Zobacz pełną wersję : EOS 40D problem: wolny transfer po USB
pergamon76
08-09-2010, 22:10
Cześć,
ratujcie, bo ręce opadają, a do serwisu wolałbym się nie wybierać.
Aparat podłączony kabelkiem USB (port 2.0 w kompie), odpalony soft EOS 40D do sterowania aparatem.
Robię zdjęcia z ekspozycją po 2-4 minuty. Problem: po wykonaniu zdjęcia transfer do komputera trwa tyle ile ekspozycja! Co może być problemem?
pozdrowienia
Włączone odszumianie JPG?(nawet jak cykasz rawa to robi to dla podglądowego JPG)
Włączone odszumianie JPG?(nawet jak cykasz rawa to robi to dla podglądowego JPG)
Odszumianie nie trwa aż tyle. Raczej chodzi o dark frame subtraction.
W 40D to (chyba, bo nigdy nie włączałem) jest pod C. Fn II:(Obraz) 1 (Redukcja zakłóceń (dł. czas).
pergamon76
09-09-2010, 10:17
O kurczę. Grzebałem w CF sporo. Chętnie poleciałbym do domu sprawdzić :-D
Wieczorem zajrzę, przetestuję i dam znać.
Dzięki za pomoc!
glasseye
09-09-2010, 10:20
to JEST odszumianie przy długich czasach. Trwa tyle co ekspozycja
pergamon76
09-09-2010, 19:12
Dziękuję za uratowanie mi życia, a na pewno zaoszczędzenia kupy czasu, nerwów i kilku-nastu dni bez sprzętu.
W pierwszej chwili myślałem że "to jednak nie to" - bo funkcję o której piszecie miałem wyłączoną... no ale włączyłem ją, zrobiłem fotę, poczekałem cierpliwie, wyłączyłem odszumianie, zrobiłem fotę i... nie musiałem już czekać. Działa - jeszcze raz dziękuję :-)
Przemek_PC
10-09-2010, 14:57
Dlaczego ludzie nie czytają instrukcji obsługi aparatu? Jakby nie było internetu to by czytali a tak to ... :)
Nawet jak przeczytasz, to potem jak przyjdzie do sytuacji niecodziennej, to czasem nie zajarzysz ocb ;). Merde ofc chodziło mi o dark frame subtraction, a napisałem nie do końca o tym. W takim razie mam pytanie - czy on wtedy modyfikuje też RAW(w czasach gdzie niektóry uzdatniają RAW na dzień dobry biorę taką możliwość pod uwagę) czy tylko JPG? Wiem, ze mogę sobie sprawdzić ;), ale może ktoś wie.