Zobacz pełną wersję : Full frame i takie tam
karczmarz
20-11-2005, 16:38
Witam,
Czytając archwium co jakiś czas napotykam się, że taki a taki obiektyw współpracujący z 20 d czy 350 d nie będzie współpracował z 1d czy 5d (rozumiem, że chodzi o pełną klatkę), czy też ze sprzętem analogowym. Na czym rzecz polega oraz jak weryfikować obiektyw przed zakupem żeby ustrzec się nieprzyjemnych niespodzianek przy zmianie body na nowsze (chociażby Tokina 12-24)? Czy jest sposób żeby tego uniknąć? Będę wdzięczny za uwagi?
pozdrawiam
j.
Pierwsze ograniczenie to rodzaj bagnetu. EF-S pasują tylko do nowszych canonów z cropem. EF już do wszystkich
Druga sprawa, stosowana przez producentów innych niż canon, to robienie obiektywów z mocowaniem EF, ale tworzących obraz o średnicy wystarczającej tylko do matryc z cropem.
Tamron oznacza takie obiektywy DI II, Tokina oznacza DX (a więc 12-24 tylko do cropa jest), Sigma oznacza je DC.
karczmarz
20-11-2005, 17:45
Zatem wystarczy patrzeć na to oznaczenie?
W przypaku Tamrona musi być DI II, w takim razie Tamron SP 17-35 f/2,8-4 DI LD będzie współpracował poprawnie z EOS-em 5 i 5D? Skomplikowane... :-/
Zatem wystarczy... czytac :roll:
http://tamron.pl/produkty.html
http://tamron.com/lenses/prod/autofocus.asp
Di II: Obiektywy w pełni przystosowane do używania z lustrzankami cyfrowymi. Ta klasa obiektywów nie jest przystosowane do aparatów analogowych (35mm) oraz do aparatów cyforwych z matrycą większą niz 24mm x 16mm.
Di II Lenses - Lenses designed for digital SLR cameras only
Di (Digitally Integrated) Lenses - Lenses designed for superior use on both digital and film SLR cameras
Conventional Lenses - Lenses designed for film SLR cameras (may be used for digital)
karczmarz
20-11-2005, 18:52
Dzięki Pazurek. Tam już czytałem, ale wiem że życie jest bogatsze niż opisy na stronach producentów ;-)
j.
Na zycie to juz nic nie poradzisz. ;) Taki Tamron wyraznie pisze ze "DI II" nie podejdzie do fullframe, ale czy "DI" albo "konwencjonalne" szklo bedzie winietowalo na danym body, to juz Ci nikt w specyfikacji nie napisze.
karczmarz
20-11-2005, 19:31
i tu jest problem. kupię nowy sprzęt, nie sprawdzi się i kasa przepadła :-(
No to nie kupuje sie sprzetu ktorego nikt inny nie ma na swiecie, tylko taki ktory ktos juz przetestowal na takim samym jak Twoje body. Nie wyobrazam sobie wydania xxxx PLN na cos, o czym nie znam opinni innych uzytkownikow.
ja cyknalem 17-35 tamrona jedna rolke na eosie 300 i powiem ze bardzo ladnie na analogu sie sprawil - inna sprawa ze odbitki przeszly przez laba i nie wiem co w nich bylo grzebane.
Nie wyobrazam sobie wydania xxxx PLN na cos, o czym nie znam opinni innych uzytkownikow.
ale ktoś msui być pierwszy, kto wyda te xxxx PLN :)