PDA

Zobacz pełną wersję : Posucha w analogowych na Allegro.

Jacek23
09-09-2010, 20:59
Witam, od jakiegos tygodnia obserwuje na allegro w dziale aparatow analogowych, ze nikt nie dodaje nowego towaru, troche dziwne, bo np. w dziale canona manualnego bylo zawsze ok 40 pozycji a np. teraz jest 3 i cisza. Aparaty innych firm to samo. Czy przypadkiem nie szykuje sie wielki powr. do manuala i nikt nie chce sprzedawac:)?
Pozdro.

boski
09-09-2010, 21:34
albo skonczyly sie... wielu znajomych z analogow sie przesiadlo jakis czas temu a nikt nie wraca juz.

MacGyver
09-09-2010, 21:41
Na mój gust to analogi osiągnęły tak niskie ceny że każdy kto ma woli sobie zostawić niż oddawać za grosze.
Ponadto aparatów tych się już od dawna nie produkuje więc ich ilość "w obiegu" w naturalny sposób się zmniejsza. Dawny topowy model, w przypadku awarii, może ktoś się jeszcze zdecyduje oddać do naprawy, ale prostszy, wart przysłowiową stówkę, wyląduje na dnie szafy lub wręcz w śmietniku.

mamiyka
09-09-2010, 21:50
Otóż to.Sam sprzedałem już wszystkie analogowe małe obrazki,a było ich kilka,zostawiłem tylko jeden,ten pierwszy,który ma jedynie wartość sentymentalną.

Viracocha
09-09-2010, 22:16
Na mój gust to analogi osiągnęły tak niskie ceny że każdy kto ma woli sobie zostawić niż oddawać za grosze.
Ponadto aparatów tych się już od dawna nie produkuje więc ich ilość "w obiegu" w naturalny sposób się zmniejsza. Dawny topowy model, w przypadku awarii, może ktoś się jeszcze zdecyduje oddać do naprawy, ale prostszy, wart przysłowiową stówkę, wyląduje na dnie szafy lub wręcz w śmietniku.
Zgadzam się w 100%. Sam zostawiłem sobie EOS-y 1N i 50 i nie mam zamiaru sprzedawać żadnego z nich, chociaż aż dwa analogi na pewno mi nie są potrzebne, z uwagi na niską cenę.

Kolekcjoner
09-09-2010, 23:42

Otóż to. Ceny są takie że szkoda zachodu.

Jacek23
10-09-2010, 01:29
I pomyslec ze jeszcze 3 miesiace temu kupilem na allegro za 1200zl "nowego" (bo bez sladow uzywania) canona A-1 z Motorem :)

Sergiusz
10-09-2010, 02:50
Ja sprzedałem analogi jakiś czas temu zostawiając tylko aparaty historyczne przedwojenne, które kiedyś zbierałem. Z lustrzanek zostawiłem tylko Miranda bo to prezent. Chodziło mi po głowie kupno jakiegoś średniego formatu ale jak się patrzy po stronach producentów filmów to oferta jest coraz bardziej skromna.

blazejs
10-09-2010, 11:48
W ogole Allegro coraz gorzej uklada kategorie. A ich wyszukiwarka do najmadrzejszych nie nalezy.. Byla kategoria "Kolekcjonerskie" gdzie bylo po 600-700 aukcji to zlikwidowali. Teraz widze, ze wrocila - i bardzo dobrze. Ja zostawilem sobie Zorke, Feda, Lubitela bo za 20-50 zl nie bede tego przeciez sprzedawac. Ale jakiegos lepszego EOSa sobie jeszcze kiedys kupie.

PawelB
10-09-2010, 12:43
Kategorię "Kolekcjonerskie" nie tyle zlikwidowali, ile przenieśli do "Antyki i sztuka" http://allegro.pl/aparaty-fotograficzne-86082 . Ale i tak nie było to najlepsze posunięcie. Teraz faktycznie widzę że jest znowu w "Fotografii".

blazejs
10-09-2010, 13:07
Jakis czas temu jej szukalem, chyba rowniez tam, ale musiala umrzec smiercia naturalna bo kto by wpadl na to, zeby sprzedawac Zorke jako antyki.. Dzis widzialem wlasnie, ze wrocila na swoje miejsce. Niech jeszcze wroci kategoria Apple w komputerach i bede juz zadowolony..:)

PawelB
10-09-2010, 19:42
Dokładnie rzecz biorąc o w tej chwili są dwie kategorie z aparatami kolekcjonerskimi. jedna w antykach, dokąd została bez ostrzeżenia w całości przeniesiona, i druga która powoli się odradza w fotografii. Lekka paranoja :)
A kategoria Apple jest w "Komputery stacjonarne" :)

blazejs
10-09-2010, 23:36
Dzieki za info! Nie znalazlbym tam tych aparatow:) Co do Apple to wiem, ale latwiej bylo kiedys kiedy wszystkie szpeje byly w jednej kategorii.. Trudniej szukac akcesoriow i softu wsrod pecetowych rzeczy.

darkon
11-09-2010, 10:23
Witam, od jakiegos tygodnia obserwuje na allegro w dziale aparatow analogowych, ze nikt nie dodaje nowego towaru, troche dziwne, bo np. w dziale canona manualnego bylo zawsze ok 40 pozycji a np. teraz jest 3 i cisza. Aparaty innych firm to samo. Czy przypadkiem nie szykuje sie wielki powr. do manuala i nikt nie chce sprzedawac:)?
Pozdro.

Twoja informacja mnie przeraziła:-D, aż sam musiałem sprawdzić i co widzę:
Canon (132)
Minolta (69)
Nikon (83)
Olympus (23)
Pentax (42)
Praktica (32)
Yashica/Contax (11)

Zenit
(77)

Pozostałe
(49)

Uszkodzone
(6)

blazejs
11-09-2010, 11:41
A jakies wnioski? Bywalo 2x i 3x wiecej wiec to nie jest duzo..

retter
11-09-2010, 13:51
Zapewne swoje 3grosze dołożyło także co raz tansze cyfrowe FF.
Szkoda że filmy nie tanieją:/ a i tych coraz mniej.

dzik
11-09-2010, 17:16
Chodziło mi po głowie kupno jakiegoś średniego formatu ale jak się patrzy po stronach producentów filmów to oferta jest coraz bardziej skromna.

Jest mniej ale nadal sporo, nie narzekam na wybor. A czas na sredni format doskonaly.