PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma-wewnetrzne ogniskowanie i MF

perqsista
19-11-2005, 00:51
Zakupiłem używany obiektyw Sigmy z wewn ogniskowaniem. Przed zakupem sprawdziłem przede wszystkim dzialanie AF(FF BF itd). Zupełnie nie zainteresowałem się działaniem pierscienia do MF. Dzisiaj próbowałem przestawic obiektyw w tryb MF. Nie wiem czy to moja niewiedza czy jednak cos nie tak z tym szkłem ale po przełączeniu w MF kręcenie przednim pierscieniem nie powoduje żadnych zmian focusa. Nie zmienia się również wartość na skali odległosci. Podczas pracy w trybie AF - pierścień przedni w ogóle się nie kręci ale widac że szkło ogniskuje-przednia czesc wysuwa się i zmieniają sie wartosci na skali odległosci. W związku z tym pytania:
- czy pierscień przedni (chyba ten do focusa) w obiektywnie z IF ma się nie obracać w trybie AF (w sumie przy AF jest to wygodne gdyż kręcenie przednim pierścieniem przeszkadzało by w uchwycue-jest dość duzy)
- czy jest jakiś sposób na ręczne ostrzenie po przęłączeniu na MF-na obiektywie nie ma żadnych innych przełączników niz AF-MF a kręcenie przednim pierścieniem nie powoduje żadnych zmian ogniskowania.

woland
19-11-2005, 01:12
A czy to przypadkiem nie jest obiektyw typu dual manual, czy jakos tak :) Pierscien ostrosci nalezy ruszyc prostopadle do osi obrotu, czyli przod tyl.

perqsista
19-11-2005, 01:25
A czy to przypadkiem nie jest obiektyw typu dual manual, czy jakos tak :) Pierscien ostrosci nalezy ruszyc prostopadle do osi obrotu, czyli przod tyl.
IMO nie - pierścień się kręci przesuwać się nie daje. Żeby wyjaśnić wątpliwosci ten obiektyw to 24-70 DG Macro

woland
19-11-2005, 01:28
IMO nie - pierścień się kręci przesuwać się nie daje. Żeby wyjaśnić wątpliwosci ten obiektyw to 24-70 DG Macro

Mam ten sam obiektyw. U mnie sie rusza :) Pierscieniem ostrosci- przod- tyl i przelacznik na MF. Musi dzialac.

perqsista
19-11-2005, 01:38
Mam ten sam obiektyw. U mnie sie rusza :) Pierscieniem ostrosci- przod- tyl i przelacznik na MF. Musi dzialac.
No tak eureka! Jasne że działa:) Nie przeczytałem ze zrozumieniem Twojej pierwszej odpowiedzi. ehh poźno już Dzięki wielkie. Jestem też z Poznania więc trza będzie to przy piwku obgadać-ja stawiam oczywiscie.

woland
19-11-2005, 01:47
Jestem też z Poznania więc trza będzie to przy piwku obgadać.

Nie widze przeszkod :D

KuchateK
19-11-2005, 04:11
To jest wlasnie Sigmy bonus ze ma dziwny dual fokus :mrgreen:

Instrukcje trzeba bylo przeczytac...