PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS - zoom ciężko chodzi

Draakhan
16-09-2010, 22:32
Na początek witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.

Kupiłem obiektyw jak w temacie i mam wątpliwość co do jednego zjawiska, które zaobserwowałem. Otóż podczas zwiększania ogniskowej przy mniej więcej 50 mm następuje znaczny wzrost oporu pierścienia, problem zanika gdzieś tak za 80 mm i dalej już chodzi z normalnym oporem. Opór wzrasta na tyle, że jeśli zatrzymam się przy 50 mm i chcę dalej delikatnie przekręcić, to niestety nici z płynnego ruchu, z powodu konieczności przyłożenia dużej siły. Co ciekawe, w kierunku odwrotnym, podczas zmniejszania ogniskowej, na całym zakresie wszystko chodzi płynnie, bez jakichkolwiek zmian oporu pierścienia.

Doczytałem się na tym forum, że ten model ciężko chodzi, natomiast rozumiałbym to jako cięższe chodzenie w porównaniu do innych obiektywów, ale mimo wszystko jednakowo ciężkie na całym zakresie.

Czy opisane przeze mnie zjawisko to jest standard w tym obiektywie, czy może trafił mi się jakiś walnięty egzemplarz?

foto26
17-09-2010, 12:19
W moim tez tak bylo, teraz, po roku wszystko sie dotarlo i chodzi podobnie na calym zakresie.

caveman
17-09-2010, 12:24
W moim tez tak bylo, teraz, po roku wszystko sie dotarlo i chodzi podobnie na calym zakresie.

U mnie rowniez podobna "dolegliwosc". Nie ma sie czym przejmowac

berith1
17-09-2010, 12:47
Miałem podobnie, tak sądzę.
Rozwiązanie: zwiększałem ogniskową kierując delikatnie obiektyw w dół, zmniejszałem - kierując w górę.

Draakhan
18-09-2010, 08:34
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@berith1: Jak robię, tak jak proponujesz, to faktycznie wszystko chodzi płynnie. Dzięki :).