PDA

Zobacz pełną wersję : G6 na horyzoncie



hazan
05-08-2004, 20:31
http://www.photographyblog.com/comments.php?id=3336_0_1_0_C

Vitez
05-08-2004, 21:07
"
- 3x optical zoom lens, equivalent to 35-140 mm on a 35mm camera
- Aperture range f/2.0-3.0
"

Niezle :lol: :lol: .
Bujda wg mnie, dwa babole w specyfikacji i to tak niedokladnej specyfikacji, wlasciwie nic nie mowiacej.
Poza tym bylby to pierwszy cyfrak z matryca o takiej wielkosci... a to oznaczaloby uruchomienie nowiutkiej, oddzielnej linii produkcyjnej... a to oznacza spore koszta w fabrykach.

Cichy
05-08-2004, 23:08
Ja widziałem zupełnie inną fotę G6 . To plotki. Canon nie pokaże przed Photokiną ...

MaJak
12-08-2004, 16:05
"
- 3x optical zoom lens, equivalent to 35-140 mm on a 35mm camera
- Aperture range f/2.0-3.0
"

Niezle :lol: :lol: .
Bujda wg mnie, dwa babole w specyfikacji i to tak niedokladnej specyfikacji, wlasciwie nic nie mowiacej.
Poza tym bylby to pierwszy cyfrak z matryca o takiej wielkosci... a to oznaczaloby uruchomienie nowiutkiej, oddzielnej linii produkcyjnej... a to oznacza spore koszta w fabrykach.

może i bujda, ale właśnie Sony (bo oni robią większość matryc) zrobiło taką matrycę (1/1.8" 7.2MP) - nie dawno zapowiedzieli ją w modelu P150
7.2MP w tak małej matrycy (1/1.8" najpierw miała 4 potem 5, potem 6) to oznacza straszne szumy (bo małe piksele) czyli aparat będzie miał wbudowane NeatImage (lub coś podobnego) więc część szczegółów przepadnie w ten sposób
jeśli dalej wyścig zbrojeń wśród cyfraków będzie polegał tylko na coraz więcej MPix (a tak na moje oko się dzieje) to bardzo długo nie zmienię G3ki na coś lepszego (-chyba że dslry przejdą miniaturyzację ;) )

muflon
12-08-2004, 16:19
7.2MP w tak małej matrycy (1/1.8" najpierw miała 4 potem 5, potem 6) to oznacza straszne szumy (bo małe piksele) czyli aparat będzie miał wbudowane NeatImage (lub coś podobnego) więc część szczegółów przepadnie w ten sposób
Już ma :) Wystarczy obejrzeć nieobrobionego (tylko konwersja linear) RAWa z G5 przy jakimś wyższym ISO i/lub długim czasie.

plluszak
13-08-2004, 17:50
Ja widziałem zupełnie inną fotę G6 . To plotki. Canon nie pokaże przed Photokiną ...
Tez widzialem inna fotke, czany, 5x zoom, 6 MPix.
Ta wydaje mi sie byc prawdziwa tym bardziej ze opanowala cały net. Cena jednak jest bardzo wysoka. Aktualnie nowe G5 z pewnego zrodla są na allegro po 2400. Ten jak wejdzie bedzie powyzej 4 tys.

UPDATE:

Poza tym bylby to pierwszy cyfrak z matryca o takiej wielkosci... a to oznaczaloby uruchomienie nowiutkiej, oddzielnej linii produkcyjnej... a to oznacza spore koszta w fabrykach.

do tego cytat z z benchmark.pl

Firma Pentax zaprezentowała 7-megapikselową kompaktową 'cyfrówkę' - aparat Optio 750Z. Optio 750Z będzie najwyższym modelem klasy kompaktowej w ofercie tego producenta...

Stad wniosek ze 7 meapixelowe matryce są jednak na rynku.

vbel
20-08-2004, 14:14
A jednak tak wygląda http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&e=2207

Vitez
20-08-2004, 15:44
I jednak zrobili nowy typ matrycy :shock: :oops:

pająk
21-08-2004, 16:59
W www.pstryk.com.pl G6 kosztuje 3499, calkiem przyzwoita cena. Prędkość automatycznego pomiaru ostrości wzrosła o ok. 50%! LCD 2.0" (może trzeba było zaczekać :wink: )

Vitez
21-08-2004, 21:03
Jak stanieje o 500zl to bedzie przyzwoity ;)

3500 to sa warte niezle hybrydy... a G6 nadal ma optyczny wizjer z "• Approx. 84% frame coverage" - czyli jak u poprzednikow - obiektyw wlazi w wizjer optyczny :?

plluszak
21-08-2004, 21:28
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6_samples.html
http://www.dpreview.com/gallery/?gallery=canong6_samples1/

PS. Ciekawostka: zdjecia G6 i A95 robione były jenoczesnie. To samo oswietlenie, te same szczegóły (np samochody) A95 wypada wg mnie przyzwoicie w porownaniu z tym g6. To samo ujecie:
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a95/samples/img_7015.jpg
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6/samples/img_2331.jpg

porownanie do G5
http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/g5/samples/IMG_0248.JPG

halbatros
27-10-2004, 19:35
Zobacz trawnik obok samochodów to zmienisz zdanie :lol:

Kiler
30-10-2004, 16:22
Długo zastanawiałem się, jaki aparat kupić i postanowiłem, że będzie to Canon G6.
Nie było to łatwe, ale przeanalizowałem swoje potrzeby (aparat kompaktowy, który ma robić ładne i ostre zdjęcia) i zacząłem porównywać różne modele (takie do ok 3500 zł). Prawie wszystkie, które sprawdziłem - Sony F828, Canon Pro1, Nikon CP 8700, Olympus c8080, robią piękne fotki.

Skupiłem się na szczegółach.
Poniżej zamieściłem linki do zdjęć testowych.
Proszę zwrócić uwagę na:
1. lewy górny róg - bezpieczniki po prawej stronie na słupie mają skośne prążki
2. prawy dolny róg - ostrość
3. centralnie - białe barierki nad kontenerem (chodzi o ich "gładkość")
4. górna część głównego komina - "jakość" fug między cegłami

Sony http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/f828_8700_pro1/828/dsc00011.jpg
Canon Pro1 http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/f828_8700_pro1/pro1/img_0083.jpg
Nikon http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/f828_8700_pro1/8700/dscn0288.jpg
Olympus http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/c8080/samples/p3100108.jpg
Canon G6 http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6/samples/img_2337.jpg

Może się czepiam, ale jak będę chciał zrobić odbitkę 30x40, to nie będę się musiał wstydzić.

I jeszcze proszę zwrócić uwagę na „test box” i „resolution” w linku poniżej
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/CDISPLAY.HTM

Ktoś zarzuci, że mały obiektyw tylko 35-140, ale jasność 2.0-3.0, że nie ma wizjera elektronicznego, ale jest duży 2-calowy zewnętrzny - itd., itp.

Jak wspomniałem - zdjęcia mają być jak najlepsze technicznie, resztę można poprawić podobnie jak w aparatach analogowych, a optyki nic nie poprawi.

Jak się gdzieś mylę to proszę mnie poprawić.
:wink:

NimnuL
31-10-2004, 08:24
Kiler, tak sobie mysle . . . ze aktualnie majac okolo 3000zl zakupilbym A1 natychmiast . . . chociaz faktycznie G6 wyglada smakowicie.
Generalnie zdjecia jakie porownujesz ... niby OK, ale na to jakobraz jest narysowany decyduje rowniez przyslona jaka byla zastosowana podczas robienia tych zdjec. Przypuszczam, z przyslony byl rozne, kto wie, czy ich rozrzut nie byl duzy, na tyle duzy, ze juz sam wplyw jej zastosowania pogarszal badz polepszal jakosc zdjecia . . .


Generalnie wybor dobry. . . ze swojego G5 jestem bardzo zadowolony, z G6 byłbym pewnie nawet nieco bardziej.

Vitez
31-10-2004, 10:11
Kiler, tak sobie mysle . . . ze aktualnie majac okolo 3000zl zakupilbym A1 natychmiast . . .

A ja za 3 tys wolalbym 300D z kitem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33943680

(chociaz faktycznie to wolalbym nowego a nie powystawowego, np tego za 3600 z kitem i 2 GB Microdrive - rodzice by pozyczyli te 600 ;) ).

NimnuL
31-10-2004, 17:01
Ehhh ceny pospadały .. jeszcze kilka miesiecy temu jak kupowalem G5 za 2400zł to 300D był o 2000zł drozszy, a teraz? Teraz nie jadłbym miesiąc a kupiłbym lustro. . .

Vitez
31-10-2004, 20:03
Ehhh ceny pospadały .. jeszcze kilka miesiecy temu jak kupowalem G5 za 2400zł to 300D był o 2000zł drozszy, a teraz? Teraz nie jadłbym miesiąc a kupiłbym lustro. . .

Kilka miesiecy temu to nie bylo 20D ktory spowodowal obnizke cen 10D ktora spowodowala obnizke cen 300D :P .
jak ja kupowalem 10D to nie bylo wasiaware... a tak to pewnie teraz biegalbym juz z 70-200 2.8L ale przypietym do shakowanego 300D ;) (i klal na jego ograniczenia i plastikowosc) ;) ... i tak gdybac sobie mozna bez konca, ale taki juz ten rynek jest - albo czekasz w nieskonczonosc, albo kupujesz aparat i robisz zdjecia.

NimnuL
31-10-2004, 21:59
Vitez, zgadza sie ... niestety spadek cen jest nieunikniony i dotyczy wszystkiego procz bulek i cheba.

Tak na marginesie ... wgranie złamanego softu do 300D powoduje pojawienie sie ISO 3200 ... i cos jeszcze?

Vitez
01-11-2004, 11:13
Tak na marginesie ... wgranie złamanego softu do 300D powoduje pojawienie sie ISO 3200 ... i cos jeszcze?

A pare innych *******ek, jak np mozliwosc przelaczeania trybu AF (polecam One Shot), jak kompensacje sily blysku flesz, jak MLU (Mirror Lock Up) i jeszcze troche - mniej wiecej polowe Custom Functions z 10D uruchamia.
Wiecej masz tutaj ;) : http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=528&start=0 , ale wszystkie zmiany masz opisane w readme jak juz sciagniesz ten spakowany rarem zestawik do hakowania 300D ;)

Ewentualnie , dla leniwych tutaj: http://members.rogers.com/tanm/Wasia%20B7.1%20firmware%20features.pdf (przedostatnia strona watku podanego wyzej podaje ten link - dzieki googlom :P )

halbatros
01-11-2004, 11:21
Oczywiscie ze sposrod wymienionych przez Kilera aparatów G6 robi najlepsze fotki. Osbiście mogę dodać, ze przez 2 tygodnie mialem Nikona 8700. Robil fotki fatalne nawet przy dobrym oswietleniu (szum na szumie) a szczególy na fotkach jakos rozmazane. Oddalem go szbciej niz kupiłem. Fotki z G6 są jakoś bardziej wyraźne (popatrzcie szczegolnie na zywoplot, krawęznik w centrum fotki)
G6 (http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6/samples/img_2304.jpg)
Oly 8080 (rozmazane szczegoly) (http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/c8080/samples/p3110170.jpg)
300D (porownac mozna) (http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/300d/samples2/CRW_0210.jpg)
Pozdrawiam