Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmienne stałe światło, Sigma 18-50 f/2.8 + 350D

radi
19-11-2005, 22:32
Od pewnego czasu męczy mnie pewna zagadka z nierównym stałym światłem w moim obiektywie Sigma 18-50 f/2.8. Przy dobrym świetle światło tego obiektywu rzeczywiście jest stałe, lecz przy gorszych specyficznych warunkach ma odchylenia i nie jest stałe na skrajnych zakresach ogniskowej. Nie są to jakieś wielkie odchylenia lecz jednak obalają stałość światła tego obiektywu.
Może ktoś ma taką samą konfigurację i mógłby się podzielić doświadczeniami?
A może to jest normalne, że obiektywy zoom ze stałym światłem czasami tak się zachowują przy słabych warunkach.
Może to jest normalne dla tego obiektywu Sigmy? Może Sigma trochę naciągnęła sprawę i nie do końca jest tak idealnie?

W serwisie powiedziano mi że tu nie ma cudów, światło powinno być stałe i że to może body aparatu przekłamywać. Body jak i obiektyw to nówki, wykluczam styki obiektywu jak i problemy z body i inne takie, nie wiem.

W trakcie testów, aby wykluczyć automatykę aparatu przechodzę na manuala, wybieram jeden punkt focusa, jeden fotografowany obiekt, aparat na statywie...i np. ostatni test:
- ogniskowa 18 - f/2.8, czas 60, pomiar centralnie ważony, podzialka EV w centrum,
- ogniskowa 50 - f/2.8, czas 60, centralnie ważony, podziałka skacze +2/3 kreski EV!!!

Hmmm, plz help, o co chodzi?!

KuchateK
19-11-2005, 22:35
A o to chodzi ze sie zawartosc kadru zmienila...
Raczej wielkiej idealnie rowno oswietlonej sciany wypelniajacej kadr nie fociles...

Arkan
19-11-2005, 22:37
Hmmm, plz help, o co chodzi?!
o to, że centralna część kadru jest jaśniejsza o 2/3 EV

Arkan
19-11-2005, 22:38
a poza tym pomieszałeś pojecia - to że masz stałe światło w obiektywie ma sie nijak do oswietlenia sceny.

Tomasz Golinski
19-11-2005, 22:38
radi, zrób zdjęcia z tymi nastawami i porównaj wtedy naświetlenie.

Jac
19-11-2005, 22:42
dzizas ! :mrgreen:

radi
19-11-2005, 22:47
O rany, ale durak ze mnie! Zamiast siasc i pomyslec chwile. Wlasnie to ze sie EV zmienilo na + przy ogniskowej 50 powinno mi dac do myslenia ze wlasnie ta czesc kadru stala sie jasniejsza, ehhh.
Dzieki za impuls, za blyskawiczna odpowiedz, ruszylem.
Potwierdzam testami teraz juz na jendolitej powierzchni ze wszystko w porzadku z Sigma, zwracam honor :)
Dzieki.

tymin3
19-11-2005, 23:18
To i pomiar punktowy by tez pewnie pomogl w rozwiazaniu tego problemu (tylko chyba canon go nie ma akurat)..

Jac
19-11-2005, 23:45
To i pomiar punktowy by tez pewnie pomogl w rozwiazaniu tego problemu (tylko chyba canon go nie ma akurat)..
jakiego problemu :shock: ?

Vitez
21-11-2005, 14:23

Nie... na "ten problem" pomoglo to: "Zamiast siasc i pomyslec chwile. "

DoMiNiQuE
21-11-2005, 14:28
jak kupowalem jedna stalke to koles tez mi powiedzial (chyba chcac zablysnac), ze ten obiektyw ma 'stale swiatlo' ...pomyslalem sobie - łał niemozliwe :lol:

GoTo
21-11-2005, 15:32
No, nie kłamał przecież :mrgreen: