PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 40D problem: wolny transfer po USB

pergamon76
08-09-2010, 22:10
Cześć,

ratujcie, bo ręce opadają, a do serwisu wolałbym się nie wybierać.
Aparat podłączony kabelkiem USB (port 2.0 w kompie), odpalony soft EOS 40D do sterowania aparatem.

Robię zdjęcia z ekspozycją po 2-4 minuty. Problem: po wykonaniu zdjęcia transfer do komputera trwa tyle ile ekspozycja! Co może być problemem?

pozdrowienia

Kanghoy
08-09-2010, 22:17
Włączone odszumianie JPG?(nawet jak cykasz rawa to robi to dla podglądowego JPG)

Merde
09-09-2010, 08:53
Włączone odszumianie JPG?(nawet jak cykasz rawa to robi to dla podglądowego JPG)

Odszumianie nie trwa aż tyle. Raczej chodzi o dark frame subtraction.
W 40D to (chyba, bo nigdy nie włączałem) jest pod C. Fn II:(Obraz) 1 (Redukcja zakłóceń (dł. czas).

pergamon76
09-09-2010, 10:17
O kurczę. Grzebałem w CF sporo. Chętnie poleciałbym do domu sprawdzić :-D
Wieczorem zajrzę, przetestuję i dam znać.
Dzięki za pomoc!

glasseye
09-09-2010, 10:20
to JEST odszumianie przy długich czasach. Trwa tyle co ekspozycja

pergamon76
09-09-2010, 19:12
Dziękuję za uratowanie mi życia, a na pewno zaoszczędzenia kupy czasu, nerwów i kilku-nastu dni bez sprzętu.

W pierwszej chwili myślałem że "to jednak nie to" - bo funkcję o której piszecie miałem wyłączoną... no ale włączyłem ją, zrobiłem fotę, poczekałem cierpliwie, wyłączyłem odszumianie, zrobiłem fotę i... nie musiałem już czekać. Działa - jeszcze raz dziękuję :-)

Przemek_PC
10-09-2010, 14:57
Dlaczego ludzie nie czytają instrukcji obsługi aparatu? Jakby nie było internetu to by czytali a tak to ... :)

Kanghoy
10-09-2010, 15:08
Nawet jak przeczytasz, to potem jak przyjdzie do sytuacji niecodziennej, to czasem nie zajarzysz ocb ;). Merde ofc chodziło mi o dark frame subtraction, a napisałem nie do końca o tym. W takim razie mam pytanie - czy on wtedy modyfikuje też RAW(w czasach gdzie niektóry uzdatniają RAW na dzień dobry biorę taką możliwość pod uwagę) czy tylko JPG? Wiem, ze mogę sobie sprawdzić ;), ale może ktoś wie.