PDA

Zobacz pełną wersję : 1000d praca lampy wbudowane w trybach manualnych

pecet
10-09-2010, 20:44
Witam, to mój pierwszy post na forum.
Może uważacie że to lamerskie pytanie ale w sumie to nigdy nie używałem lampy, a jak już to w trybach auto (w moim poprzednim aparcie zdjęcia z lampą wychodziły wyjątkowo nieciekawie). Teraz kupiłem 1000d i zauważyłem że 'wypluwa' on dużo ładniejsze obrazki (zwłaszcza z dyfuzorem) więc zainteresowałem się techniką robienia zdjęć z fleshem. Wszystko by było pięknie, tylko że coś mi nie pasuje:

Miejsce robienia zdjęcia - ciemny pokój, obiektyw 50mm f1,8 II:
Tryb auto - ustawił mi 1/60s f/2,8
Tryb P - ustawił mi 1/60s f/2,8
Tryb Tv - ustawiam 1/60s, dobrana f/1,8 (miga)
Tryb Av - dobrana 1,3s, ustawiam f2,8
Tryb M - ustawiam 1/60s, ustawiam f/2,8 - miga kreska nad -2
wszedzie ISO 400

We wszystkich wypadkach zdjęcie wyszło prawidłowo naświetlone, co więcej ustawiłem w M 1/200s i f/2,8 i zdjęcie nadal było prawidłowo naświetlone. O co chodzi z trybami Tv/Av/M, dlaczego dobierane wartości jakby nie uwzględniają błysku z lampy (w trybie P po otworzeniu lampy 1s zmienia się na 1/60, a w Av z 1s na 1/2s) ?

iso
10-09-2010, 20:52
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785

pecet
10-09-2010, 21:06
Dzięki

lux
13-09-2010, 15:02
We wszystkich wypadkach zdjęcie wyszło prawidłowo naświetlone, co więcej ustawiłem w M 1/200s i f/2,8 i zdjęcie nadal było prawidłowo naświetlone. O co chodzi z trybami Tv/Av/M, dlaczego dobierane wartości jakby nie uwzględniają błysku z lampy (w trybie P po otworzeniu lampy 1s zmienia się na 1/60, a w Av z 1s na 1/2s) ?

czas i przysłona dobierana jest zawsze dla światła zastanego. Lampa nie ma znaczenia. Wszystkie foto wyszły dobrze bo robiłeś w pokoju z lampą, która dobrze go oświetliła. Powtórz ćwiczenie na jakimś krajobrazie (czyli miejscu którego nie da rady oświetlić lampka) i zobaczysz różnice.

Maver
13-09-2010, 15:17
Co prawda bylo juz pisane kilka razy ale...
Jesli robisz zdjecia z lampa, uzywaj trybu M, ewentualnie Auto... wszystkie inne, czyli priorytet czasu lub przyslony nie maja sensu i stosowanie ich jest bezsensowne.
Przy twoich testach, w trybach Av i Tv aparat staral sie ustawic parametry tak zeby poprawnie naswietlic klatke, ale nie wiedzial jaka moca strzeli lampa wiec staral sie dobrac parametry odpowiednie dla zdjecia bez lampy. Potem przy robieniu zdjecia moc lampy zostala tak zredukowana zeby nie przeszkadzala i zdjecie wyszlo OK. (opisujac w bardzo duzym uproszczeniu)
Przy robieniu zdjec z lampa najlepiej i najwygodniej jest wlaczyc tryb M. Ustawic sobie "jakis" czas, przyslone taka zeby pasowala ci glebia ostrosci itp... ISO tak zeby lampa nie musiala walic za duza moca, a reszte robi automatyka lampy.
Pogooglaj, poczytaj, popstrykaj zdjecia w trybie M i nie uzywaj trybow Av i Tv przy fotografowaniu z lampa, to juz lepsze bedzie auto, tylko tam nie masz kontroli nad tym co sie na zdjeciu dzieje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A, co do ostatniego "pytania" ze ustawiles 1/200 i zdjecie bylo prawidlowo naswietlone to tez sie wszystko zgadza. Blysk flesza trwa okolo 1/10000 do 1/40000 sekundy. Rownie dobrze mogl bys ustawic czas naswietlania na 4s, przymknac przyslone tak zeby nie lapac swiatla zastanego a zdjecie bedzie ladne ostre, dobrze naswietlone i nie poruszone.
Czasem naswietlania regulujesz jedynie to ile swiatla zastanego wylapie matryca, czyli w praktyce naswietlenie tego czego nie oswietla lampa (np tło w plenerze)