Zobacz pełną wersję : Windows 7 a canon raw
Witam. Właśnie przesiadłem s[I]e na windows 7. Po zgraniu Raw-ów na dysk odpaliłem przeglądarskę systemu windows i co??? Jakaś kaszana ...zdjęcia sciemnione, kolory przekłamane ...masakra. Jest na to jakiś sposób?? Z góry dziękuję za odp.
Witam. Właśnie przesiadłem s[I]e na windows 7. Po zgraniu Raw-ów na dysk odpaliłem przeglądarskę systemu windows i co??? Jakaś kaszana ...zdjęcia sciemnione, kolory przekłamane ...masakra. Jest na to jakiś sposób?? Z góry dziękuję za odp.
Mam dokładnie to samo, a jeszcze na dodatek DPP sie wywala
Janusz Body
06-09-2010, 19:24
Które Win 7 ? 64 bit czy 32 bit?
Windoza dalej nie ma CMSa i przeglądarka windowsowa jest nieużywalna. Zawsze była. Monitory macie oprofilowane?
Ja ma 32-bitowe. Ale to jeszcze nic. Acr 5.6 robi to samo. Ściemnia bardzo zdjęcie, jest praktycznie nie do obróbki:(
Janusz Body
06-09-2010, 20:09
Monitor oprofilowany? Bez tego to gadanie o niczym.
Monitor nie ruszany przez nikogo od nowości, niebawem miał przyjść kolega i go skalibrować ....
Janusz Body
06-09-2010, 20:13
Monitor nie ruszany przez nikogo od nowości,.......
No i wszystko w tym temacie.
korona-pl
06-09-2010, 20:14
Czy sprawdzałeś na innym kompie (i na LCD aparatu) jak wygląda foto?
Jaki model aparatu? Ze strony C można pobrać Canon RAW Codec...
Tak mam laptopa z vistą i jest ok. Zero problemów. Do laptopa podłączałem tego samego lcd-eka i też było ok. Body to 50d .
Janusz Body
06-09-2010, 20:21
Tak mam laptopa z vistą i jest ok. Zero problemów. Do laptopa podłączałem tego samego lcd-eka i też było ok. Body to 50d .
Jak kupiłeś LCD to jakaś płytka była do tego? Pewnie jakieś profile - te z płytki to jest straszne g... ale może być lepsze od tego co oferuje sam system.
Już za sam fakt "monitor nieruszany" to Ci się niezłe lanie należy.
Coś tam przy nim grzebałem , ale to były programowe ustawienia:):):) Muszę zlokalizować tą płytę. Rozumiem ,że trzeba te profile wgrać......
Janusz Body
06-09-2010, 20:41
Coś tam przy nim grzebałem , ale to były programowe ustawienia:):):) Muszę zlokalizować tą płytę. Rozumiem ,że trzeba te profile wgrać......
Źle rozumiesz. Trzeba oprofilować monitor a zanim to zrobisz poczytać forum. Twój problem był tu poruszany jakieś 2561 razy.
ok dziękuję. Postaram się poradzić sobie z tematem. Pozdrawiam serdecznie
poszukiwacz2006
06-09-2010, 22:40
Podepnę się pod temat. Również Windows 7. Po uruchomieniu DPP nie mogę korzystać z czytnika kart, tylko muszę najpierw zdjęcia zrzucić na komputer. Na Viście i XP mogłem przeglądać zdjęcia prosto z karty. W czym jest problem, albo co źle robię. Dzięki za sugestie.
Podepnę się pod temat. Również Windows 7. Po uruchomieniu DPP nie mogę korzystać z czytnika kart, tylko muszę najpierw zdjęcia zrzucić na komputer. Na Viście i XP mogłem przeglądać zdjęcia prosto z karty. W czym jest problem, albo co źle robię. Dzięki za sugestie.
A zgrywasz przez czytnik komputera czy prosto z body?
poszukiwacz2006
08-09-2010, 17:39
No właśnie przez czytnik zewnętrzny, nie ten w komputerze.
Źle rozumiesz. Trzeba oprofilować monitor a zanim to zrobisz poczytać forum. Twój problem był tu poruszany jakieś 2561 razy.
w moim przypadku to nie jest problem oprofilowania monitora. Przykład: fotka wywołana z DPP bez zmiany ustawień; na monitorze wszystko ok. Po wywołaniu otwieram tę fotke w PS5 i na TYM SAMYM monitorze fota wygląda jak z innej bajki: saturacja zdjęta o połowę, kolory bure.
To jeszcze nie koniec :-)
Wywołuję te fotke na laptopie (również W7) z tymi samymi ustawieniami i wynik jest zupełnie inny: fotka wygląda dokładnie tak jak w DPP. Problem dotyczy równiez Capture One 5.
I co Ty na to?
korona-pl
12-09-2010, 12:50
Po wywołaniu otwieram tę fotke w PS5 i na TYM SAMYM monitorze fota wygląda jak z innej bajki: saturacja zdjęta o połowę, kolory bure.
W PS - Shift+Ctrl+K...
Jakie masz ustawienia?
Janusz Body
12-09-2010, 14:08
w moim przypadku to nie jest problem oprofilowania monitora. Przykład: fotka wywołana z DPP bez zmiany ustawień; na monitorze wszystko ok. Po wywołaniu otwieram tę fotke w PS5 i na TYM SAMYM monitorze fota wygląda jak z innej bajki: saturacja zdjęta o połowę, kolory bure.
Napisz krótko i jasno - masz monitor oprofilowany? Bez profilu właśnie tak może być.
...
Wywołuję te fotke na laptopie (również W7) z tymi samymi ustawieniami i wynik jest zupełnie inny: fotka wygląda dokładnie tak jak w DPP. Problem dotyczy równiez Capture One 5.
I co Ty na to?
Napisz krótko i jasno - masz laptopa oprofilowany? Bez profilu właśnie tak może być.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
obacz też to: http://canon-board.info/showpost.php?p=865566&postcount=226
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
.
Sprawdź tez w ustawieniach DPP i PS [b]jaki{/b] profil jest w nich przypisany dla monitora.
MoonWind
15-09-2010, 14:59
@sven
Mam Win7 64-bit, DPP, C1 5, LR (demo), do przeglądania FastStone. We wszystkich programach fotki wyglądają identycznie.
Fakt używam kalibratora EyeOne.