Zobacz pełną wersję : Karta 16GB a w kompie tylko 7,81GB
marcin1191
20-09-2010, 15:21
Witam, kupiłem kartę CF tak jak w temacie a w C20D pokazuje tylko niecałe 8GB. Jak wkładam ja do czytnika to w windowsie też pokazuje tylko 8GB. O co chodzi??
Pozdrawiam.
O softowe ograniczenie wielkości kart obsługiwanych przez 20D.
To samo było np. w 5d1, co zostało rozwiązane za pomocą nowszego firmware.
Nie mam pojęcia czy jest jakiś update formware dla 20D rozwiązujący problem, chyba nie.
marcin1191
20-09-2010, 15:31
Czyli ogólnie mam kartę, której nie wykorzystam?! No to lipa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jest sposób na to. Należy sformatować kartę np. w innym aparacie (tak, żeby pokazywała 16GB) i NIE formatować jej w C20D:) działa pięknie:)
Mam ten sam problem. Jak sformatowałem 16 GB w 350D to już nawet jak ją podłączam przez czytnik to pokazuje 7,81 GB..
Czyli ogólnie mam kartę, której nie wykorzystam?! No to lipa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jest sposób na to. Należy sformatować kartę np. w innym aparacie (tak, żeby pokazywała 16GB) i NIE formatować jej w C20D:) działa pięknie:)
Wykorzystasz, ale po prostu nie w tym, konkretnym aparacie.
A ogólnie to potraktuj ją pełnym formatowaniem na kompie.. powinno pomóc ,,odzyskać" pełną ją pojemność (ale na 20D pozostanie tyle, ile było rzecz jasna).
marcin1191
03-02-2011, 22:38
Ogólnie problem jest banalny. Należy sformatować kartę na komputerze i można ją spokojnie włożyć do aparatu. Należy pamiętać tylko żeby jej NIE FORMATOWAĆ W APARACIE!!!!!! Zdjęcia usuwamy a nie formatujemy kartę!! u mnie to działa i ciągle cieszę się pojemnością 16GB:):) Powodzenia..