Zobacz pełną wersję : EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - zawieszająca się przysłona
obiektyw uszkodzony w dość "delikatny" sposób:
zawiesza się przysłona, ale tylko na 10mm i tylko gdy zostanie użyta, tzn.:
- 10mm f/3.5 - można robić zdjęcia (bo max otwarcie przysłony)
- 15mm f/8 - można robić zdjęcia (bo nie 10mm)
itd. itp.
- 10mm f/4.5 - coś pstryka, aparat wyświetla Err99 i zdjęcie nie jest robione. sprawdzone na kilku puszkach.
przycisk podglądu głębi ostrości (DOF) działa zgodnie z ww. opisem, tzn. na 10mm przysłona zostaje przymknięta, ale po puszczeniu guzika pozostaje przymknięta. po ruszeniu na inna ogniskową i wciśnięciu przycisku DOF - przysłona odblokowuje się i działa prawidłowo (zamyka się i otwiera zgodnie z przyciskiem).
obiektyw trafił dziś kurierem na żytnią :roll:
wycena wg serwisu: (naprawa pogwarancyjna)
obiektyw działa prawidłowo :shock:
ale możemy wymienić zespół przysłony za 750 zł :shock:
plus koszty przesyłki.
miał ktoś podobny przypadek?
jakieś sugestie?
ile powinno kosztować samo przeczyszczenie?
może sam ktoś to kiedyś czyścił??
a może zbawienny wpływ miała terapia wstrząsowa zapewniona gratis przez kuriera DHL i przysłona faktycznie przestała się blokować? oj, myślę, że wątpię ;)
szkło wróciło z żytniej, oczywiście nie działa - tzn. wyskakuje Err99 gdy tylko trzeba ruszyć przysłonę w okolicy 10 mm.
czasami zdarzy się, że zadziała raz, ale już nigdy dwa razy. AF działa normalnie.
zaraz zacznę szukać adresów innych serwisów w poznaniu albo ogólnie w kraju.
jakby ktoś miał jakieś sugestie albo mógł zasugerować konkretny serwis, to będę wdzięczny.
Dominooo
14-09-2010, 11:45
szkło wróciło z żytniej, oczywiście nie działa - tzn. wyskakuje Err99 gdy tylko trzeba ruszyć przysłonę w okolicy 10 mm.
czasami zdarzy się, że zadziała raz, ale już nigdy dwa razy. AF działa normalnie.
zaraz zacznę szukać adresów innych serwisów w poznaniu albo ogólnie w kraju.
jakby ktoś miał jakieś sugestie albo mógł zasugerować konkretny serwis, to będę wdzięczny.
Możesz zadzwonić i pogadać z ludźmi z www.mc-foto.pl (http://www.mc-foto.pl)
Firma znajduje się w Częstochowie.
Może doradzą coś konkretnego.
Sprawdzałeś go nie tylko na swojej puszce :???:
Sprawdzałeś go nie tylko na swojej puszce :???:
tak, sprawdzałem u siebie na dwóch puszkach, na obu zacina się tak samo.
żytnia odpisała, że sprawdzała na 400D i 1000D i im nie zacinał się wcale :roll:
Możesz zadzwonić i pogadać z ludźmi z www.mc-foto.pl (http://www.mc-foto.pl)
dzięki, jutro zadzwonię 8)
dziś zadzwoniłem do kilku serwisów w poznaniu:
- fotoserwis ul. galileusza - bardzo konkretny pan zapytał czy działa AF (tak) i czy problem z przysłoną występuje w różnym stopniu na różnych ogniskowych (też tak) - i wyrok był krótki: to na 100% taśma elektryczna od przysłony (tzw. flex) i nie ma tej części poza serwisami canona, a i nawet tam raczej nie występuje jako osobna część - trzeba wymieniać razem z całym zespołem migawki.
- csfot.pl - również miły pan mniej więcej potwierdził to co poprzednik, ale powiedział, żeby jednak przynieść szkło, może uda się coś znaleźć i dopiero wtedy określiłby koszty.
- fototechnik - skreśliłem z uwagi na fatalne opinie.
- foto naprawa - jeszcze się nie dodzwoniłem.
czyli generalnie chodzi zapewne o przerwany kawałek elastycznej taśmy z przewodzącymi ścieżkami - wymieniałem sobie to kiedyś w radiu w samochodzie (obrotowy panel), ale tam dało się to ładnie wylutować i można było kupić część bez problemu za 20 zł.
jak stwierdzili serwisanci, chiny owszem robią zamienniki flex'ów, ale tylko do bardziej popularnych modeli, np. 17-85 czy 18-55 (koszt części ~10-20$) - szkło 10-22 jest zbyt rzadkie i zbyt mało awaryjne, aby były podróbki tej części.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://g-plushk.com/images/17-85%20C%20FC.JPG)
MariuszJ
14-09-2010, 19:24
szkło 10-22 jest zbyt rzadkie i zbyt mało awaryjne
Obiła mi się o oczy tabelka z której wynikało, że 17-55 i 10-22 to najbardziej awaryjne szkła Canona. I rzeczywiście lecą te flexy najczęściej, zresztą podobnie jest w 24-105. Wiem, że Ci to w niczym nie pomoże, ale nie czuj się tak samotny ;)
Obiła mi się o oczy tabelka z której wynikało, że 17-55 i 10-22 to najbardziej awaryjne szkła Canona. I rzeczywiście lecą te flexy najczęściej, zresztą podobnie jest w 24-105.
no tak, to dlaczego chińczyki albo inne koreańce nie robią zamienników? :twisted:
swoją drogą taki flex to straszna sprawa do serwisowania - ten mój w radio oczywiście w trakcie pomiarów był dobry, optycznie jak nowy, a po złożeniu po kilku minutach siadał. na szczęście po wymianie na nowy (zamiennik z allegro) działa już prawie dwa lata bez problemu.
Wiem, że Ci to w niczym nie pomoże, ale nie czuj się tak samotny ;)
he, he, dzięki, już mi lepiej :wink:
...trzeba wymieniać razem z całym zespołem migawki...
Zespół migawki w obiektywie?
MariuszJ
14-09-2010, 21:08
Zespół migawki w obiektywie?
Zespół przysłony.
Ważne żeby miało groźną nazwę i było drogie.
Zespół przysłony.
Ważne żeby miało groźną nazwę i było drogie.
dokładnie tak.
właśnie dostałem informację z csi na żytniej, że "nie da się wymienić samego flexu konieczna jest wymiana całego zespołu przesłony". (czyli 750 zł + p&p :cry:)
ostatnia nadzieja w panu kostrzewskim, tylko dodzwonić się nie mogę :roll:
dziś udało mi się dodzwonić do pana Kostrzewskiego (Foto-naprawa, Poznań) i potwierdził, że to zapewne flex i że z częściami do Canona faktycznie jest duży problem.
drugi problem to termin, bo obecnie najszybciej udałoby mu się zajrzeć do szkła za mniej więcej miesiąc...
no ale może udałoby mu sie wykonać jakieś obejście flex'a czy cóś :roll:
no nic, generalnie wymaga to zastanowienia. :-|