Zobacz pełną wersję : Pierwszy ślub w katedrze.
Witam, to chyba mój pierwszy temat na tym forum. Zostałem poproszony przez znajomego o robienie zdjęć na ślubie. Chodzi tylko o uroczystość w kościele. Zdarzało mi się focić na weselach i podobnych uroczystościach ale nigdy nie w kościele. Budynek to stara, wielka, gnieźnieńska katedra. Myślę, że z racji historii część osób może kojarzyć ten budynek. Wnętrze nie jest zbyt jasne. Będę miał do dyspozycji to co w moim podpisie i dodatkowo body, 450d z gripem albo 500d, żeby nie przepinać się ze szkłami. I tu pojawiają się schody, czym najlepiej focić? Myślałem o 50 1.8 do 450d i próbowanie działać na przesłonach bliskich pełnej dziurze i wysokim iso, wiem, że nie będzie to zbyt miłe dla jakości. Do drugiego body, 400d podpiałbym 100 2.8 i jako rekompensatę słabego światła lampkę. Czy bardziej doświadczeni mają jakieś ciekawe rady? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
Ja bym zaczął od rozmowy z księdzem czy się zgodzi, bo jak rozumiem licencji nie masz.
Janusz Body
08-09-2010, 17:58
http://canon-board.info/showthread.php?t=67883
dopiero co było.
Zamiast rozmowy z ksiedzem - koperta z wkładem.
Masz kogos do noszenia tego sprzętu?
Igor, to też rozmowa. Tyle, że poprzez pełnomocników: Jagiełło powinien wystarczyć.
Ksiądz załatwiony, bo zarówno ja jak i kamerun będziemy bez licencji. Jeżeli wątek już się powtórzył to przepraszam, moja niewiedza i świeżość. Początkowo nie zgodziłem się na to zlecenie ale fotograf który miał być na imprezie w ostatniej chwili się wycofał a ślub już pojutrze.
allxages
08-09-2010, 18:07
Jak ostatnio siedziałem na tronie to, aż się Ugiełło.
O czym Wy ludzie mówicie? Łapówki "duchowieństwu" to dla mnie głęboki Monty Python.
Poza tym Janusz Body ma racje.
Janusz ma rację, to fakt.
Ale duchowny nie ma możliwości przyjęcia łapówki - nie jest funkcjonariuszem publicznym itp...
Ta koperta to tylko taki wyraz dobrej woli, dobrowolny datek na świątynię.
MM-architekci
08-09-2010, 19:04
Zamiast rozmowy z ksiedzem - koperta z wkładem.
Masz kogos do noszenia tego sprzętu?
:roll:
stałkowy
08-09-2010, 19:31
Janusz ma rację, to fakt.
Ale duchowny nie ma możliwości przyjęcia łapówki - nie jest funkcjonariuszem publicznym itp...
Ta koperta to tylko taki wyraz dobrej woli, dobrowolny datek na świątynię.
Co się zwie "co łaska" ...
Janusz Body
08-09-2010, 19:36
Co się zwie "co łaska" ...
Ostatnio słyszałem, że "co łaska" szeleści a nie dzwoni. ;-)
stałkowy
08-09-2010, 20:00
Odpowiedz dla zainteresowanych:
Ile za 1 zdjęcie ?->
"co łaska" szeleści a nie dzwoni. ;-)
Ostatnio słyszałem, że "co łaska" szeleści a nie dzwoni. ;-)
Ja usłyszałem kiedyś "co łaska ale nie mniej niż...". Ale to nie sam ślub tylko nauki przedmałżeńskie na które chodziłem.
To może srebrniki (30) tak dzwonią?
A zdanie "ksiądz załatwiony" brzmi strasznie (jak z raportu SB).
Chyba jesteś przewrażliwiony :roll:
Chyba pojechaliście sobie totalnym offtopem o tym, kto bierze a kto nie. Tylko ryba nie bierze. A może by tak powrócić odrobinkę do tematu? Wiem, że są już takie więc sprecyzuje. Czy 50 będzie trafiała afem przy niedużym świetle? Wiadomo, ze to szkło lubi być ruletką. I czy 100 nie będzie zbyt długa? Może da radę przy ciasnych kadrach? Ew może kit przymknięty do 6.3 i lampa na wprost? Dałoby to jakąś możliwość ciekawszego kadrowania, szeroki kąt i 50 w jednym.
stawiam na 50/1.8 ... robic jak najwiecej bez flesza
reszta bedzie gorsza ale musisz miec troche inne kadry
nie boj sie ISO 1600
mozesz probowac ze statywu jak masz (oczywiscie statyczne ujecia)
statyw w kosciele na slubie ??
był watek o tym i stanelo, ze ewentualnie monopod. Z rozstawianiem i składaniem statywu jest za duzo zamieszania...
Iso 1600 i co ma byc to bedzie.
Misiek87
08-09-2010, 22:37
Dodam tylko, ze licencja nie jest zadna ZGODA na fotografowanie. Jeden ksiadz na 100 o to pyta ;>
Zgodę wyraża ksiądz, a ta licencja ma mu ułatwić podjęcie decyzji. Podstawa jednak to kulturalna rozmowa jeszcze przed całą ceremonią.