PDA

Zobacz pełną wersję : 580 EXII nie doświetla



Daga
11-09-2010, 23:53
Mam problem.
Zestaw : 5d mII + C24-70 + 580 EXII.
Palnik podniesiony do góry. Sufit biały, ściany białe. ISO 200.
Tryb A, M (innych nie używam).
Pokój mały. Odległość od fotografowanego obiektu 2m.
Lampa dość mocno nie doświetla. Na 24mm porażka.
Muszę ustawić korekcję błysku co najmniej +1.
Na 70mm jest trochę lepiej, ale tylko trochę.

Przy takiej samej kombinacji nie miałam żadnych problemów z nikonem i SB-900.
Baterie nowe.
Co jest grane ? Przecież odległość nie jest duża, więc to nie jest sprawa ISO.
Nie pamiętam jak było, kiedy miałam 50d z tym samym obiektywem i lampą. Ale raczej nie miałam problemów. Nie pamiętam też, czy w poprzednim zestawie, po podniesieniu palnika w górę znikała wartość zooma w lampie, ale jakoś nie przypominam sobie takiego zjawiska - nie pamiętam ? czy coś jest nie tak ?
Próbuję to rozgryźć i jakoś nie mam pomysłów.
Podpowiedzcie coś, proszę.

boski
12-09-2010, 00:41
w 420ex jak palnik w gore to zoom z automatu na 50 sie ustawial... na 5d z 580ex tez musze czasem podnosic blysk +1 bo nie doswietla

komarsnk
12-09-2010, 09:17
jak palnik w górze to ja zawsze daję +1 albo czasem i więcej jak mam szerszy kąt.. Tak więc nie martwiłbym się ;) zoom ustawia się na standard 50mm jak już kolega wspomniał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha.. jeszcze jedna uwaga... Sprawdź sobie w C.Fn. (nie pamętam które) czas synchronizacji lampy w Av/Tv ... Daj na auto albo 1/60-1/250 .. Bo jak masz zblokowane na 1/250 to może być problem przy tym ISO....
Tak mi przyszło do głowy - może pomoże...

GMHusky
12-09-2010, 10:05
Ustawienie jest w C.Fn I dla trybu Av i stały jest dla 1/200

Głowica do góry, wyciągnięta biała blenda z lampy, ISO 800, Tryb M czas 125
Przysłona według własnej GO ... i spróbuj

Tak na szybko tymi ustawieniami, tylko chyba iso było na 1250 przysłona 1,8


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/1791/2010091124.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... bez obróbki i bez podnoszenia błysku oczywiście ;)

arturs
12-09-2010, 10:43
pokaż zdjęcie - bo przyczyn może być sporo - ja obstawiam że robiłaś kontrastową scenę i pomiar światła był na coś białego (suknia panny młodej itp.), a ustawiony był np. punktowy.. tu gdzieś bym szukał przyczyny..
oczywiście może być też usterka lampy albo coś takiego ale jeśli piszesz o 1 lun troszkę więcej EV to by się raczej zgadzało (np. na śniegu trzeba prześwietlić zdjęcia o ponad 1Ev) żeby było ok bo światłomierz głupieje.. jak robisz na M to aparat owszem działa w M ale lampa już działa w automatyce i korzysta z automatyki aparatu (bo ETTL II to cecha aparatu a nie lampy)

Daga
12-09-2010, 11:31
Nie, żadna suknia panny młodej i żaden śnieg.
Zestaw mam od piątku, więc o podobnych sceneriach nie mogło być mowy, nie poszłabym na ślub z nowym aparatem, którego jeszcze nie do końca czuję.
Robiłam więc zdjęcia dziecku, w pokoju domowym. Pomiar światła i ostrość ustawiane na twarzy. Wysokość ścian - nie chcę mi sie mierzyć :), ale standardowa. Światło odbite od takiego sufitu powinno być intensywniejsze. Odległość jak pisałam ok 2m.
Na 24mm jest dość ciemno, na 50 czy 70 lepiej, ale też nie wystarczająco jasno. Czas jaki ustawiam to 1/60s-1/160s.

Zdjęcia pokażę później.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hmm... zrobiłam jeszcze kilka testów i...
mimo, że pokój jest mały i uważałam, że ściana tylna lub sifit wystarczająco odbijają światło, po założeniu białego dyfuzora jest o wiele lepiej, prawie dobrze, oczywiście bez korekcji.
Sprawdziłam przy okazji pomiar punktowy w aparacie, działa bardzo dobrze.

Dziękuję za pomoc, w razie dalszych problemów lub pytań, będę pisać.

GMHusky
12-09-2010, 16:22
Hmm... zrobiłam jeszcze kilka testów i...
mimo, że pokój jest mały i uważałam, że ściana tylna lub sifit wystarczająco odbijają światło, po założeniu białego dyfuzora jest o wiele lepiej, prawie dobrze, oczywiście bez korekcji.

... zawsze robię z dyfuzorem i nigdy nie mam problemów...