Zobacz pełną wersję : Smieszne kwoty na Allegro
Czesc,
jakis czas temu wystawilem sie na allegro z foto slubna. Krzyknalem 1800zl z fotokniga i zdjeciemi na plycie w etui. Panstwo i koszty druku zabierze mi polowe kwoty, wiec do reki bede mial jakies 1000zl. Ok niech bedzie. Ale cisza..
Na allegro nikt sie nie odzywa. Wchodze wczoraj tak dla "testu" a tu oferty od 200zl do 800zl z albumem i pelna dokumentacja z wesela. Malo tego - generalnie wychodzi ze moja oferta jest jedna z najdrozszych na allegro! Prowadzac legalnie tem interes nie ma szansy na zarobek na allegro. Mozna by zapytac - po co allegro? Bo tu jest najwiekszy ruch, ale z tego co widze to chyba dla lewego interesu..
Co o tym myslec? Czy ktos z Was pozyskal klientow z allegro w "normalnych kwotach"?
"szukanie" klientów na ten rodzaj usług poprzez Allegro to jest bezsens.
Ciekawi mnie co Cię do tego skłoniło.
Jeżeli szukasz zleceń to naprawdę nie tędy droga ...
Co o tym myslec?
A co tu myśleć - jakbyś w stopce miał C400d + 18-55 IS, wówczas kwota 800 zł byłaby adekwatna.
Szczególnie jeśli dla kogoś "kotlet" jest tylko dorabianiem do pensji lub "się uczy".
"szukanie" klientów na ten rodzaj usług poprzez Allegro to jest bezsens.
Ciekawi mnie co Cię do tego skłoniło.
Jeżeli szukasz zleceń to naprawdę nie tędy droga ...
Postanowilem zrobic reklame wszedzie gdzie sie da, ale jak patrze na to allegro i te kwoty to mnie krew zalewa. A w dodatku kilka ofert ma calkiem ladne portfolia..
Przemek_PC
16-09-2010, 11:17
No to wystaw aukcję z kwotą 200zł i napisz, że te 200zł to tylko rezerwacja terminu i zaliczka. W ten sposób liczba odwiedzin aukcji bardzo się zwiększy a jak wiadomo na 100 odwiedzających 4-5 będzie zainteresowanych.
No to wystaw aukcję z kwotą 200zł i napisz, że te 200zł to tylko rezerwacja terminu i zaliczka. W ten sposób liczba odwiedzin aukcji bardzo się zwiększy a jak wiadomo na 100 odwiedzających 4-5 będzie zainteresowanych.
No cos w tym jest :)
Ale osobiscie nienawidze takich chwytow.
Mozna by zapytac - po co allegro? Bo tu jest najwiekszy ruch, ale z tego co widze to chyba dla lewego interesu..
Jeśli masz uzasadnione podejrzenia, że tamci fotografowie "tną koszty" nielegalnie (na podatkach itp.) to donosik do UKS. Ja myślę, że mogą jechać na "Full legalu" (Umowa o Dzieło, koszty 50%, zatrudnienie na etat lub nauka i dorabianie fotografią).
zdRAWki
No to podziwiam w takim razie.
Albo oddają tylko jotpegi prosto z puszki albo są masochistami.
I poleci BAN od allegro, bo takie chwyty są niezgodne z regulaminem, ponieważ dążą do sprzedaży/usługi poza allegro. Oni są na swoje prowizje bardzo wyczuleni, zresztą nie dziwię im się: allegro to nie caritas :-D
Takich ofert jest pewnie sporo na allegro, ale zapewne na jednego zbanowanego, pojawia się 2 nowych widzących łatwy interes :)
deejay24h
16-09-2010, 11:32
Wystarczy że napisze że kwota to np jedna godzina jego pracy i już jest legal.
Możesz też dodać ofertę jako "ogłoszenie" a nie jako aukcję
Najważniejsze to czytać za co jest podana na Allegro kwota, bardzo rzadko te kwoty rzędu 200-300 zł są za reportaż, zainteresowany poznaje prawdziwą cenę w momencie kontaktu ze sprzedawcą, a ta podana to za rezerwację terminu albo jakiś inny myk.
Postanowilem zrobic reklame wszedzie gdzie sie da, ale jak patrze na to allegro i te kwoty to mnie krew zalewa /.../
Tak jak pisałem w poprzednim poście: nie tędy droga.
Generalnie w przypadku ślubniaków można powiedzieć, że lansowanie się w jakiejkolwiek formie w sieci - czy to poprzez Allegro, czy poprzez zarzucanie forów swoimi zdjęciami i "dobrymi radami" w tym temacie nieefektywne, choć może czasem efektowne :mrgreen:
Sergiusz
16-09-2010, 14:36
Widzę, że na tym rynku jakiś głód zapanował. Ceny nie takie? Allegro przeszkadza? Pan jakiś tam za tysiąc trzysta? I inne insynuacje pod kątem działalności gospodarczej innych firm... Tak na logikę może się trzeba zastanowić, że fotograf to nie tylko śluby kroi i opieranie działalności o jeden rodzaj zleceń może być dość ryzykownym przedsięwzięciem?
Tak na logikę może się trzeba zastanowić, że fotograf to nie tylko śluby kroi i opieranie działalności o jeden rodzaj zleceń może być dość ryzykownym przedsięwzięciem?
Ale musiałby wtedy zając sie równiez zwykłym rzemiosłem. A wtedy to i lans nie ten, i wiedzę by trzeba bylo poszerzyc ponad znajomośc fotoszopa, jakis zakład by się przydał, bo trudno byłoby juz tylko miec firme w walizce... I wcale nie pisze tego z ironią.
Może dobrym rozwiązaniem jest wystawienie aukcji z ceną za jedno zdjęcie ze ślubu i zaznaczeniem że minimalna ilość to tyle i tyle w zalezności od pakietu.
Może dobrym rozwiązaniem jest wystawienie aukcji z ceną za jedno zdjęcie ze ślubu i zaznaczeniem że minimalna ilość to tyle i tyle w zalezności od pakietu.
Też niezgodne z regulaminem. Chyba sobie poprzeglądam w wolnym czasie aukcje w usługach i zaraportuję takie kwiatki ;)
zdRAWki
Widzę, że na tym rynku jakiś głód zapanował. Ceny nie takie? Allegro przeszkadza? Pan jakiś tam za tysiąc trzysta? I inne insynuacje pod kątem działalności gospodarczej innych firm... Tak na logikę może się trzeba zastanowić, że fotograf to nie tylko śluby kroi i opieranie działalności o jeden rodzaj zleceń może być dość ryzykownym przedsięwzięciem?
Ja jako fotograf slubny dorabiam, wiec nie jest to moje glowne zajecie. Zreszta nawet w tej sytuacji nie wyobrazam sobie pracy za 300zl za calosc.
Sergiusz
16-09-2010, 16:12
Ja też nie. Ale tacy są byli i będą. I tak jest było i będzie. :-D
sebcio80
16-09-2010, 16:18
Jeśli nie chcemy łamać regulaminu i nie ściemniać za bardzo, wystarczy wystawić aukcję z ofertą jedynie na fotografowanie w kościele lub przygotowań za 200 - 400 zł.
Chociaż też uważam, że allegro to złe miejsce na tego typu reklamę, a owe wystawiane aukcje ogladada tylko konkurencja ;-)
Handelson
16-09-2010, 16:22
Jeśli nie chcemy łamać regulaminu i nie ściemniać za bardzo, wystarczy wystawić aukcję z ofertą jedynie na fotografowanie w kościele lub przygotowań za 200 - 400 zł.
Chociaż też uważam, że allegro to złe miejsce na tego typu reklamę, a owe wystawiane aukcje ogladada tylko konkurencja ;-)
Po czym pierwsze co robi (konkurencja) to obniża ceny :)
A później tłumacz młodym: dlaczego jesteś taki drogi? Inni przecież zrobią za 200zł.
Sami na siebie bicz kręcicie...
Dajcie se siana z tymi aukcjami na allegro. Zadowoleni klienci i dobre zdjęcia. To jest recepta na sukces.
Przemek_PC
16-09-2010, 21:29
To ja podam taki przykład ogłoszenia "Fotoreportaże już od 200zł i wideofilmowanie gratis" No i proszę powiedzieć czy młodzi będący na kupnie usługi nie skuszą się? Skuszą się. Tyle że później okaże się, że te 200zł to za chrzest dziecka (przecież to też fotoreportaż) a wideofilmowanie gratis jest ale przy zamówieniu usługi fotoreportażu za 3500zł a w każdym innym przypadku to dodatkowe 1000zł. Czy w ogłoszeniu ktoś skłamał? Skądże, to raczej czytający ogłoszenie coś sobie sam dopowiedział :)
Chyba sobie odpuszcze to allegro. Kurde a chcialem byc uczciwy, to masz ku... wynagrodzenie.
Handelson
16-09-2010, 21:49
Chyba sobie odpuszcze to allegro. Kurde a chcialem byc uczciwy, to masz ku... wynagrodzenie.
Roshuu - odpuść - szkoda nerwów... no chyba, że celujesz w inną kategorię klientów (o jaką Cię nie podejrzewam) ;)
MM-architekci
16-09-2010, 21:53
Czesc,
jakis czas temu wystawilem sie na allegro z foto slubna. Krzyknalem 1800zl z fotokniga i zdjeciemi na plycie w etui. Panstwo i koszty druku zabierze mi polowe kwoty, wiec do reki bede mial jakies 1000zl. Ok niech bedzie. Ale cisza..
Na allegro nikt sie nie odzywa. Wchodze wczoraj tak dla "testu" a tu oferty od 200zl do 800zl z albumem i pelna dokumentacja z wesela. Malo tego - generalnie wychodzi ze moja oferta jest jedna z najdrozszych na allegro! Prowadzac legalnie tem interes nie ma szansy na zarobek na allegro. Mozna by zapytac - po co allegro? Bo tu jest najwiekszy ruch, ale z tego co widze to chyba dla lewego interesu..
Co o tym myslec? Czy ktos z Was pozyskal klientow z allegro w "normalnych kwotach"?
Daj spokój. Ja wystawiłem też , pełen pakiet , 3500 zł i sobie wisi. Od czasu do czasu ktoś zapyta. Na allegro i te najdroższe oferty mogą spotkać się z zainteresowaniem odpowiednim , zapewniam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aahahaha
http://allegro.pl/profesjonalna-fotografia-na-wysokim-poziomie-i1227423005.html
nie no padłem normalnie
No nie no zdjęcia takie, że spokojnie można 20tys wołać.
no mnie również zamurowało
najważniejsze to się cenić
lepsza ta cena niz 300zl za identyczna usluge :D
Przemek_PC
02-07-2011, 09:34
Ledziu, zbierasz posty aby dać ogłoszenie w giełdzie?