PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostroscią podczas filmowania EOS-em 550D

filipescu81
17-09-2010, 08:03
Kompletnie zanika ostrosć podczas dynamicznych ujęć :/ próbowałem już wszystkich ustawień (tak mi się wydaję) i w momencie podążania kadrem za ruchomym obiektem, jakby nie nadążał łapać ostrosci przyznam szczerze, że jestem początkujący w tej dziedzinie, więc pomyslałem, że może Ktos na tym forum podpowie mi najlepsze (optymalne) ustawienia do filmowania dynamicznego, lub czy tym sprzętem jest to w ogóle możliwe? Czy jest to może kwestia jakiegos upgrade'u?

tezmarek
17-09-2010, 08:37
Kompletnie zanika ostrosć podczas dynamicznych ujęć :/ próbowałem już wszystkich ustawień (tak mi się wydaję) i w momencie podążania kadrem za ruchomym obiektem, jakby nie nadążał łapać ostrosci przyznam szczerze, że jestem początkujący w tej dziedzinie, więc pomyslałem, że może Ktos na tym forum podpowie mi najlepsze (optymalne) ustawienia do filmowania dynamicznego, lub czy tym sprzętem jest to w ogóle możliwe? Czy jest to może kwestia jakiegos upgrade'u?

Obecnie w takich sytuacjach potrzebny jest upgrade ;). Problem rozwiązuje zakupienie aparatu kompaktowego (z funkcja filmowania) lub kamery.
Generalnie chodzi o to, żeby dziewięćdziesiąt kilka procent posiadaczy lustrzanek z możliwością filmowania kupiło kolejny model, w którym AF w trakcie filmowania będzie choć odrobinę użyteczny. Pozostałe kilka procent ostrzy manualnie.

mate00sh
17-09-2010, 08:38
Ostrz manualnie, to jedyne wyjście. AF w trybie filmowym nadaje się do ustawienia ostrości przed rozpoczęciem filmowania. Ja zrezygnowałem z AF'a po pierwszym filmie.

filipescu81
17-09-2010, 11:27
Dzięki za odpowiedź Koledzy, ale chciałbym jeszcze nieco sprecyzować mój problem. Mianowicie AF łapie mi ostrosć przed rozpoczęciem ujęcia, jednakże w momencie przemieszczania kadru wygląda to trochę jakby kamera nie nadążała z klatkami na sekundę (takie to sprawia wrażenie). Po zatrzymaniu kadru na kolejnym obiekcie ta ostrosć jest. Problem pojawia się jedynie gdy obiektyw jest w ruchu. Czy to jest normalne w tych lustrzankach?

HuleLam
17-09-2010, 11:39
Dzięki za odpowiedź Koledzy, ale chciałbym jeszcze nieco sprecyzować mój problem. Mianowicie AF łapie mi ostrosć przed rozpoczęciem ujęcia, jednakże w momencie przemieszczania kadru wygląda to trochę jakby kamera nie nadążała z klatkami na sekundę (takie to sprawia wrażenie). Po zatrzymaniu kadru na kolejnym obiekcie ta ostrosć jest. Problem pojawia się jedynie gdy obiektyw jest w ruchu. Czy to jest normalne w tych lustrzankach?

Film oglądasz w natywnym formacie aparatu, czy przekonwertowany? Natywny format Canonów jest dosyć ciężki w dekodowaniu...
zdRAWki

Mellan
17-09-2010, 11:49
[...] jednakże w momencie przemieszczania kadru wygląda to trochę jakby kamera nie nadążała z klatkami na sekundę (takie to sprawia wrażenie)[...]

Ale mówisz o podglądzie na wyświetlaczu, czy na ekranie komputera?
Jeśli na wyświetlaczu - sugeruję tak nie machać i stosować raczej spokojne najazdy, najlepiej wręcz na statywie.
Jeśli na komputerze się tnie, to albo masz za słabego kompa na full HD, albo zmniejsz rozmiar filmu do 1280x720.

mate00sh
17-09-2010, 13:22
A masz obiektyw ze stabilizacją? Jeżeli tak to wyłącz ją i spróbuj ponownie coś nakręcić.

LinX
17-09-2010, 14:33

Jaki kolega używa obiektyw/obiektywy?