PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie LAIKonikA :)

raaf
20-11-2005, 21:52
Chcialbym połączyć np. 4 zdjęcia w jedno ( może nie do końca chodzi mi o mozaike) chciałabym aby wyglądało to mniej więcej jak zdjecia z tych automatów do robienia zdjeć paszportowych czyli 2 na górze 2 na dole.

Czy jakis soft to umożliwia? Pewnie tak ale poprosiłbym o "łopatologiczną podpowiedź" :)

gonzo44
20-11-2005, 22:00
PhotoShop umozliwia to rewelacyjnie. Wiem bo ostatnio kilka takich zdjec robilem.

Qbexus
20-11-2005, 22:37
Chyba kazdy program graficzny jak sie uprzesz to w windowsowym paintcie zrobisz.

raaf
20-11-2005, 23:01
Chyba kazdy program graficzny jak sie uprzesz to w windowsowym paintcie zrobisz.

Domyślam się że każdy, ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrać, PhotoShopa nie mam :( myślalem że jest coś prostszego, łatwiejszego i może do tego dedykowanego :(

Tomasz Golinski
20-11-2005, 23:11
dedykowane pewnie jest. tu coś było
http://canon-board.info/showthread.php?t=518

A zamiast szopa, możesz sciagnąć darmowego gimpa.

Edit: Poprawiony link, dzięki Jac.

tymin3
20-11-2005, 23:48
Na allegro byl program specjalnie do tego napisany ktory robil tylko i wyłącznie to...

Zielony
21-11-2005, 00:14
zapewne nie chodzi Ci o program który wygeneruje tzw INDEX, czy nie??

sam się zastanawiałem czy jest jakiś sofcik za pomocą którego można zrobić se w łatwy i szybki sposób index czy też stykówkę...
chodzi o program który sam wygeneruje układ/rozmieszczenie na wybranym formacie odbitki, o wybranym rozmiarze danego zdjęcia...
np. w danym folderze jest 127 zdjęć i chce żeby program sam po wybraniu tego folderu utworzył odpowiednią ilość odbitek np. 15x21 na których będą miniatury np. 3 x 4 cm wraz z nazwą pliku...

chodzi też o to, żeby była dobrze zagospodarowana przestrzeń, żeby nie było za dużo pustego miejsca...

robi ktoś z was wogóle takie coś???

Tomasz Golinski
21-11-2005, 02:13
marcin: irfanview ma jakąś opcję tego typu

KuchateK
21-11-2005, 06:57
Mi tam irfan nie bardzo podchodzi...

Korzystam z XnView (http://www.xnview.com/). Tez darmowy. Po odrobinie konfiguracji swietnie zastepuje znane komerchowate acdsee. Dostepny po naszemu ;)

Oczywiscie robi "stykowki" z wymaganymi informacjami (opcja tools > create contact sheet).

jarecki
21-11-2005, 10:29
Jest taki program co się zowie Legitki.

Tomasz Golinski
21-11-2005, 14:08
szczerze mówiąc, też irfana mało używam, bo się przerzuciłem na gqview ;)

Zielony
21-11-2005, 15:17
Mi tam irfan nie bardzo podchodzi...

Korzystam z XnView (http://www.xnview.com/). Tez darmowy. Po odrobinie konfiguracji swietnie zastepuje znane komerchowate acdsee. Dostepny po naszemu ;)

Oczywiscie robi "stykowki" z wymaganymi informacjami (opcja tools > create contact sheet).

wypróbowałem i... jest ok...
jak komuś trzabędzie taki index/stykówkę wygenerować to XnView się do tego nadaje...

many thx

Tomasz1972
21-11-2005, 16:21
znalazłem taki programik , ale nie wiem czy współpracuje ze wszystkimi drukarkami
http://www.rudimex.pl/pol/oferta/hiti/idesiree.html

michaelx
30-04-2007, 14:29
Picassa świetnie robi stykówke..

rychu
01-05-2007, 08:21
Do drukowania wielu zdjęć na stronie najprościej użyć standartowego dla XP Podglądu obrazów i faxów systemu Winows. Kolejno:
- wchodzimy do katalogu, z którego zdjęcia chcemy drukować (wygodnie zaznaczyć w Widoku opcję Miniatury)
-otwieramy jedną z fotografii, którą chcemy wydrukować
-na dole klikamy symbol drukarki i uruchamia się Kreator drukowania - Dalej
-pojawia się nam okno Wyboru fotografii - ptaszkami w kratkach przy górnym prawym rogu fotografii zaznaczamy te, które chcemy zbiorczo wydrukować (ułatwia to widok miniatur)
-klikamy Dalej i przechodzimy do okna Opcji drukowania, gdzie wybieramy drukarkę, a w opcji Preferencje definiujemy dla tej drukarki rozmiar papieru, jakość drukowania i inne parametry dla niej dostępne
- klikamy Dalej i dochodzimy do okna Wyboru układu i Podglądu wydruku - i to jest już TO! Mamy możliwość (przewijając w dół) wyboru np. arkusza kontaktów (35 miniatur na stronie A4), wydruków fotografii 10x15 (3 szt. na arkuszu), 9x14 (4szt.), wydruki portretowe (9szt. na A4) i inne. A wszystko to z podglądem!

Zielony
03-05-2007, 20:25
W najnowszych wersjach ACDSee jest ta funkcja wystarczająco rozbudowana. Drukowałem sporo tego ostatnio.