nie przegoni AF na detekcji fazy,
moze jedynie dorownac, ale na to trzeba lat, chociaz nie zawsze, w ciemniejszych warunkach detekcja kontrastu zawsze bedzie sie slabo sprawowala, podobnie z trybem servo,
oczywiscie dla typowego amatora zalety sa, przede wszystkim brak problemów z BF/FF
Zwracam uwagę na cenę obietywu 14-140. Jest to chyba jedyny dotąd słoik, w którym zastosowano silnik liniowy do napędu AF. Stąd wysoka cena obiektywu przy umiarkowanej jakości optyce. Z pozostałymi obiektywami m43 wyniki pewnie nie będą tak dobre.
Piotr_0602
21-09-2010, 15:37
Czy to co zrobił z AFem w GH2 dorównuje AF-owi na detekcji kontrastu -zobaczymy myślę szybko. Dziś premiera, w ciągu 2 miesięcy pewnie przetestują to w wielu testach. Dzisiejsze informacje są obiecujące.
AF G1 był niezły, śmiało porównywalny z budżetowymi lustrami. AF GH2 jest podobno wyraźnie szybszy. I dobrze sobie radzi w kiepskich warunkach. Przynajmniej takie wnioski wypływają z tego szybkiego testu. Zobaczymy czy to potwierdzą na dpreview, na optycznych, itd.
5DmkII ma bardzo przyzwoity AF na centralnym, to wszystkie boczne kuleją (nie są krzyżowe). Na kontraście to nie ma znaczenia. W moim 5D centralny chodzi całkiem dobrze, problem z nim bywa wtedy gdy robi się ciemniej. Ale przy płytkiej GO często mam problem z bocznymi.
JEŚLI AF w GH2 jest lepszy od krzyżowego w 5DmkII, to dotyczy to dowolnego fragmentu kadru. Nie ma narzekania na rozmieszczenie punktów AF, nie ma narzekania na ilość punktów AF, nie ma narzekania że za mało jest krzyżowych. Palcem wskażemy dowolny punkt na LCD i tam będzie lepiej niż centralny krzyżowy z 5DmkII.
Dodatkowo nie ma tematu Front Focus, Back Focus.
Nie oczekuję AF-u z 1D. Ale jeśli jest na poziomie chociaż 60D to już jest naprawdę przełom. A może jednak jest tak dobry jak w 7D.
Kwiestia jaki jeszcze bedzie AF w trybie ciągłym. Ale zawsze jeszcze jest w GH2 opcja 40 klatek na sekundę... Powinno być sporo zdjęć trafionych.
Ale sam GH2 podoba mi się pod względem innych rozwiązań. Zwłaszcza z 100-300. Jeśli ktoś zechciałby mi zaponsorować taki zestaw na tydzień lub dwa, to chętnie przyjmę. Zimorodki będą też zachwycone ;) Jedyny problem jaki widzę, to brak rozsądnego mocowania statywego. WIem, że zestaw jest lekki, ale zamocowanie za korpus spowoduje spore wibracje przy tak długim obiektywie.
Po co się napalać. GH1+14-140 kosztuje grubo ponad 4 tyś., a więc można się spodziewać, że GH2 wystartuje z ceną ponad 5 tyś. Kto kupi taki aparat?
MariuszJ
21-09-2010, 21:03
Po co się napalać. GH1+14-140 kosztuje grubo ponad 4 tyś., a więc można się spodziewać, że GH2 wystartuje z ceną ponad 5 tyś. Kto kupi taki aparat?
Nie rozumiem dlaczego miałbym go nie kupić za tyle samo $$, jeżeli byłby lepszy niż jakiś kłapiący Canon czy inny Niewymawialny. Odgłos lustra mogę sobie z empetrójki puszczać...
Piotr_0602
21-09-2010, 21:38
Szczerze mówiąc, cena porównywalna do Canona 60D.
Na bhphoto.com w USA Canon 60D kosztuje 1100$, a z 18-135mm 1400$.
Wg zapowiedzi, body GH2 to będzie na starcie 1000$, a z 14-140mm zapowiadają za 1500$.
Z tych dwóch, zdaje się, Panas może więcej i gabaryty ma mniejsza, a obiektyw lepszy.
xxkomarxx
21-09-2010, 22:34
Nie rozumiem dlaczego miałbym go nie kupić za tyle samo $$, jeżeli byłby lepszy niż jakiś kłapiący Canon czy inny Niewymawialny. Odgłos lustra mogę sobie z empetrójki puszczać...
A ja lubię dźwięk kłapiącego lustra i już. Mp3 to już nie to samo. :)
Kłapanie to kawał dobrej historii :-D
chrislab
21-09-2010, 22:42
trzeba szybko sprzedać 1D zanim ceny spadną.....
Do czasu, aż nie będzie puszki FF i szkieł pod to, to nie ma się co bać ;).
Nic nie rozumiem, przecież ostatnio olympus zapowiedział w E-5 najszybszy AF na świecie..
CzłowiekZ
22-09-2010, 08:03
Nic nie rozumiem, przecież ostatnio olympus zapowiedział w E-5 najszybszy AF na świecie..
Fazowy ;)
Piotr_0602
22-09-2010, 09:01
Czyli AF w GH2 będzie szybszy niż w Olympusie E3 i E5. Wystarczy...
A na początku 2011 Panas wypuści GF2 z tym samym AF-em co w GH2, i będzie w kieszeni aparat rozmiaru kompaktu, z matrycą z lustrzanki (nieco mniejszą od APS) z AF-em jak w Canonie 7D co najmniej.
Poczekajmy na testy, zobaczymy czy się potwierdzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
....
Ceny z ww.bhphoto.com
GH2 body - 900$
GH2 & 14-140mm - 1500$
GH2 & 14-42mm - 1000$
Ceny porównywalne do Canona 60D.
Piotr_0602
22-09-2010, 23:30
....
tu jest filmik z szybkością działania tego AFu:
http://www.youtube.com/watch?v=k2eBL4LXsxU&feature=player_embedded
MaciejDlugosz
04-03-2012, 01:07
Faktycznie, całkiem niezły jest ten AF:
http://youtu.be/48ZpkM4F0WU?hd=1 ---> w pierwszej części jest Panas, w drugiej Soniacz (NEX-5N)
Czyżby wreszcie bezlusterkowce pobiły lustra w szybkości AF-u?
"DMC-GH2 oferuje intuicyjne sterowanie dotykowe oraz najszybszy na świecie autofokus, który pozwala zrobić ostre zdjęcie w ciągu ok. 0,1 sekundy"
http://optyczne.pl/3344-nowość-Panasonic_Lumix_DMC-GH2.html
Sensacja sprzed półtora roku okazała się mokrym kapiszonem.
Jakoś GH2 nie podbił świata i lustrzanki nadal mają się całkiem nieźle. :mrgreen::-):grin:
Pozdrówka
MaciejDlugosz
04-03-2012, 15:11
Sensacja sprzed półtora roku okazała się mokrym kapiszonem.
Jakoś GH2 nie podbił świata i lustrzanki nadal mają się całkiem nieźle. :mrgreen::-):grin:
Pozdrówka
A wiesz, to CZASEM zależy ile sprzętu dźwigałeś a ile w efekcie fajnych zdjęć przyniosłeś. Są sytuacje kiedy nie warto wybierać się z lustrzanką bo to nic nie da. Wywołasz stres ciężką armatą i fotki będą kiepskie (kiepskie np. w tym sensie że ludzie będą się odwracać). Są aparaty w których możesz liczyć na prędkość pomimo że "nie-profesjonalny" wygląd aparatu tego nie zdradza. Kiedyś (chyba w roku 2007) na małej imprezie u znajomych miałem "lusterkowego" Canona 1D (4Mpix) z obiektywem EF 50 f/1,4, a mój kolega miał jakiegoś (bezlusterkowego) kompakta KODAK. Ten Kodak był na pewno dużo tańszy niż Canon. Nie pamiętam już jaki to był dokładnie model Kodaka. Normalnie gały mi wyłaziły gdy widziałem jaka rakieta była z tego Kodaka gdy chodzi o ostrzenie. Nikt nie był w stanie "uciec" (odwrócić się/ zasłonić się) przed zdjęciem. Zdjęcia były robione w słabym świetle. Mi uciekło parę zdjęć nim AF wyostrzył (ale mówię o ekstremalnie szybkich sytuacjach kiedy ktoś na sam widok skierowanego aparatu odwraca wzrok). Dzisiaj na małą imprezę wolałbym zabrać np. takiego Panasa z rakietowym AF. Lżej, poręczniej, ekstremalnie szybki AF, przyniesiesz mnóstwo fajnych zdjęć. Kark cię nie boli. Miałem porównanie na żywo to się przekonałem co potrafi bezlusterkowiec. Pewnie ktoś mi zaraz doradzi żebym na małą imprezę zabrał kolejne kg żelastwa i żebym przypiął sobie jakiś L-obiektyw albo żebym zabrał lampę błyskową z emiterem podczerwieni. Z góry dziękuję za takie porady. Chyba nie bawiłbym się dobrze na tej imprezie z 2kg sprzętu na szyi. Zrobiłbym też więcej stresu (ludziom) jeszcze większą armatą. Zapomniałem dodać że oprócz zdjęć kolega kręcił też filmiki. Canon się obudził... ekhmmm... i w "topowych" lustrzankach daje opcję kręcenia wideo. Wow. To się nazywa postęp. Żeby nikogo nie urazić dodam że fotografuję różnymi aparatami. Lustrzanka nie jest uniwersalna (już choćby ze względu na masę i gabaryty). A ekstremalnie szybki AF w kompaktowym, lekkim body to CZASEM bardzo duży atut w praktyce.
Piotr_0602
05-03-2012, 09:25
Zdaje się że nowy Olympus OM-D ma szybszy AF od tego Panasonica GH2.
Przynajmniej Olympus odgraża się, że jest szybszy od profesjonalnych luster.