Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Naprawa cr2

vegas
20-09-2010, 19:09
Witam wszystkich.Drodzy koledzy i koleżanki mam poważny problem z plikami cr2.Niechcący usunąłem pliki.Po kilku godzinach pliki odzyskałęm mam taką nadzieje programami do odzyskania danych z dysku ale żaden program nie może ich zobaczyc.Pokazuje date,rozxmiar odpowiedni na cr2 ale są one najprawdopodobniej uszkodzone.Są to pliki weselne klienta takze sa bardzo ważne.Czy mogę prosic was o pomoc.Jakim programem poradzę sobie.Z góry bardzo dziękuje.

marekb
20-09-2010, 19:11
usunąłeś z karty, czy z dysku??

MariuszJ
20-09-2010, 19:14
Skasowałeś te pliki na dysku czy na karcie pamięci?
Czym odzyskiwałeś?
Jeżeli masz jakiś program w stylu Total Commander, obejrzyj zawartość takiego odzyskanego CR2. Czy zaczyna się na II* (dwie literki I potem gwiazdka)?

Mellan
20-09-2010, 19:15
Prawdopodobnie otrzymałeś odzyskane pliki z rozszerzeniem *.tiff.
Spróbuj zmienić to na *.CR2 i spróbować ponownie.

tiritonga
31-01-2012, 12:42
podpinam sie pod watek, duzo szukalam, nic nie znalazlam :(

CR2 odzyskalam programem "dickdrill" sa, minaturki sa nienaruszone, jednak kiedy otwieram je np w lightroom, to na 3/4 zdjecia pojawia sie bialy kwadrat...
:((
Help me pleaseeee

tiritonga
31-01-2012, 15:39
*"diskdrill" nie jestem na swoim komputerze... sorki :D

airhead
01-02-2012, 12:58
jeśli zdjęcia są nadpisane, to nie będzie dało ich się "naprawić"
spróbuj z innym programem - czasem dają różne efekty

tiritonga
02-02-2012, 21:36
Ehh znalazłam Stellar Phoenix Photo Recovery 4.0 po 38 godzinach (!) skanowania, pokazał pliki, też w całości jednak wrzeszczy o klucze rejestracyjne... ehhh ileż mam kupić programów?

Z dodatkowych informacji, zarówno ligrtroom jak i DPP wyświetlają wszystkie dane exif, dane o aparacie, kiedy było zrobione itp...

oj kiepsko :(

Goomis
03-02-2012, 14:52
Ehh znalazłam Stellar Phoenix Photo Recovery 4.0 po 38 godzinach (!) skanowania, pokazał pliki, też w całości jednak wrzeszczy o klucze rejestracyjne... ehhh ileż mam kupić programów?

Z dodatkowych informacji, zarówno ligrtroom jak i DPP wyświetlają wszystkie dane exif, dane o aparacie, kiedy było zrobione itp...

oj kiepsko :(

potraktuj je programem instant JPG from RAW. Mi się udało nawet z uszkodzonych CR2 wydobyć JPGi w dużej rozdzielczości.
Chociaż coś.

tiritonga
03-02-2012, 16:37
Dzięki :)) dam znać czy pomogło :)

sebol1204
03-02-2012, 16:38
Też kiedyś miałem uszkodzony plik .cr2 i nic go nie czytało, przekonwertowałem go dcrawem i zdjęcie było ok, miało w pewnych miejscach kilka białych pikseli ale dało się zamaskować.
Przy odzyskiwaniu ważne jest żeby nic nie wgrywać na dysk, najlepiej podłączyć ten dysk do kompa z innym dyskiem z którego odpalamy system :razz:

tiritonga
03-02-2012, 20:47
ok, foty "uratowane" wyeksportowały sie do jpg bez grama błędu.

tak mi jeszcze przyszło do głowy-gdzie sprawdzić do jakiego formatu został sam cr2 uratowany? czy np tego mi do jakichs tiff nie zapisało? (na mac.)

Tak czy siak dzięki :))))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Też kiedyś miałem uszkodzony plik .cr2 i nic go nie czytało, przekonwertowałem go dcrawem i zdjęcie było ok, miało w pewnych miejscach kilka białych pikseli ale dało się zamaskować.
Przy odzyskiwaniu ważne jest żeby nic nie wgrywać na dysk, najlepiej podłączyć ten dysk do kompa z innym dyskiem z którego odpalamy system :razz:

Z czytaniem z dysku z innego kompa byłby problem, bo własnie na kompie były foty- z karty skasowane były w lipcu...

Mój błąd że zapomniałam zrobić backup ;(