Zobacz pełną wersję : Front Focus. 50D + Tamron 17-50 i C 85mm 1.8 USM. Prośba o rady
Adramelech88
13-09-2010, 00:39
Witam. A więc przechodząc do sedna zauważyłem w swoim nowym Canonie 85mm znaczny FF. Chodząc wściekły cały dzień z aparatem z miejsca na miejsce i testując go na rózne sposoby (w tym na specjalnej karcie) czy aby napewno się nie myle doszedłem do wniosku, że jednak nie. Obiektyw ma na 100% FF i na tyle złośliwy, że pogłębia się wraz z odległością od obiektu, (chociaż być może na tym w istocie polega ta przypadłość) także żadne mikroregulacje nie pomagają.
Na tym niestety nie koniec. Odstawiając 85-tke w pudełko przygotowaną na jutro do wysłania na Żytnią, doznawszy w końcu nieco uspokojenia po początkowo rozwikłanej sprawie naszła mnie myśl, że może być to problem z body i faktycznie bo i w Tamronie 17-50 2.8 i w jeszcze małym Canonie 50m 1.8 ciągle ten sam problem.
Poszperałem trochę na owym forum i dowiedziałem się nieco niepokojących rzeczy o serwisie na Żytniej.
I teraz pytania do Was. Dodam jeszcze że sprzęt jest na gwarancji.
1. Czy słać na Żytnią czy lepiej gdzie indziej?
2. Czy wysyłać body, obiektywy czy i to i to?
3. Na co zwrócić uwagę, jak dokładnie mam opisać swój problem i czy trzeba przy tym nękać i grozić, żeby sprzęt doszedł do mnie naprawiony w powiedzmy normalnym czasie, a nie po 3 miesiącach w stanie niezmienionym? Prosiłbym o ogólne sugestie i rady, jeśli można.
4. Na stronie jest, że serwisują max 14 dni. Jak to jest w rzeczywistości?
5. Nie zauważyłem tego na ich stronie, ale Tamronów chyba nie obsługują?
Pozdrawiam
MariuszJ
13-09-2010, 08:27
1. Czy słać na Żytnią czy lepiej gdzie indziej?
Jeżeli naprawa gwarancyjna - nie masz wyboru, tylko Żytnia.
2. Czy wysyłać body, obiektywy czy i to i to?
Proponuję wysłać tylko body. Tamrona daruj sobie od razu, nawet go nie dotkną.
Wykonają Ci następującą rzecz - "skalibrują" Ci puszkę do ich wzorcowego 85/1.8. Czyli sfotografują Ci coś takiego:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img202.imageshack.us/img202/2306/sm291008poziom.jpg)
i jeżeli coś będzie na oko nie bardzo, to przebiją w programie serwisowym parametr odpowiedzialny za odległość ostrzenia. Po czym powtórzą zabawę.
3. Na co zwrócić uwagę, jak dokładnie mam opisać swój problem i czy trzeba przy tym nękać i grozić, żeby sprzęt doszedł do mnie naprawiony w powiedzmy normalnym czasie, a nie po 3 miesiącach w stanie niezmienionym? Prosiłbym o ogólne sugestie i rady, jeśli można.
W zgłoszeniu wpisz po prostu "Frontfocus ze wszystkim posiadanymi obiektywami". Daruj sobie epopeje i dołączanie płyt z twórczością własną.
Jest tylko jeden sposób, żebyś był zadowolony. Umów się, że odbierzesz sprzęt OSOBIŚCIE. Wyjdziesz z wyregulowanym sprzętem i zrobisz własne testy. Jeżeli wypadną niesatysfakcjonująco, wrócisz poprosisz o zmianę parametru w żądaną przez Ciebie stronę.
Oczywiście, może się zdarzyć, że Ci wszystko zrobią "zdalnie". MOŻE. I to nie jest ich wina.
4. Na stronie jest, że serwisują max 14 dni. Jak to jest w rzeczywistości?
Zwykle szybciej.
5. Nie zauważyłem tego na ich stronie, ale Tamronów chyba nie obsługują?
j.w.
W radach powyższych nie doszukuj się mojego krytycznego nastawienia do serwisu na Żytniej. Oni robią tak, jak im Tatuś Canon każe. Z g...m, które Tatuś Canon ukręcił.
Dokladnie tak jak napisał MariuszJ. Najlepiej zrobić to na Żytniej i to osobiście. jeśli nie możesz, to pozostaje wysyłka Kurierem - jeśli problem jest ze wszystkimi szkłami to najlepiej samo body. Koniecznie należy wypełnić zgłoszenie usterki, które możesz pobrać ze strony serwisu. Ostatnimi czasy usługę wykonuja dość szybko :) Powodzenia
Adramelech88
13-09-2010, 14:04
Dzięki za rady:wink: No jak mówicie, że trzeba do nich osobiście się pofatygować to pojade odebrać:neutral: a tymczasem kurier zamówiony i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam
Nie taki diabeł zły jak go malują. Byłem tam 4x i zawsze wychodziłem zadowolony. Czasem pewnie mają jakąś wpadkę ale nie myli się ten co nic nie robi.
Pozdrawiam
Eberloth
13-09-2010, 15:55
Byłem tam 4x i zawsze wychodziłem zadowolony.
Pozdrawiam
Ale to jest opcja (pewnie jeśli tak, to za dodatkową kasę - jaką?) żeby się umówić na konkretny dzień i godzinę i żeby to zrobili od ręki? Na rozłąkę ze sprzętem foto reaguję migreną i wysypką ;)
MariuszJ
13-09-2010, 16:21
Ale to jest opcja (pewnie jeśli tak, to za dodatkową kasę - jaką?) żeby się umówić na konkretny dzień i godzinę i żeby to zrobili od ręki? Na rozłąkę ze sprzętem foto reaguję migreną i wysypką ;)
W moim przypadku ta kasa została wydana wcześniej, na regulację body+obiektywy (pogwarancyjnie czyli odpłatnie). Jak przestrzeliłem zestaw, wysłałem go ponownie z reklamacją. Przysłano mi zdjęcia ze "ścieżki" na dowód, że moja reklamacja jest nieuzasadniona. Poprosiłem więc o kontrolowany odbiór, na który umówiłem się w pasującym serwisantowi czasie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
O 13:58 było tak:
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/3826/2010090213580526crop.jpg)
O 16:21 tak:
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/2986/2010090216214257crop.jpg)
Więc zabrałem sprzęt i pojechałem do domu.
Oczywiście, to tylko kilka zdjęć z setki które zrobiłem pod "Żytnią", różnymi obiektywami. Od 14:00 do 16:00 było chyba 4 lub 5 korekt ustawień. Najpierw z pierwotnego backfocusa zrobili mi straszliwego frontfocusa, potem metodą bisekcji doszliśmy do "consensusu" ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Odnośnie zdjęć, to cropy mniej więcej 1/2 po boku ujęć z około 4m (ogniskowa x 50). Światło mi sprzyjało, nie było daleko od przepisowych bodajże 5200K. Bateryjki rozstawione tak, aby najbliższe łapały się w GO, kolejne na granicy (dla 85/1.8 to 10cm).
Podepnę się by nowego wątku nie zakładać. jaki koszt regulacji FF/BF. jestem z lublina i się zastanawiam nad wysyłką, znaczy wysyłka nie problem, gorzej z odbiorem osobistym gdyż w w-wie jestem bardzo rzadko, a jak już jestem to w późnych godzinach i to przelotem. Z tego co widzę to mam problem FF, jakieś 5mm czyli sporo.
pozdr.
MariuszJ
09-10-2010, 11:31
Podepnę się by nowego wątku nie zakładać. jaki koszt regulacji FF/BF. jestem z lublina i się zastanawiam nad wysyłką, znaczy wysyłka nie problem, gorzej z odbiorem osobistym gdyż w w-wie jestem bardzo rzadko, a jak już jestem to w późnych godzinach i to przelotem. Z tego co widzę to mam problem FF, jakieś 5mm czyli sporo.
pozdr.
122zł za body, 122 zł za obiektyw. Plus przesyłka w obie strony około 50zł.
Nie ma pojęcia miary front focusa w oderwaniu od odległości ostrzenia.
Jeżeli chcesz podawać jaki masz FF, zrób to z odległości 50x ogniskowa.
Przypuszczam, że masz te 5mm z w...cymi do granic możliwości i kompletnie robiącymi wodę z mózgu tablicami FF/BF A4. Sprawdź to jak Bozia przykazała, bo tak to nie ma to kompletnie związku z tym do czego służy aparat - no chyba że do fotografowania tych tablic głównie...
Czyli mikroregulacja w body 50d to ściema.
Wciąż czytam o problemach ff/bf w 50tkach.
Czy komuś z posiadaczy tychże udało się coś kiedyś skalibrować samodzielnie?
MariuszJ
09-10-2010, 19:42
Czyli mikroregulacja w body 50d to ściema.
Wciąż czytam o problemach ff/bf w 50tkach.
Czy komuś z posiadaczy tychże udało się coś kiedyś skalibrować samodzielnie?
Mikroregulacja nie jest ściemą, to bardzo rozsądny pomysł. W sytuacji, gdy autofocus jest sterowalny programowo, możliwość dorzucenia przez użytownika "małej delty" do nastawów oryginalnych jest sensowna.
Pytania zasadnicze są dwa: dlaczego w ogóle fazowy autofocus potwierdza ostrość tam gdzie jej nie ma i dlaczego za każdym razem robi to inaczej, w sposób kompletnie niedeterministyczny? Odpowiedź jest to pytanie jest kluczowa dla osób, które chcą w systemie Canona pozostać - mogą się trzymać nadziei, że skoro udało się to zrobić w 1-kach (podobno, nie mam doświadczenia) to i kiedyś spłynie to do plebsu z 50-tkami czy 5-tkami.
Ja już nie wierzę, wybaczcie.
bernard78
09-10-2010, 19:57
....a moje 7D trafia w 99% :-D....
122zł za body, 122 zł za obiektyw. Plus przesyłka w obie strony około 50zł.
Nie ma pojęcia miary front focusa w oderwaniu od odległości ostrzenia.
Jeżeli chcesz podawać jaki masz FF, zrób to z odległości 50x ogniskowa.
Przypuszczam, że masz te 5mm z w...cymi do granic możliwości i kompletnie robiącymi wodę z mózgu tablicami FF/BF A4. Sprawdź to jak Bozia przykazała, bo tak to nie ma to kompletnie związku z tym do czego służy aparat - no chyba że do fotografowania tych tablic głównie...
ok, dzięki za podanie cen. Co do testu to faktycznie jakieś pierdoły na kartce A4. pewnie bym olał ale ostatnio musiałem skończyć sesję zapasowym korpusem, wracam do domu, wrzucam fotki na kompa i nieco się zdziwiłem kiedy sporo nietrafionych z ostrością. a dokładniej ostrość nie dojechała gdzie trzeba.
pozdrawiam
wydawało się, że mikrokalibracja w 50d zmiecie ekipę na Żytniej. A tak się nie stało. Więc?
Af to jedna z poważniejszych przypadłości Canona, przymierzałem się do tego body (obecnie cena rewelacyjna), ale przeszło mi. Sądziłem, że przynajmniej ze stałkami ten patent zadziała.
Zmieńcie na Nikona to będziecie o AF pisali tu http://forum.nikoniarze.pl/